1. Yoshi niet op Duitse Super Smash Bros. Ultimate-doos

Yoshi niet op Duitse Super Smash Bros. Ultimate-doos

Geen respect voor het schattige draakje

Yoshi is uit de Duitse boxart van Super Smash Bros. Ultimate verwijderd om ruimte te maken voor het USK-keurmerk.

Het Duitse bedrijf dat leeftijdscategorieën toewijst aan videogames, Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), heeft Yoshi van de Duitse boxart van Super Smash Bros. Ultimate verwijderd om ruimte te maken voor zijn logo.

Het logo is wat aan de grote kant en omdat de afbeelding erg druk is was er niet genoeg ruimte voor. Dit betekent dat Yoshi plaats moest maken. Pikachu is naar boven geschoven en zijn staart is op een ietwat ongemakkelijke wijze op de achtergrond verdwenen. Bovendien is de titel naar rechts geduwd.

Super Smash Bros. Ultimate
De dozen van de UK, Duitsland en Noord-Amerika

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Gekke Duitsers.
 • Snap wel dat ze Pikachu erop laten staan.
 • Aan dat logo heb ik echt een grote hekel. Zo'n lelijk, kaft ontsierend vierkant. Helpt iedere keer de vormgeving van de cover om zeep, mede omdat hij er zo groot op moet staan. Dat kan toch wel wat kleiner?

  Of beter: zet die leeftijdsadviezen gewoon op de achterkant, als ze niet zo extreem zijn. Als een spel echt voor 16 jaar en ouder is, heeft een duidelijk leeftijdsadvies een goede reden. Meestal slaat het echter nergens op. Verpest de kaft dan ook niet met zo'n lelijk leeftijdsblok.

  In speciale uitgaven (collector's edition, special edition, Amiibo edition, etc.) was dit altijd het ergste. Hele vormgeving verziekt door drie van die leeftijdsvierkanten, met USK als absoluut dieptepunt extra groot en felgekleurd. Staat ook overal op.

  Bij "Xenoblade Chronicles 2" stond dat lelijke vierkant niet op de cover van het spel. Alleen op de voorflap van de verpakking. Dat is minder storend. Hoopte dat het betekende dat ze beter op het ontwerp gaan letten bij het plaatsen van die blokken, maar hier zien we dan weer het tegendeel. Lelijk…
 • @MVG

  Het is lelijk, maar je kijkt toch naar de TV als je aan het spelen bent?

  Nee, ben het wel met je eens. Ik vind het ook leuk om hoesjes te hebben en te kijken, daarom wil ik het liefst alle games fysiek.
 • @Luigi1985

  Je betaald ervoor, dus kan het er maar beter optimaal uitzien.

  Ik koop mijn games ook graag fysiek, maar de ergste USK blokken zitten dan ook nog in de duurdere special editions. Die worden op Europees niveau gelanceerd en bevatten vaak wel 3 van die leeftijdsblokken, allemaal uit verschillende landen. Betaal je meer, maar heb je een lelijker doosje. Het is belachelijk. Blij dat "Xenoblade Chronicles 2" het niet had, want de kaft van "Xenoblade Chronicles X" bleef niet gespaard van zo'n collage der vierkanten…

  Games zijn vaak niet goedkoop. Special Editions zijn meestal nóg duurder. Help de cover niet om zeep met lelijke leeftijdsadviezen: iedereen blij.
 • @MVG

  Super irritant. Mijn Toad + Amiibo editie voor de Wii U en mijn Resident Evil Revelations met extra 3DS thumbstick uitbreiding hebben die Duitse censuurdingen ook.
 • @Don Carpaccio

  Is toch ook waar? Hier ook weer: De hele focus van de afbeelding richt op het midden onderin, waar het logo hoort te staan. Staat het logo niet in het midden, dan valt de hele compositie in elkaar. Het licht richt op het logo in het midden, maar nu staat er niks. Het USK blok is bijna net zo groot als het logo. Net zo belangrijk dus? Nee, slecht ontwerp voor een compleet onnodig leeftijdsadvies. "Super Smash Bros. Ultimate" is dan wel een vechtgame, maar het is slechts cartoongeweld.

  Dan ook nog Yoshi weghalen voor dat stomme blok: maak dat leeftijdsadvies dan kleiner, zoals die vierkanten op de andere doosjes. Daar klopt de balans in de afbeelding wel. Op de Duitse kaft heeft Pikachu dus geen staart. De Inkling en Fox zijn ook wat naar onder geplaatst, maar het helpt de compositie niet.

  Het slaat gewoon nergens op. Leeftijdsadvies? Op de achterkant graag, bij alle andere informatie die niemand gaat lezen. Als het niet waarschuwt voor een 16+ leeftijdsadvies en het niet storend is voor kinderen: overdrijf het niet zo. Je betaald ook voor dat doosje. Niet leuk als ze het ontwerp molesteren om er een lelijke leeftijdssticker op te plakken.
 • Geen Yoshi op de E3, geen Yoshi op de voorkant. Nintendo wil van deze groene vriend af.
 • Wat een suf “nieuws”
 • Voor al uw nieuws, van weken geleden.
 • Wat een gezeik over een doosje zeg… het is gewoon een verpakking, geen kunst. Man man man
 • @blue_blade_3

  Je betaald er toch voor? Die aanpassingen alleen voor zo'n lelijk vierkant zien er toch gewoon niet uit? Er zijn mensen die hun games fysiek sparen. Moet je dan blij zijn met zo'n groot ontsierend vierkant dat de vormgeving verpest?

  Natuurlijk gaat het vooral om het spel en is het geen kunst, maar zo'n vierkant is geen verbetering. Dat kan wel degelijk storen. Dat het jou niet boeit wil niet zeggen dat iedereen dat zo vindt. In de vormgeving zijn die USK blokken gewoon een storend element.
 • @MVG
  Het is maar waar je je druk om wilt maken. Is je goed recht, maar ik vind het een beetje overdreven
 • @blue_blade_3

  Is niet echt druk maken. Denk alleen van: zien die makers dat zelf niet, dat het geen gezicht is? Nouja, niet iedereen hecht waarde aan de cover van een spel. Vak gerelateerd zie ik die fouten wel.

  Leeftijdsblokken die een ontwerp verstoren moeten er gewoon niet op staan. Pas het leeftijdsadvies aan aan het ontwerp. Niet andersom.
 • @MVG
  Nouja je maakt je misschien niet druk, maar je zit er wel duidelijk mee.

  Verder is het toch logisch dat het er altijd hetzelfde eruit ziet? Als het logo gewijzigd mag worden om bij de uitstraling van de cover te passen, dan weet je dat het weg gaat vallen en het dus geen nut heeft. Mensen gaan het dan niet keer herkennen. Het nut valt dan weg.
 • @blue_blade_3

  Daar komt bij dat Nederlanders niet het Duitse doosje krijgen maar de linker. Gezeik om niks.

  Een oplossing heb ik wel. Plak de leeftijd met een sticker op de sealing folie. Verder plaats je er 1 op de “rug” van het doosje. Problem solved.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren