Hoe Microsoft haar Xbox overbodig heeft gemaakt.

Column | -

Uit pure frustratie schrijf ik dit dienend als een soort uitlaatklep. Ik vraag mij af hoe en waarom Microsoft haar succesvolle gameconsole helemaal naar de verdoemenis heeft kunnen helpen. Een bedrijf wat in marktwaarde bijna 10x groter is dan haar grootste concurrent en toch ,in ongeveer 4 jaar tijd, alles weet te verliezen.

Ik was ongeveer 12 jaar oud en kocht mijzelf, na al mijn verjaardagscadeaus en zakgeld te hebben gespaard, een Xbox. Daarvoor was ik een PC-gamer, die niet de nieuwste titels speelde, maar wel op de hoogte was van de huidige hardware en games. De Xbox was net een aantal maandjes uit en kan me de reclames nog goed herinneren. Dit was overigens ook de trigger die mij ertoe besloot een Xbox te kopen in plaats van een Playstation 2. Na thuis te zijn gekomen met de Xbox- bundel kon ik beginnen aan wat het grootste gedeelte van mijn jeugd in heeft genomen, namelijk Halo. Midtown Madness, die ook vrolijk mee naar binnen mocht komen, heeft nooit het daglicht kunnen zien…

Halo was mijn alles. Ik speelde LAN-games met buur-jongens/klasgenootjes en maakte direct de stap naar Xbox Live met de komst van Mechassault, dit omdat ik ervoor echt een Mechwarrior-debiel was. Uiteraard volgde Halo 2 al snel waar ik mijn echte liefde voor de Xbox ben gaan kweken.  Ik ging eindelijk naar echte LAN-party’s en hield contact via Xbox-live.Toen een aantal jaar later de Xbox 360 werd geïntroduceerd was ik behoorlijk sceptisch. Later bleek dat Halo 3 naar deze console zou komen dus moest ik de stap wel maken.

Fast-forward naar 5 jaar terug; Halo 4 is uit en wordt uitgekotst door vrijwel de gehele competitive-scene van Halo. Bungie had met Halo Reach een weg ingeslagen waar 343 studios verder op borduurde. Ik en mijn maten bleven desondanks doorspelen, hoewel we allemaal wisten dat met de komst van een nieuwe Halo er toch echt iets moest gaan veranderen. Tussendoor deden we vaak Gears-of War om de frustratie van Halo te verlichten en toch zo competitief mogelijk bezig te zijn.

Fast-forward naar een paar jaar terug;  Halo is dood.
Dan begint nu mijn Rant.

De introductie is bedoeld om aan te geven dat ik vanaf dag 1 ontzettend veel tijd heb besteed aan en met Microsoft’s product.  Het zien sterven vind ik werkelijk 
beschamend gezien hun marktpositie tijdens de vorige generatie consoles. De keuzes die Microsoft de laatste jaren maakt komen ook niet ten goede van Xbox, uiteraard beginnend bij de onthulling van de Xbox One. Het creëren van een Settop-box voor je TV en dit uitgebreid toelichten tijdens de onthulling schoot bij iedereen in het verkeerde keelgat. De bijkomende DRM- implementatie bij het spelen van games en het streamen van muziek was nog een mokerslag recht op het voetstuk van Xbox. Toen een paar uur later bleek dat de Playstation 4 sterker en goedkoper zou worden speelde Sony hier aardig op in, wat wellicht het begin was van de ondergang. Ga maar na, mocht Sony hetzelfde hebben toegepast dan hadden we als consument geen keus, maar nu was de keus behoorlijk snel gemaakt.

Ik als trouwe Xbox-fan kocht de Xbox One en later de Xbox One S, maar ik voelde mij sinds de onthulling behoorlijk in de steek gelaten door MS. Toen zij een jaar later ook nog het lef hadden om 2 van de 3 grootste IP’s, namelijk Gears of War en Forza, beschikbaar te maken voor Windows 10, was ik er klaar mee.

Wat is op dit moment nog het nut van het hebben van een Xbox? Er wordt zelfs gespeculeerd dat de Halo-serie ook naar Windows 10 komt. Nu met de komst van de Xbox One X gaan ze daar geen verandering in brengen. Mensen die zich hebben aangesloten bij Sony blijven daar, want de verschillen tussen Playstation 4 Pro en Xbox One X zijn echt niet zo overweldigend tegenover alle negatieve pers tijdens de release van de Xbox One. En dan komt die Windows 10 ook nog om de hoek kijken. Vrijwel iedereen heeft een PC, prop er een GTX 1060 in en iedereen kan nu al met het beste van Xbox aan de gang.

En dan nog een reden; Waarom verneukt 343 studios Halo? Je zou toch verwachten dat Microsoft alles op alles zet om haar grootste IP te beschermen en het weer te kunnen bestempelen als zijnde een ´console-seller´, zoals voorheen? Maar nee, The Master Chief Collection FAIL was voor mij genoeg om de stekker uit Halo te trekken en daarmee uit Xbox.

 
Sorry Microsoft, You lost a great customer.

Geplaatst op 8 november 2017 om 15:37 door


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.