Uitgevers kunnen wel zelf kiezen voor soort DRM op PS4

Nieuws | -

Uitgevers kunnen er wel zelf voor kiezen om een soort van DRM-maatregel te hanteren voor PS4-games.

Dat zei Sony America's CEO Jack Tretton in een interview met Geoff Keighley. Het boegbeeld van Spike TV vroeg Tretton direct of uitgevers zelf wel DRM-maatregelen in konden stellen. 'Ja', was het korte antwoord. Het lange antwoord was dat Sony zelf geen systeembrede maatregelen treft die tweedehands handel belemmeren, zoals het authentificatiesysteem van de Xbox One.

In principe wisten we dit al na Sony's aankondiging gisteren. Toch schept het ruimte voor uitgevers om zelf alsnog met kwinkslagen te komen, zoals het afschermen van multiplayer via een online pass. Het grote verschil is dat Sony hier zelf geen systeem voor klaar heeft liggen. Bovendien kan het verhandelen of verkopen van fysieke games nooit helemaal onmogelijk worden gemaakt op de PS4. Spellen zijn namelijk volledig offline speelbaar, dus er is geen verplichte onlne authenticatie.

Bij Microsoft is die er wel, aangezien iedere Xbox One-disk gekoppeld moet worden aan één Xbox Live-account. Vervolgens controleert het apparaat minimaal iedere 24 uur of een spel wel echt bij de huidige speler hoort.

Overigens heeft Microsoft Game Studios, de uitgeverstak van het bedrijf, al aangekondigd geen extra kosten te verbinden aan het deactiveren en verhandelen van de code. Andere uitgevers zouden hier wel voor kunnen kiezen, of het zelfs helemaal kunnen verbieden. Die gevreesde uitgevers houden hun kaken momenteel nog stijf op elkaar over hun plannen.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.