1. Fransen boos over personages in Assassin's Creed: Unity

Fransen boos over personages in Assassin's Creed: Unity

Er is een klein relletje in Frankrijk gaande rondom het verhaal van Assassin's Creed: Unity.

In de game wordt de Franse Revolutie getoond en mensen die daar onderdeel van uitmaakten, waaronder Maximilien François Marie Isidore de Robespierre. In de game veroorzaakt hij chaos en wanhoop in Parijs, maar volgens aanhangers heeft hij ook veel goede dingen gedaan, waaronder zijn missie om slavernij af te schaffen. Ondertussen worden Marie-Antoinette en Koning Lodewijk XVI in de game in een positief daglicht gesteld.

Dat vinden vele Fransen, waaronder voormalige presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, niet zo tof. "Dit is propaganda tegen de mensen", zo zegt hij in een interview op de Franse radio, die vervolgens is vertaald door de Daily Telegraph. "De mensen als barbaren, als bloedlustige wilden. Een man die onze bevrijder was in de Revolutie wordt afgebeeld als een monster."

Uitgever Ubisoft heeft gereageerd door te zeggen dat het verhaal van Assassin's Creed: Unity fictie is. "Assasin's Creed: Unity is een game voor de massa. Het is geen geschiedenisles", aldus producer Antoine Vimal du Monteil.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Kan het er best mee eens zijn. Als wij over 50 jaar een game zouden maken over de oorlog op Osama Bin Laden met Bush als stichter van de oorlog, dan zou Amerika zelf niet eens de uitgeverij toestaan om de game te maken.  Robespierre heeft inderdaad goede dingen gedaan. Menig persoon die de Franse Revolutie een beetje kent, zal dat weten. Maar de nieuwe generatie tieners die alleen dit spel spelen zullen nu denken dat Robespierre een maniak is.

 • Volgens mij weten de mensen die AC spelen best wel dat de personage's daarin niet helemaal 100% accuraat zijn neergezet. Zo heb je een Paus die het hoofd is van een wereldwijde criminele organisatie en een Vaticaan waar een Alien onder de grond ligt, of wat dacht je van de appels van Eden…
  Da Vinci is net zo'n gadget maker als Q van James Bond. De overdreven representatie gaat beide kanten op.  In de eerdere delen ging je mensen vermoorden met het idee dat ze kwaadaardig waren en in de executie scenes kwam je er dan achter dat ze een groter doel nastreefden en nog wel iets goeds in zich hadden.

 • Dat van de Paus klopt toch gewoon?

 • Klopt. Paus Borgia was geen brave en het Vaticaan was een tijdlang welhaast een criminele organisatie. En Leonardo da Vinci was Q+++. Al die grote uitvindingen (vliegmachine, tank, etc.) berusten op ware schetsen.  Dat van die alien en dergelijke behoort bij de Desmond-story en heeft (grotendeels) niks met de geschiedenis van doen. Die apple of eden was de appel van Adam en Eva.  Een van de punten die men lang lang geleden bejubelde, was het geschiedkundige verhaal uit de AC-reeks. Je kunt de gebeurtenissen en personages dan ook best aandikken (want fictie), maar je kunt mijns inziens niet eenzijdig een deel van de bewerkstelligingen (van personages) achterwege laten.  Maar ach, het verhaal van AC werd vroeger ook wel eens bejubeld en dat is heden ten dage ook in verregaande staat van verval getreden.  Dat mensen de game nog steeds kopen, bewijst dat de AC-reeks enkel en alleen nog maar om de gameplay is gaan draaien, dus dit soort relletjes levert sowieso niks op…

 • Toevallig gaat mijn profielwerkstuk over de Franse revolutie. Robespierre had zeker goede intensies, maar ik denk dat hij nooit had verwacht dat hij zoveel macht zou krijgen. Je ziet dat hij hier niet goed mee om kon gaan, denk aan Cultus van het opperwezen. Hierna dacht de bevolking dat Robespierre gewoon helemaal doorgedraaid was.

 • "Assassin's Creed Unity is een game voor de massa. Het is geen geschiedenisles"  Geschiedenis is niet geschikt voor de massa?!
  "Vroegah" streefden ze tenminste enige vorm van geschiedkundige accuraatheid na.  Maar ach, da's lang niet de enige standaard die Ubisoft de laatste tijd heeft laten vallen…

 • Lekker belangrijk weer. Belangrijker lijkt mij dat deze verhaallijn misschien duizenden geintreseerden trekt die misschien zelf nog wel het echte verhaal rond de revolutie gaan lezen.

 • Dan maken de aanhangers van deze personen lekker een eigen game waarin ze wel goed gerepresenteerd worden. Het is niet aan Ubi om een compleet accuraat en neutraal geschiedenisverhaal aan ons te laten zien, ze hebben een fictief verhaal met koppelingen naar het verleden vanuit het perspectief van een bepaalde 'organisatie'.  Sowieso "Het verhaal van Assassin's Creed: Unity". Hoeveel waarde moet je daar nou aan hechten, als de mensen met kritiek het spel hadden gespeeld zouden ze er niet eens over praten. Het verhaal onthoud je niet eens als je er al iets van meekrijgt tijdens het spelen, het is een middel om de gameplay naar voren te duwen.

 • "this work of fiction was designed, developed and produced by a multicultural team of various religious faiths and beliefs." The developers of the game assert that it was "inspired by historical events and characters."  dus die fransen moeten niet huilen

 • Uiteindelijk is Robespierre op dezelfde wijze geeindigd als de koning: met de guillotine.  Dit is hetzelfde geleuter als toen de Britten er niet goed vanaf kwamen bij AC3 en zij ook begonnen te zeuren. Zodra het te dichtbij komt zijn mensen nou eenmaal gevoeliger. Het zal me niet verbazen als wanneer er een AC-game tijdens de Tachtigjarige Oorlog plaatsvindt en onze Willem als een tempelier wordt afgeschilderd dat er ook NL'ers er iets over te zeggen zullen hebben.

 • Ik vermoed dat jullie "de mensen" hier beter hadden vertaald als "het volk" (le peuple).

 • Als je je verhaal in een historische context plaats en daar prat op gaat kan je dit soort reacties verwachten als je er niet zorgvuldig mee om gaat. Om er vanaf te zijn zou je kunnen aangeven dat de Animus een alternatief universum invult die alleen maar het object vanuit de Assassin's laat zien.  Mocht je meer willen weten over de paus en het ontstaan van de pauselijke macht dan kan ik je de stripboeken Borgia (1-4) door Milo Manara en Alejandro Jodorowsky, en De Verschrikkelijke Paus door Alejandro Jodorwsky en Theo Caneschi. Pas op de verhalen zijn geschiedkundig zoveel mogelijk juist en daar waar het onzeker is wordt de meest waarschijnlijke (of sappigste) versie gekozen. De stripablums zijn wel heel erg 18+ met keiharde seks en geweld.

 • Geven ze bij AC ook niet altijd aan het begin aan dat je de gehele verhaallijn en personages en hun daden met een beste kruiwagen zout moet nemen? AC is toch nooit gegaan voor historisch correcte verhalen en personages?  Wat een gezeik dit, kunnen we het niet beter hebben over Black Pete? Ook zo'n waardevolle discussie ;)

 • Nu moeten die fransen niet goedpraten wat daar gebeurde. De adel werd volledig afgeslacht en toen robespierre helemaal doordraaide werden zelfs vroegere bondgenoten van hem onder de guillotine geduwd. Ik geloof best dat hij ook goede kanten had, maar die had een man als Hitler ook.

 • Ik vond het voornamelijk erg typisch om Ubisofts beeld van de Franse Revolutie naast hun beeld van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog te leggen, in principe 2 vergelijkbare conflicten in dezelfde tijd. De Amerikaanse oorlog werd in een extreem positief daglicht gesteld en het vrijheidsideaal van die yanks tilde de mensheid naar een hoger doel. Maar op het moment dat de Fransen een eeuwenlange dicatuur in Europa doorbreken besluit Ubisoft een lekker negatieve benadering te kiezen… Amerika heeft natuurlijk weinig cultuur maar ik vond het zelf wel een erg trieste aanpak. (want hoewel elk nadenkend mens AC niet ziet als geschiedenisles heb ik gemerkt dat niet iedereen zo snugger is)

 • typisch iets voor de fransen, om hier over te zeiken.
  de game is idd fictief, maar komt toch echt dicht in de buurt van de waarheid, ik vind het echt knap van ubisoft als fans bedrijf die gewoon heel objectief naar de geschiedenis van de fanse revolutie heeft gekeken, niemand was heilig in die tijd.

 • typisch iets voor de fransen om wandaden uit het verleden te negeren of te vergoeilijken. wij nederlanders waren in die tijd ook niet heilig, maar wij schamen ons tenminste voor onze wandaden en excuseren ons ervoor.  het is en blijft een naargeestig volkje

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren