1. Representatie transgender-personage in Mass Effect wordt aangepast

Representatie transgender-personage in Mass Effect wordt aangepast

Bioware heeft zich verontschuldigd voor de representatie van het transgender-personage in Mass Effect: Andromeda. In een toekomstige patch zal de kritiek van de community verwerkt worden.

De ontwikkelaar kreeg veel kritiek omdat een transgender-personage bij de eerste ontmoeting gelijk haar hele achtergrondverhaal vertelt aan de speler. Op Twitter reageerde de studio: "In Mass Effect Andromeda is een van onze niet-speelbare personages, Hainly Abrams, niet toegevoegd op een doordachte of zorgzame manier. We verontschuldigen ons aan iedereen die geraakt is door deze conversatie. Dit was nooit onze bedoeling en het was een ongelukkig bijproduct van een iteratief proces van gamedesign en een verandering in de structuur van gesprekken."

Om de kritiek te verwerken, zal Bioware het personage bijwerken in een toekomstige update. Hierna zal Hainly Abrams bepaalde informatie enkel aan Ryder onthuld worden als ze elkaar meer vertrouwen.

Lees hier de review van Mass Effect: Andromeda. Eerder deze week maakte Bioware bekend wat de inhoud van nieuwste patch is. Een aantal van de bekritiseerde problemen worden aangepakt, waaronder de gezichtsanimatie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • In ken de precieze inhoud niet, maar dit lijkt op een stukje doorgeslagen politieke correctheid.

 • Dan moet je je misschien wat meer verdiepen in de inhoud.

 • Bij deze. Ik snap de ophef nog niet. Gaat het er om dat ze "direct" aan geeft dat ze vroeger Stephan heette? Dan vind ik de ophef flink overdreven:
  https://www.youtube.com/watch?v=sndUn…  Zo niet: Waar gaat het precies mis? En is er ergens meer context te vinden anders? Want met het artikel op IG word je ook niet veel wijzer.

 • Een van de eerste dingen die dit specifieke personage zegt is dat ze transgender is. Ze noemt daarbij ook meteen haar oude naam. Dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van wat iemand die transgender is zou doen.  Het is leuk dat BioWare transgender representatie in hun games stopt, maar dit is zo verschrikkelijk knullig gedaan dat vrijwel iedereen het dom vond. BioWare ziet dat nu in en past het - net zoals een heleboel andere dingen in de game - aan. Een mooi gebaar naar een gemeenschap die vandaag de dag nog steeds heel erg slecht behandeld wordt, wordt weggezet als onzin of politiek correct geneuzel.

 • Toch vind ik het erg overdreven. Ze vertelt haar verhaal pas zodra je doorvraagt, dus niet direct bij introductie. En waarom zou iemand niet direct mogen aangeven of ze transgender is of niet?
  Toevallig heb ik op mijn vorige werk twee transgenders leren kennen, waarvan een dit mij binnen 5 minuten wist te vertellen. Dus zo speciaal of vreemd vind ik het bovenstaande filmpje niet. Sommige mensen vertellen dat nu eenmaal graag.

 • Gaaiz je mist compleet het punt. Het punt is dat in de transgender community de geboortenaam wordt gezien als de zogehete "dead name". Dit is de naam die ze voor hun transition bij hun geboorte gekregen hebben en staat bijna altijd gekoppeld aan een hele naar periode van hun leven. Iemand die transgender is zal zich nooit introduceren met hun geboortenaam.
  Ik heb de desbetreffende scene gezien in de game en hoewel ik in eerste instantie zoiets had van goh wat goed van Bioware dat ze meerdere groepen belichten in de game begreep ik pas later het echte probleem omdat ik nu eenmaal weinig afweet hoe een transgender die ervaart.
  Jij kan het overdreven vinden maar laten we eerlijk wezen, het gaat niet om wat jij vind? Of ben je transgender want dan neem ik het uiteraard Maar voor iemand die transgender is is deze scene voornamelijk pijnlijk om naar te kijken.

 • Ik heb net ff dat Youtube linkje gekeken en jongens jongens wat een ophef over niks. Iedereen is tegenwoordig wel over iets op zijn of haar pik getrapt. Ik snap dat Bioware iedereen te vriend wil houden maar het zou ze (in mijn ogen) sieren als ze zouden zeggen. "Mensen, stel je niet zo aan, wij proberen leuke spellen te maken, niet politiek correcte spellen".  Het doet me een beetje denken aan doorgeslagen feministen die overal vrouwenhaat in zien.

 • Moeilijke materie. Je hebt twee kampen: Mensen die niets liever laten zien en horen op bijvoorbeeld de gay pride.  Of mensen die een normale relatie zoeken en een normaal leven willen leiden.

 • @darkrayboy
  Het is inderdaad misschien vreemd dat ze gelijk haar oude naam aan geeft, maar het is en blijft een game. Verwacht men nou echt dat we ellendig lange conversaties gaan houden voordat zo iets verteld wordt? Zo veel dingen worden in games kort door de bocht verteld. Of is het soms wel normaal in Mass Effect dat ik met personages naar bed kan nadat ik zo'n 20 zinnen met ze uitgewisseld heb? Dan hebben we overigens nog een lange weg te gaan met diverse "renegade" opties in het verleden.
  Het is niet alsof je optie krijgt haar met een betonschaar naar de grond te meppen omdat ze transgender is, maar in de media komt de titel wel over alsof transgenders compleet voor gek worden gezet of worden gediscrimineerd. De aandacht hieraan is compleet overtrokken, puur omdat het hier om transgenders gaat.
  Natuurlijk is deze aanpassing niet voor mij, maar je gaat mij niet vertellen dat ik mijn mening niet ergens over mag geven.

 • Modbreak: Doe maar niet..

 • @Breadmanz: lees even de reacties boven die van jou. Het jou misschien niets meer er wordt gewoon uitgelegd waarom andere mensen dat wel als vervelend kunnen ervaren.

 • Het verhaal is slecht punt, daar valt dit ook onder! dus ze moeten excuses aanbieden voor het algehele verhaal niet voor dit een losse onderdeel.

 • @Thijs: Ik heb de reacties gelezen maar ik blijf erbij dat ik het een gevalletje aanstellerij vind. Zoals ik al eerder aangaf vind ik dat mensen tegenwoordig te snel op hun pik zijn getrapt (om even terug te komen op je laatste zin). Het gaat hier om een science-fiction game, niet om een maatschappelijk verantwoorde game. Bioware heeft het wellicht niet zo handig aangepakt met de 'dead-name' maar dan nog….Who cares?  Zoals Gaaiz ook al zei, er worden geen transgenders in elkaar gemept met een betonschaar, er is niks waarmee transgenders in deze dialoog in een slecht daglicht worden gezet. Move along, nothing to see here.  Laat niet weg dat ik dit wel interessante discussie vind en ik laat me graag overtuigen van mijn wellicht wat kortzichtige blik op dit onderwerp maar tot dusverre gooi ik het op aanstellerij. • Fijn om te horen dat je in ieder geval bereidt bent om een ander standpunt aan te horen en jammer dat je (misschien nog niet) begrijpt sommige mensen het wel als vervelend kunnen ervaren.

 • @Gaaiz
  Uiteraard mag je je mening geven, nooit beweert dat dit niet zou mogen. Het probleem is dat dit een gevoelig onderwerp is, iets wat met een beetje nuance en respect aangepakt moet worden. En in mijn mening krijgt het de aandacht die het verdient want er is gewoon te weinig respect rondom transgenders. Een blik op de comment sectie hier en op andere sites zegt al genoeg. Maar ik snap het aan 1 kant wel, het is immers moeilijk je te verplaatsen in een situatie of gevoel als je het niet heb meegemaakt. Voor vele is dit maar "gezeik" terwijl iemand die dagelijks moet leven met vooroordelen, gepest, eenzaamheid en al het andere ellende die het met zich meebrengt is het gewoon iets pijnlijks. Een Developer moet zich daar bewust van zijn, precies de reden ook waarom zich speciaal voor dit "kleine" stukje hun excuses aanbieden.
  Nee er wordt geen transgender met een betonschaar in elkaar geslagen, maar betekend dat het dan meteen niet behandeld moet worden of aandacht verdiend? Ik vind het een mooi gebaar van Bioware naar die community toe, dat ze zien wat het probleem is en dat ze het willen aanpakken. Want dat is de eerste stap naar acceptatie. Dus voordat mensen het op de stappel aanstellerij gooien, verzoek ik ze eerst een beetje onderzoek te doen na de problemen binnenin de Community, heb ik ook immers gedaan en dat heeft er wel voor gezorgd dat ik iets minder snel met termen als aanstellerij of politieke correctheid begint te gooien :)

 • @Thijs: Ik wil je toch nog een keer mijn standpunt uitleggen. ik SNAP wel dat mensen het als vervelend ervaren ik vind het alleen aanstellerij in de puurste vorm. Nogmaals, we leven in een maatschappij waarbij iedereen zich wel door iets voelt beledigd. DAT is mijn grootste punt.  @Darkboy: Ik snap echt heel goed dat transgenders een hoop issues hebben omtrent hun gelsacht/naam etc. En dat hier niet altijd met begrip op wordt gereageerd maar ik vind dit net een stap te ver gaan, hoeveel mensen zouden zich hierdoor nu echt tegen het scheen getrapt voelen? Ik ben daar wel heel benieuwd naar. Je kan nu eenmaal niet met iedereen rekening houden en ja, dan gebeuren dit soort dingen. Misschien is een simpele 'maak je er niet zo druk om' wat kort door de bocht maar het voelt voor mij een beetje aan als van een mug een olifant maken.

 • Mijn probleem is dat de game vol zit met dit soort achterlijke gesprekken.. je loopt naar iemand toe en 3 tellen later ben je op missie om hun kinderen te zoeken… in die context is bovenstaande youtube clip al een stuk minder vreemd toch?

 • @darkrayboy
  De media maakt de doelgroep juist gevoeliger, omdat er zo extreem veel aandacht aan geschonken wordt op een verkeerde manier. Dat er aandacht aan besteed wordt is uiteraard niet iets wat slecht is, maar het moet niet doordraaien.
  Kijk naar de opmerking van Heer Mida hier beneden. In vrijwel alle RPG's vertellen NPC's direct hun complete levensverhaal. Waarom zou dit voor specifieke groepen anders moeten zijn?
  Ik werkte ongeveer tien jaar geleden al met twee transgenders, en toen hoorde je er niemand over en was er ook geen probleem. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen waren, en dat er niet iets gedaan moet worden aan indimidatie/discriminatie. Maar doelgroepen "als deze" moeten dan niet gelijk een speciale behandeling krijgen.
  Ik denk zelfs dat berichten als deze er voor zorgen dat minder transgenders de fysieke stappen durven te ondernemen, omdat 't zo in de spotlight staat.

 • @Gaaiz: Ik denk juist dat het andersom is. Als je overal ziet dat het okay is om transgender te zijn durven meer mensen ervoor uit te komen. Als je ziet dat iedere keer dat het eens over transgenders gaat de commentbox gevuld is met mensen die niet kunnen wachten om andere te vertellen dat ze zich aanstellen, dat sjw's alles verpesten of dat er niets zo overdreven gereageerd moet worden denk je misschien nog wel twee keer naar voordat je naar buiten durft te stappen.  Ik weet zelfs niet of het slim is om een bericht zoals dit op InsideGamer te zetten want aan de reacties te zien kunnen een heleboel mensen er duidelijk niet mee omgaan of vinden ze dat hun niet zo relevante mening over dit onderwerp heel nodig gehoord moet worden.

 • @Skool  1e alinea: goed punt.
  2e aliena: niet nodig, het is en blijft een discussie, niets meer, niets minder.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren