1. Modder fixt werkend Nintendo PlayStation-prototype

Modder fixt werkend Nintendo PlayStation-prototype

Ben Heckendorn, een consolemodder, heeft een prototype van de Nintendo PlayStation in het bezit en aan de praat gekregen.

Dit prototype is een console waar Nintendo en Sony samen aan werkten. Het zou in eerste instantie een Super Nintendo worden met cd-rom-drive. De console werd op de Consumer Electronics Show in '91 onthuld, maar Nintendo besloot uiteindelijk niet met de samenwerking door te gaan. Zonder het Sony te laten weten ging het bedrijf een samenwerking met Philips aan en kondigde die op hetzelfde evenement aan, waar uiteindelijk de Philips CD-i uit zou komen. Sony besloot daarop aan de slag te gaan met zijn eigen PlayStation.

Sommige mensen hebben echter een prototype van het apparaat bemachtigd. Heckendorn heeft het prototype gerepareerd en de disk drive aan de praat gekregen. Omdat er nooit games voor zijn verschenen, draait de modder een aantal homebrewgames er op.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Als de fusie tussen Nintendo en Sony was doorgegaan kon Microsoft wel inpakken. Ik vind het dus best dat het niet gelukt is.

 • Vooral jammer dat het niet gelukt is!

 • Als de fusie was doorgegaan was de markt ook gecrashed. Het is nooit goed om slechts 1 console fabrikant te hebben op de markt.  Vernieuwing blijft uit, prijzen blijven hoog.  Dat gezegd hebbende. Een mix van Sony en nintendo is de meest complete en beste console. Ookal is het niet gezond.

 • Niet gezond kan ook lekker zijn ;). Maar inderdaad er zitten voordelen en nadelen aan.

 • Godzijdank dat Nintendo en Sony niet zijn gaan samenwerken. Playstation is op dit moment wereldwijd razend populair en gemiste kans van Nintendo

 • In 2017 klinkt dat misschien zo, maar in de tijd dat dit speelde stond Nintendo nog bovenaan, als onbetwiste marktleider. De concurrentie tegen Sega's Megadrive kwam omstreeks die tijd tot een conclusie, met Nintendo als overwinnaar. Sony had nog geen ervaring in videogame consoles. Daarnaast wilde Sony veel van de rechten niet delen. Ging de samenwerking door, dan moest Nintendo aanzienlijk inleveren. Dat is ook de reden dat ze ervan afzagen (al maakten ze bij Philips een vergelijkbare fout, wat leidde tot de slechte Zelda en Mario CD-I games).  Het is niet voor te stellen wat er was gebeurd, als de samenwerking wel was doorgegaan. Het gamelandschap had er dan mogelijk heel anders uitgezien.  In 2017 is het raar dat er ooit een Play Station (toen nog los geschreven) in de maak is geweest. Zo zorgden beide samenwerkingen ervoor dat Nintendo geen vertrouwen had in CD's, wat weer gunstig bleek voor Sony's Playstation. Echt alles had anders geweest, had het doorgegaan.  Geen idee of Microsoft dan nog steeds in de consolemarkt was gestapt. Het had een compleet andere toekomst geweest, maar niet zozeer een betere.

 • Blij mee. Nu hebben we in ieder geval nog een bedrijf dat gekke, nieuwe dingen probeert i.p.v. enkel telkens hetzelfde met iets betere hardware. Beter dan één van beide.

 • ^

 • Nintendo heeft inderdaad dingen geprobeerd, maar die waren voor de meeste mensen overbodig (remote controls, Wii U controller en 3D). Ik ben persoonlijk dol op de 3D functie van de 3DS.  Buiten de vernieuwing: hybride, is de Switch een console/handheld die back to the roots gaat. Van bepaalde dingen bleven ze gelukkig af.  Een betere hardware is altijd beter!
  Stel je eens voor: Zelda breath of the wild zonder framedrops en met 60 fps of een Zelda zoals ze ons ooit hebben beloofd: https://www.youtube.com/watch?v=u_fyO…  De evolutie die Ratchet and Clank maakte op grafisch vlak is een mooi voorbeeld van dat hardware een belangrijk punt is. Hoe zou Mario of Zelda er hebben uitgezien op de PlayStation 4?

 • Dat was een tech demo. Mensen die half nadenken hebben sowieso nooit op zulke graphics gerekend. Betere framerate was wel welkom geweest.  Mario zou er overigens hetzelfde uit zien, want naast het feit dat de PS4 maar marginaal sterker is, ga je cartoon graphics geen textures geven die vol met detail zijn gepropt. Dan zijn het al snel geen cartoon graphics meer… Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Ratchet & Clank die je noemt - ziet er ook niet uit als veel meer dan een HD Wii-game.  Ik vind het gejammer om kracht in consoles sowieso altijd een beetje overdreven. De verschillen zijn niet zo erg en kracht van consoles vereisen is sowieso een beetje vreemd - als je echt zoveel om graphics geeft, moet je gewoon een smak geld tegen een degelijke pc aan gooien. Dat is ook waarom ik blij ben dat er nog een consolemaker is die met meer probeert te komen dan enkel betere hardware.

 • Door die marginaliteit lopen ze al jaren achter op Third party vlak. Ik heb nergens gezegd dat de cartoon Zelda er mooier moet uitzien op betere hardware. Ik zal mijn quote even terug formuleren. heb het woord "of" in kapitalen gezet voor de duidelijkheid.  "Stel je eens voor: Zelda breath of the wild zonder framedrops en met 60 fps OF een Zelda zoals ze ons ooit hebben beloofd (link naar techdemo)"  Met andere woorden:
  Een beter draaiende cartoon Zelda OF een Zelda met graphics die we gewend zijn op de PC, Xbox en PlayStation dankzij betere hardware.  Ow en het kan ook met betere textures: :D
  https://www.youtube.com/watch?v=Wqaks…  BTW: ik vind de Switch nu prima. Ik stel me alleen even voor "wat als Sony en Nintendo samen in zee waren gegaan".

 • Wat Nintendo juist zo knap kan is met weinig poly's nog iets heel moois neer te zetten.
  En Mario had er hetzelfde uitgezien, alleen dan met meer detail, wat vrij onnodig is.
  Echter zou mij een Zelda, Metroid of Pokémon op de PS4 geweldig lijken, zijn ook genoeg video's van modders die wat proberen met Unreal 4 of Unity Zelda//Pokémon.

 • Een Zelda met de graphics van Horizon Zero Dawn. Dat zou mooi geweest zijn.

 • Of eng…

 • Zonder die monsters dan hè.

 • Nintendo Graphics horen niet zo realistisch te zijn.
  Ze willen het juist meer op games laten lijken dan een cinematic ervaring, maare…een Zelda als deze is welkom:
  https://www.youtube.com/watch?v=GgbGg…

 • Nog nooit gezien, erg gaaf inderdaad.

 • Sony en Nintendo, was top geweest als die samen waren gebleven. Hadden we misschien wel het beste van beide kanten gehad!

 • Maar waar hebben ze die modder dan nu gesmeerd? O_o

 • Zou grappig zijn als je een een spel van Nintendo en playstation er beide in zou doen. Zouden de games dan versmelten tot één nieuwe game? Het proberen waard haha

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren