1. GTA 5 ontvangt negatieve recensies op Steam door nieuw mod-beleid

GTA 5 ontvangt negatieve recensies op Steam door nieuw mod-beleid

Grand Theft Auto 5 wordt compleet neergesabeld door gamers op Steam sinds Take-Two heeft besloten om bepaalde mod-tools niet meer toegankelijk te maken voor de game.

Uitgever Take-Two heeft vorige week GTA 5-tool OpenIV gesloten. De tool werd gebruikt om meerdere pc-mods te draaien. Take-Two gaf aan dat het niet op jacht is naar singleplayer-mods en zich vooral wil richten op mods waarmee GTA Online-spelers kunnen cheaten, maar desondanks zijn veel pc-gamers boos geworden om het nieuwe beleid.

Als resultaat wordt GTA 5 nu als "extreem negatief" gerecenseerd. In de laatste dertig dagen zijn er 42.000 reviews door gebruikers geschreven op Steam, waarvan maar 13 procent positief is. Dat is extreem laag voor een game die verder van hoge kwaliteit is. De meeste reviews klagen over het feit dat Take-Two OpenIV heeft opgedoekt.

De meest populaire review bevat een link naar een petitie op Change.org waarin wordt gevraagd of Rockstar en Take-Two OpenIV weer willen toelaten. "OpenIV is nooit gebruikt om de multiplayer in Grand Theft Auto Online te modden, dus het doet niemand wat kwaad", zo leest het bericht. Een statement van Take-Two spreekt dit weer tegen: "Helaas laat OpenIV recentelijk verschenen kwaadaardige mods toe die invloed hebben op de GTA Online-ervaring voor iedereen."

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Rockstar maakt geweldige games maar is een misselijkmakend bedrijf.

 • Rockstar heeft hier niets mee te maken, het is de uitgever (Take Two) die hiervoor verantwoordelijk is.

 • quote van R*  "Take-Two's actions were not specifically targeting single player mods. Unfortunately, OpenIV enables recent malicious mods that allow harassment of players and interfere with the GTA Online experience for everybody. We are working to figure out how we can continue to support the creative community without negatively impacting our players."  Ze lopen hier dus gewoon te liegen, Take 2 haalt het misschien neer maar R* verspreid hun leugens nog even verder.  Ook leuke dat ze dit zomaar even doen zonder een van deze bedrijven een greintje aan bewijs leverd.  -edit-  Overigens zijn er nog wel meer verhalen over R* te vinden waarin je krijgt te horen dat ze erg slecht zijn voor hun personeel een beetje googlen zal je ogen openen.

 • Ja, want 'googlen' is natuurlijk altijd de meest betrouwbare manier om aan informatie te geraken…

 • Och, met 80 miljoen exemplaren verkocht denk ik niet dat Take Two of R* zich daar erg zorgen over maakt. Alsof iemand een review op Steam leest voordat ze de beslissing maken of ze wel of geen GTA kopen…

 • Het gaat ook niet om de negatieve reviews maar om het signaal dat de PC community wil afgeven.. jaren geleden begonnen alle games hun modtools te verwijderen en gelukkig zien we het nu steeds meer terugkomen. Wanneer een van de sterkhouders van mod ondersteuningen nu opeens een dergelijke actie uitvoer zonder ook maar iets van bewijs aan te tonen worden mensen gewoon boos en terecht ook.

 • prima, maar denk niet dat R* of TT daar ook maar een minuut slaap aan verliezen

 • OK.

 • Dan blijven ze straks gewoon console only. Hebben ze geen last meer van gezeur. (gamen op consoles is al bagger)

 • jij bent dus geen gamer. doei pc master retard

 • het grappige is dat elk jaar voor gta 5 rockstar met een game kwam. na gta 5 is er nog geen game uitgekomen. ze hebben namelijk de microtransacties gevonden.

 • Ja joh, laten we maar gelijk in het wilde weg gaan bashen als we toch bezig zijn. GTA online is toch prima te spelen zonder dat je ooit een microtransactie hoeft te doen? Natuurlijk, je moet er wat tijd in steken, maar ik zie het probleem niet.

 • Als je niet je auto's kan verzekeren door een bug niet. daarom speel ik het al lang niet meer. Verder vond ik het online nooit leuk omdat je altijd in van die lobies kwam met lvl 200s en ik nog maar na 1 maand lvl 20 was.

 • Ow nee de pc gekkies gaan huilen omdat ze een spel moeten spelen zoals het bedoeld is

 • Nee omdat een bedrijf beslist functionaliteit uit een game te slopen.. zoals dat ze vorige keer met een update een aantal nummers uit GTA4 verwijderde… het is ronduit belachelijk dat bedrijven het recht hebben zoiets te doen…  Maar door domme mensen als jij verkwanselen met het jaar steeds meer onze consumenten rechten en lachen dit soort bedrijven ons hart uit puur omdat jij fan bent van hun product.

 • modden is geen recht en officieel zelfs verboeden ;)

 • @ Extace
  Als Take Two ergens ontevreden over is, hebben zij wel het recht om dat te verwijderen. Het is toch echt hun game. Of zie ik dat nou verkeerd?
  Ik snap dat jij het vervelend vind, maar wat jij zegt is ook raar. Denk dat een bedrijf dat de game gemaakt heeft juist het recht heeft om dat te doen.  Verder is het hele modden mij om het even hoor.

 • @miwer: 'modden is geen recht en officieel zelfs verboden'  Volgens welke wet is dat zo? Dat staat misschien in de EULA maar dies helemaal niet van toepassing in Nederland.  @telauw,
  'Als Take Two ergens ontevreden over is, hebben zij wel het recht om dat te verwijderen. Het is toch echt hun game. '  Maar moeten wij als consument daar blij mee zijn? Ik koop namelijk hun game maar ik ben dus niet de eigenaar… hoe zou jij het vinden als je morgen in jouw auto geen ritten van langer dan 5Km meer mag maken?  'Ik snap dat jij het vervelend vind, maar wat jij zegt is ook raar. Denk dat een bedrijf dat de game gemaakt heeft juist het recht heeft om dat te doen.  Verder is het hele modden mij om het even hoor.'  Ik vind het vervelend maar stoor me vooral aan domme reacties zoals die van miwer die totaal niets van de materie afweten.  Tevens vind ik dat Take Two dat best mag doen maar laat dan een schrijntje aan bewijs zien dat het daadwerkelijk de GTA5 MP beïnvloed want dat heeft tot op heden niemand kunnen aantonen.  PS:  Ik speel zelf niet eens GTA5 dus ik ben ook niet zuur omdat mijn game wordt gesloopt.. ik vind gewoon dat consumenten zichzelf eens wat beter zouden mogen inlichten omtrent dit soort onderwerpen.

 • Modden is niet verboden. Gaat tegen de Europese wetgeving in als dat verboden zou worden.

 • O nee achter gesteld console gekkie gaat janken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren