1. Olympische Spelen 2024 bevatten mogelijk esports

Olympische Spelen 2024 bevatten mogelijk esports

De commissie verantwoordelijk voor de Olympische Zomerspelen van 2024 overweegt esports toe te voegen aan het evenement.

De commissie is van plan om met mensen uit de esports-wereld te praten, alsmede de International Olympic Committee (IOC), om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor deze toevoeging. Dat meldt de co-president van het committee, Tony Estanguet, aan de Associated Press via NBC Sports.

"We moeten hier naar kijken want we kunnen niet zomaar zeggen 'Dat past niet bij ons, dat draait niet om de Olympische Spelen'. De jeugd is geïnteresseerd in esports. Laten we er naar kijken. Laten we ze ontmoeten. laten we kijken of we een brug naar elkaar kunnen vinden", aldus Estanguet. "Ik wil niet meteen nee zeggen. Het is interessant om met hen te praten, met de IOC, de esport-familie, om beter te begrijpen wat het proces is en waarom het zo'n succes is."

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio werd een eenmalig esports-toernooi gehouden, maar de sport wordt nog niet als een volledig Olympisch evenement met eigen medailles beschouwd. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking wordt esports wel als officieel evenement, inclusief medailles, gehouden.

Hoewel een officiële locatie voor de Spelen van 2024 nog niet is genoemd, is Parijs op dit moment de enige deelnemer. Los Angeles was ook in de running, maar heeft daar uiteindelijk van afgezien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Ik vind dit een beetje ver gaan, dat esports steeds groter wordt snap ik, maar fysieke sport en digitale sport is gewoon iets wat je niet moet mengen, net zoals je geen vrouwenvoetbal en mannenvoetbal door elkaar doet.

 • Ik ben het met je eens maar je redenatie slaat als een lul op een slagroomtaart. Er wordt helemaal niets gemengd hier en wat heeft het verschil in geslacht er nou weer mee te maken?

 • Je hebt een gevoelige snaar geraakt bij Extace. Hij/zij is namelijk half man half vrouw.

 • Hoezo wordt er niet gemengd? De twee verschillende sporttakken komen samen bijeen op een evenement, dan worden die twee toch gemengd? Ik bedoel het niet in de zin van dat bijvoorbeeld atletiek gemengd wordt met digitale atletiek. Verder heeft het voorbeeld niks met gender te maken, maar gewoon dat die twee niet goed samen gaan door kwaliteitsverschil.

 • Hoe verhoud handboog schieten zich dan tot de 100 meter sprint? Ik vind de eigenschappen van een goeie boogschutter beter bij e-sports passen dan bij een top atleet die een marathon rent.  Maar je geeft zelf al aan dat de twee niet samen gaan en er dus geen kwaliteitsverschil is… of bedoel je dat handboogschieten beter/leuker is dan e-sports? zo ja op wat voor manier meet je die waarde? • Fysieke en digitale sport, daar zit wat mij betreft het verschil in. Niet op een scherm een pijl schieten, maar in het echt. Realiteit versus fictie. Daarom vind ik hardlopen, boogschieten, zwemmen noem het maar op niet passen bij digitaal voetbal, digitaal racen enz. Simulatie is tegenwoordig best realistisch, maar het mist altijd het stukje werkelijkheid.  Overigens zeg ik juist dat er een kwaliteitsverschil is tussen vrouwen- en mannenvoetbal en heb ik het niet over geen kwaliteitsverschil tussen esports en fysieke sporten. Daar zit wat mij betreft juist verschil in vanwege het stukje realiteit wat mist. Op een scherm kan je die pijl over en over blijven schieten en als je weet hoe het werkt kan je die telkens op dezelfde plek schieten. In het echt komt daar veel meer bij kijken, je spieren, wind die veel minder voorspelbaar is, enzovoorts.

 • Zullen we gelijk ook niet vergeten genoeg homo's, travo's, lesbo's en vrouwen uit te nodigen voor de e-sports? Anders krijgen we daar ook weer gezeik over! ;)

 • @Mythicz… maar dat vergelijk valt toch niet te maken met games als lol/dota/overwatch? Ik denk echt niet dat ze de traditionele sporten willen gaan simuleren op de O.S.

 • Naar mijn mening moeten de Olympische spelen fysieke sporten zijn. Net zoals dat schaken geen Olympische sport is. Sommige onderdelen van de Olympische spelen mogen er van mij ook per direct uit (zoals bepaalde schiet-"sporten").

 • Wel eens, maar esports is wel een stapje verder dan alledaags gamen, daar gaat meestal een uitgestippelde tactiek van te voren. Maar ja, IOC wilt denk ik ook meer jongere kijkers aantrekken.

 • Daar sluit ik me dan weer bij aan :).

 • Nee en LoL, Overwatch en Dota vind ik dan ook helemaal niet passen bij de olympische spelen. Dit omdat deze nóg verder afstaan van fysieke sport.

 • Dus in principe zijn we allemaal niet tegen maar zien we liever een soort van Olympyische spelen voor mind games?

 • Briljant Extace! "The Mind Games"

 • Meh. Dan maar eSports met motion controls of het Wii balance board, voor de nodige fysieke inspanningen.

 • Wii Sports op de Olympische Spelen, I'm in for that.

 • Weet niet of het grote publiek hier op zit te wachten… tevens mag e-sports van mij gewoon z'n eigen ding blijven en hoef het niet zo geforceerd bij de OS toegevoegd worden.

 • ESL, FaceIt ect. kunnen prima op eigen benen staan, dat groeit vanzelf wel.
  Je moet E-Sports niet gaan versmoezelen met iets met een over-het-paard-getild imago als de O.S.

 • Ik denk ook niet dat esports zichzelf aandringt maar dat het IOC wanhopig aansluiting zoekt bij de jongeren.

 • Nou. Dan darten ook gelijk maar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren