1. Pewdiepie maakt racistische opmerking tijdens livestream

Pewdiepie maakt racistische opmerking tijdens livestream

Youtuber Pewdiepie (Felix Kjellberg) heeft een racistische opmerking tijdens een livestream gemaakt en ontvangt nu kritiek van ontwikkelaars.

Tijdens het spelen van PlayerUnknown's Battlegrounds gebruikte Pewdiepie een van de meestgebruikte racistische termen, waarna hij zei dat hij "het niet op een slechte manier bedoelde".

Het is niet voor het eerst dat Pewdiepie geassocieerd wordt met racisme. Eerder dit jaar stopte Disney de samenwerking met hem nadat hij onder vuur kwam te liggen.

Diverse ontwikkelaars en mensen uit de industrie hebben gisteren en vandaag hun afkeer uitgesproken over de kwestie. Zo is de Let's Play-video van Firewatch van Pewdiepie's YouTube-kanaal verdwenen nadat Firewatch-ontwikkelaar Sean Vanaman op Twitter kritiek uitte op Pewdiepie. "Ik ben het beu dat dit kind meer en meer kansen krijgt om geld te verdienen met producten die wij maken. Hij is erger dan een stiekeme racist: hij verspreidt verachtelijke rotzooi dat veel schade doet aan de cultuur rondom deze industrie."

Pewdiepie heeft nog geen statement naar buiten gebracht over de kwestie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Het ergste is dat door die opmerking weer heel veel adverteerders weg zullen gaan. Al die preutse politiek correcte Amerikanen staan natuurlijk op de baricade.  Ik moet wel zeggen, waarom zeg je zo iets? Hoe komt het in je op om dat te zeggen? Daar snap ik echt geen ene moer van.

 • Het is gewoon hetzelfde als op tv. In je huiskamer kan je alles zeggen, maar op tv(of in dit geval het internet) heb je gewoon een gedragscode.  Het is niet strafbaar wat hij zegt maar het kost bedrijven hun image als je met zon idioot geassocieerd wordt. Dit heeft niets met preutse Amerikanen te maken.  Het wordt gewoon tijd dat men stopt deze gast nog langer een podium te geven. Laat hem gewoon in de stront zakken.

 • Het is heel simpel hij is ook maar een mens. Hij word er alleen zwaarder voor gestraft. Iedereen weet hier dat als je competitief speelt dat je af en toe flink vloekt en dat je soms dingen zegt die je eigenlijk niet had willen zeggen. En niet te vergeten dat scheldwoorden meestal niet meer de betekenis hebben van het daadwerkelijke woord. Nigger of kanker is meer een stopwoordje voor frustratie dan dat je het letterlijk bedoelt.

 • Tuurlijk snapt men dat. Maar Een voetballer krijgt toch ook gewoon rood als hij uit frustratie iets roept wat racistisch is?  Mensen maken fouten, punt is dat je leert van die fouten. Men geeft je niet oneindige kansen. Deze meneer leert duidelijk niet van zijn fouten. Je moet ook gewoon ergens een streep trekken anders krijgen we wel een hele rare wereld als alles gewoon kan en weggewuifd wordt als ach ik meende het niet zo serieus.

 • We krijgen ook een hele vreemde wereld wanneer we op alle slakken zout gaan leggen.

 • Het gaat erom hoe beladen het woord is. Bekijk dit filmpje hij legt het haarfijn uit. http://www.dumpert.nl/mediabase/72397…

 • Nou nou poeh poeh, "the N word". Als ik het artikel zo lees kreeg ik eerder de indruk dat hij de gaskamers al in gereedheid had gebracht. Niet netjes en het slaat natuurlijk nergens op, maar wat een lange tenen maatschappij.

 • Ach ach ach, wat verschrikkelijk politiek correct weer. Nee, hij had het beter niet kunnen zeggen, maar al die acties tegen hem slaan echt helemaal nergens op. Die Vanaman is niet goed wijs. Dit is duidelijk gewoon traditionele media die het succes van pewdiepie niet kunnen uitstaan. Het feit dat hij, door onzin uit te kramen, veel meer volgers heeft dan henzelf, kunnen ze niet tegen.
  Ik ken genoeg donkere mensen die hier rijkelijk om kunnen lachen. Het zijn hier dan ook voornamelijk witte mensen die beledigd zijn xD. Laten we met z'n allen ons focussen op echte racisten en niet iemand die zich verspreekt ;)

 • Ja zoals mensen die zich verkleden als nazi en zeggen dat Hitler wel okay was.  Oh wacht, dat was PDP ook…

 • Dat was satire… of je het nu grappig vind of niet is een ander verhaal maar hij meende het niet.

 • Als je het verschil tussen satire en een echte racist niet kan zien ben je een beetje simpel… Of gewoon heel erg links, kan ook ;)

 • Sommige proberen nou juist hiervan te profiteren inderdaad. Vooral die ontwikkelaar van Firewatch.

 • Echt goed om te lezen dat de witte gamers weer hebben bepaald dat dit wel meevalt. Thanks voor de reacties weer jongens. Racistische termen rondslingeren als belediging mag tegenwoordig ook al niet meer, wat politiek correct weer…

 • "De witte gamers" zelfs dit kan discriminerend overkomen als je toch zo "politiek correct" wil zijn. Eerst nadenken voor je iets post.

 • Verdiep je anders eens in de ronduit afschuwelijk historie van het n-woord

 • Daar gaat mijn reactie niet over? Ik zeg enkel dat, als je andere de les wilt lezen, je best ook zuiver op de graad kan zijn en jouw reactie was dat niet.

 • Misschien is dit wel een aardig begin voor mensen om zich echt in dit onderwerp te verdiepen. Reverse-racism bestaat namelijk niet en er is niets racistisch aan de term witte mensen

 • Ja heel erg natuurlijk helemaal gelijk alleen blanke mensen iedere keer witte mensen noemen is nou ook niet echt bepaald netjes te noemen. Verbeter de wereld begin bij jezelf!

 • Hier nog een linkje

 • Ik verbeter de wereld door witte mensen niet blanke mensen te noemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren