1. YouTube introduceert nieuw verdienmodel voor streamers

YouTube introduceert nieuw verdienmodel voor streamers

Google komt binnenkort met een nieuw verdienmodel voor streamers op YouTube. Kijkers kunnen hun favoriete contentmakers nu sponsoren op een vergelijkbare manier als op Twitch.

Sinds 2013 konden gebruikers een maandelijkse betaling doen om toegang te krijgen tot specifieke YouTube-kanalen. De dienst is echter geen succes en wordt in december beëindigd. Google geeft in een blogpost toe dat het "nooit populair is geworden bij contentmakers of gebruikers". Betaalde kanalen krijgen de keuze om de content in december gratis beschikbaar te stellen of verborgen op hun kanaal te houden.

In plaats van betaalde kanalen kunnen gebruikers binnenkort hun favoriete YouTube-sterren ondersteunen door ze te sponsoren voor 4,99 dollar per maand (ongeveer 4,19 euro). Net als op Twitch krijgen betalende abonnees voordelen als speciale emoji's en badges.

Volgens Streamlabs telde YouTube in juni bijna 115.000 streamers, terwijl Twitch nog steeds leidt met bijna 400.000 maandelijkse streamers.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lucas May Hoofdredacteur van Gamer.nl. Liefhebber van games met een mooi verhaal of sfeervolle wereld en groot fan van de gekheid die deze maffe industrie met zich meebrengt.

Reacties

 • Niet echt een nieuw verdienmodel dus als het "gekopieerd" wordt van twitch. Maar goed, verstandige keuze van google denk ik.

 • 5 euro per maand om te kijken naar hoe gamers gamen?
  Kun je beter een extra kanaal bij Ziggo nemen.

 • Of Fox sport zeker? Zodat je kan kijken hoe voetballers voetballen.

 • Niet alleen dat.
  Er zijn ook genoeg kanalen die producties maken op een (zeer) hoog niveau. Zoals StukTV, Smosh of Rocketjump.
  Anders heb je nog educatieve kanalen die je vaak zelfs meer leren dan je op school krijgt.
  Of reviewkanalen van een alledaags persoon die vaak een eerlijke mening geeft en meer in een game/film duikt. Omdat reviews sites als dit vaak al snel eentje klaar moeten hebben en dan niet 100 uur kunnen besteden.  Ik zelf ben 17 en ik kijk veel meer YouTube dan TV. Enige wat ik tegenwoordig kijk op TV is het nieuws, wat ook gedaan kan worden op YouTube.

 • Weten jullie of dit ook direct in NL wordt doorgevoerd of dat het eerst alleen in (bijvoorbeeld) Amerika wordt gelanceerd?

 • Waarschijnlijk eerst een periode in Amerika. Ik zag dat bij andere Amerikaanse streamers er ook al opties waren om een bepaald bedrag te doneren om je bericht met een bepaalde background kleur bovenaan te laten staan voor een korte tijd. Dit soort features zijn tot op heden ook nog niet beschikbaar in Nederland. Het zou zomaar kunnen zijn dat dit anders is, maar youtube kennende zijn ze nogal traag met het wereldwijd uitzetten van features :P

 • Alleen de VS waarschijnlijk nog.

 • Lijkt mij handiger als ze de adverteerders weer over kunnen halen.
  Of gewoon hun "niet-kindvriendelijke" content systeem FLINK verbeteren.
  PewDiePie als voorbeeld, geen video van hem is kindvriendelijk behalve een video waarbij hij Elsa uit Frozen aankleed in zo'n casual meisjesspel, enige ding is dat Elsa daarin poedeltje naakt is….zeer kindvriendelijk ja. <— Deze shit is YouTube nu.  Daarbij is dat hele kindvriendelijke systeem nutteloos, want je hebt ook YouTube Kids.

 • Wel beter. Ik vind op YouTube streamen chill omdat daar nou eenmaal mijn subscriber base zit. En YouTube doet het zo slecht nog niet, als ze nu al op meer dan 1/4 van de gebruikers zitten van Twitch. Zou alleen fijn zijn als de VS niet zo wordt voorgetrokken en ze het gewoon gaan behandelen als het wereldwijde platform dat het is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren