1. Amerikaan vrijgelaten na zes jaar cel voor Runescape-trolling

Amerikaan vrijgelaten na zes jaar cel voor Runescape-trolling

Josh Pillault, een voormalig Runescape-speler, is vorige week vrijgelaten nadat hij zes jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens uitspraken die heeft gedaan in de mmorpg. Pillault kreeg ruzie met een andere gebruiker in Runescape en beweerde uiteindelijk dat hij een schietpartij in zijn eigen school wilde beginnen. Een paar dagen later werd hij, samen met zijn gezin, door SWAT-agenten meegenomen naar het bureau.

In een interview met de YouTuber Silentc0re, gaat Josh verder in detail over wat er die avond allemaal precies gebeurd is. Een vriend stelde in Runescape voor dat Josh ‘Super Columbine Massacre RPG’ moest downloaden, een game gebaseerd op de schietpartij in een school in Columbine in 1999. Nadat Josh de download-pagina had bekeken kwam hij tot de conclusie dat hij het geen goed idee vond.

Er kwam een derde persoon bij, een jongen wiens naam onbekend is, maar destijds veertien jaar was. De jongen had gelezen wat er werd gezegd over Columbine en vertelde Josh en zijn vriend dat ze erover op moesten houden en zichzelf moesten doodmaken. Josh, onder invloed van alcohol, reageerde hierop dat hij op 20 april 2013 (wat op een zaterdag viel) naar zijn eigen school zou gaan met een wapen om iedereen, inclusief zichzelf, dood te maken. De volgende dag was hij permanent gemuted, waarna hij besloot zijn account aan iemand anders te geven en World of Warcraft te gaan spelen. Een paar dagen later werd Pillault meegenomen naar het politiebureau.

Op het politiebureau is hij zonder juridische hulp ondervraagd door FBI-agenten. Er is wel aan hem gevraagd of hij een advocaat wilde, maar na advies van de FBI, die zei dat alles dan "langer zou duren", heeft Pillault dit afgewezen. Hij kreeg uiteraard wel een advocaat voor zijn rechtszaak, maar die adviseerde de toen 19-jarige jongen om zichzelf vroegtijdig schuldig te laten verklaren. Hij had genoeg bewijs om aan te tonen dat hij onschuldig was (onder andere het feit dat er geen enkel wapen in zijn huis te vinden was), maar mocht Josh de rechtszaak verliezen, zou hij vijftien jaar de gevangenis in moeten en een boete betalen van 250,000 dollar. Om deze reden besloot Pillault voor de veiligere optie te gaan en zes jaar in de gevangenis door te brengen.

Nu is de Runescape-speler 25 jaar en bijna helemaal vrij. De komende maanden moet Josh nog verblijven in een tussenhuis waarin hij alvast geld kan verdienen voor zijn uiteindelijke vrijlating. Ondanks alles wat er gebeurd is, ziet hij het als een positieve ervaring. Voordat hij in de gevangenis was beland, had hij alcohol- en drugsproblemen, maar in de gevangenis heeft hij heeft zijn leven naar eigen zeggen verbeterd door andere andere veel boeken te lezen, piano en gitaar te spelen en te mediteren. Josh is nu van plan om een YouTube-kanaal te starten en weer een potje Runescape te spelen.

Zijn moeder is een crowdfundingcampagne gestart om hem financieel gezien op de been te krijgen. Het doel was om 2.000 dollar bij elkaar te sprokkelen, wat inmiddels bereikt is.


Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Hij had dus ook al 5 jaar geleden vrij kunnen zijn. Het is dat hij het zelf positief inziet.

  • Only in America…

  • vreemd verhaal…. iemand een link met alle details?

  • Zal vast nog veel meer achter zitten in dit verhaal. Lijkt me dat de rechter wel een onderscheid kan maken tussen een ongepaste grap en de realiteit. Dus die hoge strafeis is er in ieder geval niet voor niets.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren