1. Stemacteurs niet nodig in Amazons game-engine

Stemacteurs niet nodig in Amazons game-engine

In de game-engine Lumberyard van Amazon zijn nu robotstemmen te gebruiken, waardoor geen stemacteurs nodig zijn.

Hoewel stemacteurs nog steeds te gebruiken zijn in games gemaakt in Amazons Lumberyard-engine, is er nu een mogelijkheid om met artificiële stemmen te werk te gaan. Op deze manier kunnen kosten en onderhandelingen met echte stemacteurs vermeden worden.

Met de nieuwe update biedt het bedrijf nu 50 verschillende stemmen aan in maar liefst 24 verschillende talen. In de toolset kunnen ontwikkelaars nu zelfs automatische lipsynchronisatie gebruiken voor elk in-game 3D-model. In de korte demonstratie van Amazon is deze feature te zien, waarin tekst wordt omgezet naar spraak door het programma.

Lumberyard is gebaseerd op CryEngine, die onder andere in games als Persona 5 en Far Cry gebruikt worden. Lumberyard is uitgebracht in 2016 en is alleen te gebruiken wanneer de ontwikkelaar ook kiest om gebruik te maken van een van de betaalde Amazon Web Services (AWS). Dit kostenplaatje kan vooral voor onafhankelijke ontwikkelaars een hoge drempel zijn om de engine te gebruiken.

Toevallig heeft vakbond voor stemacteurs SAG-AFTRA een paar dagen geleden een nieuw akkoord goedgekeurd, dat ervoor zorgt dat stemacteurs meer rechten en een bonus krijgen in dienstverbanden met verscheidende gamebedrijven als EA, Take-Two en Warner Bros. Games. Het akkoord is het resultaat van een elf maanden lange staking van duizenden stemacteurs, waaronder Ashly Burch, de stemacteur van Chloe uit Life is Strange, die hierdoor haar baan verloor. Bekijk hieronder de video van robotstemmen in de engine van Amazon.

Dit artikel delen

Over de auteur

Eline Oosterloo Van mainstream Hearthstone tot het obscure Drill Dozer: voor mij zijn alle games genieten!

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren