300.000 PlayStation 3's in beslag genomen in Nederland

Nieuws | -

In opdracht van LG zijn er 300.000 PlayStation 3's in beslag genomen. Tienduizend van deze PlayStation 3's waren bedoeld voor de Nederlandse markt. Dit werd vandaag duidelijk tijdens een kort geding waar Jelle namens InsideGamer aanwezig is. Eerder vandaag werd al bekend dat de politie beslag had gelegd op - wat we toen nog dachten - 'enkele duizenden' PS3's.

In Sony's distributiecentrum in Tilburg zijn vorige week 225.000 PlayStation 3's in beslag genomen. De overige spelcomputers zijn eerder door de douane ingenomen in de Rotterdamse haven en op Schiphol. De waarde van de in beslag genomen PlayStation 3's bedraagt 43 miljoen euro. Momenteel dient er een kort geding waarin Sony probeert om het distributieverbod op te laten heffen.

Op 18 november volgt een bodemprocedure waarin bepaald wordt of Sony daadwerkelijk patentbreuk heeft gepleegd op de Blu-ray-technologie van LG. Volgens de advocaat van Sony wordt het bedrijf door LG afgeschilderd als een weigerende patenthouder die niet wil onderhandelen over de patenten. Sony stelt daarentegen dat men wel degelijk wil onderhandelen "maar niet met het mes op de keel", zo sprak de advocaat tijdens het kort geding. 

Sony zegt geen bewijs te hebben gezien dat het een weigerachtige houding aanneemt. Sony wijst er bovendien op dat LG en Sony verenigd zijn in een groep waarin verschillende octrooien en patenten omtrent Blu-ray-technologie worden gedeeld. Mochten er eventuele geschillen optreden, dan is er een particuliere rechter te New York die binnen 120 dagen uitspraak zou moeten doen.  Dit is nu niet gebeurd omdat het een uitzonderingssituatie betreft. 

LG heeft een rechterlijk bevel gekregen om de spelcomputers in Tilburg in beslag te nemen, omdat Sony inbreuk gemaakt zou hebben op een aantal Blu-ray-octrooien. De technische specificaties voor Blu-ray staan omschreven in de zogenaamde BD-Rom-Standaard. Alleen wanneer aan de technische vereisten van deze standaard wordt voldaan, mogen bedrijven de term Blu-ray en het bijbehorende logo communiceren. LG heeft octrooien op diverse technologieën die in deze standaard staan omschreven; producenten die gebruikmaken van Blu-ray moeten hiervoor  zodoende een licentie aanschaffen bij LG.

Sony heeft echter niet voor deze licentie betaald, terwijl het wel gebruikmaakt van Blu-ray-technieken in de PlayStation 3. Dit is een bewuste handeling van Sony, dat geen royalty-afspraken wil maken totdat er "overeenstemming is bereikt over royalty-vergoedingen op geheel andere en technologisch niet-gerelateerde terreinen (zoals bijvoorbeeld tv's, monitoren en mobiele telefoons)."

Inmiddels heeft de advocaat van LG tekst en uitleg gegeven over LG's standpunt in deze zaak. Volgens LG heeft men 150 miljoen tot 180 miljoen gederfde inkomsten door de vermeende patentbreuk van Sony. Daarover kun je hier meer lezen.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.