1. 300.000 PlayStation 3's in beslag genomen in Nederland

300.000 PlayStation 3's in beslag genomen in Nederland

In opdracht van LG zijn er 300.000 PlayStation 3's in beslag genomen. Tienduizend van deze PlayStation 3's waren bedoeld voor de Nederlandse markt. Dit werd vandaag duidelijk tijdens een kort geding waar Jelle namens InsideGamer aanwezig is. Eerder vandaag werd al bekend dat de politie beslag had gelegd op - wat we toen nog dachten - 'enkele duizenden' PS3's.

In Sony's distributiecentrum in Tilburg zijn vorige week 225.000 PlayStation 3's in beslag genomen. De overige spelcomputers zijn eerder door de douane ingenomen in de Rotterdamse haven en op Schiphol. De waarde van de in beslag genomen PlayStation 3's bedraagt 43 miljoen euro. Momenteel dient er een kort geding waarin Sony probeert om het distributieverbod op te laten heffen.

Op 18 november volgt een bodemprocedure waarin bepaald wordt of Sony daadwerkelijk patentbreuk heeft gepleegd op de Blu-ray-technologie van LG. Volgens de advocaat van Sony wordt het bedrijf door LG afgeschilderd als een weigerende patenthouder die niet wil onderhandelen over de patenten. Sony stelt daarentegen dat men wel degelijk wil onderhandelen "maar niet met het mes op de keel", zo sprak de advocaat tijdens het kort geding. 

Sony zegt geen bewijs te hebben gezien dat het een weigerachtige houding aanneemt. Sony wijst er bovendien op dat LG en Sony verenigd zijn in een groep waarin verschillende octrooien en patenten omtrent Blu-ray-technologie worden gedeeld. Mochten er eventuele geschillen optreden, dan is er een particuliere rechter te New York die binnen 120 dagen uitspraak zou moeten doen.  Dit is nu niet gebeurd omdat het een uitzonderingssituatie betreft. 

LG heeft een rechterlijk bevel gekregen om de spelcomputers in Tilburg in beslag te nemen, omdat Sony inbreuk gemaakt zou hebben op een aantal Blu-ray-octrooien. De technische specificaties voor Blu-ray staan omschreven in de zogenaamde BD-Rom-Standaard. Alleen wanneer aan de technische vereisten van deze standaard wordt voldaan, mogen bedrijven de term Blu-ray en het bijbehorende logo communiceren. LG heeft octrooien op diverse technologieën die in deze standaard staan omschreven; producenten die gebruikmaken van Blu-ray moeten hiervoor  zodoende een licentie aanschaffen bij LG.

Sony heeft echter niet voor deze licentie betaald, terwijl het wel gebruikmaakt van Blu-ray-technieken in de PlayStation 3. Dit is een bewuste handeling van Sony, dat geen royalty-afspraken wil maken totdat er "overeenstemming is bereikt over royalty-vergoedingen op geheel andere en technologisch niet-gerelateerde terreinen (zoals bijvoorbeeld tv's, monitoren en mobiele telefoons)."

Inmiddels heeft de advocaat van LG tekst en uitleg gegeven over LG's standpunt in deze zaak. Volgens LG heeft men 150 miljoen tot 180 miljoen gederfde inkomsten door de vermeende patentbreuk van Sony. Daarover kun je hier meer lezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zijn er… veel.

 • Veel, maar wa een eikels bij LG ze moeten niet zeiken, het zijn amateurs en sony is de pro, dus ik vind het maar onnodig

 • Ik ben benieuwd wie dit gaat winnen. Het gaat in ieder geval om een hoop geld. Ben ik ff blij dat ik al lang een PS3 heb, zou nog moeilijk kun worden om er één binnen te halen.

 • De shit is aan

 • Dubbelpost? http://www.insidegamer.nl/hardware/playstation3/nieuws/34896/Nederlandse-politie-legt-beslag-op-duizenden-PS3s.html  ontopic, hopelijk heeft het geen invloed op Sony en kunnen ze dit goed afronden voor alle PS3 bezitters, inclusief mijzelf.

 • ik ben echt zo'n xbox/nintendo speler.

  maar ik vind zelfs dat sony dit niet verdiend.

  LG maakt echt van die crap mobiels.

  dus ik hoop dat sony wint.


 • Veel, maar wa een eikels bij LG ze moeten niet zeiken, het zijn amateurs en sony is de pro, dus ik vind het maar onnodig Haha. Wat kortzichtig :')

 • Ze staan hier beide naast elkaar.  Oh en TVU, LG maakTE crap mobiels. De nieuwste optimus speed met dualcore, wordt erg goed ontvangen.  Laten we hier even ophouden met die nieuwe stroming fanboyism, nu tussen electronica merken:P • Lullig voor Sony maar octrooien en patenten zijn niet voor niets uitgevonden.

 • @ leond: het is geen dubbelpost, want er is nu veel meer duidelijk over wat er precies aan de hand is. Ik heb wel even de link naar eerder vandaag toegevoegd, voor de duidelijkheid.

 • de rechter beslist het wel wie er nou gelijk heeft!

 • … hadden ze niet gewoon een bewaker bij die bedrijven kunnen nerzetten ?? 300.000 ps3's in een week vervoeren lols succes.. en binnekort weer terug brengen hahahahaha

 • dat zijn er wel erg veel zeg.

 • Het zit echt wel iets anders in mekaar. LG weigerde ook te betalen voor patenten van Sony die in hun TV's zijn verwerkt.

  Nu ze Sony kunnen naaien, zullen ze het niet laten.

 • Dit was vorige week toch al bekend?

 • Dit is een nieuwe trend in Amerika het heet Patent Trolling, je koopt een paar vage patenten op, in dit geval gaat het om de manier waarop gegevens van bluray worden opgeslagen o.i.d, en klaagt vervolgens mensen aan die er gebruik van maken. Dit is niks meer dan een zielige zet van LG om weer wat geld te verdienen en Sony ''negatief'' in het nieuws te brengen.

 • sony for the win!

 • @ gears of war

  ja sorry heb slechte ervaringen met de LG cookie en LG secret.

 • Op 18 november volgt een bodemprocedure  Betekent dit dat er tot 18 november op rechterlijk bevel ps3 kunnen worden tegen gehouden?  Dit kan hele nare gevolgen hebben voor de ps3 verkoop in de eu.. Ben benieuwd waar dit ons heen gaat brengen! Kan het me niet voorstellen dat je in de zomer geen ps3 meer kan kopen.. • Ik ben ook voor Sony! @*=% LG!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren