1. The Testament of Sherlock Holmes Review

The Testament of Sherlock Holmes Review

Wanneer iemand precies weet hoe de politie te werk gaat, een meester is in vermommingen en elke getuige kan ompraten, zou je zeggen dat het een geboren crimineel is. Maar ’s werelds meest briljante detective Sherlock Holmes zou dat een bespottelijke belediging vinden. Of gaat ook hij een keer buiten het boekje?

The Testament of Sherlock Holmes is een point-and-click adventure met open wereld-elementen in het eind 19e -eeuwse Londen. Hier volgt Holmes het spoor van een dodelijk gif. Maar hoe meer vergiftigde lijken hij onder de loep krijgt, hoe meer Holmes zelf in het verdachtenbankje lijkt te eindigen. Zijn metgezel Watson twijfelt steeds meer of hij de meesterdetective nog moet vertrouwen, vooral nadat hij dingen volledig uit de hand laat lopen en bewijsmateriaal verduistert.

Luguber detectivewerk

De speurtocht naar de verspreider van het gif voert je door een in crisis verkerend Londen, waar een zwaarbeveiligde gevangenis, een volgepakt kerkhof en een uitgestorven circusterrein tot de plaatsen delict behoren. Vooral de ongure, armoedige achterbuurten van Whitechapel waar Jack the Ripper ooit werkzaam was, komen typisch ‘Holmesiaans’ over. Omdat elke meter afgestruind moet worden naar aanwijzingen, steekt Holmes zijn speurneus tussen dronken zwervers, ziekte dragende ratten en puisterige prostituees. Dat klinkt als een zware straf, maar het detectivewerk in deze game is toch echt een hoogtepunt.

Het eerste wat je op een plaats delict doet is het verzamelen van aanwijzingen door voorwerpen te verzamelen, onderzoeken en combineren. Het ondervragen van verdachten en getuigen staat op een laag pitje en stelt gek genoeg amper iets voor. Dat hoort toch ook bij het werk van een detective? Maar vooruit, omdat het daadwerkelijke inspecteren goed in elkaar steekt zien we dit door de vingers.

Een voorbeeld van het interessante detectivewerk is het onderzoeken van de moord op een bisschop. De man is op de meest gruwelijke wijze om het leven gebracht en Holmes probeert het motief en de identiteit van de daders te achterhalen. Dat betekent dat je het vergrootglas moet werpen op de vele messteken, brandwonden en gebroken ledematen die de man fataal werden. Ook dat hoort immers bij het werk van de detective en het is een verdienste dat we naast voetsporen en vingerafdrukken ook de meer lugubere details kunnen bewonderen. Het touw waarmee de man is vastgebonden leidt naar een andere locatie en de priester heeft ook iets te verbergen. Zo verzamel je bij elke moord of casus aanwijzingen die op een deductiebord met elkaar verbonden moeten worden. De voldoening wanneer je de zaak na al het werk goed oplost is groot. Helaas is Holmes zo briljant dat er altijd maar één juiste conclusie mogelijk is.

Zo blijkt dat de moordenaars er niet in slaagden de kluis van de bisschop te kraken. Maar voor de nieuwsgierige Holmes is het natuurlijk een koud kunstje. Een heel koud kunstje, want het verbleekt bij het scala aan gevarieerde breinbrekers die later in het spel voorbij komen. Vooral het reconstrueren van gebeurtenissen is leuk en vergt flink wat denkwerk. Maar de moeilijkheidsgraad is niet altijd afhankelijk van je eigen denkvermogen. Bij het ontmantelen van een bom, het knoeien met chemische stoffen of het gebruik van voorwerpen bij puzzels is het niet altijd duidelijk wat de bedoeling is. Ik moest soms op goed geluk iets uitproberen en een enkele keer zelfs een puzzel overslaan. Voor consolegamers met minder geduld zou wat begeleiding dan welkom zijn geweest.

Houterige buikspreekpoppen

The Testament of Sherlock Holmes is namelijk met het oog op de Xbox 360 en PlayStation 3 ontwikkelt, maar heeft daarvan niet geprofiteerd. Holmes en Watson zijn matig geanimeerd en besturen ontzettend houterig. Vanuit stilstand hebben ze de neiging alle kanten op te draaien, behalve de juiste. Dat tovert de interactie met objecten en het rondlopen in een krappe omgeving soms om tot een Houdini-act. Door te veranderen naar First Person View wordt het wel iets gemakkelijker, maar het zijn dit soort kleine euvels die het speurwerk voortdurend lastig en frustrerend maken.

Het interessante plot met een aantal onverwachte wendingen – gaat Sherlock Holmes letterlijk over lijken? – is echter reden genoeg om je daar doorheen te bijten. Maar ook op narratief vlak gaat de game niet helemaal vrijuit. Het probeert een meeslepende adventure te zijn en tegelijkertijd een karakterstudie van de meesterdetective te maken, maar slaagt daar niet helemaal in. Daarvoor is de audiovisuele uitwerking lang niet goed genoeg. Personages zien er erg statisch en expressieloos uit, zijn matig ingesproken en het detective-duo lijkt soms op een stel buikspreekpoppen met een Brits accent. Zelfs de grote meester in redeneren is dan moeilijk serieus te nemen.

The Testament of Sherlock Holmes is gespeeld op de PlayStation 3.

Conclusie en beoordeling

6,7
The Testament of Sherlock Holmes probeert de duistere kant van de meesterdetective te ontdekken, maar door de knullige animatie herkennen wij hem nog amper. Het afstruinen van een plaats delict wordt verder bemoeilijkt door de stroeve besturing. De game blinkt echter uit waarmee dat moet: een hoop verschillende puzzels en typisch speur- en detectivewerk.
 • Verhaal vol mysterie en plotwendingen
 • Gevarieerd speur- en detectivewerk
 • Audiovisuele uitwerking
 • Bestuurt uiterst houterig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kan grappig zijn, effe een pricedrop afwachten

 • Precies. Dat dacht ik ook.  Het lijkt mij een heerlijke game om voor een paar euro op te pakken en te spelen tussen grote releases.

 • Bij zavvi is zo'n 40 euro dus het is al geen full priced game. Zit ie straks rond de 15 dan ga ik 'm zeker halen.

 • Voor een PC game is 40 euro al full priced lol (met console versies erbij)

 • 15-20 euro vind ik een redelijke prijs voor deze game.  Typisch zo'n Steam sale game.

 • Mooi! ^_^

 • Bestuurt uiterst houterig
  Konami aan meegewerkt?

 • http://www.youtube.com/watch?v=yhDZDg…
  Nope ;P • Geen slechte game, maar dit wordt sowieso een budgetbak-titel voor mij.

 • Ook PC? Nice. Dan zal ik hem zeker eens oppikken :)

 • Echt helemaal niks voor mij.

 • Heb hem net voor de 2de keer rond gespeeld voor alle achievements en vind het een heel erg leuk spel! Van deze puzzels kan prof. Layton nog wat leren!
  Erg mooie graphics en hoewel de besturing in 3rd person houterig is (je kan de x en y assen niet onafhakelijk veranderen en voor mij staat het net vekeerd om) maar 1st person is het gewoon goed te besturen.
  Fantastisch spel :D zeker wel een 8 waard!

 • ook ik wacht nog ff (of het moet hem ergens tegen komen voor een leuk prijsje), Hij ziet er wel oke uit ookal zijn de poppetje wat houterig maar dat zie ik dan wel weer. Volgens mij zijn er wel slechtere games..

 • nog een beter cijfer dan ik had verwacht bij het lezen van deze recensie, had rond de zes verwacht

 • Heb de game bij de release gehaald, is een heel mooi verhaal. maar helaas al snel uit.

 • Slecht spel. Heb hem vandaag gekocht.
  Het Besturings systeem is slecht, filmpjes haperen en ineens valt ook nog eens het geluid weg en moet je het zonder geluid doen. Na opnieuw opstarten doet het geluid het ook niet meer. SLECHT SLECHT SLECHT. En nee het ligt niet aan mijn PS3.
  De graphics zijn ook niet wat je van een game verwacht van deze tijd.
  Ik geef deze game een dikke dikke dikke onvoldoende. En zonde van mijn 50 euro. Morgen gelijk terug brengen. Ik blijf nog wel wat langer sleeping dogs spelen voor er een leukere release aankomt.

 • Afgelopen donderdag gehaald, ik schrok in het begin van het tergend slechte openingsfilmpje, audiotechnisch is de game verschrikkelijk en grafish verouderd….ok tot nu toe genoeg gemauw. Dit is voor puzzelliefhebbers een game om te spelen, het hele weekend me brein aan het werk gezet om sommige puzzels op te lossen, de puzzels i.c.m. het goede verhaal doen de slechte dingen deels vergeten. 7/10. Als er meer tijd in afwerking had gezeten zeker een 8,5/9.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren