1. FTL: Faster Than Light Review

FTL: Faster Than Light Review

Volgend jaar verschijnt er pas een officiële nieuwe videogame rondom Star Trek, maar tot die tijd hebben we FTL, een Star Trek-game in vermomming. In FTL begeleid je een ruimteschip, op de vlucht voor rebellen, naar het andere uiteinde van het universum om je bondgenoten te waarschuwen voor het oprukkende gevaar.

Verwacht bij FTL geen spectaculaire ruimtegevechten, achtervolgingen of tussenfilmpjes. De game is in veel opzichten bijzonder Spartaans. Arriveert je schip na een FTL-sprong in een nieuw sterrenstelsel dan krijg je de nieuwe omgeving niet echt te zien, maar wordt met een kort stukje tekst de stand van zaken in het gebied aangegeven. De ene keer word je ingelicht over een nabij gelegen ruimtestation die jouw hulp wel kan gebruiken en de andere keer kom je in contact met een handelaar die vanuit zijn ruimtevoertuig met je wil ruilen.

Engage

Die weinig spectaculaire aanpak van FTL werkt eigenlijk behoorlijk verfrissend. Het spel verdoet geen tijd aan mooie animaties, filmpjes en graphics. Dat is eigenlijk best prettig, want er zijn genoeg complexe en strategische onderdelen in FTL die je volledige aandacht vereisen.

Zo zijn er de gevechten tegen rebellen, piraten en andere ruimtevaarders die je in de weg zitten. De strijd tussen twee schepen doet nog het meest denken aan die van turn-based RPG waarin je moet wachten tot je wapens, zoals raketten en lasers, zijn opgeladen voordat je ze af kunt vuren op specifieke onderdelen van een vijandelijk schip. Richt je je vuur op de cockpit dan zal jouw tegenstander bij een treffer de volgende aanvallen niet meer kunnen ontwijken. Leeg je je wapens op de zuurstofvoorziening dan sterft de bemanning van het andere schip een pijnlijke en langzame dood.

Wordt een belangrijk onderdeel van jouw ruimteschip beschadigd dan is de strijd nog niet verloren. Met een paar muisklikken kunnen bemanningsleden naar specifieke delen van het schip gestuurd worden om een lek te dichten, een brand te blussen of een onderdeel te repareren. Bemande belangrijke onderdelen van het schip leveren daarnaast een aardig bonus op. Staat er bijvoorbeeld iemand bij de schildgenerator dan wordt jouw ruimteschip ietsje beter beschermd tegen vijandelijk vuur.

The Final Frontier

Door andere ruimteschepen te verslaan verdien je raketten, schroot – het geld in de game – en brandstof, waarmee nieuwe FTL-sprongen gemaakt kunnen worden. Met schroot upgrade je onderdelen zoals wapens, sensoren, schilden en motoren van je schip en koop je nieuwe wapens en uitbreidingen in winkels. Schroot verkrijg je daarnaast ook door andere ruimtevaarders te helpen en door sterrenstelsels te verkennen.

In ware Trek-stijl is ’to boldly go where no man has gone before’ een belangrijk onderdeel van FTL. Je ontdekt nieuwe wezens, mysterieuze verlaten ruimtestations en maakt nieuwe bondgenoten. FTL kent veel willekeurige elementen. Hierdoor kom je met iedere speelbeurt andere dingen tegen en steken de sterrenstelsels op de kaart telkens anders in elkaar. De ene keer kom je een rebellenschip tegen die voor jou op de vlucht slaat, de andere keer wordt jouw schip plotseling overvallen door piraten. Veelal is het ook mogelijk om zelf je strategie te kiezen. Sluit je een dealtje met een stel criminelen of kom je op voor gerechtigheid en help je burgers in nood?

Die complete willekeur maakt ieder bemanningslid van jouw schip een ‘Red Shirt’, een bijnaam voor figuranten in Star Trek die met hun rode outfits steevast als eerste doodgaan bij een kennismaking met een nieuwe vijand of planeet. Geen enkel bemanningslid is zijn leven veilig en de lol in FTL zit hem ook vaak in zien hoe erg het plotseling mis kan gaan. Je kunt nog zoveel geïnvesteerd hebben in fatsoenlijke schilden en wapens, maar wanneer een stel buitenaardse sprinkhanen jouw schip binnen dringen ben je gewoon de klos. Dood is namelijk ook echt dood in FTL. Dat betekent dus dat je na een sprinkhanenplaag weer helemaal opnieuw mag beginnen.

De onvoorspelbaarheid is één van de sterkere punten van FTL en het is daarom jammer dat je na een paar keer spelen al zoveel van de mogelijkheden hebt gezien. De eerste keer dat je een eenzame overblijver van een neergestort schip oppikt is het nog een verrassing en ook de eerste valstrik van een ruimtepiraat is nog leuk, maar na de tweede of derde keer is de grap er wel vanaf. Dat je met een beetje pech een half uur aan speeltijd binnen een paar seconden kwijt kunt raken maakt die eentonigheid des te vervelender.

FTL vraagt hoe dan ook om meerdere speelbeurten. Als het meezit bereik je binnen een half uur de andere kant van het universum, maar voordat je daar komt heb je eerst heel wat mislukte expedities achter de rug. Leren welke onderdelen van een vijandelijk schip je het beste eerst kunt opblazen en uitvogelen hoe je tijdens een gevecht het beste energie kunt verdelen over je ruimteschip zijn dingen die je met vallen en opstaan leert. Die leercurve maakt FTL zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad lastig, maar het wordt er wel leuker door. Kapitein van een ruimteschip word je natuurlijk niet zomaar.

FTL kost momenteel 9,99 en is verkrijgbaar op Steam.

Conclusie en beoordeling

8
FTL is een simpel ogend ruimteavontuur met verrassend veel diepgang. Met een ouderwets hoge moeilijkheidsgraad en bijzonder veel strategische mogelijkheden is FTL, ondanks het feit dat het universum ietwat eentonig is, een unieke en verfrissende ruimtevaartgame waarin achter iedere sprong door de ruimte gevaar, avontuur of een nieuwe kans op je ligt te wachten.
 • Moeilijkheidsgraad vraagt om strategie
 • Grotendeels onvoorspelbaar
 • Simpele stijl
 • Eentonig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Best een pittig spel hoor, ik heb de eindbaas zelf nog niet verslagen.  In eerste instantie dacht ik wtf hoe kan hier iets leuks aan zijn, maar het heeft toch wel behoorlijk wat diepgang als je het mij vraagt.  Denk dat dit ook wel een goed spel was voor op een tablet.

 • Echt een geniaal spelletje dit. Dit raad ik iedereen van harte aan! De eentonigheid valt best wel mee, want de replay-waarde is best wel hoog. Als je het niet 3 uur achter elkaar speelt dan blijft het gewoon leuk. Zelf heb ik het einde nog niet gehaald.. op easy.. Ik ben slecht.

 • Uitstekende game dit :) Ik was hem toevallig nu net aan het spelen. Het is ook echt een spel die je om de zoveel tijd weer even opstart op een poging te doen om de boss te verslaan.  Het enige noemenswaardige minpunt is de grote kansfactor in het spel. De ene keer heb je superveel geluk en krijg je allemaal toffe shit. De andere keer heb je dikke pech en krijg je het ene ongeluk na het andere :P

 • In de link van mijn bericht ergens onder, zie je ook hoe lastig TB het krijgt en hij dacht nog wel dat het niet mis kon gaan door zijn schip de "HMS TGS" te noemen :P .

 • Zo da's laat. alweer bijna een maand uit nu.  Geweldig spel en uren plezier.

 • Beter laat dan nooit?

 • Heb je ook weer gelijk in.  Maar aan de andere kant: Als ik dat altijd tegen mijn baas zou zeggen met alles wat ik in moet leveren, dan geloof ik niet dat ik nog lang bij hem werk. Het is wel jullie werk om dit soort dingen zo snel mogelijk de deur uit te doen toch? Of is deze recensie vrijwilligerswerk? in dat geval hoor je mij dan niet klagen ;)

 • Thijs heeft deze recensie zelf opgepikt, we hadden hier geen code voor.

 • Erg netjes, dan hoor je mij niet klagen ;)

 • Erg netjes, dan hoor je mij niet klagen ;)

 • Voor wie wat meer uitleg nodig heeft (of gewoon wat enthousiasme):
  WTF Is…: FTL - Faster Than Light?
  http://youtu.be/P-SnIhpCm5w  Geweldig hoe je ieder bemanningslid zelf een naam kunt geven (gebruik de namen van je vrienden maar is lol) of een schip een naam geven. Denk bijvoorbeeld aan de HMS IG of een andere naam dat erin past :P .  Het is soms best pittig, maar "dying is half the fun", aldus TotalBiscuit van de eerder genoemde video.
  Een keertje ging de bemanning één voor één dood en al mijn systemen waren kapot. Er was nog één persoon in leven die wanhopig iets probeerde te fixen, maar toen sloeg een raket of laser-puls in en ontplofte het schip :P .
  Of wat ook af en toe gebeurd: je wint het gevecht net en je schip ontploft alsnog XD .  Weet je een gevecht toch op de één of andere manier te overleven, dan is dat fantastisch en ben je blij dat je het gehaald hebt :D . Veel van je systemen zijn beschadigd of zelfs kapot, misschien heb je veel rompschade en toch kun je verder.  Sommige dingen kom ik inderdaad wel vaker tegen, maar dat iedere speelsessie toch weer wat anders is vergroot de herspeelwaarde en maakt toch wel interessant.
  Laatst kwam ik voor het eerst in sector 5 terecht en kreeg ik een nieuw schip. Ik was er ook eindelijk achtergekomen hoe je een drone moest inzetten (een drone control kamer ontbrak bij mij nog, go figure :P) en kreeg ik tijdelijk nog een bemanningslid erbij.  Ik ben benieuwd wat ik de volgende keer meemaak :) .

 • Bazenspel!

 • "FTL kost momenteel 9,99 en is verkrijgbaar op Steam."  Hij is ook verkrijgbaar op GOG.com maar dan voor $9.99. DRM vrij.

 • en als je het op de website zelf koopt krijg je de steam key en de DRM vrij windows installer. betere deal ^^

 • Dat klopt inderdaad zoals ik het nu zie, ik had hem zelf als kickstarter, GOG en Steam voor $9.99 :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren