1. Star Trek Review – Om van te janken

Star Trek Review – Om van te janken

Star Trek is een game die je niet moet halen. Het is een schoolvoorbeeld van een mislukt project, waarbij je continue het gevoel krijgt dat er echt weinig getalenteerde ontwikkelaars op zijn gezet, die proberen te cashen op de grote naam ‘Star Trek’.

Verhaal

Ten eerste is er het verhaal, waar nauwelijks een touw aan vast te knopen is. In de game reizen Kirk en Spock af naar een planeet genaamd High Vulcan, waar de Vulcan proberen hun maatschappij weer op te bouwen, nadat deze zo goed als verwoest is. Uiteraard gaat dat compleet mis. Er breekt een virus uit, waardoor de Vulcan veranderen in meedogenloze monsters en als klap op de vuurpijl wordt de planeet ook nog eens aangevallen door een ander ras, die de belangrijkste technologische snufjes komt jatten. Aan jou de taak om dat te voorkomen.

Als je dit zo leest lijkt er weinig mis. Origineel is het niet, maar goed, dat zijn weinig games vandaag de dag. Het probleem zit hem in de manier waarin het verhaal wordt verteld. De personages in Star Trek zijn een soort moderne handpoppen. Er zit geen enkele emotie in de gezichtsuitdrukkingen en stem, alles wordt belachelijk monotoon verteld. Het is alsof een Polygoonjournaallezer aan jou mededeelt dat je even de Vulcan uit de penarie moet helpen, maar dan zonder de grappige ondertoon zoals we die vandaag de dag bij een Polygoonstem ervaren. Het is bijna knap te noemen hoe getalenteerde acteurs hun stem zo enorm kut kunnen gebruiken.

Saai

Het tweede probleem is de actie: die is namelijk echt retesaai. Je gaat van kamer naar kamer, waarbij je onderweg totaal niet boeiende wapens afvuurt op nog minder interessante vijanden. Ook zijn de omgevingen waar je doorheen loopt om te janken: er was blijkbaar geen ruimte voor details of beleving, want alles ziet er ontzettend ongeïnspireerd uit. En dan heb ik het nog geeneens gehad over het absolute dieptepunt: de intelligentie van je kompaan. Om de zoveel tijd kom je een deur tegen, die je onmogelijk in je eentje kan openen. Dan is het aan je kameraad (je kunt kiezen om met of Spock of Kirk te spelen en de computer neemt de ander dan op zich) om jou te komen helpen. Helaas heeft het computergestuurde personage een aantal probleempjes met pathfinding. Meer dan eens zit hij vast achter muren of kasten, waardoor je eerst ergens anders moet gaan staan en hem te roepen, om vervolgens door te lopen naar de deur en die dan samen te openen. Het zijn beledigende momenten voor de gamer.

Als we even verder gaan met zeuren, dan mag het ook nog gezegd worden dat de aanwezige puzzels echt heel suf zijn. Zo moet je bij bepaalde deuren geluidsgolven op elkaar afstemmen of bepaalde objecten aan elkaar koppelen om daarna weer verder te kunnen. Je intelligentie wordt nooit geprikkeld, de puzzels zijn gewoon onnodig oponthoud. De game heeft verder granaat explosies die visueel gezien om te huilen zijn en oliedomme vijanden. Want waarom zou je achter een kratje gaan schuilen als je ook gewoon midden in het slagveld kan staan en te wachten totdat je gruwelijk wordt afgeknald.

Nee, de enige momenten van plezier die ik met Star Trek heb beleefd, zijn de momenten waarop de vele bugs in het spel opduiken. Zo blijven afgeschoten vijanden meer dan eens rechtop staan, plakken kisten na een explosie aan het plafond en het absolute hoogtepunt is de Siamesche Tweeling truc. Op sommige punten in de game staat je metgezel stil en dan heb je de kans om zo tegen hem aan te lopen dat Kirk en Spock één worden. Dat levert een zeldzame grinnik op in een game die voor de rest bijna alles fout doet.

Gespeeld op de Xbox 360

Conclusie en beoordeling

3,5
Er is ongelofelijk veel mis met Star Trek. Het verhaal wordt op een enorm matige manier verteld, de omgevingen waardoor je loopt zijn saai, het schieten levert geen enkel gevoel van voldoening op, je ergert je dood aan je metgezel en je irriteert je kapot aan de hersendodende puzzels. Het enige plezier dat ik met de game heb beleefd is dankzij de af en toe hilarische bugs.
 • Bugs!
 • Inspiratieloze puzzels
 • Saaie actie
 • Oliedomme AI
 • Voice Acting
 • Verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoe kun je nu zo een slechte game maken :S

 • Veel echt slechte games deze tijd :o

 • Wow. Een 3,5, met een pluspunt die eigenlijk niet zo genoemd mag worden. Is het cijfer dan niet een beetje hoog? Fijn dat het hier wordt neergezet, hopelijk is niemand zo dom deze game te kopen. Zonde, want ik was vroeger groot fan van de serie.

 • Daar ben ik het helemaal mee eens, is een 3,5 dan niet een beetje hoog? Dat dit soort wanproducten nog steeds gemaakt en op serieuze wijze verkocht worden, schandalig!

 • Star Trek is sowieso kut, dus een game daarvan maakt het nog kutter. Geen wonder van het cijfer!

 • Star Trek is niet kut.
  Ik vind het wel jammer dat de games over Star Trek slecht zijn.

 • Star Trek is kut? Ga eens heel gauw je mond spoelen :P  Blijft jammer dat games van films en series altijd nog redelijk lage tot middelmatige kwaliteit hebben. (De paar uitzonderingen daargelaten)

 • Star trek Eliteforce 1(metacritic score 86) en eliteforce 2 (8.4 score IGN) waren nog helemaal niet zo slecht. Heb me als trekkie prima vermaakt en elk deel heeft zijn eigen starship om te verkennen. deel 1 heeft voyager en deel 2 de Enterprise E die voor een groot deel vrij te verkennen was.

 • ook al kreeg ik de game gratis, niet spelen dus?

 • Zegt al genoeg dat je de game gratis hebt gekregen…

 • Het is een ook al…, wss heeft hij hem niet gekregen

 • Als je m gratis krijgt, zal ik er mee naar de GameMania gaan. Die vragen toch de hoofdprijs voor deze game, dus krijg je aardig wat terug.

 • nee ik heb de game niet, en ik zal hem ook nooit spelen ook!

 • Als ik de game gratis kreeg zou ik hem wel spelen. Wel zo netjes als je iets voor niks krijgt om op zijn minst even te ervaren wat je nu hebt gekregen. Toch?

 • AvanCade moraalridder op het witte paard

 • Film was wel goed. Kijk ook wel uit naar de aankomende film. Maar het spel is gewoon jammer. Is niet de eerste keer dat een game faalt die op een film is gebaseerd.

 • Als het enige pluspunt "Bugs" is zou de game een 1 moeten krijgen, dat lijkt mij wel logisch.

 • hahaha Toppers van 2013: Star Trek

 • Wel leuk dat jullie deze game nog noemden als Topper van 2013 :P

 • De trailers zagen er ook echt goed uit…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren