1. New Super Luigi U Review

New Super Luigi U Review

Dertig jaar geleden maakte Luigi voor het eerst zijn opwachting in een videogame, samen met zijn iets meer ervaren broer Mario. Sinds die tijd verscheen hij, zoals je in het artikel van Michel al kon lezen, in een behoorlijk aantal spellen. Toch heeft hij nog nooit in een platformer geschitterd als dat hij nu doet in New Super Luigi U.

Geen kopie van zijn broer

Officieel gezien is New Super Luigi U gewoon DLC voor New Super Mario Bros. U. Wie die game al heeft, kan de nieuwe Luigi-levels downloaden voor 20 euro. Een maand later ligt het spel ook als standalone versie in de winkels, maar dan dubbel zo duur.

Er zijn misschien mensen die een regelrechte kopie van New Super Mario Bros U verwachten. Precies dezelfde werelden, dezelfde opbouw, dezelfde snelheid. Simpelweg lekker rustig aan de werelden verkennen en op je gemak de verstopte munten zoeken. Niets is minder waar, want er zijn een aantal dingen veranderd. In de eerste plaats heb je veel minder lang de tijd om een level te voltooien. Voorheen was dit vier minuten, nu krijg je 100 seconden om jezelf van het begin naar het einde te manoeuvreren. Voor de kastelen en de eindbazen is een iets andere regel toegepast: zodra je de blauwe of rode baasdeur doorgaat, krijg je er 100 seconden bij. De levels zijn helemaal aangepast aan de tijdslimiet. Het is dus niet zo dat alles regelrecht uit de Mario-game is gekopieerd. Alles is ingesteld op het feit dat je er veel sneller doorheen knalt.

Dat betekent dat je minder lang de tijd hebt om alle muntjes te pakken of de grote verstopte munten mee te nemen. Luigi rent en vliegt als een dolle door de omgevingen heen, waardoor je soms dingen mist. Bepaalde levels zullen ook wat oefening vereisen. Omdat je weinig tijd hebt, sjees je door veel gebieden heen zonder echt goed te kijken naar de omgeving. Wil je echt alles verzamelen? Dan zit er niets anders op dan het level meermaals te spelen totdat je de ideale baan hebt gevonden om alle munten in een keer mee te nemen. New Super Luigi U kent namelijk geen checkpoints. Zodra je doodgaat, word je uit het level uitgegooid en moet je het opnieuw proberen. Het zal vaak genoeg gebeuren dat je net voor de eindbaas een sprong mist en alsnog in de lava valt. Helaas, nog maar een keer proberen dan.

Niet te makkelijk, niet te moeilijk

Multiplayer

New Super Luigi U is uiteraard ook met zijn vieren te spelen. Dat Luigi in dit spel in de schijnwerpers staat moge duidelijk zijn, want Mario is niet als speelbaar figuur te kiezen. In plaats daarvan kun je naast de gekleurde Toads kiezen voor Nabbit, het stelende konijn. Hij kan in de multiplayer niet geraakt worden door vijanden.

New Super Luigi U weet ondanks zijn tijdslimiet goed een balans te vinden wat betreft de moeilijkheidsgraad. Het spel kent een goede verhouding tussen levels waar je weinig moeite mee hebt, en levels die je meerdere keren opnieuw zult moeten doen. De enige misser daarbij is dat de eindbazen kinderlijk eenvoudig zijn, terwijl de weg er naartoe juist opbouwt naar een pittig afsluit gevecht.

Een deel van de moeilijkheid ligt ook aan de besturing. Die van Mario ken je al jaren op je duimpje, maar bij Luigi is het vooral wennen geblazen. Hij kan bijvoorbeeld een stuk hoger springen. Nu is dat ergens een voordeel, maar het gooit jaren aan inschattingsvermogen van Mario’s sprongen overboord. Ook zweeft Luigi nog een stukje door, wat er ongetwijfeld voor gaat zorgen dat je juist van een platform afvalt in plaats van erop landt.

Ook glijdt Luigi wat langer door als je aan het rennen bent. Wees dus gewaarschuwd: hierdoor donder je met gemak de afgrond in als je niet op tijd afremt. Je gaat de nieuwe besturing ongetwijfeld vervloeken, maar je kunt in ieder geval niet klagen dat New Super Luigi U een regelrechte kopie is New Super Mario Bros. U. Die klacht hebben we eerder gehoord, maar gaat in dit geval niet op. Vanwege de tijdsdruk en nieuwe indeling van de omgevingen, ga je echt anders spelen . Het zorgt voor een frisse wind en hopelijk durft Nintendo in de toekomst vaker op zo’n manier te experimenteren.

Conclusie en beoordeling

8
New Super Luigi U is een uitbreiding van formaat. Voor twee tientjes (voor de DLC althans) krijg je 82 opnieuw vormgegeven levels en extra uitdagende gameplay. De besturing van Luigi zal wel even wennen zijn. Daar krijg je echter veel voldoening voor terug als je eenmaal zijn ideale lijn door de levels hebt gevonden. Je speelt ze uiteraard wel veel sneller uit vanwege de strengere tijdslimiet, dus verwacht er niet net zo lang als met New Super Mario Bros. U mee bezig te zijn.
 • Schappelijke aanschafprijs
 • Luigi voelt echt anders aan
 • 82 nieuwe levels
 • Besturing is even wennen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb jammer genoeg nog steeds geen Wii u maar die komt er vast nog wel een keer samen met New Super Mario en deze uitbreiding. Lijkt me echt geweldig!

 • Is dit cijfer beïnvloed door de tijdelijke hoofdredacteur?

 • lijkt het wel op..

 • Nee anders zal het wel een 10 zijn.

 • Heel veel reviews zijn zeer positief en komen rond de 8 uit, kortom, het is geen schande om een keer positief te zijn over een Nintendo game voor de Wii U dat met Mario/Luigi te maken heeft hoor…

 • CrazyDj weet jij wel wie die tijdelijke hoofdredacteur is?

 • deftones  Jeroen Post van MTV?

 • @deftones, uiteraard weet ik dat, dat kan je niet missen…
  Echter, ik merk dat er hier eigenlijk keer op keer kritiek is op Nintendo, ook bij goede games.  Nu weet ik uiteraard even niet of Galaxy serieus is of een grapje maakt.

 • maar gelijk even downloaden dan :)

 • Het pluspunt is gelijk het minpunt? Ik neem aan dat als een karakter anders aanvoelt je altijd aan de besturing moet wennen?

 • Dubbel zoveel betalen voor de 'fysieke' versie??? Moet dat niet gewoon 'maar' een tientje meer zijn?

 • Inderdaad, ik dacht ook dat die 30 euro ging kosten. Voor 30 haal ik de fysieke versie nog, maar voor 40 ga ik toch downloaden. Dit is in mijn ogen hoe digitale distributie bevordert moet worden: hier heb je een game, in de winkel kost ie 30 maar je kan hem voor 10 euro minder downloaden.

 • @ Norbert  Moet 40 niet 20 zijn?

 • Nee hij zegt dat als de fysieke versie 40 euro kost dat hij dan de game zou downloaden.

 • fysiek 35 download 20

 • Stel rekenwonders hier boven, lol. Herpaderp.

 • Nou de 3DS nog

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren