1. Mario & Luigi: Dream Team Bros. Review

Mario & Luigi: Dream Team Bros. Review

We kennen Mario en Luigi natuurlijk allemaal van de talloze platformavonturen die de besnorde broers de afgelopen 30 jaar hebben beleefd. Maar in die periode zijn er ook vele verschillende spin-offs tot stand gekomen, waaronder maar liefst drie verschillende RPG series. Dit jaar is het voor de fan van deze vrolijke rollenspellen dubbel feest, want naast Paper Mario: Sticker Star, heeft Nintendo nu ook een nieuwe Mario & Luigi op de Nintendo 3DS uitgebracht.

Dream Team Bros.

Het vierde deel in de Mario & Luigi reeks, dat de ondertitel Dream Team Bros. draagt, heeft net zoals eerdere delen een kleine twist. Dit keer draait de game om het onverwachte thema “slapen” en neem je een kijkje in de dromen van Luigi. Het verhaal begint wanneer Prinses Peach met haar hele gevolg, inclusief Mario en Luigi, naar Sluimereiland reist. Al snel blijkt dat de oorspronkelijke bewoners, de Sluimers, lang geleden door een betovering zijn veranderd in... stenen kussens. Wanneer Luigi – het is immers zijn jaar - zijn hoofd op één van deze bijzondere voorwerpen legt valt hij per direct in slaap en vormt er boven zijn hoofd een portaal naar Dromenland. Uiteraard gaat er iets grandioos mis en verdwijnt Prinses Peach in één van de portalen. Mario duikt weer eens achter haar aan en belandt zodoende in een groots avontuur dat zich zowel in de echte wereld als in Luigi’s dromen afspeelt. Alles behalve slaapverwekkend!

Dream Team Bros. kent dus twee werelden; de echte wereld, waarin je in third person door een 3D omgeving loopt, en de droomwereld, die bestaat uit een 2D platformer. Het spel voert je daarom niet alleen langs tal van verschillende aardse locaties, maar ook door Luigi’s bizarre dromen, alwaar je meer leert over het onderbewuste van Mario’s broertje. Het speciale aan Luigi’s dromen is dat ze zijn te beïnvloeden door Luigi zelf, die op het onderste scherm ligt te slapen, aan te raken. “Droom Luigi”, die met Mario meeloopt, kan in de droomwereld bijvoorbeeld in een boom op de achtergrond springen. De takken van deze boom staan vervolgens in verbinding met Luigi’s snor op het onderste scherm; door de snor uit te rekken kan je Mario vervolgens met een tak “vastpakken” en naar hogere platforms schieten. Wanneer Luigi in een wervelstorm op de achtergrond verandert dan kun je het laten waaien door Luigi in het echt te laten niezen door aan zijn neus te kriebelen.

Turn-based

Net zoals in de meeste RPGs zijn de gevechten in Dream Team Bros. turn-based. De vijanden lopen vrij door de echte en droomwereld en een gevecht begint wanneer je ze aanraakt. Mario en Luigi zijn los van elkaar te gebruiken in deze gevechten; beiden kunnen aanvallen door op vijanden te springen of door een klap te geven met een hamer. Later in de game wordt het ook mogelijk om extra krachtige aanvallen uit te voeren waarbij beide broers samenwerken. Je bedient Mario en Luigi respectievelijk met de A en de B knoppen. Door op het juiste moment op de knop te drukken maak je een aanval nog krachtiger. Ook kun je met dezelfde timing aanvallen van vijanden juist ontwijken. Al met al lijkt dit gevechtssysteem erg veel op Paper Mario: Sticker Star, maar dan zonder de beperking van die vervelende stickers.

Wat onder andere opvalt aan Mario & Luig is de Nederlandse vertaling van de game. Aanvankelijk waren we vrij sceptisch over dit gegeven; er zijn immers weinig goed vertaalde RPGs, vooral omdat bepaalde woordgrappen niet goed worden omgezet en omdat de sfeer vaak wordt aangetast. Toen we eenmaal wat dieper in het verhaal zaten, bleek dit bij de nieuwe Mario & Luigi reuze mee te vallen. De vertaler heeft zijn uiterste best gedaan om grappen in stand te houden en zo nodig aan te passen aan de Hollandse cultuur. Goed voorbeeld is het vrij lompe personage Brickle dat in de Nederlandse versie een Haags accent heeft. “Komt terrug! We motte dat knèn vange!” Ook over de rest van humor valt weinig te klagen. Het spel is – net als een goede SpongeBob aflevering – geschikt voor jong en oud. Zo is Luigi af en toe wat onhandig aan het stuntelen, maar zijn er ook wat “volwassener” grappen, zoals een robot die tijdens een eindbaasgevecht zijn kruis stoot tegen een steen.

Ook opmerkelijk zijn de graphics van de game. De vrolijke sprites van weleer hebben plaatsgemaakt voor een 3D omgeving. En hoewel de personages zelf nog wel bestaan uit sprites is de sfeer van het spel nét iets anders (lees: minder feestelijk) dan in voorgaande titels. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het 3D scherm van de 3DS; wanneer je een oudere, platte Mario & Luigi game op een 3D scherm zou tonen, dan zouden de vlakke objecten waarschijnlijk té veel aandoen als een schoenendoos, oftewel een Paper Mario game. En dat wil deze titel juist niet zijn. Op zich is deze switch van stijl geen groot probleem, maar voor fans van de eerdere titels is het toch wel even wennen.

Conclusie en beoordeling

8
De laatste telg in de Mario & Luigi reeks is wederom een bijzonder leuke RPG geworden. Vanzelfsprekend zit het spel vol droge humor en de standaard gameplay wordt op een originele manier aangevuld met een 2D wereld die te beïnvloeden door aan Luigi’s gezicht te frummelen. Een goede aanvulling voor de games van het jaar van Luigi!
 • Speelbaar in het Nederlands (zonder verkrachting van woordgrappen!)
 • Twee totaal verschillende werelden met een leuke twist
 • Leuke RPG met gevarieerde omgevingen en personages
 • Grafisch een minder vrolijke stijl dan eerdere Mario & Luigi games

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat… is een snelle recensie. Hebben jullie de review copy wel heel snel gekregen.

 • Inderdaad, over twee weken komt de game pas uit. Ben benieuwd, in eerste instantie had ik er geen zin in, maar ben nu toch wel een beetje nieuwsgierig geworden. De laatste Mario RPG die ik speelde was SuperStar op de GBA.

 • Dan moet je echt Partners in Time en Bowser's Inside Story spelen, die zijn echt geniaal!  Ik hoop btw dat je het spel ook in het engels kunt spelen, ik vind Nederlandse vertalingen helemaal niks..

 • Ik hoop ook dat het idd gewoon in het engels kan?

 • Denk het wel, anders stond er wel bij minpunten "Alleen in het nederlands te spelen" :P

 • @Henky
  Ik heb de game gisteren in de winkel zien liggen bij Bart Smit en Free Record Shop. Dus ik weet niet hoe je erbij komt dat de game over 2 weken uitkomt?

 • @Badtman
  Die reactie is twee weken geleden geplaatst ;)

 • Wat maakt deze game slechter dan bowser's inside story?

 • dit. • ?

 • Is de game ook gewoon speelbaar in het engels als je hem in Nederland koopt? Ik zit niet te wachten op een vertaling en vrees nu een beetje voor Layton praktijken.  Overigens, als groot fan van de Mario & Luigi serie ben ik juist zeer te spreken over het feit dat ze een nieuwe grafische stijl hebben gebruikt. Deze game ziet er echt fantastisch uit.

 • Als het goed is wel. Meestal is het voldoende om het systeem zelf in het Engels te zetten.

 • Een naar het Nederlands vertaalde RPG? Zeer interessant. Ik twijfel over deze game. Ik denk dat ik nog eens een aantal andere Mario-RPG's moet spelen..

 • Ik vind het echt een slechte recensie. Het is zo algemeen, alles wat er staat had ik ook wel kunnen schrijven en daarmee bedoel ik dat je voor bovenstaande tekst de game niet eens hoeft te spelen. Op het stukje van de Nederlandse vertaling na dan.  Dingen die ik graag had willen lezen:  -is het verhaal tof?
  -is de humor weer op een hoog niveau?
  -hoe verhoud het zich tot de vorige delen/het vorige deel
  -zitten er nog vernieuwingen in de gevechten/de overworld exploratie?
  - is het lineair zoals deel 2/3 of meer open zoals deel 1? • Denk er precies hetzelfde over…dit lijkt wel een uitgebreide productpagina of een wiki over het spel.

 • Jep

 • Hey!  Punt 1 en 2 staan in de tekst. Punt 3 denk ik ook, maar ik snap je vraag niet helemaal. Gevechten zijn onveranderd en gaan zoals beschreven. Het verhaal is lineair, maar de wereld is open.

 • Punt 2 is het enige punt wat enigszins onderbouwd wordt. Punt 3, er wordt nul keer verwezen naar/vergeleken met de oudere delen qua gameplay. "Gevechten zijn onveranderd" Mario & Luigi hebben dus nul nieuwe moves? Nieuwe Bros Attacks? En hoe verhouden de Luiginary Attacks zich tot de bros items?  en wat het laatste punt betreft, hoe is de exploratie? Zitten er veel geheimen en sidequests in zoals in deel 1? Of is het vrij kaaltjes, zoals in de andere delen?  Punt wat ik hiermee wil maken is: dit is een leuke recensie voor de nieuwkomer, maar de fan heeft hier weinig aan omdat het allemaal zo weinig de diepte in gaat. En dat is zonde!

 • Dit lijkt mij één van de toppers van de 3DS. De vorige delen waren van zeer hoog niveau en ik verwacht dat dit deel geen uitzondering is. In dat opzicht snap ik de kritiek op de review ook wel een beetje. Alles is netjes beschreven, maar het geeft meer een algemene opsomming van wat al bekend was. Bij een grote release als Mario & Luigi verwacht je misschien iets meer detail hoe het zich verhoudt ten opzichte van de overige delen. Hoe is de humor, hoe zijn de nieuwe Bros. attacks, is het een creatieve wereld etc. De review is absoluut geschikt voor de beginnende Mario & Luigi speler, want het legt heel goed uit wat je kan verwachten, maar als ervaren speler verwacht je iets meer 'inside' informatie. Dat is althans mijn mening. Wel leuk dat IG de eerste is met een review! Mooi gegeven in de week van Luigi!

 • Waarom komt deze review weer op de site? Maak dan een iets betere.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren