1. Pro Cycling Manager 2013 - Start van de Tour de France

Pro Cycling Manager 2013 - Start van de Tour de France

Met Pro Cycling Manager 2013 op de PC kan de Tour de France voor mij niet snel genoeg beginnen. Voor de honderste keer wordt de ronde dit jaar gereden. Met alle festiviteiten zou je denken dat het voor ontwikkelaar Cyanide een goede reden is om de Pro Cycling Manager-serie aan te pakken en naar een hoger niveau te brengen. De serie staat namelijk de laatste jaren zo goed als stil.

Geen stap in de goede richting

Helaas blijkt de 2013-versie geen stap in de goede richting te zijn. Dat weet je eigenlijk al wanneer je bij de eerste race die je opstart het commentaar hoort. Het is hetzelfde commentaar dat je al vier jaar lang hoort. Wie zich ooit heeft geërgerd aan de bullshituitspraken van de heren Ten Napel en Mulder in de FIFA-games, moet voor de grap Pro Cycling Manager 2013 eens gaan spelen. Bij aanvang van elke race krijg je te horen dat het een prachtige dag is en dat het vooral een etappe is voor de sprinters/vluchters/klimmers. Daarna word je weggeschoten en komt het tweede déjà vu-punt naar voren in de vorm van de soundtrack. Ook deze is echt al jaren hetzelfde, waardoor je ook deze editie weer met gemak zonder geluid kan spelen. Op één of andere manier verzinnen je hersenen zelf de soundtrack er wel bij.

Een ander terugkerend probleem is te vinden in de veelvuldige crashes. Ik heb de game op drie verschillende high-end systemen met verschillende videokaarten en laatste drivers getest, en in alle gevallen crasht de game bij het willekeurig opstarten van een race. Gelukkig zit er een hele goede autosave-functie in, maar je moet daarna weer wel een hele tijd wachten voordat de race waarbij de game crashte is geladen. Dat frustreert. Het is te hopen dat er zo snel mogelijk een patch wordt uitgebracht, zodat het geheel een stuk beter speelbaar is.

Goed, dat zijn de nare punten van deze editie, maar gelukkig zijn er wel een paar handige nieuwigheden. Zo is het heel nuttig om aan het begin van het seizoen de verschillende doelen voor de verschillende rijders vast te stellen. Kies je er voor om met Belkin te rijden (wat nog als Blanco in de game zit, maar dat is te begrijpen), dan kun je voor Gesink de focus op de Giro en de Vuelta leggen, Mollema’s seizoen op de voorjaarsklassiekers en de Tour, terwijl je met een Theo Bos probeert hoge ogen te gooien in de Ronde van Turkije. Het voordeel van het stellen van deze doelen en het aangeven hoe belangrijk dat is, is dat de game op maat gemaakte trainingsschema’s aan de renners koppelen. Zodoende zijn ze ook echt fit op het moment dat er een ronde komt waarin zij moeten schitteren.

Hier bovenop is het mogelijk om bepaalde renners van te voren al te selecteren voor bepaalde rondes, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en dat ze tevreden blijven. Jawel, deze game heeft een klein RPG-sausje gekregen, waarbij je renners tevreden moet houden. Zijn ze dat niet, dan presteren ze minder goed en zijn ze minder snel geneigd om hun contract te verlengen.

Sponsoren

Dat geldt ook voor de sponsoren. Hiermee kun je aan het begin van het jaar bepaalde doelen stellen en afhankelijk van de zwaarte van het doel, krijg je meer of minder geld. Het halen van een top 10-positie levert minder op dan het winnen van een bepaalde ronde. Tegelijkertijd zorgen hogere doelen ook voor een hogere moeilijkheidsgraad en de mogelijkheid om het doel niet te halen. Ook hier geldt dat het minder halen van doelen kan resulteren in het beëindiging van een sponsorcontract, waardoor je op zoek moet naar een nieuwe geldschieter.

Het zijn dit soort zaken achter de schermen die de game iets meer diepgang geven. In de actie zelf, het racen, zien we veel dingen terug die we herkennen van de vorige versie. Daarbij race je met een team van maximaal negen man en heb je de mogelijkheid om als knecht water te halen voor de andere renners, in de vroege aanval mee te gaan, op een bergpas proberen weg te rijden of mee te sprinten om de dagzege. Qua intelligentie doet de game niet onder aan de voorgaande versie. Een ontsnapping in een spintersettape in een driedaagse wedstrijd heeft zodoende minder kans van slagen dan een overgangsetappe in de derde week van de Tour de France. En ook rij je met een Gesink minder snel weg op de Mont Ventoux met de grote belangen dan met dezelfde rijder in de Tour de California. Het winnen van een Tour de France is dan ook een echte opgave en is de kans klein dat je zoals in de voorgaande versies met een Mollema opeens in een ontsnapping een half uur aan ruimte krijgt en daarmee uiteindelijk de Tour wint.

Haaks op deze vorm van intelligentie in het peloton, is de domheid van jouw renners. Zo was ik in de eerste Tour-etappe druk bezig met een aanval van Laurens ten Dam en lag mijn focus daarop. Natuurlijk zorgde ik er voor dat een man als Bram Tankink mijn kopmannen Mollema en Slagter in al hun behoeften voorzag. Uiteindelijk werd Ten Dam gepakt en zag ik tot mijn verbazing dat Mollema op vijf minuten van het peloton verwijderd was. Blijkbaar reed hij achter het peloton en werd hij op een klimmetje van de tweede categorie domweg gelost. Dat is mij nog niet eerder met een renner van die status overkomen en je zou denken dat de beste man ook wel zo slim was om tijdens zo’n berg even vooraan bij te blijven, maar niks daarvan.

Conclusie en beoordeling

5,5
Zodoende kent Pro Cycling Manager 2013 een hoop frustratiepunten, terwijl we juist hadden gehoopt op een aantal verbeteringspunten. Die zijn er op het gebied van management, maar zijn in onze ogen te summier om een upgrade ten op zichte van de 2012-versie goed te praten. Volgend jaar moeten er echt stappen gezet worden en die patch om de crashes op te lossen mag ook wel snel komen.
 • Management-verbeteringen
 • Intelligentie peloton
 • Déjà vu op gebied van commentaar en soundtrack
 • Crashes
 • Daar buiten echt te weinig veranderingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo zonde dat ze ieder jaar eigenlijk zo weinig aan de game doen. Ik laat hem nu ook voor het eerst in jaren liggen. Die vernieuwingen zijn voor mij zeker geen reden om 'm weer te kopen.

 • Kan je met je fiets het peloton rammen en vervolgens genieten van een epische kettingreactie van vallende fietsers?

 • Kortom, ik houd het bij de 2012-versie. Ben ik nog steeds meer dan tevreden mee.

 • Als wielrenner hoop ik toch dat ik hem gratis kan krijgen. :P

 • Altijd weer diezelfde shitgame. :lol:
  Wel sterk dat die prutsers nog niet failliet gegaan zijn.

 • Lol ik speel de 2012 versie wel tijdens de tour

 • Als er iets op de wereld is waarvan ik niet begrijp dat mensen dit leuk vinden, dan is het wel de Tour de France. Kan iemand mij vertellen waarom dit leuk is? Want volgens mij snap ik het gewoon niet.  Ik heb namelijk meer plezier bij het kijken naar mijn screensaver dan dat ik voor de buis de Tour moet volgen..

 • Ik denk dat er genoeg mensen zijn die dat met andere sporten, of sporten in het algemeen hebben. Sommigen mensen vinden de TdF niks, sommige mensen kijken graag uren naar mannen die zich helemaal de ganzentyfus fietsen tegen een berg op. Ik moet zeggen dat ik de 'strijd' op zo'n berg wel kan waarderen. Of een goede sprint. Kwestie van smaken verschillen denk ik.

 • Ik sluit me maar even aan bij Thoraxius, hoewel ik zowat iedere sport wel volg zijn er ook voor mij sporten waar ik niks aan vind en anderen wel.
  Paardensport, heb ik niks mee, anderen wel. (Snooker, korfbal, naja etc.)
  Nou, prima, laat die mensen dat lekker leuk vinden joh, je hoeft het niet te begrijpen en je hoeft al helemaal niet verontwaardigd te doen…  Geen idee welke sport jij wel leuk vindt maar andere mensen vinden voetbal, basketbal, honkbal, hockey of zwemmen (hier zou er toch vast wel 1 bij moeten zitten die jij leuk vindt lijkt me) niet leuk.
  Gelukkig maar dat we niet allemaal hetzelfde zijn hè.

 • tjah, het is mijn ding gewoon niet. Ik vind het zo saai om de hele tijd naar fietsende mensen te kijken. Voetbal is wat dat betreft in mijn ogen veel directer en wispelturiger omdat het ieder moment alle kanten op kan gaan. Dat houdt het voor mij boeiend, bij het fietsen kunnen ze hoogstens een keer aan de grond gaan qua plotselinge verrassingen.  Ook valt me op dat Tour de Frans liefhebbers over het algemeen het felst reageren wanneer je ook maar iets negatiefs over hun geliefde sportje zegt. no offense :P

 • Muah, zoals ik al zei, iedereen mag vinden wat hij of zei vindt.
  Ook als iemand het saai vindt, echter, ik vind het wel flauw als iemand nogal neerkijkt op de sport en verontwaardigd reageert.
  Zoals ik al zei, laat alles lekker in hun waarde. (en je hoeft niet alles te willen begrijpen)  (overigens voor de duidelijkheid, het is niet eens mijn geliefde sportje, zoals ik al zei, ik volg erg veel maar met name het voetbal.)

 • Overigens einde 1e etappe gezien?
  Nou, dat was toch bijzonder boeiend volgens mij…

 • In wezen is een sport oppervlakkig aan de buitenkant. Je begrijpt het pas als je er in verdiept of zelf speelt.

 • 5.5? Mmm, ik ervaar het spel toch echt een stuk positiever dan.
  Vooral de verbeterde AI maakt het spel echt beter dan de vorige vind ik, daarbij is de technische ondersteuning van de game ook altijd goed uitgewerkt. (waardoor bugs er al snel genoeg uitgehaald worden)
  Uiteraard kan ik dit cijfer wel begrijpen als je het recenseert op basis van de versie die bij de launch er was, maar na 2 patches is het al een stuk beter. (en het zal alleen maar beter worden zoals ieder jaar)  Overigens vergeet je een ding te noemen Jelle, een extra verbetering zit hem ook in het fitness systeem (met freshness) en daarbij is ook aangepakt dat de 'acceleratie' stat aangepakt is.
  Een type Basso zal zowat nooit meteen mee kunnen springen met een Contador etc.  Ik zie op zich wel genoeg verbeteringen om het minimaal een 6.5 te geven, na de nodige patches (die er dus al zijn) en met een goede grote database van de community (nu is er al 1 met Belkin bijvoorbeeld) vind ik het zeker een goede game.

 • Stel, ik heb nog nooit een PCM gespeeld. Wat zou de score dan moeten zijn?

 • Mooie review, terechte score. Deze franchise blijft al jaren ter plaatse trappelen. De gameplay is gewoon niet goed genoeg en zou op de schop moeten. Structurele wijzigingen, maar dat durven ze natuurlijk niet, uit angst om sales te verliezen. Ik vind de ontwikkelaars bedroevend weinig vooruitgang maken door de jaren heen en ergens ook een laffe studio. Al willen ze wellicht gewoon overleven, dit soort games kan zoveel meer zijn. Of ze durven niet, of ze hebben onvoldoende talent in huis. Als je één keer PCM gespeeld hebt, dan heb je het voorlopig wel gezien.

 • Bedankt voor de review
  Voor mij een bevestiging dat ik geen nieuwe PCM hoef te kopen
  Dan maar verder met 2012 en hopen op een goede update

 • Gevolgd tot deeltje 2011 en daarna toch echt afgehaakt. Het idee en de basis zijn echt geweldig, maar door de jaren heen verandert er zo weinig dat de game mij ( helaas ) niet meer kan boeien. Voor mij blijft PCM' 06 toch echt de beste.

 • De Tour vind ik saai en deze game ook. MTB ftw!

 • hmm spijtig had er meer van verwacht

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren