1. The Walking Dead: 400 Days

The Walking Dead: 400 Days

Het is geen geheim dat tijdens de zombie-Apocalyps de echte monsters veelal de overlevenden zijn die zo ‘gelukkig’ zijn dat ze nog niet in hersendode strompelende lijken zijn veranderd. Het slechtste komt naar buiten bij mensen die tot wanhoop worden gedreven. In 400 Days zien we de wereld niet uiteenvallen door de ogen van Lee en Clementine uit het eerste seizoen, maar vanuit perspectief van vijf nieuwe personages die ieder op hun eigen manier in bijzonder benarde situaties terechtkomen.

Kies je eigen avontuur

De opzet van 400 Days is iets anders dan je misschien gewend bent. Vanaf een prikbord bij een nabijgelegen tankstation kies je zelf welk verhaal je speelt. De vijf verhalen hebben gemeen dat ze zich allemaal rondom het eerder genoemde tankstation afspelen. Met wat sprongen door de tijd zie je hoe vijf personages in een tijdsbestek van vierhonderd dagen proberen te overleven. De volgorde waarin je deze verhalen speelt bepaal je helemaal zelf.

De verschillende hoofdpersonen krijgen allen op een andere manier te maken met de harde realiteit van de uiteengevallen wereld. Alle verhalen zijn ook op (niet zo) subtiele wijze aan elkaar verbonden. In het verhaal van Shell kom je samen met haar jongere zusje en een groep van andere overlevende voor een lastige keuze te staan wanneer hun thuisbasis, het eerdergenoemde tankstation met aangelegen diner, wordt beroofd. In een ander verhaal, dat zich aan het begin van de zombie-uitbraak afspeelt, zien we hoe Vince nog dieper in de problemen raakt nadat hij opgepakt is onder verdenking van een moord. In weer een ander verhaal ontmoeten we Russel, die een zeer gevaarlijke reisgezel ontmoet.

De verschillende verhalen staan geheel los van elkaar en vormen pas aan het einde een geheel. Dat je niet een hele aflevering als dezelfde persoon speelt heeft zo zijn voor en zijn nadelen. Het tempo ligt in 400 Days bijvoorbeeld lekker hoog. Voordat de ene spannende situatie in het ene verhaal is afgelopen sta je alweer voor de volgende loodzware beslissing in een ander verhaal. De hoeveelheid simpele en voor de hand liggende point’n click-puzzels zijn in 400 Days minimaal aanwezig. Je kiest vooral veel dialogen en je maakt beslissingen die veelal (de illusie van) gigantische gevolgen kunnen hebben voor de rest van het verhaal.

Kort

Dat de verhalen van sommige personages niet veel langer dan een minuut of tien duren zorgt ervoor dat 400 Days wel heel erg kort is. Met een rotgang leer je nu in ieder verhaal alle figuren kennen waarna er iets verschrikkelijks gebeurt en je weer aan een nieuw verhaal begint. Echt veel tijd om je aan de hoofdpersonen te hechten heb je niet en daardoor zijn de meest ontwikkelingen in de vijf verhalen lang niet zo schokkend als in de eerdere episodes. Daarbij komt ook nog kijken dat de manier waarop deze verhalen uiteindelijk aan elkaar verbonden en afgesloten worden niet zo verschrikkelijk sterk is.

Gelukkig steekt 400 Days voor het merendeel gewoon goed in elkaar. De personages en dialogen zijn veelal zo goed dat je eigenlijk nauwelijks door hebt dat je als speler maar heel weinig te zeggen hebt. Keuzes hebben niet zo’n grote impact op het verhaal als je zou denken en de paar momenten waar je echt iemand bestuurt zijn bijzonder afgeschermd en beperkt door onzichtbare muren. Ze breken pas de illusie als je niet helemaal mee wilt gaan met het verhaal, zoals dat eigenlijk ook al het geval was in het eerste seizoen van The Walking Dead. Ga je er wel in mee dan is deze DLC één van de betere filmische ervaringen.

Deze game is gespeeld op de Xbox 360. De 400 Days DLC kost ongeveer 5 euro.

Conclusie en beoordeling

7,7
400 Days is een prima op zichzelf staande episode die in korte tijd nieuwe personages introduceert en situaties creëert waarin je keer op keer voor loodzware beslissingen komt te staan. De zombies zijn nauwelijks aanwezig, maar de echte monsters stelen in deze bonusaflevering de show. Geen van de verhalen in 400 Days kan zich meten met dat van Lee en Clementine, maar een sterke en unieke episode is het zeker.
 • Meer The Walking Dead
 • Vijf totaal verschillende verhalen
 • Te kort om echt effect te hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is dus echt een game die een echte zombieliefhebber in huis moet hebben

 • Klinkt niet zo positief maar omdat ik zo genoten heb van seizoen 1 koop ik het toch.

 • 400 Days is best okay. De korte duur valt te verwachten helaas met DLC.

 • 400 Days is best okay. De korte duur valt te verwachten helaas met DLC.

 • Goed geschreven recensie. The Walking Dead vind ik een hele toffe (game)serie. Toch heb ik het gevoel dat ze de moeite in deze DLC beter in seizoen 2 hadden kunnen stoppen. Begrijp me niet verkeerd: het is voor de prijs zeker een prima uitbreiding, maar het is simpelweg te kort om echt meeslepend te zijn.

 • Zal hem toch gaan halen maar dan pas als seizoen 2 uit is en ik seizoen voor de 2e keer heb uitgespeeld voor een betere(voor mij dan) verhaal lijn.

 • Begrijpt dan niemand hier dat dit DLC is en dat dit de overstap van seizoen 1 naar seizoen twee moet overbruggen??

 • Ik heb het vermoeden dat de uitkomsten van deze DLC nog wel een invloed zullen hebben in het tweede seizoen. 1 van de keuzes die ik maakte in het eerste seizoen, kwam ook terug in deze DLC. Ik heb echt genoten van deze DLC, maar het was jammer genoeg vrij kort

 • Dit is de brug van seizoen 1 naar seizoen 2, je moet de DLC wel hebben gespeeld voordat je met seizoen 2 begint!!

 • Je moet het niet gespeeld hebben hoor ? zoveel informatie krijg je er nou ook weer niet uit maarja het is wel leuk om te spelen en te weten

 • Je moet het niet gespeeld hebben hoor ? zoveel informatie krijg je er nou ook weer niet uit maarja het is wel leuk om te spelen en te weten

 • Je moet het niet gespeeld hebben hoor ? zoveel informatie krijg je er nou ook weer niet uit maarja het is wel leuk om te spelen en te weten

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?

 • 7- vind ik nogal laag!! Het is geen spel van zichzelf maar een overstap tussen seizoen 1 naar seizoen 2

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?

 • Banaan.

 • Heb je zelf door dat je driemaal dezelfde reactie geeft?  Ps. gelukkig is het ook een 8- ipv 7-
  en ook al is het een overgang is het dan in een keer een 10 ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord