1. Leisure Suit Larry: Reloaded Review

Leisure Suit Larry: Reloaded Review

Leisure Suit Larry: Reloaded is een remake van Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards. Dit was het eerste deel in de Leisure Suit Larry-reeks en was eigenlijk de eerste keer dat een game volwassen humor bevatte. Dit was bovendien het begin van een lange adventurereeks waarin je de onfortuinlijke avonturen van de “vrouwenversierder” Larry Laffer volgt. Op hilarische wijze volg je zijn wanhopige pogingen om bloedmooie vrouwen in bed te krijgen. Inmiddels 26 jaar later is dankzij meer dan 14.000 donateurs op Kickstarter deze remake tot stand gekomen.

Humor voert de boventoon

Het sterkste gedeelte van de Leisure Suit Larry-reeks is altijd de humor geweest en in Reloaded voert dit wederom de boventoon. De humor is een schitterende combinatie van platte, maar volwassen humor: van hele simpele onderbroeken lol tot ingewikkelde grappen die in elke hoekje en ‘gaatje’ van de game verstopt zit. Reloaded kent tevens de toevoeging van voice acting die onder andere de altijd aanwezige voice-over op wonderlijke wijze tot leven laat komen. Deze heeft vrijwel op alle acties en gesprekken van Larry hilarisch commentaar. Tel daarbij de talloze momenten op dat Larry door de vierde muur breekt en je hebt een game die weliswaar nog grappiger is dan het origineel.

De opvallendste en belangrijkste verandering ten opzichte van het origineel is echter de visuele vernieuwing. Alhoewel de game zich op dezelfde locaties afspeelt zijn er duidelijke verbeteringen te zien. Zo is het simpele ‘Casino’ uit de DOS-versie vervangen door een ‘Caesar’s Phallus’, inclusief een nieuw likje verf voor de lift. Lege plekken, zoals de gang naar de toiletten in Lefty’s Bar, zijn opgevuld met voorwerpen die bovendien door te bekijken weer voor de nodige schuine grappen en opmerkingen zorgen. De nieuw getekende achtergronden zien er dan ook schitterend uit. Dat kan jammergenoeg niet gezegd worden over alle personages. Larry zelf ziet er voortreffelijk uit, maar er zitten tal van figuren in de game die lelijk afsteken en niet lijken te passen bij de rest van het design. Een ander groot tekort is het ontbreken van veel animaties, waardoor simpele handelingen er soms heel goedkoop uitzien.

Veranderingen op de gameplay

Het vernieuwde uiterlijk zorgt daarnaast voor enkele veranderingen in de gameplay. Zo ga je minder snel dood, omdat de nieuwe stijl iets nauwkeuriger is geworden. Wel zijn de vele doodsoorzaken nog even grappig. Het allereerste wat ik in de game dan ook deed was Larry een steegje insturen om te kijken of deze actie dezelfde slechte afloop heeft als in het origineel. Daar is gelukkig niets aan veranderd. Ook hoef je dit keer als je dood gaat niet helemaal vanaf het begin opnieuw te starten, maar word je direct terug in de game gezet. Dit was in het tijdperk met het laden vanaf meerdere floppy’s ondenkbaar. Hiernaast zijn er in Reloaded kleine mini-games, zoals een Angry Birds-parodie, toegevoegd en zijn de handelingen voor het oplossen van sommige puzzels uitgebreid. Het veranderen en langer maken van deze puzzels is aan de ene kant verfrissend. Aan de andere kant zorgt deze toevoeging ervoor dat puzzels, waarvan het doel en de oplossing vaak al vaag en onduidelijk waren, nog onlogischer en nietszeggend worden..

En zo zijn er nog enkele andere aspecten die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Een hiervan is de noodzakelijkheid van geld. Dit is nodig om je tussen de verschillende locaties te bewegen, wat alleen met de taxi kan. Zo kost een taxiritje je namelijk al snel 20 dollar en als er te weinig geld in je portemonnee zit dan zit je vast. De enige oplossing is dan om je laatste dollar in een fruitmachine te gooien of black jack te spelen. Hoewel dit in het begin bijdraagt aan de sfeer van Lost Wages zorgt dit na tientallen, op goed geluk, potjes voor een dieptepunt in de game en is tekenend voor de oude game die Reloaded stiekem is.

Conclusie en beoordeling

5,5
Leisure Suit Larry: Reloaded doet goed wat het al die jaren om bekend staat en zit stampvol met humor. Ondanks het nieuwe likje verf zorgen de verouderde gameplayelementen en het puzzeldesign ervoor dat Leisuire Suit Larry: Reloaded is blijven hangen in de jaren 80. Iedereen die het origineel niet heeft gespeeld moet er rekening mee houden dat je eigenlijk een 26 jaar oude game speelt. Weliswaar is dit wel de beste versie van de klassieker en is de game de moeite voor een replaysessie met nostalgische waarde.
 • Vernieuwde puzzels
 • Voice acting
 • Humor
 • Goedkope animaties
 • Onduidelijk puzzels
 • Verouderde gameplayelementen

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Redacteur voor Gamer.nl. Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Een 5,5… mooi cijfer zeg ik altijd (:

 • Waarom geen 6.9 ;)

 • Jammer dat zulk soort remakes altijd gepaard moeten gaan met extra toevoegingen.  Upgrade de graphics, vervang wat irritaties in de besturing en klaar is kees. Toevoegen van domme mini-games, het langer maken van puzzels, etc.: van mij hoeft dat allemaal niet. Al met al had het het spel een stuk goedkoper kunnen maken.  Maar dit….nee, ondanks dat ik fan van het origineel ben, ga ik deze niet kopen. Zeker omdat ik vermoed dat ook deze remake, net als vele andere remakes, bij mij het nostalgische gevoel weg zou halen.

 • tja geen commerciele game dus daar kan inside niet aan verdienen daarom een lage cijfer. als deze game nou eens gehyped zou worden dan had hij een heel ander punt gekregen.
  larry was vroeger al geweldig en dat is hij nu nog steeds

 • Allemaal dikke hoeren

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren