1. PES 2014 Review - Laat toekomstige potentie zien

PES 2014 Review - Laat toekomstige potentie zien

De strijd om de beste, of best verkopende, voetbalgame lijkt PES elk jaar te verliezen en Konami wil met PES 2014 daar graag verandering inbrengen. Om te kunnen groeien was men dan ook toe aan een verse start. Dit jaar heeft Konami dan ook de sprong genomen. Met een nieuw team en een volledig nieuwe engine voelt en is dit dan ook een sprong in het diepe. Eentje die voor een authentieke simulatie moet zorgen: met betere physics en realistischere animaties verweven met een diepgaande tactisch spel.


Sprong qua graphics


Ondanks dat PES 2014 niet op de Xbox One en PlayStation 4 verschijnt voelt de nieuwe engine, de FOX Engine, toch als een stap richting deze nieuwe generatie. De game heeft grafisch een sprong gemaakt die vooral te zien is in de animaties en de gezichten van de spelers. Zo zien ‘s werelds beste spelers zoals Ronaldo, Messi en Pirlo er fantastisch uit en laten ze hun gezicht ook zien met hun typerende spel op het veld. Een kanttekening hierbij is wel dat Konami zich gefocust heeft op ongeveer 50 van de bekendste spelers en minder grote helden, zoals spelers uit de Eredivisie, helemaal geen cosmetische aandacht hebben gekregen. Belangrijker is echter dat de FOX Engine niet alleen voor een visuele boost zorgt, maar ook een ingrijpend effect heeft op de gameplay.


De gameplay is nu volledig gebaseerd op physics: daar de bal en andere spelers op indrukwekkende wijze met jouw speler in aanraking komen. Dit geeft het gevoel dat er een bepaalde zwaarte is toegevoegd aan beiden. Een van de beste toevoegingen betreffende de gameplay is de mate waarop het verplaatsen van gewicht een rol speelt. Bij het aannemen, doorspelen, beheersen en verdedigen van de bal is de combinatie tussen het bewegen met de linker analoge stick en het inleggen van je gewicht met de rechter analoge stick een must. Deze combinatie zorgt voor een interessante mix die ervoor zorgt dat het spel, dat op het eerste gezicht veel langzamer oogt, een stuk dynamischer wordt en bovendien benodigd is om balbezit te behouden. Je kunt zo de bal ophouden, spelers van de bal lopen of in één beweging een mannetje passeren. Wel vergt het enige oefening om dit goed onder de knie te krijgen en daardoor is de instapdrempel een stuk hoger dan voorgaande jaren.


Tactische veranderingen


Op tactisch gebied hebben ook enkele veranderingen plaatsgevonden. Zo is het diepsturen en diepgaan van spelers stukken verbeterd. Waar je vorig jaar hier nog weinig invloed op had, en spelers vrijwel altijd in een rechte lijn richting de achterlijn sprinten, zie je in PES 2014 realistische en intelligente loopacties waar iedere speler blij van wordt. Een volledig nieuwe optie is ‘Combination Play’. Dit zijn meerdere loopacties die je van te voren instelt en je tijdens elke wedstrijd op het juiste moment activeert. Het draait hier vaak om afleidingsmanoeuvres die de verdediging van de tegenliggende partij uit elkaar trekt of op het verkeerde been zet. Samen met de nieuwe engine en de wisselwerking tussen de twee analoge sticks zorgt dit voor een verfrissende en diepgaande gameplay.


Helaas kent PES 2014 ook een donkere kant. Door het gebruiken van een nieuwe engine heeft men te weinig tijd gehad om de game goed af te maken. Dit is meteen terug te zien door de tergend langzame menu’s, waardoor het lijkt alsof je PS3 of Xbox 360 op zijn laatste adem loopt. Dit is vooral ergerlijk tijdens het bepalen van je opstelling of als je spelers wilt wisselen tijdens de wedstrijd. Het selecteren en verplaatsen gaat zo traag dat je bijna verplicht bent met de D-Pad statisch alles te selecteren. Hier houdt het echter niet op. Het aantal stadions wat dit jaar beschikbaar is minimaal, de muzikale ondersteuning is beperkt tot een handjevol standaard tracks, het aantal voetbalteams die beschikken over een licentie is wederom schrikbarend laag en het commentaar tijdens wedstrijden is tenenkrommend.

Weliswaar zijn dit allemaal elementen die verholpen kunnen worden door zelf patches te downloaden en je eigen muziek te importeren. De beperkingen zetten zich echter ook door tot de gameplay. De ergste hiervan is de aanwezigheid van vertraging (lag) tijdens bepaalde momenten in de wedstrijd. Deze vinden plaats wanneer er teveel spelers in het zestien meter gebied terecht komen, waardoor het haast lijkt alsof je de game in slowmotion speelt. Daarnaast is het terug te zien in herhalingen die op de helft van de framerate lijken te lopen. Bij schoten die net naast gaan of op de lat uit één spatten zit er ook een korte lag in. Hierdoor zijn rebounds een stuk lastiger te timen en is er altijd een halve seconde van onzekerheid of de bal het doel heeft getroffen of net niet. Daarnaast zijn er nog scheidsrechters die situaties totaal verkeerd inschatten, keepers die veel te veel moeite hebben met lobjes en het soms frustrerende wisselen tussen medespelers.


Online is er ook weinig nieuws onder de zon en missen er in de Master League enkele mogelijkheden. Betreurenswaardig is dan ook dat opties zoals het aannemen van staff, het kopen van trainingsmateriaal en het praten met spelers verdwenen is. Hiervoor in plaats is het dit keer wel mogelijk om uitgenodigd worden om bondcoach te worden en om het jaar te wisselen van club. Wel moet gezegd worden dat normale Ranked Matches perfect en zonder internet lag spelen.


Toekomstmuziek

Toch biedt de FOX Engine toekomstperspectief en lijkt het vooral gebrek aan tijd te zijn geweest wat PES 2014 niet fantastisch maakt. Zo is ook de toevoeging van het zogenaamde Heart-systeem een interessante ontwikkeling. Deze zorgt ervoor dat spelers reageren op de wedstrijd en het publiek. Tijdens een Champions League wedstrijd tegen Manchester United kwam ik in de 90 minuut op een 1-1 gelijkspel te staan met Ajax. Geloof het of niet, maar de vijf minuten blessuretijd die toegevoegd worden leek ik met een heel ander team te spelen. Spelers leken net even een stukje beter te anticiperen en duels vaker te winnen. Daarboven op wist ik vervolgens met een schitterende goal te winnen. Deze zeldzame momenten dat alles perfect bij elkaar komt en de gebrekkigheden verdwijnen geven goede hoop.
Deze game is getest op de PlayStation 3

Conclusie en beoordeling

7,5
De toevoeging van de FOX Engine is een gevaarlijke, maar noodzakelijk sprong in het diepe geweest. Met PES 2014 is deze sprong ingezet en helaas is Konami nog niet veilig geland. Wel zijn er veel positieve punten te zien: een vernieuwde gameplay die sterk en diep aanvoelt, nieuwe tactische mogelijkheden die echt iets toevoegen en een menselijk aspect. Daar tegenover staat dat PES 2014 nog niet af voelt en dit jammerlijk gepaard gaat met vervelende elementen zoals vreselijke gameplayvertraging en beperkte opties. PES 2014 vergt de nodige investering om echt van te genieten, maar lijkt voornamelijk de perfecte opstap om volgend jaar echt te gaan knallen.
 • Tactische opties
 • Heart-systeem
 • Samenwerking analoge sticks
 • FOX Engine
 • Beperkte opties
 • Commentaar
 • Weinig stadions, muziek, licenties
 • Vertragingen tijdens gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Redacteur voor Gamer.nl. Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Fifa een 8,5 geven terwijl je een grote sprong makende pes 7.5 geeft?  De commentaar bij fifa is ook barslecht waarom is dat daar niet als min punt erbij gehaald, maar hier wel?  Zoals het Realistischer spelverloop die jullie als een pluspunt aankaarten bij de review van Fifa 14… Realistischer spelverloop!? waarom hebben jullie dit niet bij pes als pluspunt niet benoemd? Als er een voetbal game is d realistisch is, is het wel Pes.  Trouwens vertraging is niet aanwezig op de xbox. Waarschijnlijk wordt op de ps3 verholpen door patches.  Pes 2014 is bijna in alle opzichten beter dan Fifa 14. Fifa heeft alleen de licenties die nu Fifa redden. Fifa 14 is gewoon Fifa 13 met nieuwe teneus en transfers. terwijl Pes 2014 innoverende gameplay bied. next gen versie van Pes zal dan ook waarschijnlijk pes 2015 zijn maar wel een hele goeie!  Waarom ik hier Fifa erbij haal? omdat ik een 7.5 voor pes niet een eerlijke cijfer vin tegenover een 8.5 van Fifa.  Tip: Mensen voor die een voetbal spel willen kopen, Pes is lastig in het begin omdat het wat realistischer is, je moet je echt aanpassen en in het spel verdiepen als je erg goed wilt zijn. bij fifa is het meer oppakken en spelen. minder moeite insteken en toch mee doen met een vriend die jaren fifa speelt.
  (DUS neem je eind conclusie niet alleen door deze twee verkapte cijfers van IG en lees andere reviews)

 • Hmmm… Ik zie ook niet echt waarom stadiums, muziek licenties en commentaar negatieve punten zijn. Deze game lijkt qua gameplay leuker te zijn fan FIFA. Maarja, ik speel nooit voetbal games, en ik ga al helemaal geen 60 euro uitgeven voor een paar minor updates.

 • Idd, stadiums, muziek licenties en commentaar negatieve punten neer zetten slaat nergens op. het lijkt wel dat er gezocht wordt naar minpunten
  (die er wel genoeg zijn trouwens!)  Pes kost trouwens 40-50 euro in de winkels. terwijl Fifa 60 euro vraagt voor kleine veranderingen. (wat ik heel erg slecht en jammer vind)

 • Sorry hoor, maar wat een lulkoek schrijf jij nou weer op. Commentaar bij FIFA is 100x beter dan in PES, elke review onderstreept dat ook. Dat is gewoon een feit. Licenties spelen een belangrijke rol, maar als je serieus denkt dat dat de enige reden is dat FIFA beter verkoopt ben je niet helemaal 100%.  Je schrijft een hele lap tekst, maar je zegt niets. Het enige wat je doet is FIFA proberen neer te halen omdat 'jouw' game PES een lager cijfer gekregen hebt.

 • "Hij zet een tackle in" . Ieder zn voorkeur. Kunnen wel discussiëren waarom fifa beter verkoopt. Fifa was gewoon een tijd beter, nu vind ik de spellen redelijk van gelijkwaardig niveau. Waarin Pes gewoon diepere en evenwichtigere gameplay heeft. En waar Fifa een ruime voorsprong heeft kwa gamemodus en online.  Denk dat pes een spel voor liefhebbers blijft, en waar fifa zijn naam al gevestigd heeft en vooral populair onder de mainstream is.

 • Commentaar bij FIFA is 100x beter dan in PES? Je bedoelt dan de Engelse commentaar die idd wat beter is dan die van PES maar dat zet je niet als een min punt neer! trouwens een feit wat gebasseerd is op een mening? right.  Licenties zijn altijd een van de verkoop redenen geweest. dat is gewoon zo natuurlijk heb je FUT wat nu de nieuwe hype is.  ''Je schrijft een hele lap tekst, maar je zegt niets. Het enige wat je doet is FIFA proberen neer te halen omdat 'jouw' game PES een lager cijfer gekregen hebt.'''  Dan moet jij eens proberen te lezen. Ik probeer nergens fifa neer te halen. Ik geef punten waar de twee reviews gewoon niet kloppen.
  Jij hebt waarschijnlijk mijn 'lap tekst' niet eens gelezen, begin daar eens mee, geef dan een reactie…. • Je voelt je duidelijk aangesproken, dat bevestigt mijn punt al denk ik. Het is toch raar dat de eerste comment bij de PES review direct FIFA er bij haalt. Iets met een minderwaardigheid complex denk ik. Je doet namelijk erg je best om PES te verdedigen tegenover FIFA en je probeert wel degelijk FIFA neer te halen door te stellen dat PES in alles beter is dan FIFA.

 • whaha wie speelt er nou nog PES. Barslechte game. FIFA is al jaren heer en meester wen er maar aan.

 • Iemand die PES nog steeds een leuke game vind ;) En een barslechte game kan jij vinden, maar niet iedereen hoeft jou mening te delen!

 • Als je "Sorry hoor, maar wat een lulkoek schrijf jij nou weer op." als een reactie op zijn post plaatst, lijkt het me logisch dat je het tegen hem hebt en hij zich daardoor aangesproken voelt.  Bevestigt helaas voor jou geen enkel punt.

 • Lulkoek.

 • FIFA 60 euro? Ik weet niet waar jij je games koopt, maar ik heb er gewoon 44 euro voor betaald bij de Wehkamp.

 • Wat is er in hemelsnaam mis met jullie mensen xD

 • Hadden jullie deze versie ook op de xbox getest. Ik merk namelijk dat de xbox versie niet te kampen heeft met de vertragingen. De ps3 versie loopt een stuk minder soepel.

 • Redelijk mee eens, al had ik de game zelf wat hoger gegeven.

 • Cijferbeoordeling gewoon afschaffen.

 • Ik ga toch weer voor de tweede keer op rij PES halen. Ondanks de nadelen die ik in de demo ook heb gemerkt, vind ik het gewoon heerlijk realistisch spelen. Dat gevoel dat je hebt als er geweldig doelpunt in vliegt heb ik nu in die demo enkele keren gehad en op FIFA de laatste jaren nooit.  Nu maar hopen dat Konami nog die facepacks gaat toevoegen, zodat wat meer spelers lijken. Ik zag Kagawa en die was gewoon zo realistisch nagemaakt…  Mis wel het feit dat er ipv 50 nu 100 spelers dat ID hebben, waardoor die ook hun eigen maniertjes hebben in het bewegen en standaardsituaties.

 • Vertragingen zijn er inderdaad niet op de Xbox 360 versie, maar goed deze game is getest op de PS3 dan begrijp ik zijn minpunt wel.

 • Download Option Files, weg is het licentieprobleem. Hallo heerlijke tactische voetbalgame. Dit jaar zal FIFA helaas de strijd winnen maar ik speel toch PES. Volgend jaar zal PES weet koning zijn!

 • Iemand al succes gehad met het eerste data-pack te downloaden voor de 360? Zonder kun je niet online spelen, toch?
  Ik vind het erg tegenvallen dat ze net als vorig jaar de game met de release niet op orde hebben. Ondanks dat geniet ik toch van de gameplay. Hopelijk wordt het snel opgelost.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord