1. The Legend of Zelda: The Wind Waker Review

The Legend of Zelda: The Wind Waker Review

Met The Legend of Zelda: The Wind Waker HD zet Nintendo een tien jaar oude topgame opnieuw in de lak. Oneffenheden worden weggepoetst, de game ondergaat een vakkundig uitgevoerde facelift en tal van nieuwe technische vernuftigheden worden geïmplementeerd. De haast tijdloze Zelda-game is hiermee nog tijdlozer geworden. The Wind Waker HD is simpelweg een fantastische restauratie van een ijzersterke game.

Neem bijvoorbeeld de uiterst bijzondere cel shaded-stijl waarmee het origineel tien jaar terug furore maakte. Die unieke smoel komt nog beter uit in 1080p. Omgevingen zijn nog kleurrijker, fijnzinniger, betoverender en het gros van de koddige personages ziet er beduidend veel strakker en scherper uit. De visuele verbeteringen zorgen er ook voor dat de emoties – toch al één van de sterkst uitgewerkte elementen uit de GameCube-versie – nog beter van de gezichten zijn af te lezen. De adequate wisseling van Links gezichtsuitdrukkingen, van verbouwereerd tot vastbesloten, is daardoor simpelweg magnifiek.

Belichting

Toch is de transitie naar het High Definition-tijdperk niet op elk vlak even fraai doorgevoerd. Dat zit hem met name in de belichting. In veel gevallen zorgt de dikker aangezette lichtreflectie weliswaar voor levendigere en dynamischere beelden, maar zo nu en dan slaat de balans een beetje te veel door. Op deze momenten is er sprake van een dusdanige overbelichting, dat de cel shaded-stijl wordt overstemd en Link haast lijkt te veranderen in een oersimpel 3D-model dat nagenoeg niet getextured is. Dat is zonde, maar zeker niet onoverkomelijk. Onder de streep is The Wind Waker HD op visueel vlak namelijk een significante verbetering ten opzichte van het origineel.

De HD-bewerking weet niet enkel qua beeldenpracht te overtuigen, maar voert ook op het gebied van gameplay sterke verbeteringen door. Allereerst is er de slimme implementatie van de Wii U-gamepad. Hierop kun je te allen tijde de wereld- en kerkerkaarten inzien en heel erg snel van items wisselen. Als Link met zijn dirigeerstokje (the Wind Waker) de natuurelementen wil beïnvloeden met één van de muziekriedeltjes, staan deze bovendien gewoon keurig opgelijnd op het tweede scherm. Dit alles is geen reuzensprong voorwaarts, maar blijkt wel verdomde handig. Ook biedt de gyroscoop van de gamepad de mogelijkheid om wapens en gebruiksvoorwerpen – denk aan de Hero’s Bow en de Grappling Hook – op hun doel te richten middels bewegingsbesturing. Dit werkt in praktijk veel soepeler dan met de analoge sticks, vooral omdat de analoge sticks gewoon beschikbaar blijven om Link rond te laten lopen.

Triforce-fragmenten

Eén van de meest noodzakelijke verbeteringen heeft betrekking op de verfoeide zoektocht naar de Triforce-fragmenten op de bodem van de oceaan, tegen het einde van de game. Dit bleek in het origineel te saai, te lang en haalde het tempo volledig uit de game. In The Wind Waker HD is dit leed iets dragelijker, doordat er slechts drie Triforce-stukjes onder het water oppervlakte verborgen liggen. Bovendien is de oceaan een stuk sneller te bevaren dankzij een nieuw en sneller zeil op Links boot, waardoor de reistijd tussen de te vinden fragmenten redelijk wordt verkort.

Echte bikkels houden niet van hartjes

Voor eenieder die The Wind Waker HD met wat extra uitdaging wil doorspelen, is er de Hero Mode. In deze speelstand veroorzaken vijanden Link dubbel zoveel schade en zijn er in de levels geen hartjes te vinden om zijn gezondheid te verbeteren. De Hero Mode is behoorlijk uitdagend en zorgt ervoor dat de game een net iets minder vriendelijk gezicht krijgt.

Toch zijn we nog steeds niet helemaal in onze nopjes met dit onderdeel van de game. De geforceerde indruk die de zogeheten Triforce-jacht in het origineel maakte, blijft in de HD-remake toch nog wel overeind. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat beseffen we ons terdege, maar Nintendo had zichzelf onsterfelijk kunnen maken door de hele zoektocht naar de fragmenten te vervangen door één van de oorspronkelijk geplande en geschrapte kerkers. De toevoeging van nieuwe kerkers zou er bovendien voor zorgen dat de gigantische oceaan wat meer invulling zou krijgen. Net als in het origineel is er namelijk niet genoeg te beleven om jezelf buiten het hoofdverhaal uren zoet te houden.

Ondanks de ietwat lege oceaan, staan een aantal van de bestemmingen gelukkig nog steeds garant voor briljante ervaringen. The Wind Waker HD huisvest namelijk een aantal steengoede kerkers. Vooral de coöperatieve Earth Temple en Wind Temple, waarin Link wordt bijgestaan door een hulpje, zijn majestueus goed en mogen zich bij de beste kerkers van de serie scharen. Deze en andere tempels hebben de tand des tijd buitengewoon goed doorstaan en zijn dankzij de nodige gameplayverbeteringen en visuele restauraties aantrekkelijker dan ooit tevoren. The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is dan ook een fantastische herbeleving geworden, die dankzij de broodnodige vernieuwingen weer jaren meekan. Het origineel is overtroffen.

Conclusie en beoordeling

8,5
The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is een fantastische remake geworden. Liefhebbers van het origineel kunnen naar hartenlust genieten van een visueel en gameplaytechnisch verbeterde versie met een extra pittige Hero Mode, terwijl nieuwelingen zich kunnen klaarmaken voor een spetterend avontuur dat ze voor altijd zullen blijven koesteren. De HD-remake strijkt niet alle missers uit de GameCube-versie glad, maar is op veel vlakken wel een flinke stap vooruit.
 • Een verbetering van een oorspronkelijke topgame
 • Hero Mode
 • Een memorabel avontuur met een aantal fenomenale kerkers
 • Versoepelde gameplay, mede dankzij gamepad
 • Prachtig cel shaded in 1080p
 • Triforce-jacht blijft geforceerd aanvoelen
 • Belichting slaat soms door

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die lege oceaan maakte het juist ze vet. Het gaf je het gevoel daadwerkelijk op een grote plas niemandsland te varen. Van mij hoeft het niet zoals in Skyrim te zijn : om iedere hoek weer een nieuwe grot of gebouw. Dat geeft tijdens het spelen alleen maar het gevoel dat alles er voor je neergezet is. Dat gevoel wil ik juist niet hebben.

 • Perfect geplaatste takken om langs te slingeren en een berg waar je rondom naar boven toe kan lopen. Daarnaast zijn er ook nog vele dungeons. Geeft dat je dan ook niet het gevoel dat het er voor je is neergezet?  Gelukkig wel weer eindelijk een game voor mijn stofhapper!! :)

 • Natuurlijk wel, de dungeons voelen dan ook aan als een voorgeschreven opzet en dat is niet erg. Maar de overworld voelt een stuk natuurlijker aan doordat er niet overal bronnen van vermaak geplaatst zijn. En juist dat gevoel in de overworld is voor mij belangrijk.  Misschien dat je mij totaal niet begrijpt, dat is niet erg. Maar toch hoop ik dat je in kunt zien welke kant ik op wil :p Geen game gaat namelijk zonder manipulatie richting de speler. Het verbergen van deze manipulatie is de kunst ;)

 • Hij is nog steeds goed.  Moet stiekem trouwens lachen om de Tingle flessenpost die je in de oceaan kunt dumpen. Allemaal geestige berichtjes van mensen krijgen is cool.

 • Voor mij persoonlijk een systemseller. 't Is dat ik een PS4 moet kopen volgende maand…

 • Moet?  Ach je kan ook een GC met het orgineel kopen

 • Of Wii.  Het zal aan mij liggen, maar ik vond dit 10 jaar geleden al geen memorabel spel. Begrijp me niet verkeerd, geen slecht spel, maar ik heb toch het idee dat dit spel overgewaardeerd en overgeromantiseerd wordt.  Ik heb in ieder geval nog nooit de neiging gehad om juist deze Zelda game op opnieuw aan te zwengelen met mijn Gamecube. Iets wat ik wel had met A Link to the Past en Ocarine of Time.

 • Ik vond TWW zeker een memorabel spel, maar absoluut niet de beste Zelda. Hij heeft in mijn ogen zijn n64 broertjes niet voorbij gestreefd. Want de game voelde vooral naar het einde toe wat onafgemaakt en afgeraffeld aan. Maar een goede Zelda was het absoluut, sowieso is het er een met een zeer unieke uitstraling en setting.  A link to the past is nou echt een Zelda die mij absoluut niets doet. Ik heb hem eenmaal uitgespeeld, en een tweede poging gedaan. Maar de game weet mij gewoon niet te grijpen. De stijl, de gameplay en de sfeer wisten mij niet te overtuigen. En Link met roze haar vond ik nou ook niet echt heel fancy :P

 • Ja, daar isie dan. De recensie van 2013!

 • Je bedoelt van 2002?

 • Dit was altijd al mijn favoriete (3D) Zelda, ook al zeg ik dat bij ieder deel, en nu ziet het er helemaal super uit!
  Ik heb hem gekocht en ben erg onder de indruk hoe mooi het is, maar ik heb eze game al zo vaak gespeeld dat het voor mij natuurlijk niet nieuw meer is.
  Wel een pluspunt voor het gebruik van het wapenselect op het touchscreen!  Ik hoop dat Nintendo toch nog besluit om Twilight princess en Skyward Sword een eenzelfde HD-make over te geven, want ik vind de WIndwaker er nu 10x mooier uitzien dan voornoemde games !

 • Hopelijk doen ze dat niet. Een remake is leuk, maar het moet niet een gewoonte gaan worden. Echt nieuwe spellen zijn altijd beter imo.

 • Ach moeite doen voor de ending hoort erbij. Ik hoorde niemand klagen bij het verzamelen van de artifacts in Metroid Prime, voor mij was dat ook een reden om de ending uit te stellen. Maar dat blijkt het toch waard te zijn om je er toe te zetten. Toch had het wel leuk geweest om Tingle te kunnen verzuipen, omdat het kan. • ik wil eigenlijk heel graag de zelda wii u (met deze game) kopen, liever een speciale uitvoering dan een kale console….hoe gelimiteerd is de console eigenlijk? Anders ga ik hem misschien toch maar halen

 • Ik wil een Wii U, maar ben blut….:(

 • A heerlijk weer die Zee bevaren…
  Maar weet iemand ook hoe snel de Wehkamp levert?
  ik heb vandaag nog niks binnen gekregen..

 • lid randert kan je vast helpen

 • De meest interessante game voor de Wii U is een 10 jaar oude port? Zou 'm enorm graag in HD spelen, maar ik ga geen Wii U ervoor kopen. Verbind binnenkort mijn GameCube nog wel eens met mijn TV, ziet er wat minder mooi uit, maar wel een stuk goedkoper!

 • De meest interessante/beste game voor WiiU is Wonderful 101 ;)

 • Zo'n 25.000 primaten op deze aardbol delen jouw mening!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord