1. Battlefield 4 Review - Houdt je maanden zoet

Battlefield 4 Review - Houdt je maanden zoet

Als er één reden is waarom je opgewonden zou moeten zijn over de release van Battlefield 4, dan is het omdat de game ons laat zien waar de next-gen consoles toe in staat zijn. Niet eens zozeer op grafisch gebied (al ziet Battlefield 4 er geweldig uit op de next-gen consoles) maar vooral omdat pc-gamers niet meer de enigen zijn die met 64 man tegelijk online kunnen spelen. Maar op welk platform je de game nu ook gaat spelen, Battlefield laat wederom zien dat het heer en meester is op het gebied van grootschalige oorlogsvoering.

Laten we duidelijk wezen: deze game ga je natuurlijk spelen vanwege de multiplayer. Dat heeft ontwikkelaar DICE er echter niet van weerhouden om, net als in het vorige deel, een grootse singleplayer-ervaring te ontwikkelen. Wie de trailers en gameplayfootage van het afgelopen jaar heeft gezien, was het waarschijnlijk al opgevallen: DICE lijkt meer voor de Call of Duty-achtige achtbaanrit te gaan en laat de touwen van het realisme wat meer vieren. Dat pakt op sommige vlakken goed uit en Battlefield (BF4) weet in bepaalde opzichten de singleplayer-ervaring van zijn concurrent zelfs te overstijgen.

Vrijheid, blijheid

Dat heeft alles te maken met de mogelijkheid om op bepaalde punten in het spel je eigen route te kiezen. Neem bijvoorbeeld het level in Shanghai. Hier moet jouw team zich op een gegeven moment een weg door talloze kleine steegjes banen. De eerste keer namen we de meest voor de hand liggende route, waarbij we op veel tegenstand stuitten en uiteindelijk het loodje legden. Later namen we, totaal onbewust overigens, een andere route waardoor we ineens achter de vijand terecht kwamen en ze konden flanken. Deze gebeurtenis is niet voorgeprogrammeerd, het loont daadwerkelijk om meerdere paden te proberen als je op een bepaald punt vast komt te zitten. Ook zijn er grote open gebieden waar je net als in de multiplayer een eigen aanpak kunt hanteren. Ga je de vijand te lijf met voertuigen, of zoek je een rustig plekje op vanwaar je kunt snipen? Of blaas je een muur op met C4, en verras je de vijand? Dit soort keuzemogelijkheden zijn een verademing tegenover al de lineaire A-naar-B-gameplay zoals we die bij dit soort shooters vaak zien.

Daartegenover staat dan wel weer dat ook BF4 zich schuldig maakt aan een aantal genre-clichés, zoals scripted events. Een heftige achtervolging langs de kust waarbij je al hangend uit een auto een helikopter uit de lucht schiet? Check. Een vuurgevecht op een brug terwijl er een reusachtig schip op de brug afstevent en deze dreigt te verwoesten? Check. Een zinkende cruiser die aangevallen wordt door helikopters en raketaanvallen? Check. Het zijn epische momenten die je af en toe best op het puntje van je stoel laten zitten, maar echt blijven hangen doet het niet, ondanks dat de Frostbite 3-engine prachtige dingen op je beeldscherm tovert.

Bovendien wordt de singleplayer hier en daar gekweld door een aantal lelijke glitches en bugs. Zo zaten we een keer vast in de muur, vielen we een keer door de grond heen en vond de AI van onze teamgenoten het bij vlagen nodig om rechtstreeks op de vijand af te rennen. Andere keren doet de AI juist weer prima zijn werk, waardoor vijanden je bestoken met granaten zodat je constant van locatie moet verwisselen. De singleplayer-modus is echt zo’n optelsom van plus- en minpunten. Het ene moment uitdagend, het volgende moment belachelijk simpel. De ene keer retespannend, de keer daarop nogal suf. Speel je de game op normal dan stuit je af en toe op wat weerstand, maar met een uurtje of vijf is de game wel uit te spelen. Daarmee is de singleplayer-modus een degelijk opwarmertje voor het echte werk: de multiplayer-modus.

Dat is namelijk waar Battlefield al jaren lang in uitblinkt en echt zijn eigen smoel laat zien. Battlefield draait, ondanks kleinschalige modi als Team Deathmatch en Defuse, in onze ogen vooral om oorlogsvoering op grote schaal. Met tientallen tegelijk de vijand te lijf gaan, zij het ter land, ter zee, of in de lucht. Het vierde deel is geen openbaring binnen de serie, maar weet de formule van het franchise wel te perfectioneren en biedt een aantal welkome toevoegingen.

Flink gefinetuned

Zo is het ‘My Soldier’ menu een stuk overzichtelijker geworden. Het customizen van je wapens en samenstellen van je verschillende load outs werkt een stuk sneller en, misschien nog wel belangrijker, upgrades zijn een stuk eerder te ontgrendelen. In deel drie maakte je als beginnend helikopter-piloot vaak weinig kans tegen ervaren spelers, simpelweg omdat je handige features zoals flares en stealth camouflage nog niet vrijgespeeld had. In Battlefield 4 heb je na een goede dag spelen al de nodige wapens, attachments en upgrades voor je voertuigen vrijgespeeld, zodat je al vrij snel een degelijke loadout kunt samenstellen.

Bovendien is het spelen met een controller een stuk fijner. De knoppenverdeling is iets aangepast, waardoor met name het besturen van helikopters veel natuurlijker aanvoelt. Lukte het ons in deel drie niet langer dan een minuut in de lucht te blijven, in BF4 zaaien we binnen no-time dood en verderf vanuit het luchtruim. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om de controls in te stellen zoals jij dat wilt.

Levolution

U bent gewaarschuwd

Na al het gedoe rondom het online-gebeuren van Diablo 3, Sim City en GTA Online, voelen we ons verplicht om je toch even duidelijk te maken dat we ook tijdens het recenseren van Battlefield 4 wat ellende ondervonden. Van tevoren kondigde DICE al aan dat er een fout in de code zat die ervoor zorgde dat de PS4-devkits crashten zodra de server naar een volgende map wisselde. Dat gebeurde dan ook precies zoals aangekondigd, en ook de PC-versie knalde er soms ineens uit (maar gelukkig slechts heel sporadisch). Dit is een lastige kwestie, want neem je deze fouten mee in je oordeel of niet? We hebben de game immers getest met een code die compleet zou moeten zijn.

Uiteindelijk is het cijfer onderaan deze pagina het resultaat van de vele uren waarin we ons enorm vermaakt hebben met alles dat BF4 te bieden heeft, en dat is het cijfer waar wij als InsideGamer achter staan. Maar mocht de game in de eerste dagen na launch de nodige kinderziektes vertonen (met name op de PlayStation 4), zeg dan in ieder geval niet dat we je geen heads-up hebben gegeven.

Zoals gezegd probeert de singleplayer bepaalde elementen uit de multiplayer na te bootsen, maar datzelfde geldt ook vice versa. Het beste voorbeeld daarvan is de wolkenkrabber in Shanghai, die je misschien wel in trailers of in de bèta gezien hebt, die door het toedoen van spelers neerstort. Dit systeem, waarbij het hele speelveld beïnvloed wordt door één catastrofale gebeurtenis, heet Levolution. In elke map is er één van deze game changers te activeren. Op de map Paracel Storm bijvoorbeeld, waarin na verloop van tijd een reusachtig marineschip op het eiland crasht. Of op de map Rogue Transmission, waarin je de ontvanger van een honderden meters hoge satelliet naar beneden kunt laten storten.

Maar Levolution staat niet alleen voor dergelijke grootschalige spektakelstukken. Ook kleine elementen in de omgeving zijn te beïnvloeden. Natuurlijk zijn betonnen muurtjes, houten planken en kleine gebouwen nog steeds kapot te knallen. Maar andere, meer subtiele, elementen in de omgeving zijn op een tactische manier in je voordeel te gebruiken. Zo kun je in een garage met een bepaalde schakelaar blokkades opwerpen voor voertuigen. Knal op een stoppenkast in een ander level, en het licht in de gehele kamer valt uit. Het loont echt om de verschillende maps eens goed te verkennen want overal zitten dit soort geintjes verstopt.

Baasje spelen

Terug van weggeweest is de Commander-modus. In de modi Rush, Assault en Obliteration (een nieuwe modus) kan voor beide teams een commander optreden. In deze rol heb je een compleet andere ervaring, waarbij je de kaart voor je ziet en je de verschillende squads van jouw team aan kunt sturen. Volgen ze hun orders op en slagen daarin, dan krijg je als commander weer de beschikking over betere tools, zoals air-strikes en gunships. Het mooie is dat deze modus ook via de tablet te spelen is, waardoor ook een tweede speler naast je op de bank een bijdrage kan leveren aan de strijd. Battlefield 4 is daarmee de eerste game die het hele second-screen-gaming (let op, dit wordt een groot ding in de nabije toekomst) op een interessante manier implementeert.

Conclusie en beoordeling

9
We kunnen nog wel zestien alinea’s doorgaan over alle kleine vernieuwingen die Battlefield 4 kenmerken (zoals dat de squads nu vijf man tellen, de verschillende voertuigen, de modus Obliteration, het verbeterde Battlelog-profiel, enz.) maar dat is allemaal niet nodig. De meeste mensen die deze recensie lezen hebben waarschijnlijk voor zichzelf allang besloten of ze Battlefield 4 gaan halen of niet. En voor degenen die zich echt laten leiden door ons oordeel hebben we de volgende mededeling: met Battlefield 4 haal je een multiplayergame in huis waar je het komende jaar nog flink wat uren in gaat steken.
 • Singleplayer heeft z’n momenten…
 • Customization stuk overzichtelijker
 • Levolution is tof
 • Eindelijk 64 man online op de consoles!
 • Laat het alsjeblieft goed komen met de servers
 • …maar blijft niet beklijven

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ''Eindelijk 64 man online op de consoles!''
  Kon ook al met MAG. Maar goed het is wel zeer tof inderdaad.  Maar online is het top, alleen de singleplayer vind ik meestal niks, bij battlefield en daarom haal ik hem denk ik niet.

 • MAG is een totaal andere game met veel minder mogelijkheden op het gebied van destructie en graphics. Niet vergelijkbaar.

 • Oke, maar het is niet zo dat er geen games waren die niet met 64 man online konden, dus nieuw is het niet. Dat wilde ik ermee zeggen.

 • @Beaver
  Zelfs de singleplayer is toppie:D
  Ik vind hem beter dan die van BF3.

 • Het is wel leuk dat het kan maar ik vind het op sommige maps wel wat druk en het zorgt er ook voor dat de servers lastiger te bereiken zijn.

 • De singleplayer van BF3 is ook niet zo moeilijk te verbeteren.

 • Jeez. Beaver Warrior op negatieve pad? ook al zo'n rare comment onder het kopje welke gameversie je moet kopen. De reviewer doelt hier natuurlijk dat het eindelijk mogelijk is om met BATTLEFIELD met 64 man op de console te gamen.

 • Bever Strijder heeft wel een punt, kon inderdaad al bij MAG. Om dat argument onder elke review te gebruiken (eindelijk 32, eindelijk 64, eindelijk 128 ) is geen sterk punt.  Dit wordt waarschijnlijk de eerste game die ik ga halen voor de PS4, heb er nu al zin in!

 • 'eindelijk 64 op de consoles' is WEL een sterk punt, want het gaat om de vergelijking met eerdere Battlefield delen uiteraard. Samen met betere graphics zou dat voor veel mensen toch betekenen dat ze hem voor de next-gen gaan halen.

 • Ik heb BF3 zowel op de PS3 als de PC gespeeld en 64 man is inderdaad leuker. Alleen kan je elke vermeerdering van het aantal spelers als sterk punt zien. Het is een argument, maar geen sterke. Maar dat maakt niet uit, een 9 is gewoon goed en ik denk dat ik en vele anderen zich er goed mee zullen vermaken :P

 • Jullie weten ook dat Battlefield geen game is die je moet kopen voor de singleplayer he? :p

 • @buggie, precies, haha. Singleplayer in battlefield, wat is dat?

 • Ik speel liever singleplayer games.  Het was een normale comment hoor, maar ''eindelijk'' klopt niet helemaal, maar oke.

 • was warhawk ook niet 64 of was die alleen tot 32? kan het mij niet meer zo goed herinneren :p

 • Weegt de multiplayer zwaarder dan de singleplayer in deze game? Het cijfer is naar mijn mening nog aardig hoog terwijl de game in essentie gewoon een rehash is van het vorige deel wat twee jaar terug uitkwam.  Deze review heeft toch teveel fanservice, alsof het al gericht is op mensen die Battlefield willen kopen. Ik kan mij nog de review van Paper Mario: TTYD herinneren waar in stond 'als je van Mario houd mag je een punt bij het cijfer optellen'. Waar is die nuchterheid gebleven, IG? Nu is het eindcijfer gewoon gebaseerd op de hype die een spel heeft en lees je in de review hoe hyped de recensent wel niet is.

 • "Je kunt gewoon lezen hoe enthousiast Rob is over BF4, dus dat cijfer is nooit terecht."  Dames en heren: LOGICS.

 • Als de recensent hyped is over de game is het toch logisch dat hij het een hoog cijfer geeft? Dat is het idee achter recensies.

 • Nee Phydomir, wij recensenten moeten als machines een game spelen en emotieloos verslag doen van onze bevindingen. Daarom vond ik The Last of Us ook zo tof want 00001100101101001010100001010100011.  Ahem, sorry :')

 • Ja als een spel emoties oproept is inderdaad alleen maar goed, maar het moet niet zo zijn dat je nostalgie hebt met de voorgaande delen, en daarom de game een hoog cijfer geeft. Ik vind dat je moet wel objectief proberen te blijven.

 • Dat bedoel ik niet, in andere reviews lees ik dat de singleplayer zwaar tegenvalt en de multiplayer ook weer meer van hetzelfde is. als IG al een heel punt boven IGN zit, dan is er toch wel iets goed mis met de objectiviteit.  Een review moet objectief zijn, ik weet dat de trend van de laatste jaren een beetje is van doe je eigen ding, want ook reviewers hebben blijkbaar last van het special snowflake syndroom en denken dat hun persoonlijke mening echt bijster interessant is (dat is het 9/10 trouwens niet).  In de Paper Mario: TTYD liet de recensent zijn cijfer duidelijk niet beïnvloeden door het feit dat hij zo ontzettende Mario fan is. Waarom is dat nu anders?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren