1. Deus Ex Human Revolution Director’s Cut Review

Deus Ex Human Revolution Director’s Cut Review

De director’s cut van Deus Ex: Human Revolution is onomstotelijk de beste versie van de game. Met de opnieuw ontworpen eindbaasgevechten en integratie van DLC, zoals The Missing Link, vormt het een completer plaatje voor iedereen die de game nog niet gespeeld heeft. Heb je de game en alle DLC al? Dan zie ik niet in waarom hem nog een keer zou aanschaffen.

Want laten we eerlijk wezen, een lichtelijk opgepoetst uiterlijk (ik zie het er nauwelijks aan af) en de incorporatie van DLC die je toch al hebt gespeeld, daar doe je het niet voor. De verbeterde AI daar valt ook amper wat van te merken, dus dan komt dus neer op een enkele grote verbetering: de eindbaasgevechten. Die zijn nu zo vormgegeven dat je niet langer de directe confrontatie aan hoeft te gaan, maar ook gebruik kunt maken van hacken en sluipen. Top, erg fijn, maar dat is de enige echt grote aanpassing. Is dat genoeg voor je? Ga ‘m halen! Zo niet, even goeie vrienden, ik snap het helemaal. Daarom is deze recensie dan ook voor iedereen die de game nog niet in zijn bezit heeft.

Wie kent ‘m niet?

Het is het jaar 2027, en in Detroit doet jonge onderzoekster Megan Reed een geweldige ontdekking. Het DNA dat zij gevonden heeft, is in staat om naadloze versmelting van mens en machine mogelijk te maken. Tot dan toe werd het wel gedaan, maar het menselijk lichaam stoot de machinale aanpassingen af . Om deze afstoting tegen te gaan is een zeer duur medicijn nodig: Neuropozyne. De ontdekking van Megan Reed maakt dit medicijn overbodig. Een enorme macht achter de schermen ziet dit niet zitten, en uiteraard spelen er meerdere complotten. Het resultaat is een bliksemsnelle aanval op het laboratorium van Sarif Industries, waarbij jij, Adam Jensen, als hoofd van de beveiliging dodelijk gewond raakt.

Alsof een verwoest laboratorium en dode collega’s nog niet genoeg zijn, word je wakker in een zo goed als volledig mechanisch lichaam. Hoewel de transormatie van mens naar machine je misschien tegenstaat, is dat lichaam toch wel verdomd handig in je strijd tegen de vijand. Hoe je uiteindelijk de grote steden (Detroit en Hengsha) doorkruist op zoek naar de grote mannen (en vrouwen) achter de vele complotten is aan jou: stealth is altijd een optie, net als dat je overal al schietend naar binnen kunt rennen. Omdat er ook vele, vele computers en deuren gehackt kunnen worden komt dat in de praktijk neer op minimaal drie routes naar een doel.

Het gevoel van vrijheid dat je hierdoor krijgt is gewoon erg prettig. Een slimme verdeling van de skillpoints (“Praxis Points” genoemd) die je krijgt of koopt, kan ervoor zorgen dat je een effectieve balans vindt tussen de verschillende stijlen. Zelf zorg ik altijd dat ik tot de tanden toe bewapend ben, zo efficiënt mogelijk kan hacken en daarnaast ook goed op mensen in kan spelen (door middel van de “Social Enhancer”). Het valt niet te ontkennen dat er genoeg zeer toffe functies van je cyborg-lichaam vrij te spelen zijn, zoals brute aanvallen waarbij je dwars door een muur slaat of tientallen kleine bommetjes uit je armen werpt. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar een kamer vol gewapende mannen in kunt rennen, dan ben je binnen de kortste keren dood. Nee, de kunst is om je toffe moves sporadisch te gebruiken en de rest van de vijanden gewoon stilletjes om te leggen, of ze helemaal te omzeilen.

Heel veel content

Deus Ex: Human Revolution biedt dan ook een heerlijk grote hoeveelheid content. Je hebt de grote steden waarin je rustig kunt verkennen, in gevechten verzeild kunt raken, geheime doorgangen kunt vinden, in kunt breken in appartementen en opslagplaatsen, missies kunt aannemen en wapens, uitrusting en Praxis Points kunt kopen. Los daarvan heb je nog de specifieke missie-gebieden, hoewel die vaak ook wel grenzen aan, of naadloos aansluiten op de grote steden. In deze gebieden ben je weer heel erg gefocust op je strategie om van A naar B te komen, of daarin nu stealth, actie of hacken de hoofdrol speelt. Tel daarbij op de interessante eindbaasgevechten, die nu ruimte bieden aan verschillende strategieën, en je hebt een compleet pakket met heel veel content, heel veel afwisseling en heel veel diepgang.

Mocht je daarnaast nog verder in de wereld van Deus Ex willen duiken, dan doe je er goed aan om de tientallen (als het niet honderden zijn) boeken, e-mails en persoonlijke notities te lezen die door de wereld te vinden zijn. Samen met de prachtige muziek, vaak indrukwekkende ontwerpen en interessante personages brengen ze de wereld echt tot leven. Eén voetnoot hierbij: ik werd zelf wel een beetje uit de ervaring gehaald door de gedateerde tussenfilmpjes die in-game beelden tonen, maar dan in lagere kwaliteit dan de stukken die je daadwerkelijk speelt, ende belabberde lipsynchronisatie hielp ook niet. Dat valt gewoon enorm op, en dat is jammer wanneer al het andere het verhaal en de wereld tot leven brengt.

Op de aangepaste eindbaasgevechten na, had ik vrijwel alles in de bovenstaande alinea’s ook kunnen zeggen over het origineel uit 2011. Het opgepoetste uiterlijk en de verbeterde AI die geclaimd zijn, zijn te verwaarlozen. De integratie van de DLC is uiteraard prettig, maar wat nieuwe spelers nog een nieuwe ervaring mee kan geven, is het gebruik van de Wii-U tablet, de PS Vita of een tablet of telefoon die werkt met Xbox Smartglass. Hoewel ik er zelf weinig om geef om op twee schermen te moeten kijken tijdens het spelen, kun je nu je kaart in je handen houden, daar ook je items bijhouden en allerhande informatie lezen. Veel leuker is echter de mogelijkheid om de mini-game die bij het hacken hoort daarop uit te kunnen voeren. Afgezien daarvan vind ik het nauwelijks een toevoeging.

Deze game is gespeeld op de PlayStation 3

Conclusie en beoordeling

9
Al met al is de Director’s Cut de ultieme versie van de game. Er zijn wat verbeteringen doorgevoerd; met name de aanpassing van de eindbaasgevechten is bewonderingswaardig, en je hoeft niks extra’s meer te downloaden want alle DLC zit er al in. Rechtvaardigt dit een aankoop van iedereen die het origineel al heeft uitgespeeld? Nee, absoluut niet. Je moet echt diehard fan zijn wil je hier ook nog geld aan uitgeven. Is dit nu een must-buy voor iedereen die de game nog nooit heeft aangeraakt, of niet wist uit te spelen? Jazeker! De grootste frustraties die mensen hadden bij het al geniale origineel, kwamen voornamelijk uit de eindbaasgevechten. Nu die herontworpen zijn en je alles bij elkaar geserveerd krijgt, is er gewoon geen enkele reden meer om deze game te laten liggen.
 • DLC naadloos geïntegreerd
 • Herontworpen eindbaasgevechten
 • De game blijft geniaal
 • Tussenfilmpjes ogen verouderd
 • AI niet zichtbaar verbeterd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Koop ik nog wel een keertje als de U gratis wordt weggegeven

 • Je weet dat deze Director's Cut ook voor de PS3 (360 weet ik zo niet) komt?

 • @ PAGA - Yep, 360 ook. ;) Heb zelf de vanilla disc en deze DC ga ik sowieso halen. Alleen nu niet. Ik vind 't nogal een rip-off dat console bezitters lekker nog eens 40 euro mogen neertellen. Ik wacht wel tot ie heel erg in prijs daalt, of over een paar maanden tweedehands kijken op Marktplaats.

 • Ik heb de stracciatella versie

 • Zeker een aanrader, alleen de console prijs van ongeveer 35,- euro is toch wel aan de hoge kant als je bedenkt dat de PC-versie al meerdere malen voor ongeveer 3,- euro te koop was tijdens de afgelopen steam sales.

 • Voor pc kan je hem nu ook voor 4 upgraden (als je missng link al hebt)

 • Deze komt zeker in mijn collectie, ook al heb ik het origineel helemaal uitgespeeld inclusief platinum trophy.

 • Ik heb echt genoten van elke minuut in Deus Ex! Die game is geweldig!

 • Same here vriend. Ik ben dan ook een diehard Deus Ex fan sinds het origineel.

 • Ik heb de Benelux Edition op de X360, maar heb de DLC niet gespeeld. Ik vond de game echt geweldig en het was voor mij toch een grote verassing. Zeker omdat ik over het algemeen niet zo van (first-person) shooters hou, maar dit is echter meer dan een gewone shooter. Er is zoveel te doen in de game. Je kan het uitspelen zoals je wilt. Sluipend of schietend. Voor mij een van de beste games deze generatie. Daarom zal ik deze verbeterde versie nog een keer aanschaffen, maar dan voor de Wii-U. De functies op de gamepad lijken me toch een mooie ervaring.

 • De eindbaasgevechten zijn als het goed is verbeterd door één enkele dlc right? Kan iemand mij vertellen welke dlc dit is?  Edit: ik zie dat de DLC niet meer los verkrijgbaar is via Steam. Nvm.

 • Dit klopt absoluut NIET;)
  De DLC the Missing Link staat helemaal los van de verbeteringen.
  Wil je de verbeteringen hebben dan MOET je de Director`s Cut kopen.  Ik heb hem op Steam aangeschaft voor 3,99 aangezien ik de game & Dlc al had en heb er nog geen seconden spijt van:D
  Ben hem nu aan het spelen en ik vind hem echt toppie.
  Het zijn maar kleine verschillen, maar soms zijn het net die kleine dingen die het verschil maken.  Vind het alleen raar dat nu ik hem gekocht heb op Steam dat ie niet de orginele game & DLC gewoon update, maar dat ie deze editie als een Nieuwe game ziet en dus apart in je lijst komt te staan :P
  Alsof je de oude dan nog gaat spelen….NOT :lol:

 • Sorry, had ik verkeerd begrepen. Maakt ook niet uit, heb nu ook deze versie kunnen kopen voor 7.99. Prima prijs.
  Heb de game nog nooit gespeeld, dus ik ben zeer benieuwd.
  Anyway, game ze :D

 • Je zult er geen spijt van krijgen, topgame:D
  En game on inderdaad

 • Deze wil ik voor de Wii U!

 • Heb em voor 30 euro gekocht, dat had ik er wel voor over. http://www.shop4nl.com/wii-u-games/di…

 • 30 euro is geen geld. thanks voor de link.
  (verstuuurd vanaf m`n Wii U) XD

 • inderdaad geen geld,daarom ook meteen besteld. trouwens gamepad is echt vet gebruikt bij deze game. geluiden opnemen en op miiverse posten, je kan op je map tekenen,bijvoorbeeld belangrijke punten markeren, of tekenen wat je wilt etc etc.

 • Wachten op fatsoenlijke prijs, dan halen voor de WiiU :)
  En nee niet via Amazon, heb geen Creditcard dus gaat lastig…

 • same here, moet deze gewoon op m'n Wii U spelen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren