1. WRC 4 Review - Zit vast in de modder

WRC 4 Review - Zit vast in de modder

Het rallygenre beleefde op de vorige generatie spelcomputers zijn hoogtepunt met Colin McRae Rally en de WRC-serie. Die WRC-games werden destijds door Evolution Studios gemaakt, dat zich uiteindelijk bezig ging houden met Motorstorm. Sinds 2010 wordt de serie gemaakt door Black Bean Games, de studio die ook verantwoordelijk is voor de MotoGP-games.

Black Bean staat niet bekend als studio die uitmuntende kwaliteit aflevert, maar hooguit elk jaar een aardig nieuw deel in een bestaande serie. WRC 4 is daar een aardig voorbeeld van: de game is gewoonweg niet zo goed. Qua modi blinkt de rallytitel nergens uit. Je hebt de mogelijkheid om een complete rally te spelen, een enkele stage, proberen online tegen anderen te racen (wat je niet gaat lukken in verband met een gebrek aan spelers) en een carrière. De laatste modus is uiteraard het interessantst. Hierin maak je je eigen coureur aan en krijg je de kans om je op te werken tot ster in de rallywereld.

Uit je neus vreten

Je begint in de carrièremodus onderaan de ladder met het WK voor jongeren. In twee rally's moet jij bewijzen bij de top te behoren. Voor elke rally krijg je een bepaald doel (zesde of hoger finishen en je rivaal achter je houden) en wanneer dat lukt vergaar je famepoints, waarmee je uiteindelijk een contract voor een volwaardig team verdient en daar een volledig seizoen mag afleggen. Doe je dat vervolgens naar behoren, dan kom je uiteindelijk in de hoofdklasse van de WRC terecht en ga je voor kampioenschap der kampioenschappen.

Het is een duidelijk pad, maar ook één zonder franje. Uitdaging is ver te zoeken, omdat je tijdens elke stage tussen de vijf en vijftien seconden sneller bent dan de nummer twee. Halverwege de rally kun je dus even rustig uit je neus vreten voordat de tegenstanders aan komen kachelen. De uitdaging haal je voornamelijk uit je eigen gestelde doelen. Zo wil ik haarspeldbochten met de handrem altijd zo perfect mogelijk doorkomen en blijf ik van de flashback-mogelijkheid (waarbij je de de tijd een stukje terugspoelt om een crash ongedaan te maken) af. Fouten die ik maak, neem ik voor lief en schade repareer ik tussen de stages door. Ik lig dan ook niet wakker van de strafseconden die ik krijg omdat ik langer dan een uur aan reparatietijd hebt. Sterker nog, het is voor mij de enige manier om het nog enigszins spannend te houden.

Verre van optimaal

Dat is jammer, want het racen zelf is degelijk in WRC 4. Het is lekker om door de sneeuw te rijden en te voelen hoe in een middelflauwe bocht de achterkant van je auto wegglijdt, om vervolgens je bolide door tegen te sturen zonder verlies van snelheid op de weg weet te houden. Ook het gevoel voor snelheid is in orde, maar zodra je met plankgas op een bocht afrijdt en vervolgens keihard remt, remt niet alleen je bolide, maar kakt ook de framerate enorm hard in. Daardoor time je soms compleet verkeerd, met als gevolg de nodige frustraties. Een ander irritatiepunt zijn de ouderwets lange laadtijden, die met gemak tegen een halve minuut aanlopen voor het laden van een race die je meestal tussen de drie en vier minuten voltooit. De balans daarvan is verre van optimaal.

Deze game is gespeeld op de Xbox 360

Conclusie en beoordeling

WRC 4 is een racegame die prima rijdt zolang de framerate stabiel blijft, maar voor de rest behoorlijk gehinderd wordt door technische problemen en een gebrek aan inspiratie. De game biedt niet meer dan wat je standaard van een racegame zou verwachten, valt in de carrièremodus helaas snel in herhaling en is gewoonweg te makkelijk. Deze game kun je het beste gewoon in de modder gooien, daar voelt hij zich thuis.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Racen is wel lekker
 • Minpunten
 • Framerateproblemen
 • Lange laadtijden
 • Weinig uitdaging in te vinden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb hem laatst nog gespeeld. De laadtijden zijn niet perse erg, maar denk aan hoe de mensen in het publiek eruitzien. Sommige dingen zijn erg blokkerig en de graphics zijn 2008 te noemen.

 • Ik vond de oude WRC serie altijd tof om te spelen . En het is echt jammer dat Evolution geen WRC games meer schijnt te willen maken . Nou heb ik zelf alleen de demo's van de nieuwe WRC games gespeeld en was niet echt onder de indruk .
  Ze zullen aardig zijn , maar meer ook niet en dat is toch jammer ! Black Bean schijnt niet in staat er een game met meer cachet uit te brengen .
  Misschien toch Evolution even bombarderen met mails ??????

 • Laat Evolution Studios nou maar even lekker aan DriveClub werken, want die was volgens mij ook nog niet helemaal top. :P

 • He Jelle op welke moeilijkheid speelde jij de game dan? Want in de vorige WRC games was dat ook zo, maar dan alleen op het makkelijkst. Hogere moeilijkheidsgraden was de uitdagingen echt veel beter.  Jammer dat het de studio weer niet is gelukt om WRC te verbeteren. Dit keer sla ik maar een keer over, ookal heb ik me best goed vermaakt met de vorige versie. Grafish is de game nog steeds achter, ookal lees ik hier en daar dat het ten opzichte van vorige versie wel vooruit is gegaan.

 • Dan moet je de game ook op een pc spelen, want dan heb je totaal geen last van Framerateproblemen & Lange laadtijden :lol:
  Op de pc is ie daarom ook zeker een dikke voldoende waard.

 • Maar de game is nog wel lelijk ;)

 • Lelijk niet vind ik, maar mooi is anders inderdaad:lol:

 • Niet iedereen heeft een beest van een PC.

 • @Kirbee Voor een review is dat wel een vereiste vind ik.

 • Eens met JordanMaster, want dan kun je de game pas echt goed beoordelen in al zijn glorie.
  @Kirbee
  Voor deze game heb je geen beest van een pc nodig hoor:lol:
  Het is geen BF:P

 • Zat laatst de demo op m'n Vita te spelen, ziet er niet uit zeg!

 • Wel eens met de review maar een zesje of zeven was meer op z'n plaats geweest. Het is sowieso de beste game uit de reeks.

 • Op de pc heb ik geen last van lange laadtijden en frameratedrops.
  Maar wel jammer dat die carrieremodus zo saai is.

 • Ik ben altijd helemaal gek geweest van de Rallisport Challenge serie op de Xbox.
  Hier vond ik het racen goed uitgewerkt, het reed fijn. En ook de uitdaging was er toch wel aardig. Mooie lange rally's van soms 10-15 minuten en veel omgevingen.  Ik vond WRC4 daarentegen het inderdaad wéér niet, het racen was wel oke, hoewel rijden op asfalt weer zeer tegenviel naar mijn mening. En inderdaad was de uitdaging ver te zoeken. Het 'heeft' niks.  Helaas, wordt dus langer wachten op een mooie nieuwe rally franchise. Want Dirt is helemaal belabberd geworden.

 • Wat een ramp!

 • Laten we hopen op nog is een echte nieuwe Rally Colin McRae!
  Waren vroeger geweldige games!  Deze heb ik toch altijd minder gevonden en vind demo's altijd ronduit zwak en lelijk uitzien!

 • WRC 2 VOND IK NOG ALTIJD DE BESTE UIT DE REEKS

 • Erg jammer toch dat we nu geen enkele fatsoenlijke rally game meer hebben…
  Dirt kan je ook niet meer een realistische topper noemen…

 • tjaa de enige concurrent is Dirt en daar kwam dit jaar geen deel van uit. Dus dit is en blijft de beste rallygame van 2013

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren