1. NBA 2K14 PS4 Review - Meer dan een basketbal beauty

NBA 2K14 PS4 Review - Meer dan een basketbal beauty

Geen LeBron James-intro en geen schreeuwerige menu’s meer. Je zou bijna denken dat NBA 2K14 op de PlayStation 4 voor de minimalistische aanpak kiest, maar niets is minder waar. NBA 2K14 kiest juist voor een menselijkere aanpak en dat resulteert in meer emotie en, hoe raar het ook klinkt, voor meer verhaal.

Realisme tot op het bot

Authenticiteit was altijd de meest opzienbarende aantrekkingskracht van de NBA 2K-serie. Of je nou van basketbal houdt of niet, zodra Kevin Harlan begint met zijn commentaar, het publiek juicht en de spelers opkomen kun je niet anders dan kijken naar het indrukwekkende schouwspel. Het typische Amerikaanse spektakel-entertainment spat van het scherm af. Vooral op de PlayStation 4. Het publiek is wat gedetailleerder, de lichteffecten wat scherper en als je goed kijkt kun je zelfs de ijzertjes op het basketbalnet zien zitten.

In die grafische krachtpatserij schiet NBA 2K14 soms zelfs iets te veel door. Net als bij de launchgames van de Xbox 360 destijds, ziet ook deze game er overdreven ‘nat’ uit. We snappen dat je zweet als je basketbalt, maar het lijkt soms alsof spelers van te voren in een bak olijfolie zijn gesprongen.

The Park

Op het moment van testen konden we nog niet aan de slag met de nieuwe The Park mode en andere online modi. The Park is een soort MMO-speelpark, waar maximaal 100 verschillende speler met hun eigen MyPlayer met elkaar kunnen basketballen. Het is daarmee een flinke uitbreiding van de welbekende Blacktop-modus. De wedstrijden zijn daarbij over het algemeen wat meer gericht op trucjes en mooie dunks dan uitgebreide tactieken. Ideaal om met zijn allen online te spelen dus.

Die natte look stoort gelukkig maar nauwelijks, want het is veel aanlokkelijker om te genieten van de bewegingen en de gezichtsanimaties van de spelers. Dat is allemaal te danken aan de nieuwe EcoMotion engine. Daardoor zien spelers er niet alleen realistischer uit, zo gedragen ze zich ook. Je teamgenoten zijn zichtbaar boos als je onnodig een turn over veroorzaakt, kijken ze verbitterd na een onbegrijpelijk gemist schot en zinderen ze van vreugde als een buzzer beater de winst bepaalt. Door die zichtbare emoties komt een wedstrijd echt tot leven.

Fout, maar goud

De meest opvallende vernieuwing is de verfrissing van de MyCareer-modus. Qua inhoud is die nog steeds nagenoeg hetzelfde als op de huidige generatie console, maar deze keer wordt je carrière verteld op een verhalende manier. Dat betekent een overdaad aan cut scenes met typisch Amerikaanse sportfilmclichés. Denk aan een arrogante rivaal, een gemotiveerde zaakwaarnemer die zegt dat je in jezelf moet geloven en een strenge manager die jou vertelt dat niet alles zomaar komt aanwaaien in deze harde wereld. We kunnen erg genieten van deze lekker foute filmpjes, maar hadden soms toch graag een skip-knop gehad.

Ook ziet het er raar uit als een speler niet over voice acting en gezichtsanimaties beschikt. Zo kwamen wij na de draft terecht bij de Atlanta Hawks en vertelde Elton Brand onze speler doodleuk zijn koffers te dragen voordat hij serieus genomen zou worden in het team. Dat had een intimiderend moment moeten zijn, maar omdat dit geschreven stond in tekst en Brand een neutraal gezicht trok, vertelden we hem stoïcijns dat hij gewoon zijn mond moest houden. Overigens is de voice acting van de spelers die wel een stem hebben vrij overtuigend. Helemaal als ze in de rust een kloppend antwoord geven in de interviews met Doris Burke.

Als een echte baas

MyGm is eveneens een nieuwe modus. Het is een uitbreiding van de oude association-mode en laat je spelen als de General Manager van een club naar keuze. Dat betekent dat je beslist over de spelerscontracten, het stadion, het bedrag van de hotdogs en zelfs de tactieken en het team. Dat kun je in het begin echter niet allemaal. Met VC, de punten die je in elke mode gebruikt, ontgrendel je langzaam maar zeker allerlei vaardigheden waardoor je over steeds meer facetten in de club kunt beslissen. Dat is misschien een ietwat onlogische en onrealistische opzet, maar is wel een verslavende manier om uit te groeien tot de baas van het beste team van de NBA.

Vertrouwen op de basis

De gameplay op de PlayStation 4 kent dezelfde kracht als op de huidige generatie en staat nog steeds garant voor spannende wedstrijden en unieke momenten. Verdedigen is in 2K14 eindelijk echt verdedigen en het is een verademing om dunks te blokken en bonkige spelers als Howard en Noah op hun kwaliteiten te gebruiken. Daardoor spring je zelfs met Blake Griffin niet meer als een sloopkogel door de verdediging heen en is tactiek en inzicht van wezenlijk belang. Gelukkig hoeft dat nieuwkomers niet meteen af te schrikken, want qua tactieken kun je best vertrouwen op de goede AI of de auto-play. Ook kun je met de nieuwe ‘points of emphasis’ snel nieuwe aanvals- en verdedigingsmanieren inzetten.

Het oog voor detail in het uiterlijk van de game zit ook in de gameplay. Elke actie is uniek en door de emoties van de spelers wordt in elke wedstrijd weer een nieuw verhaal verteld. Minpunten zijn minimaal aanwezig, al vallen ze wel op. Zo reageren spelers soms raar op een losse bal. Dat beschadigt echter maar nauwelijks de naadloze ervaring die NBA 2K14 voor de rest biedt. Nog beter zelfs; tenzij je zelf een NBA-ster bent biedt NBA 2K14 de indrukwekkendste basketbalervaring die er is.

Deze review is geschreven door Bas Bastiaans

Conclusie en beoordeling

9
NBA 2K14 op de PlayStation 4 is meer dan een oppoetsbeurt. Het is eerder een nieuwe game. De EcoMotion engine zorgt voor een intense basketbalbeleving en met de nieuwe modi ben je makkelijk weer een jaar zoet. De gameplay staat daarnaast garant voor heerlijk uitgebalanceerde, dynamische en spannende wedstrijden. Met NBA 2K14 haal je niet alleen een showcase voor je Playstation 4 in huis, maar ook de beste launch game.
 • Nog steeds fantastische gameplay
 • Verfriste modi
 • Spelers tonen indrukwekkende emoties
 • Alles ziet er soms net iets te glad en nat uit
 • MyCareer mode wel erg cheesy
 • Minimale slordigheden vallen meer op

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Meer dan een cheerleader? Moet wel een mooie game zijn dan.
  Misschien, leuk om eens te proberen.

 • Ik twijfel echt of ik deze game moet halen, aangezien ik deze waarschijnlijk dan een week ga spelen, om vervolgens nooit meer te spelen.

 • Koop hem dan gewoon niet!!

 • Wat! Jelle heeft de review niet gedaan? Mooi dat er dus meer NBA fans zijn op de redactie.  "maar ook de beste launch game."  Amen! NBA2k14 is zeker niet perfect maar 2k verdient alleen al een hoop lof omdat ze gelijk met een echte next gen versie komen en niet een Full HD upgrade zoals COD, BF, AC, FIFA, Madden.

 • De ps4 versie van BF ondersteund ook 64 spelers en grotere maps met meer voertuigen, dus ik begrijp niet wrm je zegt da het gewoon full hd upgrade is… Daarbij, bf draait op 920p, niet 1080p…

 • BF4 is grafisch al een next gen game hoor..

 • "hoor" moet je niet meer achter je zin gaan zetten… Klinkt zo kinderachtig.

 • Ja,..hoor..

 • BF4 is inderdaad al nextgen (al is die 900p), maar omdat daar de PC versie een stuk beter van is. Haal ik daar geen nieuwe console voor.

 • Raar. Krijg bij deze recensie een flashback maar zie dat dit de enige recensie is van de game (dus geen current-gen-recensie).  OT: Ik heb niets met basketbal, maar als ik een NG-console in huis haal, dan sowieso ook deze game.

 • Als je deze game gaat spelen, krijg je vanzelf wel iets met basketbal. Geloof me…..

 • Het niet kunnen slippen van tussen filmpjes vind ik echt onvergevelijk. Welke idioot in zo'n ontwikkel team meent nu voor iedere gamer te moeten bepalen dat z moeten kijken naar tergend slechte interviews in de carrière mode. Ik heb me Ier bij nba2k13 mateloos aan geïrriteerd. zonde. Maak je zo'n top game en ga je je klanten irriteren met dit soort onzin.

 • U mad bro?

 • Nee hoor, de tussen filmpjes en interviews in 2k13 vind ik echt enorm slecht. En ik snap echt niet waarom een gamedeveloper er voor kiest dat je tussen filmpjes niet kan skippen. Je moet bv in carreermode verplicht de hele draft bekijken tot dat je eindelijk zelf gekozen wordt. Dat duurt meer dan 5 minuten. Echt ridicuul dat je dat soort onzin niet kan skippen als je er geen interesse voor hebt.

 • Zover ik heb gezien lijkt de career mode echt op een realityshow wat een cutscenes zeg, wel raar dat je de cutscenes verplicht moet afkijken en niet gelijk kan basketballen.

 • Beste launch game.. Nice ! Must have dus voor iedereen die een Ps4 gaat scoren over twee weken.

 • Uh nee.

 • Zekers!!!!

 • Football 2K15!

 • Hopelijk wagen zij zich aan een voetbalgame binnenkort. Dat die tergend langzaam ontwikkelende games als FIFA en PES eindelijk eens wat serieuze concurrentie krijgen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren