1. Super Mario 3D World Review

Super Mario 3D World Review

Super Mario 3D World kende een beetje een valse start. De aankondiging werd door sceptische fans ontvangen: waar was het vervolg op de razendpopulaire Super Mario Galaxy-games? In plaats daarvan kwam Nintendo op de proppen met een Mario-game in de stijl van de 3DS-hit Super Mario 3D Land. Aan alle teleurgestelde gamers richten wij de volgende woorden: wees niet getreurd, want Super Mario 3D World weet de dynamiek van de Galaxy-games op uitstekende wijze in de ziel van Super Mario 3D Land te vatten en blijkt gewoon een rasechte topper te zijn.

Divers, creatief en leuk

De game lijkt in eerste instantie op een doodgewone Mario-game. Je wandelt van level naar level via een wereldkaart en nadat je de eindbaas in het kasteel hebt verslagen, opent zich weer een nieuwe wereld. Qua werelden werk je in eerste instantie het gebruikelijke riedeltje af: je start in een graslandschap, vervolgt het doldwaze avontuur in de woestijn en glijdt vervolgens linea recta de ijswereld in. Super Mario 3D World bevat gelukkig een aantal behoorlijke originele werelden, waarvan het afsluitende Bowser Land onze favoriet is, maar zelfs het geijkte graslandschap zal de doorgewinterde Mario-speler verrassen met een keur aan originele levels.

De talloze speelbare levels zijn namelijk bijzonder divers, dikwijls bijzonder creatief en praktisch altijd leuk om te spelen. Eigenlijk precies zoals we dat kennen uit de Galaxy-reeks. Het ene moment raak je verzeild in een briljant schaduwspel vol optische illusies, een moment later werk je in een continue sprint een met munten bezaaid parcours af. De levels zijn stuk voor stuk afwisselend en hebben echt een eigen smoel. Toegegeven, er zitten een paar minder spetterende levels in de game – bijvoorbeeld de iets te brave ritten op de rug van draak Plessie – maar de overgrote meerderheid van de klim- en klauterparcours zijn van grote klasse.

Allesverslindende piranhaplant en kattenpakjes

Mario, Luigi, Toad en… Peach

De multiplayer van Super Mario 3D World bevat naast de drie gebruikelijke personages – Mario, Luigi en Toad – een vierde held. Of beter gezegd: heldin. Niemand minder dan Princess Peach doet haar intrede als één van de speelbare personages. Ditmaal is ze eens niet de prinses in nood, maar trekt ze samen met Mario, Luigi en Toad ten strijde om Sprixieland te bevrijden van Bowser’s hellegreep.

Dat komt mede door tal van voorwerpen en power-ups die in levels te vinden zijn – van een draagbare en allesverslindende piranhaplant tot het kersen-item die jouw personage direct dupliceren. De kattenpower-up is één van de prominentste toevoegingen en brengt een aantal nieuwe mogelijkheden met zich mee. Een katachtige Mario kan nieuwe locaties in levels bereiken door op muren te klimmen of met zijn klauwen door paarse rotsblokken heen te hakken. Uiteraard zijn ook de meest poezelige vijanden geen partij voor de vlijmscherpe kattenklauwen.

Power-ups en voorwerpen zijn niet alleen bijzonder praktisch om een level levend te voltooien, maar zijn soms ook van essentieel belang om alle te verzamelen items te vergaren. In de meeste levels zijn drie groene sterren te verzamelen, waarvan sommige vaak buitengewoon goed verstopt zijn. Om een ster te vinden moet je bijvoorbeeld met een piranhaplant door een elektrische barrière bijten of met een kanonhoofddeksel door een goed verhulde dubbele muur knallen. Continue waakzaamheid is geboden, want de groenen sterren kunnen overal te vinden zijn. En de echte verzamelaar, die wil ze natuurlijk allemaal binnenhalen.

Competitief karakter boven coöperatieve barmhartigheid

Het verzamelen van sterren biedt een extra dimensie wanneer je de game met meerdere personen speelt. Sterren leveren namelijk behoorlijk veel punten op en dat is exact waar de competitieve en coöperatieve multiplayerstand om draait. Verwacht dus een intense strijd om sterren en andere waardevolle verzamelobjecten als je Super Mario 3D World met één of meerdere medespelers speelt. Je kunt er weliswaar voor kiezen om netjes samen te werken en elkaar wat kansen te gunnen, maar de praktijk leert dat het competitieve karakter vaak prevaleert boven de coöperatieve barmhartigheid.

De witte Tanooki-reddingsboei

Super Mario 3D World is een buitengewoon toegankelijke game. Sommige levels worden bijvoorbeeld alleen lastig wanneer je alle verzamelbare voorwerpen probeert te vergaren. Uiteraard bevat de game ook genoeg pittige levels, waaraan zelfs de meest ervaren spelers een hele kluif gaan hebben. Om ook de minder talentvolle speler een kans op succes te bieden doet de witte Tanooki-power-up zijn herintrede. Na een paar onfortuinlijke pogingen verschijnt deze reddingsboei in het level en verandert Mario in een haast onsterfelijke krachtpatser. Het oppakken van dit item is natuurlijk volledig optioneel.

Hoe je de multiplayer ook speelt, in de meeste gevallen is plezier gegarandeerd. Met nadruk op ‘in de meeste gevallen’. Sommige levels in Super Mario 3D World zijn namelijk minder geschikt voor het hectische multiplayergeweld en ontaarden al snel in een onprettige chaos. Dat komt mede doordat de camera vaak de snelste en meest brutale speler volgt, waardoor de langzamere spelers en zorgvuldige verzamelaars er met regelmaat niet aan te pas komen. Een vervelend smetje op het tot nu toe zo keurige blazoen van Super Mario 3D World.

Mocht jij één van de langzame spelers of zorgvuldige verzamelaars zijn die in alle hectiek buiten de boot valt: geen nood. Zelfs het kijken en luisteren naar of het voor spek-en-bonen meespelen van de game is al een plezierige ervaring. Super Mario 3D World is namelijk een prachtig vormgegeven game en benut de kracht van de Wii U uitstekend. Daarnaast worden de fleurige en opbeurende beelden vaak opgeleukt met een briljante selectie aan muziekjes en melodietjes. Maar ongeacht de overdaad aan kijk- en luistergenot is het toch vooral het tomeloze speelplezier waarmee dit nieuwste Mario-avontuur hoge ogen gooit.

Conclusie en beoordeling

None

Super Mario 3D World zit boordevol de dynamische, creatieve en afwisselende levels die we gewoon zijn geworden met de Galaxy-games en weet deze feilloos te implementeren in de stijl van Super Mario 3D Land. Het resultaat is een fantastische platformgame, die niet alleen heerlijk wegspeelt, maar ook een genot is voor oog en oor. Ook de multiplayer is overwegend geslaagd te noemen, al willen bepaalde sessies nog wel eens uitmonden in een weinig charmante chaos.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Creatieve en afwisselende levels
 • Geslaagde voorwerpen en power-ups
 • Een visueel genot
 • Heerlijke muziekjes en melodietjes
 • Leuke multiplayerstand…
 • Minpunten
 • …die kan resulteren in te grote chaos

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toch maar even meepikken op de ps4 launch

 • Het is een wii u game obvious troll

 • Lol….hij bedoelt natuurlijk dat de game op dezelfde datum wordt gelanceerd als de PS en hem dan ook koopt,net zoals ik ook doe. Misschien eerst ff nadenken voordat je iets roept?  Lol; Where are you now Krypton :D
  mijn reactie was bedoeld op Krypton die zo 'eerlijk' was zijn post te verwijderen…

 • Zo nice toch nog een topgame geworden zoals een Mario dat hoort te zijn. Een Wii U aanschaf komt steeds dichterbij. :)

 • Zo mag ik het horen :)

 • Waarom wordt het maken van chaos als minpunt gezien?

 • Een recensie blijft een mening, sommigen kunnen chaos wat negatiever dan anderen zien in bepaalde games.

 • onoverzichtelijk is misschien een beter woord ervoor

 • Waar dit in een 2D game absoluut werkte, lijkt het me in een 3D game zonder splitscreen absoluut niet fijn.

 • Heb hem net opgehaald en moet zeggen dat het idd een geweldig spel is!
  Als je een wii u hebt MOET je deze gewoon hebben

 • Is die dan al te koop dacht de 29ste pas?

 • preorders krijgen bijna altijd 1 dag en anders 2 dagen eerder. Winkel heeft hem dan al binnen. Vriend van me is bij Saturn geweest en heeft voor mij ook zo'n sleeve versie (met sleeve om het spel) gepreordert. Heeft zijn sleeve al binnen, spel zal wel morgen volgen ofzo. 50 euries btw :O

 • bij de gameshop hier lag die gewoon in de rekken dus heb ik hem meegenomen ;)

 • Daar zit je dan op 29 november met je 1.8 teraflop PS4 en geen game van het kaliber 3D World :P
  Ze party is at ze U

 • Gold eveneens voor de launch van de Wii U om eerlijk te zijn.

 • Over een jaar heeft de PS4 veel meer toppers dan 1.

 • @Starscream  Als je Bayonetta 2, Monolith Soft's X, Mario Kart 8, DKC Tropical Freeze, Yarn Yoshi en Smash Bros. 4 niet meetelt dan wel ja.

 • Ach ja, ps4 krijgt 'maar' Killzone Shadow Fall, Battlefield 4, InFamous Second Son en Uncharted 4

 • Autobots! transform!  Pikmin 3
  Super mario 3D world
  Wonderful 101
  Super smash bros
  X
  batman
  Zelda's
  Zombie U
  call of duty's
  Mario kart 8
  donkey kong freeze
  watchdog's
  bayonetta 2
  Een paar nieuwe Ip's
  etc etc

 • Decepticons attack!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren