1. Ryse: Son of Rome Review

Ryse: Son of Rome Review

Bij een nieuwe generatie consoles is het altijd even afwachten welke titel als eerste de lat verhoogt. Welke ontwikkelaar toont zijn spierballen en weet op technisch vlak zo te verbluffen dat het een nieuwe standaard zet? Crytek grijpt met Ryse: Son of Rome zijn kans om een visuele voorstelling af te leveren die zeker imponeert. De kracht van de console is bij dezen bewezen. Helaas is uiterlijk schoon slechts vertoon; een afwisselende, vermakelijke game kun je Ryse namelijk niet noemen.

Ryse imponeert enkel met de hoop bombarie die het op je afvuurt. Gevechten op de stadsmuren terwijl in de verte honderdduizenden soldaten aanstormen, de stad Rome die volledig overrompeld wordt door barbaren met gevechtsolifanten en al, in combinatie met de kleinste grafische details geven hier en daar wel een wauw-gevoel. Zeker de manier waarop personages zijn vormgegeven, en dan met name hoofdpersoon officier Marius Titus, toont aan dat er met de Xbox One technisch een flinke stap vooruit is gemaakt.

Fronti nulla fides

Of, beter gezegd, schijn bedriegt. Want ondanks dat het uiterlijk van Ryse duidt op een goedverzorgd product, schiet het akelig te kort qua vechtsysteem. Iets dat zeker voor een titel die door het leven gaat als hack-and-slasher dodelijk is. Bij Ryse zit het hem voornamelijk in een gebrek aan combinatiemogelijkheden. Deze beperking komt voort uit het feit dat je slechts één knop hebt om een zwaardslag uit te delen, en één om je schild als wapen te gebruiken. De aaneenschakelingen van meppen en stoten wordt hierdoor binnen de kortste keren eentonig.

Daarnaast wordt het tempo uit de moordpartijen gehaald door de finishing moves. Marius kan elke vijand die op het punt staat het loodje te leggen, in een cinematische actie op spectaculaire wijze vermoorden. Wanneer zo’n move met een simpele druk op de knop wordt geactiveerd, vertraagt de boel en wordt met kleuren op de vijanden aangegeven op welke knop je moet rammen; een veredelde quick time event. Het niet tijdig indrukken van de juiste knop resulteert enkel in een lagere score. Het heeft dus, in ieder geval op de standaard moeilijkheidsgraad, geen effect op de bloederigheid van de slachting.

Microtransactiemania

Helemaal in de mode: microtransacties. En nee, dan niet zoals in free-to-play games, waar we ze al jaar en dag kennen als verdienmodel, maar ook in full priced-titels zien we ze nu steeds meer terug. Net als in Forza kun je enkele bonussen kopen die het spel aanzienlijk makkelijker maken. Dit kun je doen met de punten die je met het vechten hebt gewonnen, maar de aartsluie gamer kan ook direct de portemonnee trekken om extra leven en een verhoogde projectielencapaciteit aan te schaffen. Uiteraard wordt niemand verplicht om hier gebruik van te maken, maar dergelijke microtransacties die invloed hebben op de gameplay nemen toch een beetje het doel en de uitdaging van het gamen weg.

Het is duidelijk dat deze ultieme moorden erin zijn verwerkt om de grafische kwaliteiten van de game nog eens flink te belichten. Buiten de sulligheid waarop het zwaard als los zand in het lichaam van een vijand beweegt, is het een prachtig spektakel. Na een stuk of honderd keer ben je er echter wel klaar mee, omdat de animatie telkens relatief lang duurt. Zeker wanneer er nog tien vijanden te wachten staan. Hierdoor is de keuze om vijanden op simpele wijze af te maken aanzienlijk gunstiger.

Het tempo wordt verder gestremd doordat sommige tegenstanders zwaar bepantserd zijn. Deze soldaten zijn enkel met de grond gelijk te maken door eerst hun verdediging te breken met een sterke aanval. Dit kost wat extra moeite, waar op zich niks mis mee is, want een beetje extra uitdaging is helemaal niet verkeerd. Wanneer er echter meerdere van deze vijanden zich in de buurt van Marius begeven, wisselen ze elkaar af met aanvallen. Open je dus net de verdediging van de één, valt de ander alweer aan voordat je daadwerkelijk schade hebt uitgedeeld. Doordat het blokkeren van aanvallen relatief makkelijk is, resulteert dit in een saai steekspel waarbij je op slaapverwekkend tempo de barbaren een kopje kleiner maakt. Dit is op te lossen met de speciale ‘kracht’ door in een soort kill frenzy-modus te gaan, maar deze moet opgeladen worden en maakt het vechten te simpel voor woorden.

Nomen est omen

Ondanks dat deze zware tekortkomingen het spelplezier constant in de weg liggen, wordt de game in de laatste twee à drie acts een stukje interessanter. Dit komt door de introductie van de door de keizerlijke familie gevreesde figuur Damocles. Voor eenieder die zich toch wil wagen aan Ryse: Son of Rome laten we even in het midden wat er precies gebeurt, maar laten we zeggen dat de situaties waarin Marius terechtkomt een aangename afwisseling vormen op al het voorgaande. Al blijf je uiteraard gebonden aan het simplistische vechtsysteem.

Conclusie en beoordeling

5
Ryse: Son of Rome is een plaatje. Daar is helaas het meeste ook wel mee gezegd, want veel meer dan een leuk uiterlijk heeft de game niet te bieden. Het vechtsysteem is te simpel en door de finishing moves zo traag als stroop. Door het verhaal wordt de game naar het einde toe wat interessanter, maar daarvoor heb je wel al vijf uur lang moeten eenheidsworstelen.
 • Verhaal wordt in de laatste paar Acts wat interessanter…
 • Grafisch indrukwekkend
 • … maar biedt in de uren daarvoor te weinig
 • Finishing moves maken de boel erg traag
 • Vechtsysteem te simplistisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Stickert is gonna be pissed!

 • Ik hou het voorlopig nog wel even bij current gen

 • Vanaf de eerste gameplay beelden kon ik al zien dat dit een van de mindere games zou worden. Crytek, hou het maar bij het FPS genre.

 • Een vette crysis voor next-gen zou heel vet worden, denk ik :)

 • Het is niet een top game maarja het is wel een 6+ naar mijn mening

 • Dit was al een beetje bekend, niet bepaald de indrukwekkendste next-gen game, gfx buitengesloten. Waar overigens alle cijfers van de de nextgens mij (zowel one als ps4) nog tegenvallen. BTW waarom deze game gekozen als eerste review van een One game?  Wel fijn dat er iig ook al wat x1 games gereviewed worden!

 • Wss hebben ze allemaal een andere game om te recensern en Timo is het eerste klaar

 • Als de recensie lees en het cijfer zie, dan begrijp ik waarom Timo het eerste klaar is ;)

 • Wie de streams een beetje heeft gevolgd kan de volgorde wel aardig gokken. ;)

 • Nou Oversoul kom d'r maar in. :P

 • :D

 • Grafisch wel echt adembenemend ! Jammer dat voor rest slecht in mekaar zit! Het is dus eigenlijk gewoon een dure tech demo :-)

 • Een 5?! Lol het is nog geen 1 april ig

 • Inderdaad. Ik bied de helft.

 • Lol graphics en verhaal boeien me niks.
  Lijkt me gewoon een topspel om lekker te hakken en zagen met die romeinen. Dit spel komt absoluut bij mijn verzameling erbij! ;)

 • Jij hebt natuurlijk al uren uitgebreid kunnen spelen en een goed onderbouwde mening kunnen vormen.  De recensies van andere sites zitten behoorlijk op dezelfde lijn.

 • Voor een paar euro kun je hem wel aanschaffen ja. Maar juist het hakken en zagen (waar jij zo fan van bent) is hetgeen dat blijkbaar zwaar ruk en saai is uitgewerkt. Dus jouw pluspunt wat je zoekt in games is gelijk het grootste minpunt, lijkt me geen aanschaf waard dan, toch?  De graphics en sfeer zijn volgens mij de enige redenen om dit spel uberhaupt een keer te huren. Wel jammer, leek me best vet te worden dit.

 • @ benjaminIk kan geen 30 uur per week gamen, maximaal 2 soms 3 uur per week. Dus die tijd die ik heb wil ik gelijk goeie actie, dat zon spel na 10 uur steeds vanhetzelfde is boeit mij dus weinig.  @gozert heb jij hem al wel gespeeld dan?!
  Ik heb hier al een paar positieve meningen gehoord van mensen die het spel al WEL gespeeld hebben, ook op andere sites al genoeg en hun mening telt toch ook gewoon mee??
  Persoonlijk zit ik maar zelden op 1 lijn met de recensies van gamingsites,
  Andere smaak denk ik dan maar.

 • Mensen verdedigen nu eenmaal graag hun aankopen, niemand geeft graag toe dat ze een stuk stront hebben gekocht. Als jij de game leuk gaat vinden is dat mooi voor je en veel plezier maar het algemene beeld is dat de game vrij oppervlakkig is en weinig next gens bied buiten de graphics.

 • En jij hebt het spel dus al gespeeld…..logisch

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren