1. War Thunder (PS4) Review

War Thunder (PS4) Review

Microtransacties, microtransacties en nog eens microtransacties. Het is niet alleen een vervelend woord, we kunnen er tegenwoordig ook niet meer omheen. Naast free-to-play-games gaan zelfs retailgames als Forza Motorsport 5 en Gran Turismo 6 er gebruik van maken. Het begint een steeds grotere bron van ergernis te worden, maar het online Tweede Wereldoorlog vliegspel War Thunder van Gaijin Entertainment toont aan dat het ook anders kan.

Het beschikt weliswaar over een free-to-play model, maar probeert op geen enkel moment een premium account aan te smeren om toegang te verlenen tot exclusieve content. De zogenaamde Golden Eagles (die te koop zijn in de PlayStation Store) zijn alleen een manier om de vliegtuigen uit één van de vijf landen net wat eerder vrij te spelen of sneller te stijgen in rang. Betalende spelers zijn dus niet beter dan niet betalende spelers of beginners.

Dat wil niet zeggen dat War Thunder zijn best doet om elk publiek te verleiden. De menu-indeling is met een overweldigend gehalte aan opties en statistieken namelijk niet bepaald console-vriendelijk te noemen. Dat er zelfs beeldopties als fxaa en andere grafische filters zijn te vinden, verraadt al het feit dat het een regelrechte overzetting van de pc-versie is. De game probeert nog via het touchpad van de PS4 een muis te simuleren, maar zelfs dan blijft het navigeren soms een hels karwei. Daarnaast wordt er weinig moeite genomen om beginners op weg te helpen. Een hoop dingen die later essentieel bleken, zoals de functie van de verschillende betaalmiddelen, het kopen of opvoeren van een vliegtuig en het verbeteren van vaardigheden, moesten we helemaal zelf ontdekken.

Arcade of realisme

Het staat in schril contrast met de besturing, die voor ieder wat wils biedt. Op de reguliere stand bestuurt War Thunder als een arcadegame, waarbij de linkerstick de helling en het roer van het vliegtuig bepalen en de rechterstick de snelheid en de vleugelkleppen. Liefhebbers van meer realisme kunnen de moeilijkheidsgraad een standje hoger zetten, zodat factoren als G-krachten en windsnelheden ineens een stuk belangrijker worden. Het is daarnaast mogelijk om een muis aan te sluiten voor nauwkeuriger richtwerk, maar ook met de Dualshock 4 speelt de game prima weg.

Het selecteren van een vliegtuig en het vinden van een match is ook relatief eenvoudig. Meestal zit je binnen een minuut in je favoriete kist en kun je op jacht naar andere spelers. Daarbij hangt jouw rol af van het type geselecteerde vliegtuig. Bommenwerpers zijn natuurlijk nuttig in het uitschakelen van grond- en zeedoelen, maar vormen ook een makkelijke prooi voor snelle en wendbare jagers. Die laatste houden zich bezig met het neerhalen van vijanden en het overnemen van vliegvelden. Het team dat als eerste alle gronddoelen heeft uitgeschakeld of de meeste vliegvelden in bezit houdt, keert met de overwinning en een xp-bonus terug naar de hangar.

Omdat deze matches gemiddeld niet langer duren dan een kwartier is War Thunder een ideale pick up en play-game. Bij terugkomst in de hangar is er meestal wel weer een upgrade vrij te spelen, skill te verbeteren of een vliegtuig te customizen, zodat het gevoel van ‘nog één potje’ overheerst. Daarnaast geeft het veel voldoening om een andere speler uit de lucht te schieten. De vliegende doodskisten storten dramatisch ter aarde in een spoor van olie en donkere rookpluimen. Om een toestel met een afgebroken vleugel en doorboorde cockpit nog veilig op een vliegveld te kunnen landen voor reparaties moet je van zeer goeden huize komen.

De vliegtuigen zijn zo mooi gedetailleerd, dat je extra je best gaat doen om ze heel te houden. Vooral in de cockpitview is het genieten geblazen van het reflecterende zonlicht, de regen- en oliespetters tegen de cabine en de tollende metertjes. In de accuraat nagemaakte IL-2, Spitfire, of Stuka voel je je echt als een piloot in oorlogstijd. Alleen in het luchtvaartmuseum kom je dichter bij de werkelijkheid. De gevarieerde omgevingen zijn ook een lust voor het oog en bieden verschillende tactische mogelijkheden. Vooral de Afrikaanse ravijnen en het besneeuwde alpengebergte lenen zich uitstekend voor een spannend kat en muisspel.

Ad astra per aspera

Blindelings afgaan op vijanden is namelijk dan niet verstandig, want elk vliegtuig dat je in een missie meeneemt telt als één leven. Dat maakt de gevechten in het begin een korte en frustrerende bezigheid, als je in een oude Russisch dubbeldekker kansloos neergeschoten wordt door een pijlsnelle Messerschmitt. Helaas kwamen we veel spelers tegen die elke vorm van tactiek links lieten liggen en vol tegen anderen aanvlogen. Juist de modi waarin men bij de pc-versie voor meer tactiek kiest, vonden we hier nergens terug. En dat is vreemd voor een game die zowel een arcade als een realistische ervaring probeert te bieden.

Dat de game momenteel nog in open beta-fase verkeert is daarvoor geen excuus. De PS4-versie mist namelijk nog meer dingen waar pc-eigenaren wel toegang tot hebben. Er zijn weliswaar tientallen singleplayermissies te voltooien, maar een uitgebreide vorm van matchmaking waarin maps, modi of andere zaken zijn in te stellen is niet aanwezig. De quick matches gaan hierdoor op den duur vervelen. Ook toernooien, custom battles en de optie om historische campagnes te kopen laten nog op zicht wachten. War Thunder is dus nog incompleet en vergeleken met zijn pc-broer zelfs wat uitgekleed, maar beschikt over net zoveel potentie. Naar verwachting voegt Gaijin Entertainment in de toekomst nog veld- en zeeslagen toe, waarmee de waarde van deze gratis game alleen maar toeneemt.

Conclusie en beoordeling

7,5
In War Thunder kan iedereen zich gratis vergapen aan prachtige oorlogsvliegtuigen en intense dogfights uitvechten, met een besturing die zo arcade of realistisch is als je zelf wil. Alleen het gemis aan bepaalde content en de onoverzichtelijke menu’s staan een hoger cijfer in de weg. De game is echter makkelijk op te pakken en heeft zoveel potentie dat elke PS4-bezitter het een keer moet uitproberen.
 • Spannende dogfights
 • Besturing naar eigen wil aan te passen
 • Prachtig vormgegeven vliegtuigen en omgevingen
 • Console-onvriendelijke menu’s
 • Content uit de pc-versie ontbreekt nog

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • console-onvriendelijke menu's??
  MOOIZO. dan weten alle consolegangers nu ook hoe irritant ports kunnen zijn waar meestal alleen de pc-gamers last van hebben :P.

 • Wat is dit voor kinderachtige reactie?

 • Ja het is kinderachtig, en ja, slechte ports zijn frustrerend, en ja, consolegamers zien PC's vaak als rocket science, en pc-gamers zien consoles vaak als overpriced troep voor simpele mensen. Maar koendrenthe maakt (misschien onbedoeld) wel een punt, want slechte ports mogen best wat meer media aandacht krijgen, met name inderdaad ports naar de PC. Het is allemaal wel speelbaar, maar veel developers denken soms dat de PC hetzelfde is als een Playstation of Xbox, maar dan met muis en toetsenbord, en gaan daarbij compleet voorbij aan de mogelijkheden van PC gaming. Kijk naar een game als Call of Duty Ghosts, met zo'n budget is het gewoon om je kapot te lachen, het schrijntje respect wat ik nog had voor de serie, is nu helemaal weg.

 • De menu's in War Thunder zijn gewoon onhandig, iets wat je bij oost Europese ontwikkelaars wel vaker meemaakt. Ze maken geweldige, mooie en realistische games, maar de interface en menu's moeten het vaak ontgelden.  Ik speel War Thunder op de PC en ook daar is het verwarrend en onoverzichtelijk. Kwa opties en settings is er veel aan te passen, maar veel ''gewone'' dingen zijn weg verstopt achter menu's en vage icoontjes. Al kan ik het mij als PC speler niet goed voorstellen dat deze game op de consoles in de menu's nog ingewikkelder is. :)

 • War Thunder is dus nog incompleet en vergeleken met zijn pc-broer zelfs wat uitgekleed,  Maar dat is zo met de meeste games die naar console komen (Zie minecraft bijvoorbeeld)

 • Staat tegenover dat je met Diablo 3 op de PS4 weer meer gaat krijgen dan de mensen op de PC.

 • In een free to play game heb ik helemaal geen moeite met microtransacties, er is in een ftp-game geen andere manier om geld te verdienen. En dingen als skins die de game alleen cosmetisch aanpassen vind ik zelfs wel tof. Maar in retail games microtransacties… dat slaat natuurijk helemaal nergens op… het geld verdien je door games te verkopen niet met in-game spullen die ook al op het schijfje hadden kunnen staan. Alsof DLC nog niet genoeg is om extra geld uit een game te halen.

 • ps4 accounts gehacked!!  pas op voor mail,s om je wachtwoord bij te werken mensen.  http://nl.ign.com/news/7074/gehackte-…

 • Waarom word er van een BETA een review gegeven met cijfer en al?
  Als dit soort onzin de standaard voor IG gaat worden twijfel ik of ik wel blijf hangen na het vertrek van Jelle…

 • je kunt deze game ook spelen met muis en toetsenbord. maakt het wat makkelijker.

 • Dan kan je net zo goed de PC versie downloaden en niet op de console spelen.

 • klopt.

 • Als je in een ''tier 0-1'' vliegtuig vliegt dan word je als het goed is aan spelers met dezelfde tier selectie vliegtuigen gekoppeld, als je heel goed speelt of als er te weinig spelers in die tier online zijn dan kan het voorkomen dat je als speler met een ''oude russische dubbeldekker'' ineens spelers met vliegtuigen van een paar tiers hoger tegenkomt. - Echter word dit probleem met de update 1.37 weggenomen doordat het tiers systeem op de schop word genomen en ze aan de hand van bouwjaar worden ingedeeld. Je hebt dan als het goed is geen situaties meer waarbij je met een Spitfire tier 4 ineens tegen Yak9's met 50mm kanonnen word gezet.  In Arcade is er vrij weinig tactiek nodig doordat de vliegtuigen geen last hebben van G-krachten, aerodynamica enz, het is voor bommenwerpers dan ook een lastige mode doordat vijandelijke gevechtsvliegtuigen zonder problemen naar een hoogte van 5km klimmen. In de realistische mode is dit alles veel gebalanceerder, al speel ik deze mode vrij weinig omdat ik er geen plezier aan beleef als ik in een dog fight zit en mijn vleugels ineens afbreken doordat ik te snel draai en teveel G-krachten incasseer.  En inderdaad, ''rammers'' zijn een veel voorkomend ritueel, echter zijn er twee mensen nodig om te rammen en kun je er dus zelf ook voor zorgen dat je de ander ontwijkt. Daarnaast zijn er mensen die met een beschadigt vliegtuig nog vijanden proberen te raken als laatste middel om toch nog een kill te maken en de vijand dwars te zitten. Het is met de sterkere vliegtuigen best nuttig om schietend recht op iemand af te vliegen doordat je dan de piloot snel kan doden of de motor kan beschadigen en daarna nog snel kan uitwijken.  De PC heeft een singleplayer waar volgens mij bijna niemand gebruik van maakt, daarnaast is de console versie naar mijn weten op dezelfde versie als die van de PC. Beide versies hebben nog geen tanks of boten, maar kwa vliegtuigen horen ze allebei al op dezelfde versie te zitten. De matchmaking is inderdaad wat karig, je kan op ''To Battle'' drukken en daar de gewenste mode selecteren, maar de maps, weersomstandigheden en modi zijn random.  Deze game speel ik nu al een tijdje op de PC en ik vind het een hele vermakelijke game. Pay 2 win is er in mijn ervaring niet bij aangezien je bijna al de vliegtuigen kan ontgrendelen als de mensen die betalen met Eagles. Er worden ook nog eens regelmatig events gehouden waarbij iedereen deze Eagles kan verdienen door een x aantal matches te winnen waardoor je als niet betalende speler alsnog deze ''premium'' vliegtuigen kan vrijspelen.  Je kunt met Golden Eagles ook je crew levelen en onderdelen voor je vliegtuig ontgrendelen. Golden Eagles in je crew steken is nog enigszins rendabel maar zal op de hogere levels vrij weinig uitmaken. Een piloot met zijn levensbalk op lvl 100 (max) word nog steeds gewoon door één hoge kaliber kogel om het leven gebracht. Je kan ook nog ''back up'' planes kopen waardoor je per potje een vliegtuig twee keer mag gebruiken. Er is ook nog de mogelijkheid om een ''talisman'' kopen zodat je met een bepaald vliegtuig sneller ervaringspunten kan verdienen. :) • Wist niet eens dat er een single player is op de PC en speel het al een tijdje

 • dit is ook een ruige game ik zou de game wel willen hebben als ik de playstation had de nieuwe playstation wil ik ook wel hebben
  groete allemaal

 • Houdoe Jan.

 • Dit lijit me wel een gaaf spel

 • Ik wacht nog even op de tanks. Tijd voor de panthers en jagdpanthers :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren