1. GTA: San Andreas (iOS) - Goede mixtape, loslatende duct tape

GTA: San Andreas (iOS) - Goede mixtape, loslatende duct tape

GTA: San Andreas op je tablet of smartphone klinkt misschien als muziek in de oren, maar de praktijk is anders. Was San Andreas in 2004 nog de meest uitgebreide en succesvolste GTA, vandaag de dag is het helaas de meest troosteloze overzetting van alle GTA’s.

San Andreas doet qua sfeer, humor en verhaal sowieso al onder voor voorganger Vice City, maar de immense omgeving en uiteenlopende soundtrack geeft San Andreas normaal gesproken het volste bestaansrecht. Ook nu nog is het indrukwekkend hoe je het ene moment door de pauperwijken van Los Santos en even later over de overdadige strip van Las Venturas cruiset. Ook de bebosde omgeving rondom Mount Chiliad en de woestijn nabij Las Venturas hebben hun volledig eigen vibe, die nog even wordt versterkt door thematische radiozenders. Een ritje over het platteland is compleet met countryzender K-Rose op, Las Venturas krijgt net even extra sfeer met de klassieke rock van K-DST en een drive-by is extra gezellig als de westcoast rap van Radio Los Santos uit je speakers pompt. Heerlijk.

Technisch niet best

Jammer genoeg wordt San Andreas volledig ontsierd door technische mankementen. De lijst aan euvels is lang. De besturing is behelpen, maar tijdens het rijden zijn er wel oplossingen te vinden. Schieten blijft echter lastig. Tijdens de grote shootouts is er geen enkele uitdaging omdat je automatisch richt én direct doorschakelt naar het volgende slachtoffer als je je doelwit hebt doorzeefd. Maar toen we één wegrennende Mexicaan probeerden af te vlammen, schoten we eerst diverse onschuldige straatprostituees lek omdat daar automatisch op werd gericht. Oeps.

Handmatig richten is nog wel mogelijk, maar erg omslachtig. De game moedigt handmatig richten ook zelden aan: zodra je je wapen trekt, selecteert de game automatisch je doelwit. Tja, dat is strikt genomen een oplossing. Schieten is daardoor inderdaad in San Andreas doorgaans minder frustrerend dan in de andere GTA’s, maar ook dit is en blijft een ducttapeconstructie waarbij het plakband al een beetje loslaat.

Verder hapert San Andreas veelvuldig. De haperingen nemen af als je alle apps in de achtergrond afsluit, maar soepel loopt de game zelden. Bovendien loopt San Andreas regelmatig vast, vooral wanneer er toch een beroep wordt gedaan op de multitaskmogelijkheden van je iPad doordat er bijvoorbeeld een Facebookberichtje binnenkomt. Een slim checkpointsysteem zorgt ervoor dat je nooit heel veel progressie kwijtraakt, maar het mag voor zich spreken dat voortdurend wachten op de initiële laadtijd en missies deels overspelen erg snel erg vervelend wordt.

Kleine verbeteringen aan de game, zoals een duidelijkere minimap, een hogere resolutie waardoor de op de PS2 soms moeilijk zichtbare gangtags meer in het oog springen en verbeteringen in het menu bij kappers en tattooparlors, wegen in geen geval op tegen de technische malheur. San Andreas is dan ook maar moeilijk aan te raden. Voor een trip down memory lane adviseren we gewoon die PS2-schrijf uit te graven en in je oude console te duwen. Zoek je nog een geweldige muziekcollectie voor op je mobiele apparaat, dan val je je aan San Andreas echter geen buil: de game klinkt nog steeds als muziek in de oren.

Conclusie en beoordeling

5
GTA San Andreas op de mobiele platformen is alleen leuk als je je auto langs de kant van de weg parkeert, je favoriete radiostation opzet en geniet van de geweldige muziek, hilarische commercials en het geniale geleuter van de dj. Zodra je gaat rijden, vliegen er meer technische problemen dan politiekogels om je oren. De besturing, de framedrops, de vastlopers; San Andreas rammelt aan alle kanten. Aan de andere kant is 6 euro niet duur voor zo’n geweldige collectie muziek.
 • Goed checkpointsysteem
 • Heerlijke soundtrack
 • Geweldige en diverse speeltuin
 • Vastlopers
 • Framedrops
 • Besturing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was er maar een PS VITA versie :(

 • Helemaal mee eens. Ik kan gewoon niet begrijpen dat ze ios/Android voor opstellen voor de psvita

 • Dan begrijp je zeker ook het principe achter vraag en aanbod niet.

 • Of het principe achter vraag en aanbod nou wel of niet begrepen wordt, Rockstar heeft een reputatie hoog te houden. Ze heeft de afweging te maken tussen een slechte iOS game met meer verkopen of een beter uit de verf komende PS Vita game met wat minder verkopen. Als ze een stabiele, technisch goede versie van GTA: SA zouden maken voor de Vita zou de prijs zelfs omhoog kunnen, denk ik. Ik zou in ieder geval met alle plezier meer uit willen geven dan de €6 die de teleurstellende versie op iOS nu kost.

 • Dit wil je toch ook niet op je telefoon spelen? Dit soort spellen moeten fijn op een grote tv met een controller in je hand op de bank gespeeld worden. Candy Crush kun je fijn op je telefoon doen, lekker levens schooieren.

 • Inderdaad, ik snap ook niet dat er mensen zijn die met de beperkte besturingsmogelijkheden van een telefoon of tablet én het kleine scherm hier toch voor kiezen.

 • Een TV heeft relatief een klein scherm, het ligt eraan van hoe ver je er naar kijkt.

 • Sorry, ik snap hoe je denkt, maar die redenatie gaat gewoon niet op in deze. Dat snap je hoop ik zelf ook. Want een klein schermpje in je klauwen is toch heel wat anders dan een tv (die in de verte) kleiner lijkt te worden.

 • Klopt, het is anders. Maar als je kijkt naar hoe groot je kijkhoek is bij een TV en tablet. Zal je ongeveer de zelfde kijk hoek hebben, als je comfortabel naar het scherm kijkt. En dus vult een TV bij bv een kijkhoek van 30° even veel kijk gebied als een tablet bij een kijkhoek van 30°.
  Maar in de praktijk is TV kijken een stuk meer comfortabel dan kijken naar een klein schermpje voor je neus.

 • Dat is allemaal theorie, ik vind het toch wel degelijk een verschil tussen een tablet en een grote tv.

 • Wat een korte recensie zeg. De besturing valt reuze mee als je er even mee in de weer bent geweest. Daarnaast zie ik nergens "tap to aim" genoemd worden? Wat zeker wel een oplossing had geboden in het gevalletje Mexicaan.  Zou ook fijn zijn als je op z'n minst zou zeggen welk iOS apparaat je precies gebruikt. Ik speel hem zelf namelijk op een nieuwe iPad mini en heb zelden last van performance issues. Crashes? Nog niet een keer gebeurd en laadtijden zijn er vrijwel niet. Als ik de game op start ben ik binnen 8-10 seconden aan het spelen. Sneller dan 99,9% v.d. console en handheld games. Waarschijnlijk zit je te worstelen met een iPad 2 of 3? Air en Mini 2 zouden hier geen problemen mee hebben, buiten een enkele framedrop om.  Jammer dat je er niet van terugschrikt om mensen beperkte informatie mee te geven over een aantal, toch wel belangrijke, factoren. Je doet dit spel te kort met deze recensie.

 • Tenzij je tap to aim met je neus doet, werkt het in een achtervolging waarin je al rent, sprint en springt ook niet optimaal ;). En als de game volgens de app store op alles boven ipad 2 moet werken, moet ie ook op alles boven de ipad 2 echt werken. Dan moet het niet uitmaken op welk apparaat we 'm testen. Dan moet Rockstar ook zeggen dat 'ie alleen op mini of air werkt.

 • Hee kijk.. GTA… 5. :lol:

 • Ik heb hem op m'n nexus 4 en nog geen vastlopers gehad. Framedrops kun je voorkomen door de settings wat lager te zetten.

 • Ik speel de game op mijn S3 en heb echt nog geen probleem van crashes en framedrops gehad. Maar de besturing blijft KUT.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren