1. The Walking Dead S2E1: All That Remains

The Walking Dead S2E1: All That Remains

Voor de recensie(s) van het tweede seizoen van de The Walking Dead-game van Telltale doen we het ietsje anders dan voorheen. In plaats van alle episodes in één keer te bespreken recenseren we nu iedere nieuwe losse aflevering. Daarnaast gaan we het ook uitgebreid hebben over wat er in de aflevering in kwestie allemaal is gebeurd.

Simpel gezegd: deze recensie bevat GIGANTISCHE SPOILERS voor de eerste aflevering van seizoen 2. Ben je nieuwsgierig naar bijvoorbeeld de gameplay van The Walking Dead dan verwijs ik je graag naar de recensie van het eerste seizoen. Het tweede seizoen speelt nagenoeg hetzelfde als het eerste en kampt jammer genoeg ook met dezelfde technische problemen.

SPOILERS BEGINNEN HIER!

Na alle ellende van de eerste vijf aflevering heeft het meisje Clementine, die je als Lee eerst nog moest beschermen, twee oude bekenden terug weten te vinden. Christa en Omid hebben de taak van Lee overgenomen, maar in typische Walking Dead-stijl is dit geluk natuurlijk van bijzonder korte duur. Een overval in de damestoiletten van een tankstation is het einde van Omid en daarmee ook indirect het einde van zijn kind die Christa nog bij zich draagt. In een scene die zich zestien maanden later afspeelt is er niets van haar buikje te zien en is de baby in geen velden of wegen te bekennen.

De scene met Omid, die zich vrijwel aan het begin van de episode afspeelt, voelt misschien ietwat geforceerd aan. Na een jaar lang niets meer van deze personages gezien te hebben wordt hij wel heel erg snel uit de weg geruimd. Het moest ongetwijfeld een sterk schokkend begin vormen, maar wat meer tijd om iedereen weer wat beter te leren kennen voordat ze het loodje leggen was welkom geweest.

Daarom werkt de aanvaring van Clementine met een zeker huisdier in het bos niet veel later in de episode misschien ook wel beter. Nadat je Christa kwijtgeraakt bent door een aanvaring met een stel bandieten is Clementine weer even helemaal alleen. Ze stuit al snel op een vrolijke viervoeter die aanvankelijk wat blaft en gromt, maar al snel kwispelend achter haar aan dartelt.

Ik zag het al van mijlenver aankomen: die hond zonder naam wordt Clementine’s beste vriend en op een cruciaal moment offert het beest zich op een heldhaftige manier op. Als dierenliefhebber krijg je al een brok in je keel als je het arme beest zo uitgemergeld en alleen door het bos ziet lopen.

Hoe anders pakt The Walking Dead het aan: na wat simpel point’n click-werk rondom een tent in het bos vindt Clementine eindelijk wat ingeblikt eten. Uit medelijden geef je het arme hondje natuurlijk ook wat en sluit je meteen ook een vriendschap die een paar aflevering meegaat, totdat daar ongetwijfeld een ruw einde aan komt. Het loopt allemaal net even anders. De hond valt Clementine aan.

In wat zonder twijfel één van de beste momenten uit deze eerste aflevering is moet je die viervoeter van je af zien te krijgen terwijl hij genadeloos in Clementine’s arm bijt. Het is een wake-up call voor wie dacht dat er nog veel goeds is te vinden in deze postapocalyptische wereld. Zelfs trouwe huisdieren veranderen, net zoals eigenlijk alle andere overlevenden in The Walking Dead, in monsters om zichzelf maar in leven te houden.

De rest van de aflevering kan het moment met de hond niet evenaren, maar er wordt wel een degelijke basis gelegd voor de rest van het seizoen. Clementine ontmoet na haar aanvaring met de hond een nieuwe groep die niet bepaald op haar staat te wachten. De hap van de hond wordt aangezien voor de beet van een Walker. Zwaargewond en opgesloten in een schuur dien je vervolgens te ontsnappen en spullen te zoeken om je arm te hechten.

De glimpen die je opvangt van deze groep overlevenden zijn niet bepaald positief. Hoewel niet iedereen evenveel moeite heeft met de aanwezigheid van Clementine, hangt er duidelijk spanning in de lucht. Van de keuzes die je maakt in de dialogen zie je nog niet echt de gevolgen , want in deze aflevering wordt vooral de fundering gelegd voor wat nog gaat komen.

Na een bijzonder nare en langdradige scene waarin je de open wond op Clementine’s arm dicht hecht wordt ze uiteindelijk toch een beetje in de groep opgenomen. De aflevering sluit af met een behoorlijk abrupte scene waarin duidelijk gehint wordt naar een groter gevaar in de vorm van een gewelddadige andere groep. Deze figuren hebben bij de oever van de nabijgelegen rivier een behoorlijke slachting achtergelaten. Wie hier goed oplet ziet zelfs iemand uit de 400 Days-DLC dood aan de waterkant liggen.

Een plotselinge aanval van Walkers zorgt ervoor dat Clementine hier moet kiezen wie ze redt. Kies je voor de oom van het stel dan sluit zijn neef alleen op de vlucht. Dat je keuzes wel degelijk uitmaken wordt hier even bevestigd: mocht je ervoor gekozen hebben om de jongste van het stel te helpen dan legt zijn oom in de aanval het loodje.

Op die ene sterke scene met de hond na is deze eerste aflevering van seizoen 2 niet de meest bijzondere, maar het is geen verkeerde basis voor de rest van de episodes. Dat je nu als Clementine speelt is daarnaast echt een grote verandering. Waar Lee in het begin van de eerste seizoen nog redelijk blanco was, heeft Clementine, omdat je haar al langer kent, meer persoonlijkheid. De optie om af en toe een wat lullige opmerking eruit te gooien voelt bij haar daarom minder gepast.

Je zou het misschien als wat beperkend kunnen ervaren, want tegen Clementine’s persoonlijkheid ingaan met de gemenere opties in dialogen voelt misschien een beetje verkeerd. Aan de andere kant is dit eerste seizoen hierdoor wel al behoorlijk anders dan het voorgaande.

Conclusie en beoordeling

8
All That Remains is niet de beste aflevering die de serie kent, maar geeft wel de hoop dat Telltale het trucje nog lang niet verleerd is. Dat zorgt ervoor dat we niet kunnen wachten op de volgende episode, maar tegelijkertijd met heel ons hart vrezen voor de verschrikkelijke dingen die Clementine nog allemaal staan te gebeuren.
 • Zet je overlevingsinstinct weer op scherp
 • Prima begin
 • Nieuwe groep komt nog niet zo goed tot hun recht
 • Technisch nog steeds zwak

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heb nu alweer zin in episode 2

 • Ben het niet helemaal eens met de conclusie dat de nare opmerkingen verkeerd aanvoelen. Clementine heeft nu al haar dierbaren verloren en de hondscene en wat volgt heeft voor mij het gevoel dat ze best een bitchy remark mag geven richting één van de andere overlevenden. Ik heb meer het gevoel dat je nu kan bepalen of ze de lieve goudeerlijke Clementine blijft of dat ze juist mee veranderd met de wereld om haar heen en naar wat er is gebeurd. Mijn Clementine zit daar een beetje tussenin. Ze blijft dicht bij haar persoonlijkheid maar kan nu wel wat van haar afbijten. Past ook wel bij wat ze nu allemaal kan en doet.

 • Hmm, dat vind ik eigenlijk wel een interessante en goede manier om ernaar te kijken. Ik speel denk ik nog steeds een beetje als Lee en ik ben als de dood dat ik Clementine op één of andere manier verpest door verschrikkelijke dingen te doen.

 • "Who's the father?"  Clementine tearing shit up.

 • Hahahaha!  Die optie koos ik dus niet :p

 • Wow goede tijden slechte tijden much.

 • Wil dit graag lezen koop de seizoens pas binnenkort wel

 • Lekker handig, zo'n recensie die je niet kunt lezen als je het nog niet hebt gespeeld. En wat hebben de mensen die deze aflevering al wel hebben aangeschaft én gespeeld er trouwens aan?

 • Er een andere mening over horen.

 • Ben ik met je eens, ik heb hem gespeeld en vond het leuk om terug te lezen maar als ik zou twijfelen kan je de recensie dus niet lezen. meer een resume dan een recensie vind ik.

 • Die hebben een plek om de game verder te bespreken! Als je het eerste seizoen nog niet hebt gespeeld raad ik je aan eerst de recensie daarvan te lezen. Als je die eerste vijf episodes vervolgens hebt gespeeld weet je wel over je hier ook nog zin in hebt.  Overigens, ik ben van plan om het hele tweede seizoen spoiler-vrij te bespreken als alle afleveringen uit zijn. Als ik nu iedere aflevering los zou recenseren zou het iedere keer hetzelfde verhaal zijn. Ik denk bijvoorbeeld niet dat er nog grote verandering in de gameplay worden geïntroduceerd dus dan is iedere recensie een beetje van: 'schokkende momenten waar ik niets over kan zeggen, technisch zwak, keuzes hebben niet zoveel invloed, etc.' De recensies van de losse afleveringen zijn dus vooral voor de ingewijde.  Mocht je dat nog niet zijn: het eerste seizoen is momenteel in de aanbieding op Steam!

 • Ik vind dat het net een kunst is om zo'n game zonder spoilers te beoordelen. Dat kan best als je er moeite insteekt. Kan de recensie nu ook nog niet lezen want ik heb de aflevering ook nog niet gespeeld…

 • Wat Y@nnick zegt, het is haast onmogelijk om iets als The Walking Dead zonder spoilers te bespreken omdat het verhaal basically alles is dat er is en ieder element van het verhaal is al een spoiler op zich.

 • Ik begrijp ook wel dat het bij zo'n game als deze, of in dit geval zelfs maar een enkele episode daarvan, lastig is om een (spoilervrije) recensie te schrijven. Ik heb zelf het eerste seizoen wel gespeeld, maar ik kan uit deze recensie dus niet opmaken of het qua verhaal weer erg tof is, omdat ik dan alles voor mezelf spoil. Wel is het netjes dat er daarvoor wordt aangegeven dat het vrijwel hetzelfde speelt en ook dezelfde technische mankementen als het eerste seizoen heeft, dus fans van het eerste seizoen weten natuurlijk al wel wat ze kunnen verwachten, tenzij TellTale het verhaal dus laat inkakken.  En misschien een beetje off-topic, maar ik het zelf het eerste seizoen op de pc gespeeld en ik heb daarbij helemaal geen technische problemen ondervonden. Die zullen waarschijnlijk al gepatched zijn tegen de tijd dat ik het speelde, maar daarom twijfel ik dus een beetje of ik nu al aan seizoen 2 moet beginnen: zijn deze technische problemen (tot nu toe dus, over keuzes die naar de volgende aflevering moeten worden meegenomen valt logischerwijs nog niets te zeggen) echt 'gamebreaking' of valt hier wel mee te leven?

 • Ik heb hem op de Xbox 360 gespeeld, daar ligt het ongetwijfeld ook aan. Op de pc zijn er dan geloof ik weer problemen met saves en het importeren van je data, maar daar heb jij gelukkig dus geen last van gehad.  Wat het verhaal betreft: het is gewoon weer heel tof. Spelen dus die hap!

 • Waarom was The Walking Dead zo'n kaskraker? Het is een bevestiging van het faillissement van deze generatie gamers. De 'puzzels' zijn een belediging voor ieders intelligentie, zodat het alleen maar een noodzakelijk oponthoud is in het verhaal (loop van A naar B en weer terug etc.). In die zin is het dus niet eens een 'spel'. Het is een verhaal. Maar als het dan een goed verhaal was… Helaas, letterlijk ALLE cliché's uit het zombiegenre komen voorbij. En hoewel je de illusie krijgt voorgeschoteld dat je invloed hebt op de verhaallijn, is die keuze er feitelijk niet. Vroeger had je tenminste point & click adventures waar je echt lastige puzzels moest oplossen, dingen moest verzamelen, items moest combineren etc. En ze waren vaak nog geestig ook! The Walking Dead (en ik vermoed dat het voor alle Telltale titels geldt) is niet grappig, niet moeilijk, en niet bijster meeslepend. Veel te weinig gameplay voor een spel, en veel te oppervlakking voor een verhaal. Dan kijk ik liever een goede film. Ik zou de serie een 4 geven. Voor de moeite. #misschiendoeikmijnnaameeraan…

 • Ik hoop dat ik morgen met kerst PSN tegoed krijg want dan ga ik gelijk heel seizoen 1 van TWD downloaden. Seizoen 2 haal ik later met alle episodes.

 • Oh, bij jou is kerst al een dagje eerder? :P

 • Het enige wat ik eigenlijk wil weten is of mijn keuzes uit seizoen 1 overgenomen worden in dit 2e deel? en ik dus op de Ps3 zou moeten spelen. Of maakt het niet uit en kan ik eventueel een ander platform kiezen.

 • Jup hij neemt je keuzes uit seizoen en 400 Days mee, daarom moet ik dit tweede seizoen ook op de 360 spelen :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord