1. Tomb Raider: Definitive Edition

Tomb Raider: Definitive Edition

Lara Croft zoals we haar kenden is niet meer. Wanneer de credits van Tomb Raider voorbij rollen, is de heldin die haar oorsprong bla bla bla… wacht even, time-out. Schreven we dit een klein jaar geleden niet ook al? Inmiddels is hier de Definitive Edition voor PS4 (en Xbox One in de landen om ons heen), maar die editie weet die stoere subtitel helaas nooit echt waar te maken.

Van opgejaagd wild naar jager

Laten we beginnen met het goede nieuws: Tomb Raider is nog steeds een dijk van een game. Lara Croft is hier (nog) niet de stoere avonturier die met twee pistolen radslagen maakt in vergeten tombes, maar een onzeker grietje van achttien jaar. Ze is mee op een expeditie naar de Dragon’s Triangle, het Japanse equivalent van de Bermudadriehoek. Als haar schip strandt, belandt ze in een grotere shitstorm dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Is het niet een krankzinnige sekte die haar opjaagt, dan is het wel Moeder Natuur die Lara het leven zuur maakt. Het gevolg is een waanzinnige achtbaanrit van zo’n tien tot vijftien uur die je bijna voortdurend op het puntje van je stoel laat zitten. Toegegeven, deze achtbaan komt wat traag op gang en het is wat vreemd dat Lara eerst bang en bibberig een hertje opensnijdt, maar niet veel later wel zonder blikken of blozen vijand naar vijand op koelbloedige wijze afslacht. Maar goed, door die ommezwaai komt de achtbaan wel lekker op gang en slik je dus je kritiek weer in nog voordat je deze goed en wel hebt uitgesproken.

Lara’s lippen

Tot zover niets nieuws onder de zon. Deze Definitive Edition is zoals de subtitel al doet vermoeden voorzien van enkele nieuwe toeters en bellen. Eerlijk gezegd is de enige vernieuwing jammer genoeg nog nuttelozer dan de ander. Neem nou de graphics. Oké, de game is prachtig op de PlayStation 4. De game loopt nu op 1080p en de framerate tikt tegen de 60 fps aan (de Xbox One-editie schijnt minder soepel te lopen, mocht je een keuze hebben). Ook leuk dat de bomen en takjes nu meedeinen met de wind, dat Lara’s haar nu uit individuele haartjes bestaat in plaats van uit één klomp plastic. En voor wie ervan houdt: Lara is ook net iets meer opgesekst, met vollere lippen en geëpileerde wenkbrauwen. Allemaal heel erg cool natuurlijk, maar ook een beetje overbodige luxe. Tomb Raider zag er vorig jaar immers al fenomenaal uit, dus waar hebben we het over?

Verder heb je nu de optie om een aantal dingen in de game met stemcommando’s te bedienen. Een functie die wij al binnen twintig minuten (!) gillend uit hebben gezet, omdat vooral het menu om de haverklap onbedoeld werd opgeroepen. Heel erg vervelend. Ook de meekleurende lichtbalk op de PlayStation 4-controller, die flitst tijdens het schieten of in rood, oranje en geel flikkert als je met een fakkel rondwandelt, deed ons niet erg veel.

Niet veel om het lijf

Dan bevat deze Definitive Edition nog alle verschenen DLC, maar ook dat heeft als voornaamste nut het vullen van de fact sheet op de officiële website. De extra tombe rekt de game met maar liefst een heel kwartier(tje) op, Lara heeft een handvol nieuwe outfits en er is extra content voor de multiplayermodus die zich nooit echt heeft kunnen bewijzen. Het tofste vonden we nog de digitale comic Tomb Raider: The Beginning, de artwork en de zesdelige making-of serie The Final Hours. Dus tja, definitief zal deze versie wel zijn, maar zoveel meer dan de originele uitgave biedt ‘ie ook weer niet.

Conclusie en beoordeling

8,5
Tomb Raider is ook een jaar later een hele vette game die je na een ietwat traag begin vastgrijpt en meesleurt langs elke modderige rivier die het mysterieuze eiland te bieden heeft. De verbeterde graphics zorgen ervoor dat alle ellende die Lara meemaakt, nog net wat gedetailleerder in beeld verschijnt. Die grafische update is leuk, maar was geen absolute noodzaak. Daarbij zijn alle andere extra’s die deze Definitive Edition te bieden heeft echt te verwaarlozen. De toegevoegde stemcommando’s zijn zelfs hinderlijk en kun je gelukkig uitzetten. Voor iedereen die de Tomb Raider vorig jaar misliep en nu dus de keuze heeft is het simpel: uiteindelijk is deze versie superieur, vooral als het om de graphics gaat, dus dan kies je voor deze uitgave.
 • Bonus comicboek en achter de schermen-materiaal
 • Grafisch erg sterk
 • Bomvol actie met af en toe een leuke puzzel
 • Verschrikkelijk irritante stemcommando’s
 • Meeste ‘toevoegingen’ voegen niet zoveel toe

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb hem op de pc gespeeld dus ik mis niks.
  Blijft een topgame:D

 • Deze versie is niets voor diegenen die hem al op PC, 360 of PS3 hebben gespeeld. Maar zeker een aanrader voor diegenen die hem nog niet hebben gespeeld en een PS4 of Xbone hebben.

 • Ga hem toch weer halen ;).

 • Heb hem vorig jaar niet gehaald, ben inmiddels wel warm geworden ervoor! Dadelijk naar de gamemania!

 • Heb 'm toch maar besteld. Je moet wat… ;)

 • "De game loopt nu op 1080p en de framerate tikt tegen de 60 fps aan (de Xbox One-editie schijnt minder soepel te lopen, mocht je een keuze hebben)"  Volledige informatie graag.. Playstation 4 varieert tussen de 40-60 fps en Xbox One is constant 30 fps (kleine uitzondering daar gelaten).  bron: http://www.eurogamer.net/articles/dig…

 • But despite the inconsistency in the PS4 experience, we still feel it's the preferable buy. During combat - a key element in the game - we see the Xbox One drop down to the mid 20s, with the PS4's higher frame-rate offering a clear advantage in both smoothness and response, despite the fluctuations - the bottom line is that the differences between 40-50fps on the PS4 are far less of an issue than, say, the 24-30fps drops incurred by the Xbox One.  :lol:

 • I lol'd

 • Ben benieuwd of we de komende jaren meer van dit soort remakes krijgen..(in hoeverre je het remakes kunt noemen is aan jezelf..) Zo kunnen ze de currentgen versie nogmaals verkopen, slimme marketing!

 • farcry 3 hoop ik!!!! ooh ooh ooh wat was die mooi!!

 • Dit spel wordt toch zo erg overrated…

 • Ook echt niet. Dit spel verdient alle eer wat ernaar toe word gegooid. Spellen als COD en GTA zijn hard overrated.

 • ja inderdaad tomb raider was awesome

 • Mijn hemel, eindelijk iemand die iets negatiefs durft te zeggen over deze waardeloze game.  Tomb Raider is de definitie van overrated, dit spel is absolute rotzooi in een mooi hoesje. Laat perfect zien hoe gamers tegenwoordig over niets meer willen nadenken maar alles maar gewoon met de paplepel naar binnen geschoven willen krijgen.

 • @Freestyle, er bestaat ook zoiets als meningenXD De ene vindt dit leuk, de ander dat. Jij vindt hem niet leuk, ik wel. Ik houd mijn mening voor me, zou fijn zijn als jij dat ook zou doen.

 • wederom gehaald…kon het niet laten….niks teveel in deze review….kon wel met een iets positievere sfeer…game is grafisch goed.rest van het verhaal blijft hetzelfde…..voor mij 1 van de beste games die in 2013 was uitgekomen…

 • Stemcommando's? Zeker bij de One.

 • Nope, PS4.

 • Hoe dan? Ik heb geen Eye.

 • Headset zou ook moeten kunnen lijkt me.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren