1. Inazuma Eleven 3: Team Ogre Attacks - Zet zichzelf niet buitenspel

Inazuma Eleven 3: Team Ogre Attacks - Zet zichzelf niet buitenspel

Het derde en laatste seizoen voor Mark Evans is aanstaande. Na avonturen in Japan en de ruimte is het wereldkampioenschap het volgende doel voor Mark en zijn teamgenoten. Een trainerswissel is – ondanks de goede prestaties – doorgevoerd en moet de jonge spelers van een nieuwe impuls voorzien. Ook hebben de nodige transfers plaatsgevonden waarbij er spelers van concurrerende partijen uit de voorbijgaande seizoenen toegevoegd zijn aan het nieuwe elftal: de ploeg die nu bekend staat als Inazuma Nationaal.


Inzamu Eleven 3 start in de toekomst, waar een jongeman op weg is naar het verleden om Mark Evans te waarschuwen voor Team Ogre. Dat team heeft de taak om Evans uit te schakelen en voetbal als sport van de kaart te vegen. Na deze korte tease springen we terug naar het heden voor een weerzien met oude bekenden: Axel Blaze, Jude Sharp en nog vele anderen. Voor een nieuwkomer zeggen deze namen niet zo veel. De vele terugkerende personages worden niet geïntroduceerd en er wordt geacht van de speler dat zij alles weten van de eerste twee titels. Deze achtergrondkennis is niet essentieel is om te kunnen genieten van dit verhaal, maar zorgt wel dat je als speler kleine details meepikt in het avontuur.


Twee games in één
Net als vorige Inazuma Eleven-games is het derde deel opgedeeld in twee stukken. Het eerste stuk is in essentie een doorsnee Role-Playing Game waarin Mark met zijn team verschillende locaties moet verkennen. Hier vinden ze handige voorwerpen zoals voetbalschoenen, vaardigheden en hebben ze om de zoveel tijd random battles middels vier tegen vier voetbalgevechten. Hierbij draait het om het scoren van het eerste doelpunt en verkrijgen spelers ervaringspunten om hun statistieken te verbeteren.

Het tweede deel draait om de voetbalwedstrijden zelf. Met de stylus besturen spelers de teamleden en spelen ze de bal rond. De basisbesturing is heel intuïtief: tik op het scherm om de bal te passen of te schieten en sleep het pennetje over het scherm om je teamgenoten te positioneren of looplijnen uit te tekenen. Het wordt interessanter wanneer er persoonlijke duels worden uitgevochten op het veld. Bij elke tackle, passeerbeweging of schot op doel worden de vaardigheden van de betrokken spelers met elkaar vergeleken. Hoe groter het verschil, des te groter de kans op dat weergaloze doelpunt of die spijkerharde sliding. Er moet telkens een keuze gemaakt worden tussen twee opties, waarbij de één relatief veilig is en de andere meer risico met zich meedraagt. Ga je voor een terugspeelbal of juist die lastige passeerbeweging?


Extensie van de animatieserie
Net als in de Inazuma-animatieserie zien de speciale vaardigheden er fantastisch uit. Elke speler beschikt wel over één of twee vaardigheden waarmee hij op zijn positie op het veld iets kan uitrichten, zoals een vuurschot op goal of een gigantische hand in het doel. Elke speler laat zichzelf op een unieke wijze zien en leert ook gaandeweg het verhaal meer vaardigheden. Belangrijk hierbij zijn de elementen lucht, vuur, aarde en hout. Elke speler is gekoppeld aan één van deze elementen, waarbij vervolgens het steen-papier-schaar-mechanisme in werking treedt. Daarom is het belangrijk om je elftal goed te balanceren en van elk element een speler aanwezig te hebben. Zonder die balans wordt het bijvoorbeeld lastig om juist die ene fantastische doelman te verslaan. Het is allemaal bekende kost voor de doorgewinterde Inazuma Eleven-speler en veranderingen/verbeteringen zijn er dan ook amper te vinden.

Dat neemt niet weg dat de wereld van Inazuma Eleven boeiend blijft. De personages ontwikkelen zich verder ten opzichte van de vorige delen en in elk hoofdstuk staat een nieuw personage centraal. In dat hoofdstuk komen de problemen van een speler op tafel te liggen en helpen teamgenoten bijvoorbeeld om zijn of haar grootste angsten te overwinnen. De muziek is wederom prachtig en weet op de juiste momenten op de voorgrond te treden om onder andere spanning te creëren. Ook cut-scenes worden regelmatig ingezet om het verhaal nog meer impact te geven en te zorgen Inazuma Eleven 3 van begin tot eind één geheel blijft. De filmpjes ogen alsof ze rechtstreeks uit de animatieserie komen en zijn prachtig om te aanschouwen. De game zelf is helaas wat minder mooi. Dat komt vooral omdat het derde deel in Japan uitkwam op de Nintendo DS en nu in Europa overgezet is op de Nintendo 3DS. De unieke functies van de 3DS worden dan ook amper gebruikt.


Japan wint het wereldkampioenschap?
Gaandeweg het interessante verhaal verschijnt niet alleen Team Ogre ten tonele, maar maken ook andere personages hun opwachting om Mark en zijn team te behoeden voor wat komen gaat. Naast deze taferelen moet er natuurlijk ook gevoetbald worden en probeert Inazuma Nationaal het wereldkampioenschap te winnen. Allereerst staan de Aziatische kwalificatiewedstrijden op het programma, waarna ook ploegen uit andere delen van de wereld het moeten opnemen tegen de inmiddels wereldberoemde Mark Evans.

Een belangrijk aspect is om de beste spelers in jouw team te krijgen zodat je een kans maakt tegen de andere sterke elftallen. Eén manier is om voetballers te stelen van teams die je eerder hebt verslagen of spelers te rekruteren middels een zogenaamde verbindingskaart. Deze kaart lijkt op een soort ganzenbord met verschillende routes. Elke route bevat meerdere spelers en legt daarbij de eigenschappen en zijn locatie in de wereld bloot. Vervolgens bezoek je de speler en overtuig je hem om zich aan te sluiten bij de selectie. Met meer dan 2200 spelers gaat het in ieder geval even duren voordat jij jouw ultieme elftal hebt en kan de zoektocht naar de perfecte verdediger enorm verslavend werken.

Conclusie en beoordeling

8
Het laatste Inazuma Eleven-deel met Mark Evans in de hoofdrol weet de serie waardig af te sluiten. De voetbalwedstrijden blijven enorm leuk om te spelen, waarbij het verhaal als grote drijfveer fungeert. Voor nieuwkomers is het jammer dat voorgaande avonturen niet uitgelegd worden en zij worden dan ook hardhandig buitenspel gezet. Dat is jammer, want Inazuma Eleven 3: Team Ogre Attacks heeft namelijk enorm veel te bieden voor iedereen die van voetbal of een goede Japanse RPG houdt.
 • Voetballen gaat nog steeds uiterst soepel
 • Prachtige animatiefilmpjes
 • Erg leuk verhaal...
 • Op grafisch vlak erg verouderd
 • ... maar weinig introductie voor nieuwkomers

Dit artikel delen

Over de auteur

Wes Rijckaert Fan van games. In vrijwel elke vorm dan ook. Enorme zwakte voor alles wat zijn eigen naam kan uitspreken.

Reacties

 • Laat ik even een reden geven voor de verouderde grafics.
  Deze game is namelijk al aardig oud en stamt nog uit de tijd van de DS zelf.
  Als je echt een nieuwe wilt zien moet je naar Inazuma Eleven GO kijken, want dat is wel van deze generatie handhelden.

 • Die is helaas nog niet uit in het westen :(. Als hij komt en ik krijg op de een of andere manier geld, ga ik het overwegen om een 3DS te kopen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren