1. Goat Simulator review - Geitenbreier

Goat Simulator review - Geitenbreier

Tien euro. Het bedrag dat je moet uitgeven wil je ’s werelds beste (en enige) geitensimulator spelen. Over de waarde van een spel valt te twisten. In het geval van Goat Simulator raden zelfs de ontwikkelaars af dit bedrag uit te geven aan het “kleine, kapotte spelletje” en dat je beter af bent met een “een hoepel, een stapel bakstenen of een echte geit”.


Vooruit met de geit
En ze hebben gelijk, want Goat Simulator is kapot, karig en oppervlakkig. Dit is een game die het moet hebben van zijn eigen satire: een spel dat kapot en onaf is om een schaterlach of twee op te wekken. Het zijn uitspraken als de bovenstaande die spelers juist nieuwsgierig maken en het toch een kans geven, alleen om te zien waar alle heisa nou om draait. En weet je, daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen. Sinds de aankondiging dat deze Game Jam-demo uitgewerkt en uitgegeven zou worden staan we toch te popelen om de geit uit te hangen in deze hyperrealistische simulatiegame. Iets raarders dan dit hebben we in een lange tijd namelijk niet gezien.


Game Jam
De laatste jaren zien we heel wat mooie creaties voortkomen uit Game Jams: korte periodes (meestal van een aantal dagen) waarin teams zo snel mogelijk een game maken. Goat Simulator is niet de enige geliefde simulatorgame die eruit is voortgekomen. Surgeon Simulator is een resultaat van een Game Jam en er is zelfs een Global Game Jam Simulator gemaakt. Hoe meta wil je het hebben?


Nu we de game zoveel gespeeld hebben dat we keutels draaien in plaats van drollen op de wc, kunnen we ons er nog maar weinig bij voorstellen. Er valt namelijk niet veel te doen. Op het moment van opstarten en je als een onschuldige geit in de wereld gezet wordt, krijg je een aantal doelen voorgeschoteld. Dit gaat niet veel verder dan het doen van een aantal backflips (ja, backflips) tot het scoren van een hoog aantal punten of het opblazen van een tankstation (de ‘Michael Bay’). Allemaal vrij makkelijk en snel te behalen, maar gevarieerd genoeg om een half uurtje te vermaken.


Drama
Waarom je deze doelen najaagt? Geen idee. Er is geen groots einddoel of een verhaallijn die een rode draad vormt in de game. Het spelwereldje houdt alles bijeen. Zie het als een level uit de oudere Tony Hawk-games, waarin er een aantal doelen zijn om te behalen. Hoe je deze behaalt en in welke volgorde, is aan jou.

De Tony-Hawk-games hebben ook overeenkomsten met de standaardgameplay van Goat Simulator. In plaats van een skateboard onder je poten heb je een set hoeven waarmee je over de weg scheurt, springt, flipt, schuift en overal punten scoort door zo gevarieerd mogelijk ravage te veroorzaken. Verpest de gezellige barbecue door de bezoekers te kopstoten en de hapjes te kapen met je plakkerige tong: 1200 punten! Of, pak de tafel op met je tong, ga spastisch in cirkels rennen en aanschouw hoe de arme vleeseters ver genoeg wegvliegen door de klappen van de tafel, om een homerun te veroorzaken in een honkbalwedstrijd: 2000 punten!

Loze punten, want het is niet alsof je er iets mee kan bereiken. Nee, Goat Simulator moet het hebben van geginnegeit, debiele streken en de vele geheimpjes die door de wereld verspreid zijn. Je hoeft niet lang te zoeken voordat je een absurde easter egg tegen het lijft loopt, zoals de Flappy Goat mini-game. Deze geheimen ontdekken is het leukste onderdeel van Goat Simulator.


Baaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh
Nu klinkt dit wel leuk, maar na maximaal een uurtje heb je alles wel gezien en zijn er geen redenen meer om door te spelen. Je kan met een aantal andere typen geiten spelen, zoals de Long Goat (giraffe), maar dat vult de wereld niet met nieuwe dingen om te doen. Een halve minuut aankloten en kijken hoe de niet-bestaande wetten van de natuur reageren op het beest is alles dat je eruit haalt. Voor verdere toevoegingen is de game afhankelijk van de community, die kan losgaan met mods dankzij Steam Workshop-integratie.

Hetzelfde geldt voor de stompzinnige charme die de gameplay heeft met alle bugs en ongenuanceerde besturing. Het is hilarisch wanneer je door de lucht raast, omdat je per ongeluk tegen een lantaarnpaal aan sprintte, of vast komt te zitten buiten de spelwereld. Maar deze hilariteit is vluchtig. Wanneer je voor de zoveelste keer vastzit in een muur of de basisbesturing het begeeft wanneer je iets simpels probeert te doen, is de lol er volledig van af.


Goed advies
Dus kan je jouw tien Euro beter op een andere manier uitgeven? Absoluut. Koop een geit bij de lokale kinderboederij en leer ‘m backflips maken, bijvoorbeeld. Goat Simulator is een grap. Letterlijk en figuurlijk.

Conclusie en beoordeling

None

Goat Simulator is bedoeld als grap en dat zie je overal aan af. De game is hilarisch, voor een uurtje. Als je alles gezien hebt is er nog maar bar weinig te doen en gaan de bugs en de besturing alleen maar irriteren. Als je een uurtje wilt ginnegappen met je vrienden, ga er dan vooral voor. Zo niet, koop dan een tweedehands opblaasgeit voor dat geld. Zelfs daar beleef je meer plezier mee.
5,5
Score
55
Score: 55
 • Pluspunten
 • Geiten
 • Geiten
 • Geiten
 • Jetpacks
 • Minpunten
 • Weinig te doen
 • Maar eventjes leuk
 • Bugs en besturing gaan al gauw frustreren

Dit artikel delen

Over de auteur

Kevin Shuttleworth Kevin Shuttleworth speelt als het even kan alles dat los en vast zit, zolang het maar geen sport- of managergames zijn. Laat staan een combinatie van de twee. Net als jan en alleman houdt hij van Halo, GTA en elke andere triple-A blockbuster die langskomt, maar indiegames hebben een speciaal plekje in zijn hart veroverd. Hoe maf of experimenteel het ook is, als iemand het wil proberen is Kevin het wel. Hij is dan ook dagelijks gretig op zoek naar een nieuw project om zijn tanden in te zetten. Als hij dan eindelijk zijn klauwen om een interessant spel heeft gewikkeld, is de drang om er een video bij op te nemen moeilijk te weerstaan.

Reacties

 • Ik vind hem gewoon de game of all time waard (GOAT :P)

 • AMEN!

 • NAME!

 • Dit is één grote grap…maar dan wel de beste grap van het jaar.
  Maar dit moet de GOTY worden, gewoon awesome.

 • Ah kom op, waarom zo'n serieuze review.. :P  Dit is gewoon de beste game van het jaar! Awesome!
  En door de mods wordt het spel vast nog wel een stuk beter..

 • Ooh mee eens. Maar tegelijkertijd is het tamelijk ruk ;)

 • Een serieus cijfer koppelen aan een grap die gewoon voor een community is gemaakt. Kevin je neemt jezelf echt veels te serieus :')

 • Tja, ze vragen er toch ook geld voor… Is dit nou echt 10 euro waard? Nee. Dus mag je er best een kritische blik op werpen.

 • Ik snap je standpunt volledig, Baartjuh :) maar zoals Brutal ook zegt: het kost je wel een tientje en daarvoor krijg je een grap die maar vluchtig komisch is.

 • Het enigste postieve aan deze game is dat ik zin krijg om Tokyo Jungle weer eens op te starten. :)

 • Holy shit, serieus, je bent op een serieuze wijze deze game gaan reviewen? Het is inderdaad een game, maar in dit geval voor een tientje, geen volle 50 euro. Het is inderdaad voor de grap gemaakt dit…

 • Wat een review zeg…

 • Vandaag net gedownload, ik vind hem super! Waarom zo veel negativiteit?

 • Goat Simulator had nooit een review moeten krijgen. Er is veel te serieus op de game in gegaan… De game is met opzet buggy as fuck en irritant gemaakt. Had er een artikel aan besteed ofzo. Maar een serieuze review? Nee.

 • aah boeiend, leuk toch dat ze een keer niet een dikke topper behandeld. Ik klik bij een mass effect, COD of Gears of War nooit op een review. Zal me een worst wezen, maar voor deze game maakte ik wel even een uitzondering :p Vond 'm wel lachen om even te spelen eigenlijk ;)

 • Ik vind Goat Simulator een geinige/geitige game. Het is positief dat ze de game behandelen, maar ik vind het onterecht om de game een 5,5 te geven en een serieuze review te schrijven. De game moet subjectief beoordeeld worden en niet objectief door naar de technische aspecten te kijken er een cijfer aan vast te plakken (ik ben sowieso geen voorstander van cijfers geven).  Dat komt vooral doordat Goat Simulator een geval apart is, a one of a kind. Het neemt gaming totaal niet serieus, wat de game verschrikkelijk hilarisch maakt. Voor mij is het een GOATY (Greatest Of All Yhe Years).

 • Dat over de serieuze review ben ik dan wel weer met je eens

 • Ik dacht ik download hem ff……WTF hij kost gewoon 10 euro !!!!
  ik had hem gratis verwacht

 • Pff je gaat deze game toch niet een serieuze review geven aangezien de game een grote grap is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren