1. 2014 FIFA World Cup Brazil - De complete recensie

2014 FIFA World Cup Brazil - De complete recensie

De platgeslagen neus van Louis van Gaal steelt de show in 2014 FIFA World Cup Brazil. Het heeft iets moois, om de man van Truus zo langs de zijlijn te zien juichen. Net als hij draagt ook het Nederlandse publiek bij, de volksliederen, het menu dat Braziliaanse kleuren en vormen kotst, de WK-radiozender tussen de matches door en het daadwerkelijke gevoel van een wereldkampioenschap; ze brengen het bestaansrecht met zich mee waar de rest van de game mee worstelt.

Voor talloze spelers is er maar één vraag en één antwoord dat echt telt in deze recensie. Die vraag is natuurlijk: hoe hard moet iemand die FIFA 14 al in huis heeft naar de winkel rennen voor deze game? Het antwoord zullen de meesten al gevreesd hebben: helemaal niet. Ja, er is hier genoeg ‘nieuwe’ content te vinden. En ja, FIFA is nog steeds de beste voetbalgame die we ooit gezien en gespeeld hebben. Sterker nog, een klein handjevol minieme aanpassingen maken de gameplay in dit deel nog net een honderdste van een percentage beter dan grote broer FIFA 14. Maar wie kijkt naar het prijskaartje en daarvoor verwacht een compleet nieuwe game in huis te halen: denk nog eens goed na. Kort door de bocht is dit precies wat we mogen verwachten: een World Cup-modus die voor je gevoel ook met een betaalde update doorgevoerd had mogen worden.

Toch kippenvel

Met die grote vraag uit de weg, staat de volgende alweer voor de deur: wat vindt de nieuwkomer in deze game? Het antwoord daarop is een stuk positiever. 2014 FIFA World Cup is op zichzelf namelijk een uitstekende voetbalgame. Gameplay beter dan dit vinden we simpelweg niet in sportgames. Het voetbal is feilloos, fouten en knulligheden van de A.I. zijn er in de loop der jaren steeds verder uitgepoetst en met een paar nieuwe animaties en een iets hogere speelsnelheid is dit voetballend de beste game die je kunt vinden.

Toch is het duidelijk dat de focus van EA Sports op aankleding heeft gelegen. Vanaf het moment dat de game opstart knallen de kleurige vormen je om de ogen en je oren worden verwend met de swingende beats uit het land van de grote Ronaldinho. De menu’s volgen in vorm en op het moment dat de wedstrijd start staat alles – van het geluid tot het commentaar tot het publiek – in dienst van het creëren van die ultieme WK-beleving. 2014 FIFA World Cup Brazil slaagt daar prima in. Voordat deze game mijn PlayStation 3 in ging (vanwege de beperkte install base slaat EA de PlayStation 4 en Xbox One over) was het aankomende WK degene waar ik het minst naar toe leefde. Zeg eerlijk, we weten allemaal dat we die poule niet eens door gaan komen. Na de uren die ik in deze game heb gestopt kriebelt het echter toch weer. Missie geslaagd dus.

WK-Modi

EA is er alles aan gelegen om de doorgewinterde FIFA 14-speler toch over de streep te trekken. Je bepaalt zelf wie je in je selectie opneemt en kunt vervolgens aan de slag vanaf de kwalificaties, of direct beginnen op het eindtoernooi. Je kunt als aanvoerder aan de slag om je team bij de hand te nemen en wie wil rommelt wat in de poules, omdat we als Nederland misschien toch liever tegen Azerbeidzjan, Trinidad en Tobago en, nou vooruit, Australië uitkomen.

Vervolgens begint de pret en word je met een schreeuwende krantenkop verwend, terwijl je een eigen radiozender uitkiest die tussendoor commentaar geeft op de wedstrijden, de historie van het toernooi en de kansen van verschillende landen. Mooi om te horen hoe Nederland ‘waarschijnlijk niet verder dan de kwartfinale komt’ en hoe ze ‘vreemd genoeg nog nooit die felbegeerde beker de lucht in hebben mogen houden, ondanks dat ze er in ’78 wel verdomd dichtbij waren’.

Ook tussen de wedstrijden door is er iets nieuws, namelijk de mogelijkheid om via de bekende skill games de vorm van je spelers een beetje omhoog te krikken voor de aankomende wedstrijd. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar ze doen allemaal precies dus wat EA voor ogen heeft gehad met deze game: inspelen op of aanwakkeren van je WK-kriebels, met die bekende, weergaloze gameplay als kloppend hart.

Update: Online-modi getest
We hebben 2014 FIFA World Cup Brasil uitgebreid online gespeeld en in tegenstelling tot grote broer FIFA 14 heeft deze game zelden rare problemen met de servers. Het siert de game, die met zijn swingende deuntjes en toegewijde commentatoren sowieso al iets sympathieks over zich heeft. Na een krappe twee weken spelen hebben we het toernooi der toernooien al meermaals gewonnen, zowel offline als online, met en zonder de kwalificatiereeksen vooraf. Er mag geen twijfel over bestaan dat iedere keer opnieuw een traktatie was. Het voetbal is – zoals we de laatste jaren van FIFA gewend zijn – nog altijd niet geëvenaard.

Maar met al een handjevol wereldtitels onder onze gordel komt ook het besef dat de houdbaarheidsdatum nogal beperkt is. Sowieso zorgt de verbintenis met en het toeleven naar het WK ervoor dat deze game over drie maanden compleet overbodig is, maar ook qua unieke content is er weinig om naar terug te keren als je eenmaal een paar wereldbekers omhoog hebt gehouden. Ja, tegen elkaar spelen blijft natuurlijk mooi. Maar wie dat wil, haalt beter FIFA 14 in huis. En wie die game al in huis heeft, krijgt met deze tussentijdse opvolger véél te weinig waar voor zijn geld.

Conclusie en beoordeling

5
Een prijskaartje doet niets af en voegt niets toe aan de kwaliteit van een game, het product in zijn totaliteit mag er op afgerekend worden. En in dit geval mogen de feiten duidelijk zijn. Dit is een game die voor de volle prijs in de winkels ligt, eentje waarvan er ook een versie verkrijgbaar is zonder WK-opsmuk, maar met bakken meer langdurig vermakelijke content. De groep FIFA-bezitters krijgt van EA te weinig redenen om ook deze in huis te halen, de groep FIFA-lozen doet er beter aan het ‘origineel’ in huis te halen. Het maakt van 2014 FIFA World Cup Brasil een uitstekende voetbalgame, maar wel eentje die gezien de omstandigheden bijna overbodig is. Of in ieder geval overbodig genoeg om het bijkomende prijskaartje niet te kunnen verantwoorden.
 • Heerlijke sfeer in en rondom de velden
 • Fantastisch voetbal
 • Voelt gezien de aanwezige content niet als volwaardig product
 • Te duur
 • Heeft te weinig bestaansrecht

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een review in progress en geen cijfer toekennen… Jullie apen echt alles na van Pixelcake.  Grapje.

 • Pixelcake?  *Googles* Oh best n nice site

 • Dit lijkt me een geweldige game, alleen hik ik echt aan tegen het prijskaartje. Mocht hij nog goedkoper worden, bijvoorbeeld 30 a 40 euro, dan overweeg ik hem wel in huis te halen, want het klinkt veelbelovend. Maar 60 euro vind ik veel te veel. Ik wacht dus nog ff met de aanschaf.

 • Hij ligt bij mij op de deurmat. Vanavond gaat de TV aan en zit ik in brazillie :D

 • Mag ik ook zo'n tv?

 • Wat baal ik ervan dat deze game niet op de Xbox One uit is gekomen. Mijn eerste fifa die ik moet overslaan… :(

 • De prijs is echt onacceptabel. Het is dus bijna hetzelfde als FIFA 14, maar dan met andere kleurtjes. Belachelijk!  Stel je voor dat andere grote franchises zoals Battlefield en COD ook steeds opnieuw worden uitgebracht, maar dan net iets anders als de keer ervoor.

 • Om COD staat hopelijk [Sarcasm] [/Sarcasm] ;)
  (Oke eerlijk is eerlijk, bf3 naar 4 ook. )

 • Toch niet,  Bij BF/Cod heb je steeds nieuwe maps en wapens waarbij fifa bijna niet verranderd  behalve andere skins (Shirtjes /stadions)

 • Ik neem geen enkele review van welke site dan ook over Fifa gerelateerde games serieus. Niemand meldt ooit de irritante bugs die wedstrijden beslissen. Zo ook met fifa 14, je hoeft njet goed te zijn in fifa om te winnen. Het gaat gewoon om wie de meeste mazzel heeft. Voorzetten zijn OP, physics engine is naar de klote, keepers boksen ballen slecht weg, cheat aftrap en kan nog wel 10 dingen opnoemen die nergens op slaan. Schandalig dat EA er mee weg komt Fifa is elk jaar veruit het spel met de meeste bugs. Lijkt wel of iedere programmeur die nergens aan de bak komt bij EA Sports terecht komt.

 • Voorzetten OP xD?  En nee, BF4 heeft 100x meer bugs

 • Ja de voorzetten zijn veel te OP. Iedereen speelt op dezelfde manier. 2 snelle spelers aan de zijkant. Een kopsterke speler in de spits en via de zijkant rennen als gek naar de achterlijn toe. Ook al weet je van te voren wat ze gaan doen, het is haast niet te verdedigen. Het liijkt af en toe ook alsof je met de tegenstander aan het flipperen bent. Want die poppetjes vinden het vaak blijkbaar moeilijk om die bal aan t nemen. Je merkt ook dat sommige gasten het erom doen. Bal tegen je aan schieten( of gewoon tegen je aan rennen) bal weer terug krijgen via je eigen verdediger, en daardoor creeren ze de ruimte. Ik ken nog genoeg voorbeelden geven maar dan ben ik morgen nog bezig.
  al met al gewoon een geluk spelletje en degene die als de grootste retard speelt zonder enig tactiek, word ervoor beloond

 • Wat wunterslaus zegt ik snap ook niet hoe al die sites FIFA zo een hoog cijfer kan geven. Waarschijnlijk spelen ze 1 of 2 potjes en de game word nooit meer aangeraakt.

 • Voorzetten OP klopt ab-sol-luut wat betreft FIFA 14 voor de PS3/X360. In de next-gen-versie was dat al goed aangepakt en deze WK-versie heeft daar meer van weg dan van de 'last-gen' versie van FIFA 14. Geen OP voorzetten meer in deze game dus, was inderdaad wel belachelijk in die vorige.

 • Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de reviewer er gewoon geen pepernoot van kan. Dan valt het waarschijnlijk niet op. Maar je merkt gewoon terwijl je speelt dat je 10x beter bent en dat je van die onzin dingen tegen komt. Een van de ergste bugs is ook de scripted doelpunten in min 45 en 90. Ineens verandert dan het hele spel. Alles gaat fout of alles gaat goed.  Maar je merkt bij EA ook dat ze eigenlijk gewoon 2 jaar over een game doen. Fifa 13 was gewoon een goed spel. Tuurlijk (want we hebben het over EA Sports) zaten er bugs in zoals oa de scripted doelpunten in de blessuretijd maar in dat spel zaten geen spelbepalende bugs. Als je het echt goed kon dan won je gewoon 99 van de 100 potjes. Fifa 14 is een cheape upgrade van Fifa 13. Fifa 12 was ook schijt en Fifa 11 was wel redelijk goed. Kortom met Fifa 15 kom het (hopelijk) weer helemaal goed. Ik hoop ook dat EA eindelijk eens de lag aan gaat pakken. Daar wordt je helemaal gek van. Echt weer zo'n first world problem. Het grote probleem is denk ik dat wij in Nederland te goed internet hebben waardoor wij (bijna) altijd lag hebben als je tegen iemand speelt.

 • Die scripted doelpunten in 45 en 90 is een fabeltje. Komt omdat die minuten ook de blessuretijd bevatten. Dus 45 en 90 staan gewoon 4 keer langer als andere tijden in beeld.

 • Ik ben het niet helemaal met Wunterslaus eens wat fifa kwaliteit betreft want ik vind het nog steeds een leuke/goede game maar hij heeft wel rake punten. Dat verhaal van 45 /90 ste minuut is absoluut geen fabeltje wat mij betreft. Ik ben het zelfs gaan meten over een periode van 20 wedstrijden. Het gedonderder begint vanaf minuut 87/88 en inderdaad er zit blessuretijd bij waarin het geklungel nog erger werd. De grap is dat bijna de helft van de goals die in de tweede helft gescoord werden in juist die minuten en ik leek er zelden echt invloed op gehad te hebben. Zelfs al een aantal keer gehad dat ik de gelijkmaker en de winnende in blessuretijd om de oren kreeg of zelf won op die manier. Wat de voorzetten betreft vind ook een heikel punt corners reken ik er ook onder.

 • Wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind is dat EA na het fantastische fifa 13, dat ik veel beter vind dan 14, blijkbaar de gameplay moest veranderen omdat het te veel pace georienteerd zou zijn.Nu gooiden ze het voor 14 op strength, maar hebben ze zo veel gekloot in updates dat de hele gameplay totaal kapot is, met die irritante aftrapglitch als dieptepunt. O ja, en de AI van je eigen team is nog steeds bedroevend.

 • weer een uitmelkproduct van EA.. surprise.

 • hoe dan, geen mogelijkheid om engels commentaar te kiezen ? zit je nu echt vast aan de hollandse commentatoren… wauw

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren