1. Wolfenstein: The New Order review – En nou mijn Blazko-fiets terug

Wolfenstein: The New Order review – En nou mijn Blazko-fiets terug

Geen langdradige intro met auto- of treinritjes, maar gewoon gelijk van links en rechts beschoten worden door nazi-bommenwerpers. Een paar explosies later word je bijna aan stukken gescheurd door Panzerhunden terwijl boven je een sfeervolle banier met een hakenkruis wappert. Wolfenstein: The New Order begint zoals ‘ie eindigt: met vrijwel non-stop schieten en beschoten worden. Een nostalgische – maar daardoor ook juist frisse – wind in het shootergenre.

Grote binnenzakken
Er is dan ook alles aan gedaan om dit schieten zo leuk en interessant mogelijk te maken. Om te beginnen beschikt held B.J. Blazkowicz over verdraaid grote binnenzakken, waardoor hij zonder enig probleem wat pistolen, twee machinegeweren, een sniper, een volautomatische shotgun en een hele lading vlijmscherpe messen meesjouwt. Wolfenstein kiest niet voor een realistische aanpak zoals de meeste shooters tegenwoordig, waarin je beschikt over slechts één wapen en een sidearm. Sterker nog, je kunt vrijwel ieder wapen – zelfs de sniper rifle en de automatische shotgun – dual wielden. Helemaal tof is om dan je ene wapen op de primaire vuurmodus en de ander op de secundaire te zetten. Dan heb je ineens in je rechterhand een machinegeweer en in je linker een automatische granaatwerper! En geloof ons, als je met die combinatie een bunker binnenstormt, spreekt al snel niemand meer Duits.

Ook als een vloedgolf aan lood lichamen uiteen rijt, is duidelijk dat voor Wolfenstein: The New Order meer naar zijn voorgangers, dan naar zijn tijdsgenoten is gekeken. Hoofden exploderen, ledematen vliegen in het rond en een welgemikte granaat verandert een Duitser in één klap in een hoopje bloed en organen – precies zoals we dat zagen in Return to Castle Wolfenstein. Fijne bijkomstigheid hiervan is dat het schieten ‘goed’ aanvoelt. Je haalt niet zomaar de trekker over en verderop vallen wat poppetjes om, je kogels hebben echt impact. Dat klinkt triviaal, maar het is extra belangrijk bij een shooter als deze dat de trekker overhalen een aangenaam gevoel geeft. De gore is overigens niet eens choquerend, daar is het niet realistisch genoeg voor. Het is een van de vele details waarmee ontwikkelaar Machinegames inspeelt op de nostalgische gevoelens, net als dat je health weer uit 100 punten bestaat en je dus weer ouderwets healthpakketjes moet zoeken. Het is weer even helemaal 2001.

Kogels zijn gek genoeg schaarser dan je misschien zou verwachten. Zeker wanneer je twee wapens hanteert gaan de kogels er harder doorheen dan bier tijdens het Oktoberfest. Het is daarom ook van tijd tot tijd nodig een tandje terug te schakelen en gelukkig biedt Wolfenstein: The New Order daar alle gelegenheid toe. Door sloten te forceren, elektronische panelen te hotwiren of in nauwe luchtschachten te kruipen (hoe doet Blazko dat toch, met die onmenselijk brede schouders van hem?) is er vaak een alternatieve, meer stealthy route voorhanden, zodat je altijd wel een mes net onder de rand van de volgende Stahlhelm kunt plaatsen. Of je nu in een nazikasteel, concentratiekamp, U-boot of Londens ruimtevaartmuseum zit.

Nazi’s op de maan
Wolfenstein: The New Order is weliswaar een shooter van de oude school, maar een standaard Tweede Wereldoorlog-shooter zoals we die vijftien jaar geleden veel zagen, is het niet. De occulte setting uit eerdere Wolfenstein-games is ingeruild voor een meer futuristisch verhaal met navenante locaties. Want als de nazi’s in deze alternatieve geschiedenis de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen en daarom in 1960 druk bezig zijn met de maan te bezetten, is er ook geen plaats voor alleen maar grauwe loopgraven en dito V2-raketbases die we al honderd keer Duitser-vrij hebben gemaakt. Het is voor de afwisseling wel eens interessant om nazi’s te doorzeven in een planetarium! De overdaad en rode banieren, nazigoud, Duitstalige propaganda en hakenkruizen die werkelijk overal zijn geplaatst, geeft echter zelfs dit soort onwaarschijnlijke locaties nog steeds een Tweede Wereldoorlog-vibe.

Heel sterk is het verhaal overigens niet. Het is grappig om te zien hoe geavanceerd het Derde Rijk in 1960 is en hoe de skyline van Londen louter door vlaggen met hakenkruizen wordt gekenmerkt, maar het blijft toch materiaal voor een B-film. Blazko hopt ook tussen Berlijn en Londen alsof het vijf minuten fietsen is en weet steeds verrassend eenvoudig aan het totalitaire naziregime te ontkomen. Storend is dit ook weer niet; het verhaal staat duidelijk in dienst van de levels, in plaats van dat er levels zijn bedacht om de continuïteit van het verhaal te waarborgen. Het is slechts een excuus om concentratiekampen en U-boten aan elkaar te knopen. De Inglourious Basterds-achtige personages wisten we dan weer wel te waarderen. De liefhebber kan als de game na zo’n vijftien uur is uitgespeeld, nog een keer opnieuw beginnen en zo een alternatieve verhaallijn ontgrendelen of speuren naar de talloze stukken nazigoud en enigmacodes die in ieder level verborgen zitten.

Geen Duitse degelijkheid
Naast het matige verhaal zijn wel wat meer minpunten op te sommen. De AI is bijvoorbeeld niet zo best. Nazi’s gooien zich gewillig voor jouw kogelspuwende machinegeweren en deinzen geen centimeter achteruit als je een soldeerbrander op hun gezicht zet. Ook zitten er genoeg glitches in, van kogelhulzen die blijven zweven en lichamen die door een muur vallen, tot B.J. die met zijn voeten muurvast komt te zitten tussen traptreden. Geen van deze minpunten zijn echter storend genoeg om het plezier, de ouderwetse lol van gewoon wat nazi’s doorzeven, in de weg te staan. Zie het alsof je eindelijk die gestolen fiets van je opa terugkrijgt, maar dat er wel wat krasjes opzitten.
Deze game is gespeeld op de PlayStation 4.

Conclusie en beoordeling

8
Wolfenstein: The New Order is niet de beste shooter sinds tijden, maar doet ook helemaal geen poging om uitmuntend of revolutionair te zijn. Dit is gewoon een klassieke shooter, bedoeld voor iedereen die weer eens ouderwets nazi’s over de kling wil jagen met dikke machinegeweren – het liefst twee tegelijk. Wolfenstein: The New Order biedt precies dat. Niets meer en niets minder. Daar zeggen wij geen nein, nein, nein tegen!
 • Prima lengte en replaywaarde
 • Inglourious Basterds-achtige cast
 • Dual wielden
 • …maar niet in lineaire bunkergangetjes
 • Ouderwets hersenloos nazi’s afschieten…
 • Redelijk wat glitches
 • Matige AI
 • Rondspringerig, B-film verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • "Ouderwets hersenloos nazi’s afschieten"  Verkocht

 • Een fietsgrap, die zijn nog ouder dan de duitsers die ze innamen….

 • Klink eigenlijk wel heel goed. Alleen jammer dat het verhaal niet stand houd. Ik schaar Uncharted (net als Indiana Jones) als B-movie materiaal en dat vind ik wel prettig maar ze zijn binnen dat genre ook wel weer verschrikkelijk goed. Wat ik van deze game had gezien liet mij hopen dat dat hier ook het geval zou zijn. Ondanks dat zeker een game om op te pikken.

 • Hoog cijfer voor de serieuze minpunten.
  Ik ben wel benieuwd naar de game!

 • Koop deze zodra hij een stuk goedkoper is!

 • Klinkt wel erg tof in ieder geval :D

 • I did nazi that coming!

 • Badum Tss

 • Is de game getest op de PS4?

 • Jawohl!

 • Wunderbar! Ich kaufe das Spiel nach meinen Prüfungen.

 • IK ga er direct eens wat overhoop knallen, hier heb ik echt op gewacht. Ik heb op de site van Wolfenstein de beta code ingegeven van Doom en ze gingen mij in de volgende 5 minuten een mail sturen, maar ik heb nog altijd niets gehad heeft iemand anders hetzelfde probleem?

 • Ligt aan je provider. Hotmail houdt ze waarschijnlijk tegen gezien het hoge aantal verzonden mailtjes vanuit 1 verzender. Spamgevoeligheid ligt dan hoger.

 • Hotmail ververst je email elke 30 minuten waardoor je in de tussentijd geen nieuwe mail ziet, je kan het in de opties veranderen zodat het ingesteld staat op meer verversingen, hier kwam ik gisteren ook pas achter.

 • Ik heb niets in mijn opties verandert en toch kan ik iedere second een mail krijgen …

 • Nog altijd niets gehad op mijn mail, fucking outlook. Het ziet er naar uit dat ik kan fluiten naar de Doom beta. :(

 • Zal misschien wel aan mij liggen. Meestal open ik de mail, kijk ik of er berichten zijn en dan sluit ik het weer af. Gisteren had ik het eens wat langer open staan en toen ik de mail opnieuw opstartte had ik ineens drie mails van dezelfde persoon met een dringend verzoek. Vandaar dat ik er eens naar ging kijken. :P  * Het internet van mij is me al wel een week lang aan het irriteren door geen verbinding te maken, misschien dat het daardoor kwam en dat je normaal gesproken constant nieuwe mails ziet.

 • Nog altijd geen mail he, misschien krijg ik die pas als de beta er is?

 • ik heb het spel net ook gekocht een ook de code ingevoerd, nog steeds geen mail dus zal wel zijn omdat hun mail overbelast is of iets dergelijks

 • Zo meteen spelen, ben benieuwd!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord