1. Middle-Earth: Shadow of Mordor review - Onge-elf-enaard

Middle-Earth: Shadow of Mordor review - Onge-elf-enaard

Felgrat Slashface is een orc zoals er vele zijn in Mordor. Zijn favoriete bezigheden zijn het vermoorden van mensen, het commanderen van zijn kleine groep volgelingen en het smeden van complotten om zijn rivaliserende kapitein, Skag the Warrior, uit de weg te ruimen. Zoals wel meer orcs in Mordor heeft Felgrat de ambitie om het ooit eens tot Warchief te schoppen.

Felgrat Slashface heeft misschien de ambitie, maar niet de intelligentie en kracht om al zijn snode plannen te vervullen. Gelukkig is er in Shadow of Mordor een nieuw schimmig figuur die hem zomaar een handje kan helpen om hoger te klimmen op de sociale ladder binnen Mordor.


Goed nieuws voor Felgrat
Deze schim is Talion, een gewone bewaker van The Black Gate die net als zijn familie en vrienden eigenlijk morsdood zou moeten het zijn. En Talion, dat ben jij. Een geestachtig figuur zonder enige herinneringen van zijn verleden brengt Talion terug naar het land der levenden en geeft hem een kans om wraak te nemen op diegene die hem en zijn familie dit onrecht hebben gedaan. Er staan echter hordes orcs tussen de daders en Talion, een probleem waarvoor de spookachtige Wraith gelukkig een oplossing weet.

De gebrekkige intelligentie en de bloeddorstigheid van de orcs maakt ze ideaal om te manipuleren. Ieder gebied in Mordor heeft zo zijn hiërarchie waarin verschillende groepen orcs elkaar bevechten om de macht en waarin captains de Warchiefs beschermen als persoonlijke bodyguards. Zomaar de eerste beste Warchief opzoeken en hem een kopje kleiner proberen te maken is een slecht plan want deze figuren staan niet voor niets bovenaan de ladder. Ze zijn bijzonder taai en hebben zich veelal omringd met een klein leger van minstens zo sterke orcs.

Toevallig heeft Felgrat Slashface het niet zo op één van de bodyguards van de lokale Warchief en dat levert voor jou een ideale kans op. Wanneer Felgrat het opneemt tegen zijn rivaal kun jij je met de strijd bemoeien door zijn tegenstander voor hem uit te schakelen. Felgrat stijgt in rang en jij hebt één minder krachtige tegenstander om je zorgen over te maken wanneer je uiteindelijk de Warchief uitdaagt. Dit is het geniale Nemesis-systeem in een notendop.


Vijanden maken met Nemesis
De macht van de Wraith gaat later in het Shadow of Mordor nog verder waardoor je ook de mogelijkheid krijgt om captains zoals Felgrat direct te manipuleren. Je kunt hem met een geestachtige witte hand markeren om informatie over andere orc-captains bij hem los te peuteren, maar je kunt hem ook ruzie laten zoeken met de plaatselijke Warchief.

De haat en nijd-relaties tussen de orcs binnen Mordor vallen allemaal onder het Nemesis-systeem. Je tegenstanders krijgen een willekeurig uiterlijk, bijpassende naam en rijtje eigenschappen toegewezen en bevolken vervolgens de wereld. Hierdoor zijn de orcs die je uit de weg moet zien te ruimen in principe geen twee keer hetzelfde en zijn er ook steeds andere situaties. De ene keer zoekt zo’n wezen ruzie met een andere captain om in aanzien te stijgen, de andere keer probeert hij zijn mannelijkheid te bewijzen door het in zijn eentje tegen een monsterlijke Graug op te nemen.

De willekeurigheid en onvoorspelbaarheid maken het Nemesis-systeem zo geniaal. Het levert namelijk niet alleen een heleboel gevarieerde missies op, maar ook veel situaties waarin je geheel vrij bent om zelf te beslissen hoe je een probleem oplost. Neem je een orc in bezit en probeer je zo een Warchief uit de weg te ruimen of kies je ervoor om systematisch alle bodyguards eerst een kopje kleiner te maken?


Middle-Earth: Assassin’s Arkham
Dat het hele Nemesis-gebeuren zo strak in elkaar steekt zorgt ervoor dat de niet zo spannende kanten van Middle-Earth: Shadow of Mordor minder kwalijk zijn. Klimmen en klauteren over de ruines en forten van Mordor gaat bijvoorbeeld precies hetzelfde als in Assassin’s Creed, maar dan net allemaal wat minder soepel en vloeiend. Het sluipen is bovendien wel heel erg oppervlakkig waardoor je wel heel erg hard je best moet doen om ontdekt te worden.

Naast het klimmen komt ook de manier waarop je het met zwaard en dolk opneemt tegen de legers orcs erg bekend voor. In Shadow of Mordor vecht je met exact dezelfde combo’s en counters als in de meest recente Batman-games. Origineel is het niet, maar des te fijner als je met deze manier van vechten al een beetje bekend bent. De hoeveelheid orcs die je namelijk tegelijkertijd omsingelen is soms behoorlijk overweldigend.

Shadow of Mordor steekt in veel opzichten zo goed in elkaar dat het verhaal er een beetje bij afsteekt. Het feit dat deze game gebaseerd is op de Lord of the Rings en andere werken van Tolkien lijken de makers soms even te vergeten. Bekende personages en concepten worden daarom nogal geforceerd in een verhaal verwerkt waar Tolkien zelf waarschijnlijk zijn neus voor zou ophalen.


In de schaduw van Tolkien
Dat geen van de voor deze game bedachte figuren echt interessant wil worden doet er gelukkig niet echt toe. Shadow of Mordor doet zoveel dingen leuk en goed dat je het verhaal makkelijk kan negeren. Zo is de open wereld van Mordor bomvol extra opdrachten en plekken om te verkennen. Hoewel bijna iedere missie er uiteindelijk op neerkomt dat je een heleboel orcs of andere monsters in Mordor afslacht blijft dit door de beproefde gameplay heel erg leuk om te doen.

Ook heeft het te maken met de hoeveelheid opties die je hebt wanneer je het opneemt tegen groepen vijanden. Dankzij een uitgebreide skilltree kun je tal van vaardigheden kopen die tijdens het zwaardvechten en sluipen goed van pas komen. Wie ook maar een beetje investeert in Talion en de Wraith heeft tegen het einde van de game een personage dat zo verschrikkelijk sterk is en zoveel schade aanricht dat het hele Nemesis-systeem bijna overbodig is geworden.

Conclusie en beoordeling

Shadow of Mordor is de beste Lord of the Rings-game ooit en dat komt misschien wel omdat het spel zich zo bijzonder weinig van Tolkiens wetten en regels aantrekt. Met het geweldig Nemesis-systeem en de vertrouwde manier van klimmen en vechten is dit een game die verrassend genoeg de vloek van middelmatige licentiegames over Tolkiens werk weet op te heffen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Nemesis is geniaal
 • Prima en beproefd gevecht- en klimsysteem
 • Minpunten
 • Verhaal is een nagedachte
 • Nemesis tegen het einde beetje overbodig
 • Oppervlakkige stealth

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Na Battle for Middle Earth eindelijk een waardige LotR game, FINALLY!

 • Heel tof! Vooral voor de LotR fans is het goed dat er een degelijk spel uitkomt van hun favoriete films!

 • Hm ik speel een game voornamelijk voor het verhaal, dan kan ik deze laten liggen.

 • Dan mis jij regelmatig een paar hele toffe games als je deze met de bovengenoemde redenatie ontwijkt. Just Cause 2, Pokemon, Dishonored, Trine etc.  Of geldt dit bij jou alleen voor games die licenties als deze hebben?

 • Ik ben een groot fan van LOTR en hoopte dat dit een verdieping van het universum was, zeker met de 2 topacteurs die ze hadden aangetrokken.
  Drie van de vier games die je noemt heb ik met veel plezier gespeeld maar ik heb de voorkeur aan de betere verhalende games (in het algemeen). Behendigheidsspelletjes heb ik al 20+ jaar gespeeld, daar ben ik wel klaar mee (op realistische race games na).

 • Het verhaal zit er zeker in hoor, veel overlap met Tolkiens lore :) genoeg te lezen over vijanden, plantjes, sterkten en zwakten van orcs - gewoon achtergrondverhaal achter orcs… geniaal xD - en veel story rondom de Wraith!

 • Vergeet niet dat een review ook maar een mening is.  Het is niet omdat hij vindt dat het verhaal niet zo bijzonder is dat jij dat daarom ook zal vinden.

 • Dat Nemesis-systeem klinkt heel interessant. Ik houd over het algemeen wel van vijanden met een iets rijker achtergrondverhaal. Dat de game daar ook nog zo in varieert dat het bijna nooit repetitief aanvoelt vind ik heel knap, om niet te zeggen revolutionair.  Je moet een flink stuk terug in de tijd gaan om een game te vinden die zo'n origineel concept had.

 • Dat het spuugt op de legendarium was al onacceptabel voor me, maar ik krijg na alles wat ik heb gehoord en gezien niet een goed beeld van waarom dit Nemesissysteem zo geniaal is. En omdat Barnhard dit de beste LotR-game ooit noemt omdat het er schijt aan heeft, kan je je misschien beter afvragen of het wel een LotR-game had moeten zijn.

 • Dit laatste ben ik met je eens. Deze game had zich in mijn ogen juist wél aan de regels binnen het Tolkien universum moeten houden. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot dat de game dingen gaat doen die niet passen bij LotR, waardoor het dus niet aanvoelt als een LotR-game. Iets wat in mijn ogen van cruciaal belang is wil je deze game met deze titel laten slagen bij fans. Die zijn al zo lichtgevoelig als het gaat om moderne media omtrent dit oude maar geniale boek. De lore moet wel in het oog gehouden worden, anders kun je het inderdaad beter een andere titel geven. Had er dan een AC : The Fantasy Edition van gemaakt.

 • Ik denk dat het hele Nemesis-idee in de nabije toekomst vast overgenomen gaat worden door andere games. In een Assassin's Creed of GTA zie ik het bijvoorbeeld zo passen. Vervang orcs met templars of drugsdealers en het kan gewoon werken.  Het nemesis-systeem is zo geniaal omdat de hele wereld erdoor aanvoelt als een constant veranderde plek door de verschillende machtsworstelingen. Dat je daar als speler op invloed op hebt is zeer tof.  Zelf ben ik overigens niet de grootste fan van Tolkien, maar ik heb de films gelezen en ik heb The Hobbit klaarliggen om ooit eens te lezen. Dat deze game niet enorm respectvol met het bronmateriaal omgaat is voor de die-hards jammer, maar ik snap ook dat het voor een ontwikkelaar heel beperkend is om je aan zoveel wetten en regels te houden.

 • Ik zie het doel van het systeem niet. Je hebt een Orc-kapitein onder je controle die bovenaan de hiërarchie staat. En dan? Elke luitenant in de hiërarchie wordt weer vervangen door een ander. Wat is het punt?  Je laatste alinea geeft wel de apologetiek weer van de ontwikkelaars. 'Ik wil het "The Lord of the Rings" noemen, maar ik wil me niet aan de regels houden.'. Ze willen van de naamsbekendheid profiteren, maar weigeren aan de verwachtingen te voldoen die daarbij komen. Dit is de reden dat licentiegames een slechte naam hebben. Ze hebben er gewoon schijt aan. Vergelijk dit eens met de Arkham-games, waar Rocksteady het tenminste wel probeert. Onder dezelfde uitgever nota bene.

 • Wat is er dan precies in de game waardoor het niet respectvol met het bronmateriaal omgaat? De enige fout die de makers hebben gemaakt, is door te zeggen dat het zich tussen de hobbit en de lord of the rings afspeelt. Tegen die tijd waren er geen wachters meer bij de Black Gate. Wel klopt het dat er in het zuiden van Mordor groenere gebieden waren om de legers te voeden. Verder is het ook correct dat Gollum in die tijd in Mordor was. Over de half dood, half geest valt inderdaad te discussiëren, maar het is niet zo dat het in de wereld van Tolkien echt onmogelijk zou moeten zijn. Verder kan ik niet wachten op de game, ik krijg hem zo binnen.

 • De groene Doemberg was je niet opgevallen?  De Talion-Celebrimbor-relatie is ongeloofwaardig en waarschijnlijk onmogelijk gezien hoe Tolkien de dood behandelt in zijn legendarium.  Om maar te zwijgen over het gepruts met de tijdlijn.

 • @Mida: de game kent een soort overkoppelende missies waarin het draait om het uitschakelen van alle warchiefs of het vervangen van de al bestaande warchief's met jouw orcs. Als je eenmaal zo'n doel hebt bereikt ga je door naar het volgende gebied, gaat het verhaal verder etc.

 • Voor wie de verhouding tussen game en Tolkien's werk wel interessant vindt is dit artikel van Polygon wel het lezen waard overigens. Gaat over alle problemen waar de ontwikkelaars van eerdere games allemaal tegenaan liepen:

 • Als je je kapot ergert aan de afwijkingen van Tolkien's verhalen, moet je de LotR games gewoon niet spelen. Als je een game wilt spelen in het LotR universum, met orks, bekende karakters en bekende gebieden, dan heb je hier een prima game aan. Ik vind het altijd zo onzinnig beredeneerd dat iets nieuws afbreuk doet aan iets ouds omdat het niet geheel in lijn is. Dat oude blijft dan net zo mooi, en degenen die dat prefereren kun het nieuws gewoon laten voor wat het is.

 • @Barnhard: En wordt er in het verhaal uitgelegd waarom je de hele hiërarchie onder je controle moet krijgen?  @Grimmbear: ik ben bereid tot concessies, maar wanneer je het doet zoals Monolith heeft gedaan, kan ik alleen maar concluderen dat ze slechts wilden incasseren op de faam van het originele werk.

 • Snap het wel hoor, het is ook je goed recht. Ik ben in ieder geval blij dat ze er wel een goede vermakelijke game van hebben gemaakt, want vaak is zelfs dit niet het gevoel en dan wordt de franchise wat mij betreft wel echt misbruikt.  Ik denk ook dat het gewoon moeilijk is om een open-wereld game te maken die trouw is aan de serie. Een goede open-wereld Harry Potter of Lord of the Rings game zouden veel fans toejuichen, maar het zou bijna onmogelijk zijn om mensen vrijheid te geven in zo'n wereld en tegelijkertijd trouw te blijven aan een verhaal wat per definitie vrij lineair is. Denk jij dat dit mogelijk zou zijn bij een LotR game bijvoorbeeld?

 • Ik speel LotRO waar de regels ook af en toe gebogen worden, maar niet tot in het extreem ongeloofwaardige. Dus ja.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren