1. Fifa 15 review - Mist het doel

Fifa 15 review - Mist het doel

Ik trap af, ren naar het doel en scoor. De tegenstander doet hetzelfde. Ik doe het nog keer. Hij doet het nog een keer. 2-2 binnen een minuut, daar is nog geen voetbal aan te pas gekomen. Verder in de tweede helft neem ik een bal van 20 meter afstand vanuit de lucht op m’n slof, via de vingertoppen van een spectaculair snoekduikende keeper klapt het leer de kruising in. Twee minuten later, rond de 80e minuut, verschijnt die vervloekte tekst in beeld. Ik ben m’n connectie met de server kwijt. Winst weg, speeltijd weg, contracten weg, punten weg, controller kapot. Het is één wedstrijd waarin bijna alles dat Fifa 15 is voorbij komt.


Fifa 15 is een game van ultieme tegenstellingen geworden. Het ene moment is dit de beste voetbalgame ooit, die de mooiste ervaringen oplevert. Het andere moment vervloek je alles dat je je kunt bedenken, wil je de controller kapotsmijten en vraag je jezelf serieus af waarom je dit in hemelsnaam blijft spelen. Het antwoord is pijnlijk simpel: dit is voetbal. En je wilt een voetbalgame spelen. En als je heel eerlijk bent is er eigenlijk maar één voetbalgame op de markt. En dus speel je door. Het probleem is alleen dat ontwikkelaar EA dat zelf ook maar al te goed doorheeft. Zonder serieuze benchmarks zou je bijna denken dat deze game feilloos, weergaloos, fantastisch is. Maar zet een stap terug en wat overblijft is een game die geen rekening houdt met zijn eigen consumenten en waarbij de drang naar écht goed zijn is ingeruild voor de drang om mensen jaarlijks een nieuw exemplaartje voor te schotelen.

Online drama

Wie Fifa de afgelopen jaren gespeeld heeft, moet het wel eens hebben meegemaakt: van de servers afgegooid worden. Dat is niet alleen vervelend voor die match, het heeft ook nog eens invloed op genoeg randzaken eromheen om in ieder geval het slopen van je controller te overwegen. Wie (zonder aanwijsbare reden) uit een wedstrijd gegooid wordt, kan zomaar eens een heel seizoen naar de knoppen zien gaan. Promoveren gaat aan je neus voorbij, of die ene titel, of misschien degradeer je wel omdat je in de 90e minuut met 10-0 voor al drie keer die ijzig koude melding op je scherm zag. You were disconnected from EA’s servers. Fluit ondertussen maar naar je geld, je seizoenswinst, je punten of naar je gehuurde speler die je nog maar één wedstrijd had (in mijn geval Christiano Ronaldo en ja, daarvoor ben ik in therapie gegaan). En als kers op de taart past EA door zo’n disconnect ook nog eens je Did Not Finish-rating aan, wat kort door de bocht betekent dat je in al je toekomstige wedstrijden ook nog eens veel minder uitbetaald krijgt, omdat je nu te boek staat als bewuste ragequitter.

Wie op de fora van EA kijkt ziet dat het een wijdverspreid probleem is. Inmiddels telt het desbetreffende topic (en dan alleen nog maar van disconnects ná de wedstrijd) meer dan 700 pagina’s aan klachten. Om nog maar te zwijgen over het aantal verhalen op Twitter of in onze persoonlijke omgeving. Sommige mensen hebben nergens last van, anderen worden de helft of een kwart van de wedstrijden standaard van de server geflikkerd. Nog los van het voetbal op de mat, de schitterende menu’s, de waanzinnige presentatie en het feit dat de online spelmodi stuk voor stuk grandioos zijn ontworpen, is het leveren van een service zo slecht als deze onvergeeflijk. Niet als het al jaren speelt, niet als EA structureel niet met oplossingen komt.

Een andere game

Dat de aanwezige modi amper veranderd zijn, is an sich niet zo erg. Een carrière starten als speler, team of coach werkt nog steeds prima. De mogelijkheid om Online Seasons weer samen online te spelen is terug en Ultimate Team (local co-op) als modus is natuurlijk een gouden greep waar inhoudelijk amper iets aan veranderd hoeft te worden. Wanneer alles werkt, is Fifa 15 briljant. Het verhandelen van spelers, zorgen voor contracten en de juiste staf, de emotie die tegen het einde van een seizoen hoog oploopt; er zijn maar weinig games die zulke mooie, heftige gevoelens aan kunnen wakkeren als Fifa 15. Wanneer het werkt.

Hoe anders is het met het spel op de mat gesteld. Terwijl de verschillende modi bijna linea recta gekopieerd zijn van Fifa 14, rolt het balletje op het veld dit jaar totaal anders. Was Fifa 14 een schaakspel, waarbij je niet de speler maar het team als machine aanstuurde, daar is Fifa 15 het spel van de individualist. Het tempo is flink opgeschroefd en de betere, snellere spelers dollen zo drie of vier verdedigers alvorens ze de bal op de keeper afvuren. Passes zijn overwegend hard, strak en relatief snel onder controle, zodat je superspits weer als een vervelende wervelwind tekeer kan gaan. Het maakt Fifa 15 een stuk spectaculairder en zenuwslopender dan al zijn voorgangers. Ook de keepers blijven in dit geval niet achter. Waren dat voorheen nog gigantische hitboxen die een bal of wel, of totaal niet te pakken hadden, dit keer zijn het levende sprinkhanen. Mannen die wel eens een balletje door de benen krijgen, wiens vingertoppen soms net genoeg of net te weinig zijn. Helden die met de mooiste snoekduiken de best geplaatste ballen uit de kruising pakken en die een bal met het laatste stukje scheenbeschermer net tegen de lat aanwerken. Zet een aanval mooi en goed op en je scoort de mooiste, meest fabuleuze goals ooit in een Fifa-game gezien – die nog eens extra lekker aanvoelen doordat het schieten dit keer zoveel meer precisie vereist dan voorheen.

Aftrap = de nieuwe penalty

Zoals gezegd is Fifa 15 echter de game van de ultieme tegenstellingen. En zo lekker als dit razendsnelle veldspelletje van individualisten kan gaan, zo kan het ook aan elkaar hangen van knulligheden. Op genoeg fronten is deze game nogal doorgeslagen in zijn individualisme. In zeker honderd wedstrijden hebben we er letterlijk geen enkele keer een corner of hoge voorzet in zien gaan. Niet online, niet tegen de AI op het hoogste niveau. Ja, bedankt voor het luisteren naar de kritiek op Fifa 14, waarin het afmaken van hoge voorzetten en corners overpowered was. Maar een week na release is er al bijna geen speler meer te vinden die überhaupt een bal hoog voorgeeft vanaf de flank. Een passje terug naar het midden en hopen dat je zeven man uitspeelt geeft immers een veel grotere kans op succes, of zelf naar binnen trekken en de bal in de korte hoek prikken, aangezien de keeper daar niet echt tegen bestand is. Dag realisme.

Er is hier een hele duidelijke opoffering gemaakt van het teamspel en realisme, ten faveure van snelle, spectaculaire, individuele acties. Een pass vanuit de draai over 50 meter feilloos afleveren is geen probleem, een keer je poot uitsteken als een spits voorbij wandelt is dat net iets te vaak wel. Een tegengoal krijgen is vervelend, maar als je (letterlijk!) één op de vijf keer vanaf de aftrap naar de 16 van de tegenstander rent en daar de goal in het net kunt rammen, is het ineens niet meer zo dramatisch. Als de aftrap de nieuwe penalty is geworden, dan weet je dat er ergens iets niet klopt.

Conclusie en beoordeling

5,7
Fifa 15 had het in zich om briljant te zijn, om zijn voorganger te overtreffen. Maar helaas faalt het hierin hopeloos. De online dienst van EA mag de grootste schuld op zijn schouders dragen, want een veel te groot deel van de consumenten wordt opgezadeld met een wanproduct dat de totale spelervaring tot iets heel naars degradeert – alleen daarom al zouden we deze game bijna af kunnen schrijven. De presentatie, inhoud van de modi en een veldspel dat bij vlagen briljant functioneert en heerlijk voetbal oplevert zorgen er gezamenlijk voor dat Fifa 15 zijn hoofd nog nét boven water houdt. Dat zal voor veel spelers genoeg vermaak opleveren om ook dit jaar weer trouw te blijven. Objectief bekeken is het heel vreemd om te zien wat we vandaag de dag allemaal bereid zijn om te accepteren van onze voetbalgames, maar de reden daarvoor is simpel: er is geen alternatief en geen vergelijkingsmateriaal. In ieder geval niet tot november, wanneer Pro Evolution Soccer uitkomt, dat voor het eerst in tijden echt een reële kans heeft om de ooit opgegeven macht weer terug te grijpen.
 • Inhoudelijk nog steeds fantastische modi
 • Hoge voorzetten niet meer buitenproportioneel effectief
 • Bij vlagen heerlijk voetbal
 • Realistisch teamspel opgeofferd ten faveure van individuele acties
 • Hoge voorzetten compleet kansloos
 • Online ervaring onvergeeflijk slecht

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm, dit had ik niet verwacht. Zelf vind ik het spel stukken beter dan Fifa 14. Online had ik alleen de eerste dag last van een slechte connectie maar inmiddels al 50 wedstrijden gespeeld en 0 keer last gehad. En die voorzetten, geef maar een keer een voorzet op Bony en hij kopt hem erin… Maar goed iedereen beleeft het anders.

 • Heb relatief weinig last gehad met disconnects in vergelijking tot de eerdere fifa's en ben verder juist blij met alle veranderingen. Hoge voorzetten zijn wel mogelijk, afstandsschoten zijn wel moeilijker gemaakt. Misschien wat aan je defense doen? Heb er wel wat seasons opzitten al, maar er wordt zelden tot nooit vanaf de aftrap bij me gescoort. Beste fifa ever imo.

 • Ik moet zeggen dat ik het veel vaker zelf doe, dan dat de tegenstander het bij mij flikt. Maar de frequentie waarmee het lukt is mijns inziens echt veel te hoog, dat zegt veel over de game. Dat afstandsschoten moeilijker zijn gemaakt juich ik alleen maar toe. Wat betreft die hoge voorzetten, als iemand die er letterlijk in 100 potten nog geen eentje in heeft zien gaan (zowel voor als tegen), kan ik alleen maar vaststellen dat ze daar juist weer in doorgeslagen zijn, net als corners.

 • Ik speel zelf de eerste weken alleen maar carrière, juist om de frustraties van disconnects te voorkomen. En dan hopen dat het na een maandje beter loopt online.  Ik speel mn career op Legendarisch met Tottenham. Scoren door voorzetten gaat prima met spitsen als Carroll en Adebayor. Corners worden zijn nu wel erg onmogelijk, ze worden ontiegelijk vaak van de lijn gehaald door verdedigers.  Met Eriksen is het ongeveer één op de drie aftrappen raak, die dribbelt er dan opeens wel heel makkelijk langs.  Inderdaad een beetje een wisselvallige game.

 • Weet niet wat jullie allemaal aan het doen zijn dan. Ik heb zelf 43 potjes gespeeld. En scoorde toch in minstens 10 wedstrijden via een corner of voorzet. Je moet nu echter wel timen voordat de je b knop indrukt. Bij 14 kon je blind b indrukken en was het klaar. Maar bij fifa 15 is dat niet zo.

 • Ik heb ook helemaal geen problemen met de ervaring van de voorzetten. Corners gaan er regelmatig in en voorzetten ook. Gisteren nog was de helft van mijn goals een kopbal. Persoonlijk zitten ze daar nu gewoon redelijk goed. Afstandsschoten heb ik wel problemen mee. Iets wat ik in de review niet genoemd zie maar probeer eens te scoren in de zone 16-18 meter van de goal. Die schoten kunnen er niet in (tenzij finesse gebruikt). In arenamodus meer dan 100 pogingen gedaan met Ronaldo en op 1/2 na kansloos. Keeper pakt alles.  Verder kan ik me in veel zaken van de review wel vinden want ook ik vind het dribbelen te makkelijk gemaakt en doordat de keepers meer tegenhouden (vooral zonder finesse) zijn het kansenfestijnen.  Al met al vind ik het gegeven cijfer wel veel te laag omdat de game genoeg vermaak biedt en veel compenseert. Maar ja dat is persoonlijk. ik zou op een 8- uitkomen.  En uh serverproblemen? Ik heb er tot nu 1x problemen mee gehad in een wedstijd na talloze uren gebruik.  Oh en dan vergeet ik die bal vanaf de aftrap nog. hoewel het dribbelen iets te overpowered is, is dat me nog nooit overkomen. Beetje druk zetten met ploeggenoten en shirtje trekken en in ergste geval een sliding en klaar.

 • Bij Gamekings zeiden ze dat je dat timen voor je schot kan instellen op automatisch en handmatig. Bij automatisch druk je op knop x en berekent de computer hoe hard het schot is, bij handmatig moet je zelf nog knop x inhouden of een andere knop indrukken. Misschien dat daar het verschil in zit?

 • Over dat scoren vanaf de aftrap. Dan moet de tegenstander maar beter verdedigen.
  Heb ze zelf in het echt ook wel eens zo gemaakt toen ik nog op een voor mij te laag niveau speelde.  Doordat je zoveel controle over de spelers heb vind ik dit juist een zeer realistische fifa met veel onvoorspelbare momenten, zoals we nog niet eerder hebben gezien……het lijkt zelfs wel een beetje op echt voetbal.  Voor mij een 9+ • Mijn controler was vanaf Fifa 09 al stuk gegooid. Sneu cijfer voor Fifa 15.

 • Vanaf toen werden de Fifa's nou juist van een fatsoenlijk niveau.

 • Kan me maar gedeeltelijk vinden in de recencie. Ik heb nog niet 1x een disconnect gehad en ook nog niet 1 doelpunt tegen gehad vanaf de aftrap. De hoge voorzetten zijn inderdaad vrij onvoorspelbaar, maar de halfhoge voorzetten doen het prima. Met het schieten in de korte hoek ben ik het wel eens, die zijn nu veel te makkelijk. Desondanks qua veldspel absoluut een vooruitgang tov FIFA 14 imo.

 • Ik ben het hier eigenlijk niet helemaal mee eens. Je hebt gelijk dat voorzetten minder effectief zijn dan in de vorige Fifa en dat de keeper af en toe een blunder maakt daar heb je ook gelijk in maar om een spel daar zo op af te rekenen? Want over de servers heb ik niks te klagen. In Fifa 14 werd ik net zoals jij keer op keer maar dan letterlijk keer op keer uit het potje gegooid met de gevolgen voor mijn controller… In deze Fifa echter heb ik behalve op de eerste dag nauwelijks problemen gehad met de EA servers, ze doen het perfect, ik heb nooit last van hapering en het belangrijkste dat ik er nooit uitgegooid word. Wat ik dan op z'n zachts gezegd wel werkelijk schandalig vind, is dat ik nog geen modi heb kunnen betrappen op iets nieuws wat daadwerkelijk iets toevoegt. Zelfs bij de skillgames is de skilluitdaging bij de meeste hetzelfde, nou persoonlijk denk ik dat je binnen een dag wel een paar nieuwe pionnetjes kan neerzetten waar je omheen moet dribbelen in plaats van precies hetzelfde erin doen van Fifa 14. Overigens heb ik nul problemen met de goals van de aftrap, zo af en toe verdedigen met L2 doet wonderen ;) Een laatste tip: druk bij de corner bij tactische spelsituaties op naar de 1e paal rennen, zo scoor je veel vaker uit de corner.

 • Reken 'm ook het meeste af op de servers, in combinatie met het gebrek aan vernieuwing. Maar het ding is wel dat heel veel mensen er ook geen last van hebben. Dat maakt deze recensie sowieso een hele lastige, omdat er dus ook veel mensen zijn die een hele andere beleving hebben (en een heel ander cijfer zouden geven, terecht). Als recensent een lastig verhaal, maar tegenwoordig kom je er niet onderuit om de online service ook mee te nemen in je oordeel, ook al werkt die voor een hele grote groep mensen ook wel weer perfect.

 • Je moet hem afrekenen op wat de game goed doet. Kijk Sim City en Battefield 4 moet je afrekenen op dat punt. Want die waren voor iedereen onspeelbaar. Maar de werkelijke minpunten noem je niet. Weer heel veel spelers die niet lijken. Grafisch maakt de game geen stappen. De Carriere modus staat stil in zijn ontwikkeling. En qua vernieuwing wat moet een voetbal voor nieuwe dingen doen? Ik snap jou meningen over games echt niet. Je noemt Destiny een game changer terwijl dat niet meer dan een normale game is. Je zet Watch Dogs op the Wall of Fame terwijl dat toch voor vele een tegenvaller was, En nu reken je een voetbal game af op servers waar niet iedereen last van heeft en je rekent hem af op te weinig vernieuwing een beetje raar.

 • Je hoeft zijn mening toch ook niet te snappen. Daarvoor is het Simon zijn mening. Ik kan mezelf wel enigszins vinden in de review. Ik verliest vaak genoeg potten omdat mn verdediger niet eens mee springt terwijl ie de gehele wedstrijd alle ballen heeft. Het is ook raar dat je Simon dus afrekent omdat ie JOUW minpunten niet opnoemt? Vindt jij dat niet een beetje raar?

 • Ooit aan de commercie gedacht? Payed-reviews bijvoorbeeld.

 • beetje vreemd cijfer ik vind het juist een betere game dan fifa 14 maar dat zal dan wel weer persoonlijk zijn.

 • Alleen die keepers..

 • Simon zijlemans is toch al recensent voor mij persoonlijk iets minder serieus te nemen op dit moment. Hij zet in zijn programma Insidegamer op Veronica een game als Watch Dogs op the Wall of Fame terwijl dat echt een van de teleurstelling voor vele was. Hij noemt een normale game die weinig bijzonders doet Destiny een game changer. En zet in een Fifa recensie een 6- neer. En noemt de werkelijke minpunten niet op. En dat is dat weer heel veel spelers niet lijkend zijn. En dat de game grafisch niet vooruit gaat. En dat de Carriere modus iets teveel van hetzelfde is.  En qua disconnection volgens mij 1 keer gehad in een week tijd. Maar als jij er wel last van hebt is dat natuurlijk wel vervelend, • Ik ben het niet met je eens dat de game niet een stuk mooier is geworden, zowel qua animaties als dingen zoals bijvoorbeeld het gras. Klopt overigens dat veel spelers weer niet lijkend zijn, wie met eredivisie-spelers speelt bijvoorbeeld lacht zich rot (als een boer met kiespijn). Ik geef wel aan dat de modi inhoudelijk praktisch onveranderd zijn. Die disconnects blijft inderdaad lastig. De een heeft er heel veel last van, de ander geen enkel probleem. Oh, en niet vergeten: hartje Destiny! ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren