1. Grand Theft Auto 5 (PC) Review - Masterrace-editie

Grand Theft Auto 5 (PC) Review - Masterrace-editie

Het was al de meest besproken game van 2013 én 2014. Alles is er al over geschreven en iedereen heeft er een mening over. En toch brengt Rockstar GTA 5 gewoon nog even uit op de pc, het superieure platform, het ‘masterrace’ zoals nog weleens opschepperig wordt gezegd. In geval van GTA 5 niet onterecht, want deze uitgave is zo goed dat het ons niets verbaast als GTA 5 voor het derde jaar op rij de meest besproken game wordt.

We zijn vooral onder de indruk van hoe goed GTA 5 voor pc is geoptimaliseerd. Met een beetje instap-game-pc krijg je al een ervaring die gelijk is aan die op de PS4 of Xbox One. De liefhebber kan zelfs zijn Xbox 360-, Xbox One- of PS4-controller aansluiten, die allemaal direct werken zonder extra drivers. Met iets meer pit onder de motorkap is GTA 5 op te krikken tot uiteindelijk een indrukwekkende 4K resolutie. In de praktijk zullen waarschijnlijk maar weinig mensen de benodigde videokaarten en monitoren hebben om echt het maximale uit GTA 5 te halen, maar Rockstar biedt genoeg middelen aan om ook op een minder exceptionele pc veel uit GTA 5 te halen.

Lekker zelf optimaliseren voor maximaal effect
Je kunt namelijk niet alleen standaard instellingen als resolutie en texture-kwaliteit aanpassen, maar ook de hoeveelheid verkeer en de diversiteit daarvan. Met een balkje wordt vervolgens in beeld gebracht hoeveel videogeheugen je huidige instellingen vereisen. Blijkbaar vreet de diversiteit op straat erg veel geheugen, want toen we dat terugschroefden konden wij op onze pc alles moeiteloos op high zetten. De stad voelde trouwens nog steeds bruisend en levendig, wat wederom onderstreept hoe goed Rockstar GTA 5 eigenlijk geoptimaliseerd heeft.

Het knappe is dat de ontwikkelaar ons iedere keer weer weet te verbazen met Los Santos en het omliggende San Andreas. Het ene moment loop je misschien door het vieze getto van Los Santos, waar de vertrapte flesjes Sprunk het straatbeeld bepalen. Even later cruise je door het drukke zakendistrict van LS of het rustgevende Blaine Country waar de stralen van de ondergaande zon door de bomen de sfeer neerzetten, of geniet je van het immense uitzicht vanaf Mount Chilliad, of vlieg je over een nachtelijk Los Santos waar het verkeer onverminderd door raast, terwijl maanlicht prachtig reflecteert in de vleuge ls van je nachtzwarte learjet. Wat je ook doet: het altijd al indrukwekkende toneel van GTA 5 komt met het zachtere, natuurgetrouwere zonlicht, de betere reflecties en gedetailleerdere textures veel beter uit de verf.

Waanzinnig compleet
We vergaapten ons zo aan de prachtige omgeving, dat we bijna vergaten hoe goed GTA 5 verder in elkaar zit. Het lijkt bij deze derde iteratie van GTA 5 alweer bijna vanzelfsprekend, maar met een verhaalmodus met drie verschillende personages deed/doet Rockstar echt iets bijzonders. Getto sloeber Franklin, midlifecrisis lijder Michael en woonwagenkampbewoner Trevor zijn wandelende stereotypen, daar niet van. Maar met hun ludieke missies, waarin je een aanslag pleegt op het sociale netwerk LifeInvader, beurskoersen manipuleert, juweliers en banken overvalt en zo nu en dan een auto steelt, neemt Rockstar de volledige moderne maatschappij op de hak. Dat terwijl het ondertussen leuke en diverse opdrachten voorschotelt onder begeleiding van nog meer muziek dan in de eerdere uitgaves.

De multiplayercomponent GTA Online is bovendien een stuk verder gevorderd dan toen die anderhalf jaar geleden lanceerde, waardoor pc-bezitters direct de beste ervaring krijgen. Met jobs variërend van een simpele race of potje Deathmatch tot grootse Heists, zet ook GTA Online genoeg diversiteit op tafel om heel erg veel uur van te genieten.

Rockstar Editor
Maar het plezier van GTA schuilt ‘m vaak ook in de kleine, onvoorspelbare dingen, die je het liefst met iedereen deelt . Een autocrash die volledig uit de hand loopt, een opgetut voetbalvrouwtje dat eerst krijst en dan onverschillig doorloopt als je haar hondje hebt overreden, of de domste manieren om dood te gaan; dat soort situaties zijn uitermate YouTube-geschikt. Voor de ze pc-versie komt Rockstar daarom met de Rockstar Editor, een vrij uitgebreide doch simpele video-editor ingebakken in GTA 5.

Het vette daar aan is dat je niet bent gebonden aan de beelden die je hebt opgenomen. Je kunt natuurlijk standaard filters toepassen voor dat authentieke Instagram-gevoel, maar je kunt ook een opgenomen actie vanuit een heel ander camerastandpunt bekijken en zo ook dingen in beeld brengen die eigenlijk buiten beeld waren toen je speelde. Ook het radiostation is naderhand nog aan te passen. Schalden tijdens een schietpartij op Grove Street lekker de countryhits van Rebel Radio uit je speakers, maar passen de beats van Dr. Dre beter bij de situatie? Dan stel je toch lekker achteraf West Coast Classics in? Het is zelfs mogelijk hele films met andere personages of zelfs dieren in scène te zetten en teksten in beeld te plaatsen bij wijze van op- of aftiteling. Als dat geen stortvloed aan toffe filmpjes gaat opleveren, weten wij het ook niet meer.

Een nadeel is wel dat de Rockstar Editor niet standaard beelden opneemt. Ook de Action Replay-functie, die op de computer zoals de PS4 en Xbox One de laatste zoveel seconden speeltijd opneemt en pas opslaat als jij dat wil, moet je zelf aanzetten. Dat had wat ons betreft standaard aan mogen staan, desnoods via een instelling om zwakkere pc-hardware niet onnodig te belasten, want zoals gezegd zijn juist de meest onverwachtse crashes of sterfscènes het leukst.

Lat weer verhoogd
Verder valt er verdraaid weinig af te dingen op GTA 5. Online spelen mag wat ons betreft nog wel wat vlotter gaan, want zowel het zoeken van jobs als het navigeren door de menu’s gaat wat traag. Maar vind maar eens een open wereld game met zo’n levendige stad, zo’n unieke verhaalmodus en zo ongehoord veel muziek. Lekker boeiend dat GTA 5 al anderhalf jaar oud is: Rockstar laat weer eens zien dat zij voor dit genre de lat bepalen. En die ligt dankzij deze pc-versie toch net weer een fractie hoger.

Conclusie en beoordeling

9,5
We hebben er lang op moeten wachten, maar GTA 5 voor pc is ook echt de allerbeste versie van de game geworden. Het biedt datzelfde ingenieuze verhaal met drie personages, de complete onlinemodus mét Heists, meer muziek dan in welke andere versie dan ook en is ook nog eens erg goed geoptimaliseerd. Het was het wachten waard.
 • Zelf video’s maken met Rockstar Editor
 • Online Heists
 • Verhaalmodus met drie personen blijft tof
 • Los Santos mooier en levendiger dan ooit
 • Erg goed geoptimaliseerd voor pc
 • Online mag nog wat gestroomlijnder
 • Gameplay wordt niet standaard opgenomen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Masterrace editie. Eerder two year too late editie. En dan nog console prijzen vragen voor een twee jaar oude game…

 • Ik heb de game voor 50 euro en dat is de game meer dan waard.

 • pc-versie is vanaf €42 (mediamarkt)

 • Tussen officieel "vragen" en zelf zoeken naar goedkoopste editie zit minimum 15 euro verschil.

 • Ik heb hem gepre-ordered voor €35… fysieke versie gaat idd vanaf 42…

 • Console peasant!

 • Behold the PS Masterrace!

 • @beaver ik denk dat jij erg op de man lijkt. Minus de pc natuurlijk.

 • Thanks, ik hou ook van jou hoor Angnos.

 • Lekker vanaf de bank console gamen. :P  http://vignette1.wikia.nocookie.net/m…

 • heb de mijne voor 49 besteld, plus nog wat kortingsbonnen erbij. 30 euro betaald. btw waarom kom je weer huilen console kid genaamd avancade? je kan ook gewoon niets zeggen…  maar ja console kids be like: oooh gta 5 op de pc is mooier dus we moeten met zijn allen hand in hand haten op de pc, terwijl die wel mooier en beter is…  pc gamers be like: ahhh die console kids kunnen het ook nooit laten om gewoon professioneel te zijn en niet te huilen.  IG be like: pc masterrace in de titel, and let the hits begin xD  @ angnos beaver durft zijn gezicht niet te laten zien joh. brengt ie zichzelf alleen maar meer schande ^^

 • De game is bijlange na geen 2 jaar oud en bovendien biedt deze versie meer dan welke console versie ook… Dus gimme a break met die onzin…. En consoleprijzen? PC games zijn altijd minimaal 10 euro goedkoper, zo ook deze… Dus hoezo console prijzen???

 • Great ik heb er weer een stalker bij  Ik zou echt niet weten wat ik verkeerd doe. Wat is er toch met die mensen vraag ik me weleens af? Ik begin echt misselijk te worden van al die haters hierzo.

 • ze zijn boos toch hc freak, omdat hun console dit niet aankan en geen gta 5 editor heeft xD.

 • https://youtu.be/dTAAsCNK7RA

 • AHAHAHAHAH dat zag er echt te epic uit grubbelt

 • Ging jij niet van internet proberen weg te blijven Tris?  You're not doing such a great job.

 • dude don't mention my name  Het is ook beter voor mij om weg te blijven, maar ik heb niks te doen overdag, en ik ben ook nog eens ziek dus gamen zit er voor mij niet in atm.  @ de IG-community  Jullie kunnen wel met zijn allen tegen mij gaan, bashen, dissen, dit dat maar dat toont alleen maar aan hoe jullie zelf zijn.  Ik ben nogal een gevoelig persoon, dus kap eens met die bullshit. Wat is er toch gebeurd, ik ben geen troll oke, knoop dat maar eens goed in je oren.

 • kap dan ook met je nonsens, dan hoeven wij je ''gevoelens'' niet te kwetsen xD simpel abc'tje voor mensen met hersens. ooh shit heb ik je nu gekwetst?

 • @Beaver  Speel toch niet constant het slachtoffer kerel. Jij zoekt zelf de hele tijd dit soort topics op en dan gaat het weer mis en dan ligt het aan iedereen hier maar jij hebt nergens schuld aan. Grow up !

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren