1. Tropico 5 (PS4) review - Vrolijke bananenrepubliek in je woonkamer

Tropico 5 (PS4) review - Vrolijke bananenrepubliek in je woonkamer

Eigenlijk is het maar suf om burgermeestertje van een stad te spelen. Natuurlijk schuilt er uitdaging in het bouwen van solide infrastructuur en het plannen van meerdere woonkernen, maar je buigen over belastingen en rookmelders verplichten, is wel erg burgerlijk allemaal. Nee, dan Tropico 5, waarin je ongegeneerd de dictator uit kunt hangen!

Tropico 5 kennen we natuurlijk al. De meest foute city builder die je je kunt voorstellen verscheen vorig jaar al op pc en scoorde in onze recensie destijds een 8. We hebben hier niet te maken met een remaster of Game of the Year Edition of iets in die trant (al is de PS4-versie wel standaard voorzien van de bonusmissie The Big Cheese en een extra eiland voor de sandboxmodus), dus behoeft het verder weinig uitleg dat we ons op nieuw ontzettend hebben vermaakt. Hebben we mensen tegen een hongerloontje op de plantage laten werken? Hebben we geheuld met de nazi’ s en geschopt tegen de Engelse Kroon? Hebben we vrouwen het stemrecht ontnomen? Oh jazeker, maar dat mag allemaal in Tropico 5. In Tropico 5 is het niet de bedoeling je bevolking tevreden te houden, maar onder de duim te houden. Dat is allemaal met zo’n vette knipoog gepresenteerd, dat je er moeilijk aanstoot aan kunt nemen.

Dictatuur onder controle krijgen
Een goede strategie- en managementgame voor pc maken is echter één ding, voor een console is een tweede. Natuurlijk hoeft aan de ijzersterke formule niets veranderd te worden: die blijft universeel leuk. Een controller is echter een zware handicap als je muis en toetsenbord gewend bent en dus moeten er aanpassingen gedaan worden. Gelukkig brengt Kalypso al langer Tropico’s naar de consoles en die ervaring zie je deels terug, maar perfect willen we de overzetting naar de PlayStation 4 niet noemen.

Een deel van de menu’s is nu meer als een cirkel opgebouwd, waardoor je op een heel natuurlijke manier met de analoge stick precies bepaalt of je nu een plantage, appartementencomplex of militair vliegdekschip plaatst. Andere menu’s zijn echter nauwelijks aangepast voor de PS4-versie. Het menu dat zich bijvoorbeeld opent als je gebouwen managet heeft verschillende tabjes boven elkaar. De manier waarop schouderknoppen en de vierpuntstoets dan door elkaar gebruikt worden om binnen en tussen de tabjes te navigeren, went zelfs na enkele uren niet. Micromanagen is al geen leuke taak in Tropico 5 – de effecten van de juiste manager installeren en budgets beheren zijn onduidelijk en zelden de moeite – maar met deze besturing staat het al helemaal tegen om in die diepere laag te duiken. Dat maakt het voor nieuwkomers extra lastig om te ontdekken wanneer er nou behoefte is aan nog een bananenplantage, of wanneer er juist meer mensen moeten worden ingehuurd om goederen te vervoeren.


We missen bovendien een directe hotkey voor belangrijke menu’s, zoals het handelsmenu. Met de triggers van de controller open je twee contextuele menu’s met ieder een paar ogenschijnlijk willekeurige opties. Het is dus niet zo dat alle menu’s voor wet- en regelgeving onder de ene trigger zitten, en alle managementfuncties onder de ander. Die menu’s worden bovendien enkel vertegenwoordigd door een onduidelijk icoontje, wat het wederom lastig maakt om gelijk met ijzeren hand te regeren over je dictatuur. Natuurlijk moeten er concessies gedaan worden om een strategiegame naar de PlayStation 4 te brengen en het is ook niet alsof Tropico 5 gelijk onspeelbaar is, maar we denken wel dat de hele gebruiksinterface beter geoptimaliseerd had kunnen worden.

Zonnig paradijs
Wel mag gezegd worden dat Tropico 5 er erg zonnig uitziet op de PS4. Wat rare grafische effecten in de bomen bij het in- en uitzoomen daargelaten, is het een tropisch feestje om naar je eigen kleine dictatuur te kijken. Boeren zijn aan het werk tussen de dieren, slobbenwijken worden gesierd door waslijntjes, Tropicaanse banieren wapperen fier op je paleis en als een opstand uitbreekt, kun je van dichtbij bekijken hoe je persoonlijke garde de baldadige losbollen op gepaste wijze corrigeert.


Je eigen gezellige dictatuur maken is en blijft dus een klein feest – al denkt je bevolking daar misschien anders over. Of je nu ten tijde van het Koloniale tijdperk plantage na plantage de grond uit stampt en je relatie met het Britse Koningshuis op de spits drijft, tijdens de Tweede Wereldoorlog een hele ijzerindustrie optuigt voor de nazi’s of in de moderne tijd de bevolking wegstopt in armetierige appartementen terwijl toeristen in luxueuze oorden verblijven, aan alles weet Tropico 5 een heerlijk foute draai te geven. Je zou daardoor bijna over het hoofd zien hoe kundig de Tropicaanse economie in elkaar steekt, want zonder mais produceren je massastallen geen melk en vlees, waardoor weer andere industrieën stil komen te staan, en ga zo maar door. We sluiten trouwens niet uit dat je dat op de PS4 soms over het hoofd ziet door de lastige besturing. Maar genoeg over die besturing; dit is een game waar iedereen met een beetje defecte moraal makkelijk (dictat)uren in kan steken.

Conclusie en beoordeling

Tropico 5 brengt het meest politiek incorrecte feestje naar je woonkamer. Je eigen dictatuur bouwen is leuk en tijdrovend. Niet alleen door de vele ontzettend foute wetten en regels die je mag instellen, of twijfelachtige handelsverdragen die je kan sluiten, maar ook omdat Tropico 5 als managementgame heel erg degelijk in elkaar steekt en veel gebouwen elkaar aanvullen of zelfs nodig hebben. Daardoor is het extra jammer dat de besturing voldoende, maar niet perfect is geoptimaliseerd voor de PS4. Het is nu namelijk wel erg onaantrekkelijk om ieder gebouw te micromanagen. Nu kan een dictatuur prima voortbestaan zonder micromanagen, maar de onnatuurlijke menu’s en onhandige besturing vormen wel een gevaar voor nieuwbakken monocraten die zomaar al in hun eerste termijn kunnen worden afgezet.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Heerlijke politiek incorrecte knipoog
 • Tropicaanse economie zit goed in elkaar
 • Dictatuur oogt levendig
 • Minpunten
 • Menu’s niet altijd geoptimaliseerd voor controller
 • Micromanagen daardoor erg onaantrekkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Ben niet bekend met dit genre maar lijkt me interessant. En heb geen pc staan. Is dit dan een goede instapper voor mij?

 • Zeker! De besturing had imo net iets beter gekund, maar daar lijdt vooral het micromanagen onder - een bestuurslaag die niet heel belangrijk is in Tropico 5. Gewoon een tof eiland bouwen met welvarende industrie of uitgebreide vakantieoorden gaat prima en is erg leuk!

 • Ik ben een nieuwkomer en ik wilde dolgraag een strategy game op de PS4. Ik vermaak me kostelijk met deze game, mooie relaxte afwisseling met Bloodborne haha!
  Ik ben het niet eens met de review, ik vind de controls echt verbazingwekkend goed werken. Het voelt intuïtief en werkt voor mij net zo goed als de muis. Natuurlijk was niet alles in een keer duidelijk, maar daar kom je snel genoeg achter als het fout gaat. Een beetje uitdaging en het zelf uitzoeken kan mijns inziens geen kwaad.
  De verslavingsfactor is hoog omdat het tempo van ontwikkelingen perfect ligt. Ik zou deze game dan ook zeker aanraden. Cola'tje en chipie erbij en lekker uren jouw eiland schapen, je haalt vakantie in huis!

 • Ik ben een nieuwkomer en ik wilde dolgraag een strategy game op de PS4. Ik vermaak me kostelijk met deze game, mooie relaxte afwisseling met Bloodborne haha!
  Ik ben het niet eens met de review, ik vind de controls echt verbazingwekkend goed werken. Het voelt intuïtief en werkt voor mij net zo goed als de muis. Natuurlijk was niet alles in een keer duidelijk, maar daar kom je snel genoeg achter als het fout gaat. Een beetje uitdaging en het zelf uitzoeken kan mijns inziens geen kwaad.
  De verslavingsfactor is hoog omdat het tempo van ontwikkelingen perfect ligt. Ik zou deze game dan ook zeker aanraden. Cola'tje en chipie erbij en lekker uren jouw eiland schapen, je haalt vakantie in huis!

 • Goed om te lezen dat je je vermaakt met de game, je haalt er inderdaad een heerlijk tropisch gevoel mee in huis :). Maar hoe vind je het micromanagen gaan? Managers inhuren, budgetten beheren, lijst van al je gebouwen oproepen.

 • In eerste instantie hield ik me daar totaal niet mee bezig. Ben zoals gezegd een nieuwkomer en heb ook niet veel ervaring met het genre. Op een gegeven moment haalde ik missies simpelweg niet wat veel te maken had met (of eigenlijk het ontbreken van) mijn micromanagement. Persoonlijk vond ik het prima werken toen ik me er eenmaal mee bezig ging houden. Het mooie en relaxte van Tropico vind ik dat alles binnen drie drukken op de knop te zien of te doen is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren