1. Batman: Arkham Knight review - Angstwekkend goed

Batman: Arkham Knight review - Angstwekkend goed

Ge-ni-aal. Het is het enige woord dat bij ons opkomt als we zowat op de bank staan te juichen bij het einde van Batman: Arkham Knight. Niet zozeer om hoe de game afloopt, maar omdat ontwikkelaar Rocksteady zichzelf overtreft met deze laatste game in hun Batman-trilogie en datgene toevoegt dat eigenlijk als enige nog aan de vorige games ontbrak: een ijzersterk verhaal.

Wat je niet doodt, maakt je banger
Vergeet die vergezochte parades aan superschurken uit de vorige games: Batman: Arkham Knight heeft een veel centraler verhaal. Scarecrow dreigt met een aanslag waarbij hij een angstopwekkend gifgas zal verspreiden en heel Gotham wordt uit voorzorg ontruimd. Hij wordt bij zijn terreurdaden bijgestaan door de mysterieuze Arkham Knight, wiens leger van huurlingen en drones al snel de straten van Gotham overneemt. Wie achterblijft, heeft weinig goeds in de zin en binnen no-time is de stad onderworpen aan anarchie. Criminelen als Penguin, Two-Face en Riddler profiteren uiteraard van de ontstane chaos, maar hun activiteiten vallen in het niets bij die van de aanstichter van deze crisis. Scarecrow is geen gewone crimineel die smokkelt of banken overvalt: Scarecrow zaait angst. Scarecrow is angst. En dat gaat veel dieper dan materiele criminaliteit.

Die thematiek komt buitengewoon goed van de grond doordat Batman: Arkham Knight waanzinnig goed geschreven is. Met stemacteurs als Kevin Conroy, Troy Baker en Nolan North had de Arkham-serie altijd al een cast om U tegen te zeggen, en die cast wordt nu nog beter ingezet met duistere, sinistere dialogen die de toon en sfeer van de game zetten – en regelmatig net over het randje gaan om een sadistische grijns op ons gezicht te toveren.

Genieten in de regen
Het verhaal en de duistere sfeer worden versterkt door de gelikte graphics van Batman: Arkham Knight. Zo wordt Gotham geteisterd door één van de mooiste regenbuien die we in een game zagen en zijn personages als Alfred en Lucius Fox niet alleen stemmen in je spitse oren, maar gedetailleerde, haast fotorealistische hologrammen geprojecteerd door Bats handschoen. Zelfs de scheuren, plekken en deuken in Batmans pak, of simpelweg wat regendruppels die over zijn matzwarte helm rollen, zijn prachtig om te zien. Batman voert zichtbaar zijn grimmigste en zwaarste strijd in de Arkham-serie, die met dynamische camera’s filmischer dan ooit in beeld wordt gebracht. En, ook niet onbelangrijk om te vermelden, de PS4-versie die wij speelden loopt ook nog eens als een zonnetje. Heeft de game toch een lichtpuntje in de duisternis!

Batman: Arkham Knights meer verhalende opzet heeft ook best wat gevolgen voor de hele opzet van de game. Zijmissies vinden we nog steeds ten overvloede, want superschurken als Penguin, Two-Face en Riddler zitten niet stil in het anarchistische Gotham. Maar de missies waarin je de strijd met hen aangaat zijn echte zijmissies, die voornamelijk losstaan van het verhaal en daardoor ook wat vrijblijvender aanvoelen. Daarmee willen we overigens niet beweren dat de zijmissies ‘slechts’ een extraatje zijn. Ook de zijmissies zijn gevarieerd, leuk en intrigerend en daardoor voelt de introductie van andere slechteriken logischer aan en dat maakt de personages allemaal ook weer sterker. De vele zijmissies maken het bovendien leuk om Gotham te verkennen, wat je nu bij voorkeur doet in dé nieuwe gadget van Bats: de Batmobiel.

Bij twijfel, start de Batmobiel
Het nachtzwarte gevaarte is Batman’s sterkste wapen in de strijd tegen Scarecrow en wordt dan ook veelvuldig ingezet. Dat om snel van A naar B(atman) te gaan, maar ook om de zware dronetanks van de Arkham Knight uit te schakelen of zelfs puzzels op te lossen. De Batmobiel voelt erg goed aan. Enerzijds merk je dat het ding loodzwaar is, als pilaren, vangrails of auto’s van plunderende criminelen het moeten ontgelden als ze ook maar in aanraking komen met deze tank. Maar dankzij de strakke besturing en de afterburner is de Batmobiel tegelijkertijd als een raceauto door de straten van Gotham te manoeuvreren. Die balans is erg goed en de Batmobiel voelt precies aan zoals het zou moeten. Helaas overdrijft Rocksteady een beetje met de inzet van de Batmobiel.

Vechten en in het bijzonder het platformachtige puzzelen met het voertuig weet ons veel minder te bekoren. Het aan puinpoeier schieten van drones verveelt namelijk vrij snel. Bijvoorbeeld de confrontaties worden op een vrij goedkope manier steeds opgeschaald: de vijand komt met meer en sterkere drones aanzetten, jij beschikt navenant over zwaardere wapens als meer doelzoekende raketten. Afwisseling is ver te zoeken en de uitdaging zit ‘m vooral in het ontwijken van de schoten van de vijand. Enig denkwerk is verder niet vereist, dus de gevechten vervallen snel in routineklusjes.

De puzzels zijn soms al helemaal vergezochte ‘moetjes’. Waarom zou Batman in vredesnaam die loodzware tankwagen over daken van gebouwen (!) rijden om stroom te leveren aan een generator, terwijl hij later in de game doodleuk zijn Remote Electrical Charge Gun krijgt? Wel leuk zijn de puzzels of gevechten waarin Batman en de Batmobiel samenwerken. Staat Batman tegenover een overmacht aan huurlingen, kijk dan bijvoorbeeld eens of je stealthy een garagedeur kunt openen en daarna met de op afstand bestuurbare Batmobiel voor kunt rijden om Scarecrows minileger te laten zien wat échte doodsangsten zijn. De manier waarop de Batmobiel wordt gebruikt is dus niet altijd perfect, maar de wagen voelt zwaar, krachtig en wendbaar tegelijk aan en dat is wel erg stoer.

We zij het nog niet zat, man
Datzelfde kan gezegd worden over Batman zelf, die een aantal nieuwe moves in zijn arsenaal heeft die harder raken en leniger zijn dan wat hij in de voorgaande games liet zien. Neem bijvoorbeeld de Fear Strike, waarmee je een reeks vijanden in hoog tempo achtereenvolgend K.O. slaat. Of de manier waarop Batman lenig als een kat met zijn Grapnel Gun zichzelf een ventilatieschacht inschiet en omlaag glijdt om in een oogwenk vanuit een luik of rooster toe te slaan. Die arme huurlingen hebben geen idee wat hen raakt en als ze je toch spotten, geeft een rookbom je genoeg tijd om snel te ontsnappen. Eindeloze vechtpartijen en gesloten ruimtes waarin je alle vijanden één voor één moet uitschakelen zijn in Arkham Knight dunner gezaaid dan in zijn voorgangers en de vechtscènes die er zijn, zijn op deze manier actievoller. En dan zijn er ook nog gevechten waarin je hulp krijgt van een sidekick, waarmee je samen toffe takedowns uitvoert. Vechten als, of zij aan zij met, Batman voelt daardoor vertrouwd, fris en stoer aan en is daarmee illustrerend voor de rest van de game.

Batman: Arkham Knight is gespeeld op de PlayStation 4.

Conclusie en beoordeling

Batman: Arkham Knight is de nagenoeg perfecte afsluiter van een steengoede serie. Het totaalpakket voelt, met het karakteristieke vechtsysteem en vele gadgets, vertrouwd aan. Met de introductie van de Batmobiel, de actievollere gevechten en het steengoede verhaal is Arkham Knight ook fris en vernieuwend. De game herhaalt niet simpelweg de bekende formule, maar verlegt echt grenzen. Helaas is vooral het vechten met de Batmobiel minder succesvol. Een kleine smet op een verder erg goede game die ons ook met angst achterlaat. Want dit zal toch niet echt de laatste Batman van Rocksteady zijn?
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • IJzersterk verhaal
 • Prachtige graphics
 • Batmobiel voelt goed
 • Vechtsysteem vertrouwd maar bruter
 • Minpunten
 • Vechten en platformen met Batmobiel minder geslaagd

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • De laatste Batman juist wel, maar niet de laatste superhelden game! Ik hoop juist nu dat ze een Green Arrow game gaan maken!  Goede review! Gisteren zag ik in een stream die eerste keer dat je de stad scant en Batman dus zo'n batarang de lucht ingooit. Magistraal! Gewoon nog ff de batarang volgen door de stad, 0 lag, 0 pop-up, heerlijk!

 • Daar zat ik ook al aan te denken, ingesproken door de acteurs van de serie. Als het diezelfde kwaliteit haalt zou dat echt een instabuy zijn!

 • Zo jammer dat Morgan Freeman niet zijn stem en gezicht verleent aan Lucius Fox in Arkham Knight!

 • Mind = blown. Lijkt me zo tof om te zien inderdaad, denk wel dat Rocksteady de potentie heeft om daar een goede game van te maken. Zag toevallig in Arkham Knight bij the Profiles ingame dat de CEO van Queen Consolidated ook in het spel zit.

 • Haal daar maar 2 punten vanaf n.a.v. de problemen die er zijn met de pc versie.

 • Mee eens. De belachelijke gang van zaken rond de PC port moet meegenomen worden in het punt. Daar kun je niet zo even aan voorbij gaan.

 • Hoezo punten aftrek, de consoles hebben niks te maken met de crappy PC shizzle

 • Inderdaad, deze ontwikkelaar released een compleet defect product en dat voor het beste platform. Zoiets hoort niet genegeerd te worden. Stel je voor dat een tamelijk onwetende pc gamer dit spel koopt omdat hij deze positieve review las…

 • "Batman: Arkham Knight is gespeeld op de PlayStation 4."  Waarom moeten daar dan 2 punten vanaf? Er is duidelijk een andere versie gespeeld voor deze review ;).

 • En ik hoorde dat ze ook al te laat waren met de belastingaangifte. Twee punten minder aub.  Echt, hoe sommigen redeneren…

 • Dus omdat de PC versie kut is moet de PS4 versie punten inleveren ? Wat een onzin zeg.

 • Het zou misschein wel welkom zijn dat wanneer de PC versie gefixt is iemand hier naar kijkt en controleert of het ook daadwerkelijk verbeterd is en misschien zelfs een losse review waardig waar je de verhaallijn etc weg kan laten want die zullen identiek zijn.

 • @ahiko er dienen twee punten vanaf te gaan omdat ik dat zeg. Ik adviseer hoeveel het meegewogen dient te worden. Als de PS4 versie niet goed zou zijn zouden er minstens 4 punten vanaf moeten, omdat ik een PS4 heb en niet op mijn pc aan het gamen ben.

 • @Extace  Als de PC versie gefixt is dan lijkt het me niet meer dan logisch dat een site als deze daar even vermelding van maakt door middel van een bericht of een review.

 • En als dat probleem over twee weken is opgelost en iemand leest de review, haalt ie hem niet omdat het 'maar' een 7 krijgt.  Een voetnootje over de problemen van de pc-versie zou netjes zijn, maar verder hoeft er niks te gebeuren.

 • Kan die Ahole nu nog steeds geen ban krijgen IG mods? Dit begint gewoon irritant te worden…  Verder is er voor beide iets te zeggen.. Als deze game dus toevallig op de PC gespeeld zou zijn dan zouden er wel punten afgehaald worden? In dat geval vind ik namelijk dat het "deze game is gespeeld op PS4" wel wat groter erbij mag…  Hoor trouwens dat de game ook nog wel eens halverwege opnieuw de gamebestanden wil verifiëren en installeren op PS4…  @That Mr Awesome, andere games worden ook afgestraft door IG op bugs en dergelijke die ook gepacht worden, waarbij ze altijd hanteerde dat het gaat om "het product nu".(Lees The Witcher 3 bijvoorbeeld).. In dit geval zou er dus ook wel wat afmoeten…

 • Haal er ook maar 2 punten van af omdat de combat nog steeds van die casual Assassin's Creed combat is, wat een troep systeem is dat zeg.

 • De combat in de Arkham-games is van zoveel hoogstaander niveau dan die 'troep'-combat in Assassin's Creed.

 • Ik snap de discussie wel die hier ontstaat. We zijn daar misschien inderdaad niet consequent mee, maar niet alle gevallen zijn met elkaar te vergelijken. Omdat de problemen zich echt alleen beperken tot de pc-versies en andere edities - voor zover wij hebben ervaren - gewoon echt goed lopen, en de uitgever de pc-versie ook al van Steam heeft teruggetrokken, hebben we besloten dit niet mee te nemen in het eindcijfer. Als de problemen op alle platformen zouden optreden (zoals bijv. bij Assassin's Creed Unity het geval was), is de situatie anders.  Patches blijven een moeilijk dingetje. We kunnen er gewoon nooit van uit gaan dat een uitgever altijd alles binnen een afzienbare tijd fixt en dat zou ook niet eerlijk zijn naar jullie als lezers toe. Want wie weet duurt het wel drie maanden en dan hebben jij en ik die game allang uit en niets meer aan die patches. Daarom gaan we, normaal gesproken, altijd uit van de situatie op launch.  Is deze werkwijze de perfecte oplossing? Waarschijnlijk niet. Maar deze topgame op 2 platformen (PS4 en Xbox One) punten aftrek te geven vanwege een matige pc-port is naar mijn mening ook niet de oplossing.

 • Nooit een batman game gespeeld.. Ja ik moet me schamen maar goed ik denk dat dit mijn eerste word :) Ben benieuwd!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren