1. Call of Duty: Black Ops 3 review - Zullen we niet snel vergeten

Call of Duty: Black Ops 3 review - Zullen we niet snel vergeten

Je hebt wel eens van die dagen dat je wakker wordt in het ziekenhuis omdat je ledematen eraf zijn gescheurd door een militaire drone, zoals het naamloze hoofdpersonage van Call of Duty: Black Ops 3. Geen probleem. Dankzij nieuwe mechanische ledematen en een apparaatje in je hersenstam, een ‘DNI’ of brain-interface detector, ben je weer helemaal soort-van de oude. En je DNI komt met talloze mogelijkheden.

Dankzij dat stukje futuristische technologie (we schrijven het jaar 2065) kun je via denkcommando’s communiceren met andere teamgenoten, computers naar je hand zetten, drones hacken, of de pacemaker van de buurman stilzetten. Kortom: de DNI is macht, zeker in het begin van de singleplayermodus. Al wallrunnend en doublejumpend jaag je op vijanden van vlees en bloed en keer je vijandige drones tegen hun metgezellen - althans, als je een van drie beschikbare skill trees voldoende uitbreidt.

Simpelweg knallen
Dat klinkt als experimentele Call of Duty-gameplay, toch? Zeker, maar verwacht er zeker niet te veel van. Omdat je de game met vier anderen in coöp kunt spelen, zijn de omgevingen wat grootser dan je gewend bent, maar uiteindelijk draait ’t spelen zelf gewoon weer om ouderwets knallen op drones en voetsoldaten. Dat is vermakelijk, zeker, maar de co-op en je DNI betekenen niet dat Black Ops 3 uit de toon valt ten opzichte van eerdere delen.

Sterker nog, op wat voertuigmissies na, vinden we ’t wel heel vaak ‘simpelweg knallen’. Dat is ook een gevolg van de lengte, want de singleplayermodus duurt in Black Ops 3 negen uur op de Hardened-moeilijkheidsgraad, bijna anderhalf keer de lengte van veel vorige Call of Duty-delen. Toch wil dat niet zeggen dat de singleplayer je met moeite spelende houdt, maar dat is vrijwel volledig de verdienste van het verhaal.

Kwaliteit
Want jeetje, wat een bizarre narratieve wenteling neemt Call of Duty: Black Ops 3 halverwege de game. Het is op dat vlak dat Treyarch Studios laat zien waar het zo in kwaliteit verschilt met andere ontwikkelaars van de serie. De game wekt aanvankelijk een oppervlakkige indruk, om vervolgens waanbeelden, schijndood en genocide te introduceren.

‘Gas terugnemen’ is niet aan de orde, moeten de schrijvers van Treyarch gedacht hebben. Meermaals moesten wij onze controller neerleggen omdat het even te heftig werd, en dat had echt louter van doen met het verhaal en de locaties die je aandoet. Dat de game je uiteindelijk laat twijfelen aan veel van wat je gezien hebt, waarbij het niet eens duidelijk is wie jij bent, of wie de mensen om je heen zijn, zegt wellicht genoeg.

Klinkt vaag? Is het ook. Dat de game zich in de verre toekomst afspeelt, biedt Treyarch mogelijkheden om zijn fantasie de vrije loop te laten. Die vrijheid heeft de studio genomen, wat ook wel wat verwarrend kan zijn. Maar goed, dat maakt de singleplayer tevens de moeite waard, met name voor een tweede (co-op-)speelsessie, gezien sommige referenties en dialoog dan opeens wél te verklaren zijn.

It all comes down to…

Wie de singleplayer uitspeelt, speelt ook de Nightmares-modus vrij. Nightmares is een vreemde eend in de bijt, zelfs in Black Ops 3. Het is de singleplayer met een ander, vrouwelijke hoofdpersonage, dat over de reguliere tussenfilmpjes van de singleplayer heen praat tegen een vreemde, andere antagonist. Die tussenfilmpjes zijn grotendeels hetzelfde, net als de missies, met als grootste aanpassing dat de vijanden van vlees en bloed zijn vervangen met zombies.

Leuk, maar natuurlijk niet zo origineel als de échte Zombies-modus. Daar hebben we niet zoveel tijd in kunnen steken als we graag hadden gewild, maar het coöperatieve Zombies is wederom een waardige pijler naast de single- en multiplayer. En Zombies is ditmaal uitgebreider dan we gewend zijn.

In een groot speelveld, gedoopt in een jaren ‘50-maffiosi sfeertje, kun je onder meer power-up’s bemachtigen uit kauwgomballenapparaten, demonen opwekken door items te vergaren en zelfs controle nemen over The Beast, een monster dat op hoger gelegen plekken kan komen en zo deuren naar nieuwe omgevingen kan openen. We zijn niet verder gekomen dan wave 7, maar het is wel duidelijk dat de modus vele verrassingen kent, en de community een flinke kluif zal hebben aan het blootleggen daarvan.

Multiplayer
Dat we zoveel woorden vuil maken aan de singleplayer- en co-op-modi, heeft een goede reden. Het is namelijk vooral in die modi dat Black Ops 3 innoveert. Met zijn multiplayer lijkt Black Ops 3 zelfs iets terug te keren naar die van Black Ops 2, maar beschouw dat zeker niet als een minpunt. De kleine, compacte en symmetrische maps, de snelle gevechten en de gedegen balans uit de voorganger komen prima tot hun recht in deeltje 3.

Dat wil evenmin zeggen dat het hier een exacte kopie van Black Ops 2 betreft. Zoals na de publieke bèta en onze preview van een korte speelsessie op de Gamescom in Keulen al duidelijk was, is de toevoeging van Specialists, specifieke personages met een tweetal speciale krachten, er een die we toejuichen. Ook in de volledige game zorgen de Specialists, tussen wie je gemakkelijk kunt wisselen alvorens een potje begint, voor een diversere game.

Met name in de grote maps kiezen we voor Outrider, die met haar boog en explosieve pijlen zowel op lange als korte afstand dodelijk effectief is. Haar doelwitten knallen bovendien in een orgie aan bloed uiteen, wat wellicht morbide, maar daarom niet minder bevredigend is. In de kleine maps gaan we vrijwel louter voor Ruin. Met zijn Spikes kan Ruin een ravage inrichten in kleine kamers, simpelweg door ze na een flinke sprong de grond in te slaan. Alles in een straal van één à twee meter delft vervolgens het onderspit.

Met de andere Specialists hebben we iets minder tijd doorgebracht, ook omdat we na verloop van tijd vooral van Outrider en haar explosieve pijlen zijn gaan houden. Zijn we haar zat, dan zijn we eerder geneigd ons heil te zoeken in een van de andere modi dan in andere personages in de multiplayer-modus.

Zoals het rennen van een rondje ‘parcours’ in de Free Run-modus. Of we spelen de minigame Dead Ops 2, die in tegenstelling tot het eerste deel ditmaal heel gemakkelijk te vinden is. En hoewel we de modus niet konden testen, twijfelen we er niet aan dat de competitieve e-sports-modus, het vervolg op het fameuze League Play uit Black Ops 2, ons de komende tijd in vast teamverband weer weken spelende houdt.


Verrassend kunnen we die weelde aan content eigenlijk niet noemen. Weinig shooters zijn zo compleet als de recente Call of Duty-delen en Black Ops 3 is daar allerminst een uitzondering op.

Call of Duty: Black Ops 3 is vanaf 6 november verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc. We hebben de game gespeeld Xbox One en PS4. Let op: de Xbox 360- en PS3-versies van de game bevatten niet de singleplayercampagne.

Conclusie en beoordeling

8
Call of Duty: Black Ops 3 doet op het gebied van gameplay precies wat je van de serie kunt verwachten. Daar verandert de toevoeging van vierspelercoöp weinig aan. Op alle andere vlakken is het derde deel in de Black Ops-serie wel degelijk een stap voorwaarts, mede dankzij een bizar, maar intrigerend singleplayerverhaal dat we niet gauw vergeten.
 • Zombies veelbelovend
 • Weelde aan content
 • Verfijnde multiplayermodus
 • Verhaallijn even onnavolgbaar als bizar
 • Gameplay met name in de singleplayer af en toe wat gewoontjes
 • Het verhaal is soms wel erg warrig,

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Best een laag cijfer voor call of duty doen. Vanmiddag maar is ff testen

 • Laag??? Voor een spel dat al ruim 5 jaar hetzelfde trucje doet en de laatste twee jaar ook steeds meer "leent" van andere spellen? Persoonlijk vind ik het heel erg hoog.

 • Zolang je er plezier aan kan hebben, waarom niet?

 • oh zeker dat hoor je me ook niet zeggen ik denk dat ik hem ook wel uit de budget box pluk voor de zombie modus. Ik zeg alleen dat ik het geen lage score vind voor een spel wat al heel wat jaartjes hetzelfde trucje doet. een 7 had met een spel wat jaren wat hij moet doet goed doet logischer geweest. Persoonlijk vind ik 8 en hoger voor de spellen die net ff iets nieuws brengen en origineler zijn. Maar over smaak valt niet te twisten.

 • Ik.moet eerlijk zeggen dat ik bijvoorbeeld de zombie mode sneller een lager cijfer zou geven als ze veel veranderen. In mijn ogen is het gewoon: if it aint broke, dont fix it.  Ik bedoel niet dat dat voor de hele game telt hoor, voordat mensen boos op me worden haha;)

 • Zo kinderachtig om call of duty games altijd maar in het hoekje "zelfde trukcje" en "zal wel hoog cijfer krijgen" te plaatsten.
  Ja, er is ieder jaar een nieuwe, maar ze proberen he wel altijd net even anders te doen. ALs ie gewoonw eer heerlijk speelt er en weinig op aan te merken val dan verdient ie gewoon een hoog cijfer. Ongeacht hoeveel cods er al op de markt zijn

 • Call of Duty is een stinkend poepiespel!  Is dat ook kinderachtig?

 • Grim aandacht tekort want met zo'n reactie vraag je om negatieve aandacht hoe verrot je een game ook vind.

 • ja want dubble en triple jumps en wallrunning hoort bij cod, is ook totaal niet van andere games gekopieerd ofzo. lmao

 • Wat een tekst… Geef mij maar een video review. De twee minpunten zijn in ieder geval alleen van toepassing op het minst belangrijke gedeelte van de game.

 • Voor een goede, onderbouwde en gewogen tekstuele review kun je beter op PixelCake (PXC) terecht. Die jongens schrijven bizar uitgebreid en geven een heel realistisch beeld van een game.  Ik heb laatst ook de PXC AC-recensie gelezen en die ligt qua niveau en gelaagdheid mijlenver voor op die zeven alinea's van twee tot vier zinnen van IG.

 • Ik bedoelde eigenlijk dat ik video reviews prefereer boven tekst. Bedankt voor de tip in ieder geval.

 • Juist! eigenlijk zou een game als deze en apart cijfer voor de MP moeten hebben. Die single player raak ik al zelden meer aan.

 • Ik heb net op Pixelcake gekeken maar ik vind daar helemaal geen reviews of staan die op het forum zelf?

 • Hebben ze wel maar de navigatie daar is voor verbetering vatbaar want ze bewust vinden is nogal lastig. zoeken op review in de searchknop rechtsboven is een optie.

 • Moet je ze game niet pas reviewen als iedereen de servers gebruikt.

 • Nee dat is meestal bij Call of duty die servers zitten de meeste van de tijd wel snor.

 • Ja, wat je zegt: meestal. Even afwachten kan geen kwaad.

 • Cijfer komt niet echt overeen met jullie review, conclusie en plus- en minpunten…

 • Hoe zit het nou met de ontbrekende singleplayer in Xbox 360 en Playstation 3 versies? Is dat nou waar? En hoe beïnvloed dat het cijfer?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren