1. RollerCoaster Tycoon Classic review - Nu al een klassieker

RollerCoaster Tycoon Classic review - Nu al een klassieker

Het is een volslagen raadsel waarom Atari de merknaam van RollerCoaster Tycoon zo lang door het slijk heeft gehaald. Van RollerCoaster Tycoon 4 Mobile werd niemand gelukkig en ook RollerCoaster Tycoon World kon op wisselende reacties rekenen. En dat terwijl we allemaal diep vanbinnen niets liever willen dan gewoon die eerste twee originele, legendarische games spelen. Gelukkig snapte Chris Sawyer dat ook en kunnen we dankzij deze geestelijk vader van de serie eindelijk overal rollercoasters tycoonen.

Nu hebben we het op InsideGamer regelmatig over de originele RollerCoaster Tycoons, maar laten we dan in deze recensie nog voor de volledigheid even uitleggen waarom die games anno 2016 nog altijd relevant zijn.

Niet alleen hebben de eerste twee delen van deze serie dankzij hun simpele doch koddige grafische stijl de tand des tijds goed doorstaan, ook de gameplay blijft een kleine twee decennia later haast ongeëvenaard. RollerCoaster Tycoon 1 en 2 zijn namelijk ook aan de programmeerkant twee technische hoogstandjes: alles in de game werkt in harmonie.

Harmonieus
De kwaliteit van de attracties, de aankleding van je park, de prijzen, wachttijden, zelfs het weer en wat klanten eerder hebben gegeten, heeft invloed op het gedrag van je bezoekers en zodoende op je park. Plaats een frietkraam en mensen krijgen dorst. Als het regent, kun je vragen wat je wil voor een paraplu. Plaats een pizzakraam vóór een drukke achtbaan en iedereen kotst de boel onder, maar plaats je de pizzakraam ná de achtbaan, dan is iedereen door het lange wachten gegarandeerd uitgehongerd en verkoop je meer pizza’s dan een gemiddeld restaurant in Rome. RollerCoaster Tycoon is bizar logisch en dat maakt het zo onwijs interessant om een pretpark te bouwen en te managen. Zo interessant, dat de formule na een kleine twintig jaar nog steeds geen glans heeft verloren.

Gelukkig zag Chris Sawyer dat ook en met ontzettend veel liefde en aandacht heeft hij dan ook RollerCoaster Tycoon 1 en 2 samengesmolten tot één mobiele game: RollerCoaster Tycoon Classic. Een game zónder microtransacties; je krijgt voor nog geen zes euro gewoon onbeperkt toegang tot alle content uit RollerCoaster Tycoon 1 en diens beide uitbreidingen, en RollerCoaster Tycoon 2. Enkel de uitbreidingen van RollerCoaster Tycoon 2 (Wacky Worlds en Time Twister) alsook de toolkit waarmee je eigen scenario’s maakt, kosten extra geld.

Zo heel veel is er niet eens veranderd aan de games, want als je erover nadenkt leent RCT zich met de grote knoppen en het isometrische perspectief eigenlijk al perfect voor een aanraakgevoelige bediening. Los van dat de grafische stijl en de iconische muziek en geluidjes onveranderd zijn, zijn ook alle knoppen en symbolen ontzettend vertrouwd en herkenbaar. Iedereen die vroegâh RollerCoaster Tycoon heeft gespeeld (alleen maar iedereen en zijn moeder dus) bouwt dus binnen mum van tijd Forrest Frontiers weer helemaal vol.

Maar toch is er iets anders. Het Forrest Frontiers uit RollerCoaster Tycoon Classic is namelijk niet hetzelfde park als uit RollerCoaster Tycoon 1. Omdat alle content uit 1 en 2 zijn samengevoegd, kunnen we ineens hele nieuwe attracties en winkelkraampjes bouwen. Er zijn talloze voorgebouwde achtbanen beschikbaar, er zijn pinautomaten en EHBO-posten te bouwen, prijzen van de wc of een hamburger zijn eenvoudig voor je hele park gelijk te trekken en voor elke attractie kun je een gezellig muziekje instellen. Ongeacht hoe vaak je in het verleden dus al hebt gewerkt aan Forrest Frontiers, in RollerCoaster Tycoon Classic kun je een Forrest Frontiers bouwen zoals je dat nog nooit hebt gedaan. En dan zijn er daarna nog eens bijna 100 parken om te bouwen.

Geen concessies
En het houdt niet eens op bij het samenvoegen. Er zijn ook nog een handvol gloednieuwe functies in RollerCoaster Tycoon geïntegreerd. Zo is het mogelijk om de tijd te versnellen en is inzoomen nu veel soepeler, wat logisch overkomt op een mobiel apparaat met aanraakgevoelig scherm. RollerCoaster Tycoon Classic biedt het beste van al twee legendarische werelden, zonder dat er eigenlijk concessies zijn gedaan voor de mobiele platformen. Zelfs het in elkaar schroeven van je eigen achtbaan gaat voortreffelijk, mede dankzij duidelijke knoppen die zoals gezegd allemaal erg vertrouwd zijn maar wel zo zijn geplaatst dat het fijn werkt op een mobiel apparaat.


Afhankelijk van je schermgrootte kan het wat gepriegel zijn en met name ondergronds bouwen wordt dan een flinke uitdaging, maar dat was helaas altijd al een beetje een opgave in RollerCoaster Tycoon die vooral veroorzaakt lijkt door het isometrische perspectief. Dat probleem is dus ook in deze Classic-editie niet verholpen. Als je de keuze hebt speel je deze game het beste op een tablet, maar zelfs op het kleinere scherm van de mobiele telefoon is het prima te doen. In het ergste geval plaats je een attractie net niet op de perfecte plaats, maar rampzalig zullen de gevolgen niet zijn.

Dit is echt de ultieme RollerCoaster Tycoon-collectie met zo bizar veel content, dat we eigenlijk ook nog hopen op een versie voor pc.

RollerCoaster Tycoon Classic in nu beschikbaar voor Android en iOS.

Conclusie en beoordeling

None

RollerCoaster Tycoon Classic is een bewonderenswaardige port. Chris Sawyer en de zijnen hebben RollerCoaster Tycoon 1 en 2 versmolten tot één game die daardoor tjokvol scenario’s, attracties en achtbanen zit, zonder microtransacties-afhankelijke beperkingen. Bovendien is RollerCoaster Tycoon Classic op heel veel vlakken nét een klein beetje gepolijster is dan de originele uitgaven. De games voelen daardoor aan alsof ze altijd al bedoeld zijn geweest voor mobiele apparaten; dit is immers die ultieme RollerCoaster Tycoon-collectie.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Barstensvol content
 • RCT2-content ook te gebruiken in RCT1-parken
 • Diverse kleine verbeteringen voor mobiele apparaten
 • Geen microtransacties
 • Minpunten
 • Ondergronds bouwen blijft lastig
 • Op kleine schermen is het wat priegelig

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Ik heb hem en op een iPhone 6s dat toch wat groter is dan een IPhone 6-, is het best wel heel erg priegelig. Speel dit op een iPad :)  Ik heb nog kets aan te merken. Ik heb 1 en 2 nooit gespeeld (ik was meer van Sawyers transport tycoon). Er wordt niets uitgelegd. Marketing, grond kopen, dat de diverse groepen de moeilijkheidsgraad is etc. Ik heb het maar even op internet nagelezen. In het spel lees je er niets van.  Verder. Top game!

 • Blij van dat er niets wordt uitgelegd. Zo moeilijk is deze game niet te begrijpen. Ik heb liever dit dan een verplichte zeiktutorial die mij vertelt dat ik met mijn vinger op het scherm moet drukken om het spel te kunnen spelen ;)

 • Gewoon een tutorial die je kan skippen, dat zijn de beste ;)

 • Je kunt de RollerCoaster Tycoon games nu een voor prikkie op steam kopen:  RollerCoaster Tycoon DeLuxe 1,49: http://store.steampowered.com/app/285…
  RollerCoaster Tycoon 2 Complete 2,49: http://store.steampowered.com/app/285…
  RollerCoaster Tycoon 3 Platinum 4,99: http://store.steampowered.com/app/2700/  Anders kun je het beste gewoon lekker Planet Coaster kopen. :)

 • Eens!

 • Deze week ook begonnen met planet coaster. Geweldige game. Misschien deze RC voor tablet halen.

 • Wat ik wel irritant vind, is dat er geen optie geboden is om de entree in te stellen. Hierdoor ben je verplicht al je attracties te micromanagen. Dit maakt de game in het algeheel uitdagender, maar haalt ook het relaxe er af. Ook heb ik het idee dat vandalisme vaker voorkomt dan in de ´normale´ pc/versie. Het maakt niet uit hoeveel bewaking ik laat patrouilleren, nog altijd slopen die balzakken van bezoekers mijn bankjes en prullenbakken.  Ik had mijn bedenkingen bij het touchscreen, maar hoewel ik de muis er nog steeds zwaar boven verkies, werkt het toch echt verrassend goed. Erg leuk om de game ook op deze wijze te kunnen spelen. Ik raad nieuwkomers dan ook echt aan deze game eens te proberen.

 • Is dit een goede schijtgame?

 • Eensch, vind het ook vaag dat je geen entree kunt vragen, zorgt voor een stukje minder inkomen. Aan de andere kant maakt het de game wel iets uitdagender door, zoals je aangaf in je post, micormanagement.  Mijn broer en ik hebben ook ervaren dat het vandalisme behoorlijk hoog ligt. Blijkbaar trekken onze parken veel haatzaaiende en aggresieve bezoekers… Jij ook gemerkt dat bezoekers klagen over de restrooms? Krijg om de zoveel tijd dat men geen toilet kan vinden. Hele park staat er vol mee :').

 • Dat was in het origineel soms ook wel het geval. Kan zijn dat ze net niet goed staan, doordat iedereen bijvoorbeeld moet wachten voor een drukke attractie, daardoor direct naar de wc moet als ze uit de attractie komen en daarom klagen.

 • Haha ja idd. Ze schijten voor mijn part maar tegen een boom. Ruimen Richard en Bennie de schoonmakers wel weer op ;)  Wellicht patchen ze die shit er allemaal uit. Maar volgens mij is dit een port van deeltje 2 met de maps van 1 er in. Heb het niet opgezocht, maar dit gevoel heb ik wel.  Kaiszer, met een Tablet wel, een telefoon vind ik eigenlijk net iets te klein om dit tof te kunnen spelen. Wellicht dat ieder ander dit anders ervaart, maar ik druk dan op van alles wat ik niet aangeklikt wil hebben. Krijg ik een kort lontje van :p

 • Ik heb hardop gelachen om je eerste stukje!

 • Wacht is even….. kun je de prijs van de entrees bij elke attractie niet meer zelf bepalen??? En gebruikt deze game een cloud? Want als ik over paar jaar een nieuwe tablet heb wil ik graag verder op die tablet waarin gebleven ben.
  Ik twijfel of ik dit koop, ik heb deze al op steam gekocht met de packs voor 4 euro. En ik kan waar dan ook spelen

 • Entrees van de attracties wel, maar niet langer meer bij de ingang. Dit zorgt voor minder money in de pocket en meer gemanage bij attracties die al een tijdje zwakke tot geen rijen vertonen of juist super populair zijn.

 • Game gebruikt wel cloud overigens :)

 • Benjaminben@ thx. Maar dat socks wel met de entree van de park. De toegang tot het park is gratis, welk park doet dat in de wereld??  En @casartelli ook thx

 • Haha, dat terwijl ik het juist altijd erg dubbelop vond : én dokken voor entree, én vervolgens ook nog eens per attractie. Dat zie je in Nederland weinig tot niet (enkele speciale attracties daar gelaten).

 • Rollercoaster tycoon is altijd gaaf om te spelen! wordt nooit saai

 • Ik had nog nooit een game voor android (of enig ander "mobile" platform) gekocht, maar over deze klassieker (what's in a name?!) heb ik geen seconde getwijfeld. Hoewel ik een beetje sceptisch was vanwege de falende andere RollerCoaster Tycoon games werkt deze perfect op mijn tablet! Ik heb er de grootste lol mee en het is een fantastische en nostalgische trip down memory lane :)

 • is paden aanleggen echt zo zwaar langzaam? je zou denken dat je gewoon met je vinger de weg tekent, maar zo werkt het niet… of ik mis iets?Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren