1. Disney Afternoon Collection review – Only 90’s gamers will remember this

Disney Afternoon Collection review – Only 90’s gamers will remember this

Een hele generatie gamers is opgegroeid met een programmeerblok van Disneytekenfilms zoals DuckTales, Chip ’n Dale: Rescue Rangers (Knabbel & Babbel: Rescue Rangers voor ons Nederlanders), TaleSpin en Darkwing Duck. Die series waren niet alleen uitstekend vermaak voor de jonge kijkers, ze gingen vaak ook gepaard met voor die tijd uitstekende games. In de laatste levensjaren van de NES was de Japanse ontwikkelaar Capcom verantwoordelijk voor een aantal van de beste licentiegames die ooit zijn verschenen.

De Disney Afternoon Collection is een met liefde samengestelde verzameling van zes van deze games. Voor een schijntje van wat deze spellen tegenwoordig op eBay vangen kun je op deze manier DuckTales, DuckTales 2, Darkwing Duck, TaleSpin, Chip 'N Dale: Rescue Rangers en Chip 'N Dale Rescue Rangers 2 spelen. Deze NES-klassiekers zijn niet alleen zo opgepoetst dat ze er op moderne tv’s mee doorkunnen, ze hebben hier en daar ook wat handige upgrades gekregen.

Be kind rewind
De opvallendste daarvan is de mogelijkheid om de actie even terug te spoelen. Duikel je net even onhandig in een ravijn in DuckTales, dan hoef je niet meteen opnieuw te beginnen, maar draai je de tijd terug naar het moment vlak voordat je die mislukte sprong maakte. De puristen zijn op dit moment al woest naar beneden gescrold om hun ongenoegen te uiten, maar om heel eerlijk te zijn is deze toevoeging eigenlijk wel nodig om veel van deze games leuk te houden. De kans is groot dat je vandaag de dag minder tijd en geduld hebt om langs lastige en ronduit oneerlijke stukken te komen dan toen je jong was en niets beters te doen had.

Ook de optie om het spel op ieder gewenst moment op te slaan is een welkome toevoeging. Niet dat deze games weken van je tijd kosten. Gemiddeld zijn ze binnen een uurtje uit te spelen mits je een beetje geoefend bent in het ontwijken van de soms behoorlijk lastige obstakels. Spelers die deze spellen wel helemaal uit het hoofd kennen kunnen losgaan in de Boss Rush – waarin je alle eindbazen achter elkaar geserveerd krijgt – en de Time Trials waarin je tegen de klok racet om het spel zo snel mogelijk uit te spelen.

Tand des tijds
Ook zonder deze extra’s zijn de meeste games op deze verzameling nog steeds prima speelbaar. De eerste DuckTales is daar het perfecte voorbeeld van. Dagobert Duck rond stuiteren op een wandelstok is nog steeds erg leuk en de grotendeels open opzet van de levels staat nog steeds als een huis. DuckTales 2 ziet er merkbaar beter uit, speelt net ietsje fijner, maar heeft helaas niet dezelfde geniale soundtrack als het eerste deel. De muziek van het maanlevel is niet voor niets nog steeds legendarisch.

Het minstens zo uitstekende Rescue Rangers is ook mooi oud geworden. De platformgameplay waarin je objecten kan oppakken en gooien is simpel en effectief en ook hier is de soundtrack van bijzonder hoog niveau. Het tweede deel bouwt hier lekker op voort, maar is daardoor ook net wat minder memorabel. Darkwing Duck is ondertussen een ietwat frustrerende game die nog het meeste weg heeft van Mega Man. Als het spel je niet gek maakt met zijn vele gemene vijanden en eindbazen is ook dit avontuur nog steeds prima te pruimen.

Datzelfde gaat helaas niet op voor TaleSpin, een shoot ‘em up met de beer Baloe uit Jungle Book als de piloot. Er is een reden dat deze game zelden genoemd wordt als het gaat om de meest legendarische Disney-games voor de NES. Dit spel heeft als uniek punt dat je het vliegtuig ondersteboven kan keren om de andere kant op te schieten, maar verder is het eigenlijk niet zo heel erg boeiend.

Disneymuseum
Naast de collectie van een boel uiterst zeldzame NES-klassiekers is The Disney Afternoon Collection ook een mooi verzamelwerk van achtergrondinformatie. Het spel bevat gedetailleerde scans van de tekeningen die de ontwikkelaars gebruikte om de bekende personages om te zetten naar pixels en er zijn zelfs korte beschrijvingen bij dit bronmateriaal toegevoegd. De moeite die is gestoken in het verzamelen van al deze details is prijswaardig, want de kans was groot dat het anders voorgoed ergens in het archief van Capcom was gebleven.


Wie dus ook maar een beetje nostalgie heeft voor de tekenfilms en de games doet er verstandig aan om in het museumgedeelte van deze collectie te duiken of gewoon door de in 90’s stijl vormgegeven menu’s te snuffelen. De mogelijkheid om alle losse nummers van de verschillende soundtracks te luisteren is de spreekwoordelijke kers op de taart. Op die manier kun je op iedere gelegenheid de 8-bit versie van de DuckTales-intro aanzetten.

Disney Afternoon Collection is sinds 18 april verkrijgbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Voor deze recensie speelden we de PlayStation 4-versie.

Conclusie en beoordeling

8
The Disney Afternoon Collection is de beste legale manier om een zwik klassieke Disney NES-games te spelen. Dat je de actie kunt terugspoelen en het spel halverwege kunt opslaan zijn bovendien welkome toevoegingen die deze spellen voor nieuwe spelers en oude spelers met minder geduld weer toegankelijk maken. Het hele pakket is zo gelikt en met liefde in elkaar gezet dat je je er weer even jong door voelt.
 • toffe nieuwe toevoeging
 • fantastische aankleding
 • Vijf klassieke games
 • TaleSpin valt uit de toon

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De titel zorgt voor dat ik mij oud voel.  Wel mooi om te lezen dat de collectie een goed cijfer krijgt.

 • Hoe oud ben je dan als ik vragen mag?

 • 28 (van af 12 mei 29)

 • Hopelijk komt Sega nog eens met iets dergelijks.
  De Megadrive games Castle of illusion, Quackshot starring Donald Duck en World of illusion waren 3 enorm goede spellen.
  Vooral Quackshot hebben we enorm veel gespeeld :D

 • Nostalgie modus aan en meteen gekocht!

 • Veel plezier ermee kerel. Die deuntjes van de Duck Tales game krijg je de eerste 3 weken niet meer uit je hoofd ;)

 • zit knabbel en babbel er ook bij? zie die niet in de beelden of het is een andere dan ik heb gespeeld vroegah.

 • Chip 'n Dales 1&2 zitten in het pakket ja.

 • Nice… echt jeugdsentiment, kijken of ik het nu wel uit kan spelen.  wat kost het, jij hebt hem aangeschaft zag ik…  *edit, lama, 20 euro.

 • Er is recentelijk toch ook een remaster gekomen van Ducktales als ik het goed heb. Is dat dezelfde game die bij deze collectie zit?

 • Nee dat is niet dezelfde game die in dit pakket zit.  Over de remaster zijn de meningen erg verdeeld, ik vind dit in ieder geval de betere versie.

 • Het is dus wel dezelfde game, maar dan niet grafisch geüpdatet als ik het goed begrijp. Zou dan toch voor de remaster gaan in dit geval

 • Ik vind de remaster lelijker dan het origineel, tevens krijg je hier ook nog 4 andere games bij.

 • "DuckTales Remastered" was geen 1:1 namaak van het Nes-spel. Dat gaat verder dan alleen de graphics of muziek. De makers hadden de opzet van sommige levels veranderd. Door sommige mensen werd deze opzet, naast cutscenes en veranderde / nieuwe levels, niet helemaal gewaardeerd. Vooral omdat de vaart er een beetje uit ging, wat het spel wat leek uit te rekken.  Zelf vond ik de remaster best goed gelukt, al snap ik de minpunten die sommigen erbij hadden. In deze "Disney Afternoon Collection" zie ik een snelle incash-actie, zoals we dat eerder bij "MegaMan Legacy Collection" zagen: een aantal oude Nes-games die snel worden verkocht, zodat Capcom daar tenminste weer eens iets aan verdient én wegens nostalgie zelfs lof daarvoor krijgt. Het zijn stuk voor stuk prima games voor een zacht prijsje, maar toch komt het over als snel geld verdienen.  Vreemd dat deze collectie trouwens niet op de Switch of 3DS uitkomt. Toen deze games uitkwamen bestonden Xbox en Playstation nog niet eens! Je speelde ze op de Nes of Gameboy. Ook daar zit nostalgie, maar dát laten ze blijkbaar wel liggen. Je zou zeggen dat het geen enkele moeite is om deze ook naar de Nintendo systemen te brengen. Stelt qua grootte of technische specificaties helemaal niks meer voor. Dat Nintendo hier buiten de interesse valt bij Capcom, valt me dan wel weer behoorlijk tegen.  Voor zijn tijd echter? Geweldige games, vooral "DuckTales", "Rescue Rangers" en "Darkwing Duck", al is de rest ook uitstekend! Grappig hoe de moeilijkheidsgraad even wordt aangehaald in de review. Vroeger was dat echt geen probleem, ook niet zónder flauw terugspoelknopje. Games moeten wat uitdaging in zich hebben. Wat is anders de prestatie ze te winnen?  In Nederland en België kenden we dit overigens niet als "Disney Afternoon". Misschien hier beter als "Disney Club Collection" of later "Disney Festival Collection" uit te brengen? :P

 • 5 games voor 20 euro is toch geen snelle cash actie? Verder zit er nog toffe artwork bij en aantal nieuwe modi. Prima collectie en als je het te duur vind download lekker een emulator + rom.

 • Feitelijk zijn het er 6 maar Talespin zal niet veel gespeeld worden :)

 • Ik telde die expres al niet mee haha :)

 • Ow, ik zeg hierboven ook niet dat de games niet leuk zijn. Ze zijn op zich allemaal tof (al is "Tale Spin" duidelijk het minst interessant, aldus velen).  Het is meer de manier waarop Capcom wederom even 6 oude games terug in de verkoop gooit als collectie, om wat bij te verdienen eraan. Om dezelfde reden stond ik ook niet achter de "MegaMan Legacy Collection", terwijl ik een gigantische van van de serie ben.
  Ik zeg dit niet omdat ik het duur vind (zacht prijsje), maar omdat het zomaar even uit de lucht komt vallen. Toegeven: in o.a. een Virtual Console was je in totaal meer kwijt geweest. Het gaat meer om Capcom's houding. Even snel verdienen aan nostalgie en er nog lof voor krijgen ook…  Maar de games zijn geweldig! En ja, eerlijk is eerlijk, dat ze Nintendo overslaan bevalt me gewoon echt niet. Ik zie de reden niet. Capcom verdedigde dat met het argument, dat ze "Ultra Street Fighter II" ook al naar de Switch brengen. Zie niet echt hoe het één het ander uitsluit, maar goed…  Misschien later nog eens, desnoods in een toekomstige Virtual Console. Mijn vorige bericht ging echter vooral over het verschil tussen "DuckTales" en "DuckTales Remastered". :)

 • Schijnbaar is er een markt voor dit soort oude opgepoetste klassiekers met wat leuke extra's in de vorm van art + spel modi.  Capcom voldoet aan die vraag vind het dan wat raar om ze dit kwalijk te nemen. Als de mega-man collection niet had verkocht was dit ook nooit uitgegeven.

 • Er is zeker een markt voor. Leuke extra's zijn ook mooi. Ik zeg ook niet dat er iets mis is met de collectie op zich. Wel duidelijk om snel een zakcentje aan te verdienen voor Capcom en ik baal ervan dat ze Nintendo lijken over te slaan. Ben daarentegen wel fan van deze games (al heb 4 van de 6 al op de Nes).  Hoor zelf ook bij de doelgroep overigens, aangezien ik deze ook wel zou kopen. Tweestrijd, haha. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren