1. PES 2018 review – Perfectioneert zonder te vernieuwen

PES 2018 review – Perfectioneert zonder te vernieuwen

Met PES 2018 bouwt Konami ijverig voort aan de lijn die zo halverwege dit decennium is ingezet. De Japanners zagen in dat ze vooral op gebied van gameplay de concurrent konden aftroeven en stellen sindsdien alles op alles om de perfecte voetbalsimulatie neer te zetten. Met deze jaargang zijn we daar weer een stapje dichterbij.

Ongekend nauwkeurig
Want man, man, wat speelt PES 2018 als een droom. De voorgaande editie speelt natuurlijk al fenomenaal, en stiekem de editie daarvoor ook al, maar toch heeft Konami nog wat punten gevonden om te verbeteren. Kleine punten, eerlijk is eerlijk, maar punten die we zeker kunnen waarderen. Spelers gebruiken nu veel meer het lichaam als ze bijvoorbeeld een bal aannemen. Om de bal zelf mee aan te nemen, maar ook om hun tegenstander mee op afstand te houden.

Je hebt zelf niet veel controle over hoe de speler de bal afschermt, waardoor het soms wat frustrerend is als je de bal kwijtraakt, maar als je de situaties goed leest is het na een tijdje wel degelijk mogelijk om een goede inschatting te maken. Zo kun je weloverwogen bepalen om je worstelende spits aan te spelen als je denkt dat hij goed en stevig staat en zijn mandekker kan hebben, of toch besluiten al voetballend voor een andere oplossing te kiezen.

Of je hem nu aanspeelt of een ander, in beide scenario’s valt positief op hoe krankzinnig veel controle je hebt. De besturing in PES is digitaal in de zin van hoe precies je bepaalt hoe hard de bal gaat, welke kant de bal opgaat, of dat je speler een voetje uitsteekt of de bal alvast uit de lucht plukt. Het zorgt ervoor dat je van ver buiten de zestien snoeihard – maar loepzuiver – de bal in de kruising kan jagen, of binnen de zestien de bal lullig langs de keeper rolt, of juist een geweldige steekbal kan geven zoals Frank de Boer dat in ’98 tegen Argentinië deed, als je ziet dat jouw spits al diep gaat. Want je medespelers spelen ook echt mee en zoeken voortdurend de ruimte op.

Het resultaat is dan ook puur spektakel waar het voetbal vanaf druipt. Zelden veerden we zo vaak vol enthousiasme uit onze bank als tijdens het spelen van PES 2018. Als die ene pass, die kapbeweging, dat lobje over de verdediging en vervolgens die ram in de linkerbovenhoek van de goal allemaal lukken, dan is dat pure emotie en voetbal op zijn best. Die onwijs strakke besturing betekent overigens niet dat ook alles gewoon maar goed gaat. Spelers maaien een bal ook nog af en toe voorlangs of springen verdedigend net onder de bal door, met alle gevolgen van dien. Gebeurt in het echt immers ook – voetbal is niet altijd mooi.

Keepers zouden wat ons betreft wel nog iets vaker hun best moeten doen. Bij tijd en wijle beslissen ze zeker wedstrijden met wereldreddingen die voor evenveel Oh!’s en Ah!’s zorgen als de goals die we maken, maar soms rollen er ook ballen onnodig in en had de desbetreffende keeper wel degelijk genoeg tijd om gewoon eerst een stapje te zetten alvorens hij een hoek in dook. De keepers van PES zoeken daarmee af en toe het randje van frustratie op.

Ook de scheidsrechters betrappen we – niet voor het eerst in PES – nog weleens op rare acties. Echt frustrerend zijn ze niet, ze zijn juist eerder vaak iets te coulant. Aanslagen op achilleshielen worden gerust met een gele kaart of zelfs een waarschuwing afgedaan, terwijl daar natuurlijk vuurrood op hoort te staan. Soms komt het ons natuurlijk goed uit, als onze verdediger gewoon mag blijven staan bijvoorbeeld, maar echt realistisch is het niet.

Buiten het veld
Op het veld is PES 2018 een weergaloze voetbalervaring waar weinig op af te dingen valt, los van wat momentopnames met de scheidsen en keepers. Kijken we naar wat buiten het veld zich allemaal afspeelt, dan moeten we dezelfde minpunten aanhalen als eigenlijk ieder jaar. Het is pijnlijk duidelijk dat Konami zich volledig heeft gefocust op het nog verder bijschaven en perfectioneren van de gameplay, terwijl het alle opsmuk van de game haast opgegeven lijkt te hebben.

Het commentaar is bijvoorbeeld om van te huilen, vooral wanneer de twee commentators gewoon door elkaar beginnen te lullen. Beginnen over de licenties is natuurlijk ook ieder jaar weer een inkoppertje, maar het tekort aan clubs en competities ondermijnt ook echt de rest van de game.

Neem de Master League. Het kroonjuweel van weleer van de serie mag sowieso weleens een flinke oppoetsbeurt gebruiken, maar wat is een Champions League zonder Bayern München? Hoe bouw je je droomteam met maar zo weinig competities? En wie heeft er zin om een uitgebreid en gedetailleerd trainingsschema op te stellen voor fictieve jeugdspelers wiens namen gegenereerd zijn door katten over toetsenborden te laten lopen?

Ook breng je in de Master League veel tijd door in de menu’s van PES 2018, die er nog altijd uitzien alsof ze in simpel HTML geklopt zijn. En het weliswaar moderne maar zeer beperkte arrangement aan achtergrondliedjes verveelt ook erg snel. Kleine vernieuwingen zoals afkoopsommen in contracten van nieuwe spelers en een nieuwe challenge-modus moeten iets meer vuur aan je schenen leggen, maar nog steeds hoeven we zelden tot nooit met langslepende blessures om te gaan of met opstandige spelers, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken dat we na 77 dagen alweer op straat staan.


Andere vernieuwingen beperken zich tot de terugkeer van de Random Selection Match en de toevoeging van een coöperatieve modus voor maximaal drie versus drie spelers. Het zijn op zich leuke vernieuwingen, maar baanbrekend is het allemaal niet. Het is in ieder geval niet genoeg om de harten te winnen van de mensen die nog nooit een seizoen lang PES hebben gespeeld. Wie wel netjes alle jaargangen van PES in de kast heeft, kan PES 2018 er gerust aan toevoegen.
PES 2018 is nu beschikbaar op pc, Xbox One, PS4, Xbox 360 en PS3. Voor deze recensie is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Conclusie en beoordeling

8,5
De gameplay van PES 2018 is ongekend goed en Konami weet zichzelf wederom te overtreffen. Wel echter met een dusdanig kleine marge, dat we zoiets hebben van ‘joh, Konami, misschien moet je je ook eens op wat andere dingen focussen’. De steengoede gameplay is weliswaar genoeg reden voor de vaste fans om PES 2018 blind aan te schaffen, maar de waslijst aan bekende minpunten (licenties, commentaar, karige modi) is eveneens reden genoeg voor de rest van de wereld om PES 2018 blind niet te kopen.
 • Sensationele goals
 • Zeer strakke besturing
 • Fenomenale gameplay
 • Erbarmelijk commentaar
 • Karige aankleding buiten het veld
 • Keeper en scheids mogen nog wat beter

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Blabla fifa beter , blabla PES beter. Zo das ook al weer gebeurd.  Vond de demo wel lekker spelen. Hopelijk updaten ze de logo even , is een beetje raar als Neymar nog met een Barce shirt erop staat.

 • Eens maar gelukkig heb ik die overdreven figuren (vaak met enkele reacties op de site) nog niet gezien. Kenmerkend is vaak dat het de ene game volledig afbrand, alszijnde brandhout slecht, de andere game wordt gewarshipped. heel tergend en eenzijdig en totaal niet serieus te nemen. De cijfers van beide games zie ik ook niet verder afwijken dan 0.3 punt want beide lijken echt heerlijke games te worden.

 • Niet serieus te nemen? Heb demo fifa 18 uitgebreid gespeelt won gelijk simpel op wereldklasse. Kwa gameplay is pes gewoon veel dieper, grafisch ziet het er ook beter uit. Keepers in pes zijn juist erg goed. Ik speel dan ook op superstar en licenties is een beetje laf minpunt aangezien ea deze op een vieze manier tot 2020 hebt vast gelegd. Ik ben een zeer goede speler, en speel fifa en pes toen nog iss al sinds de jaren 90. Dus ik weet wel waar ik het over hebt. En voor de scheidsrechters komt er een patch. Dit zijn dus geen minpunten. Deze reviewer heeft duidelijk niet op superstar gespeelt ook. Op andere sites krijgt pes een 9 of hoger. Zeer terecht. En mensen fifa 18 ziet er nog lelijker uit dan fifa 17. En de belichting is ook veel minder als in pes.

 • En zo zijn er weer andere sites waar PES een 8 of lager scoort. En moeten reviews gebaseerd worden op eventuele toekomstige patches? Dat jij Fifa 18 slecht(er) en PES superieur vindt houdt overigens niet in dat dat voor de rest van de wereld ook zo geldt.

 • Prachtig dat je je aangesproken voelt en n goed voorbeeld geeft van wat evulution probeerde uit te leggen. "Kenmerkend is vaak …. ", mooi dit.  On topic: heb je de game ook online kunnen testen?

 • Ik koop elk jaar beiden… De gameplay van Pes is zó goed… Maar bij FIFA is de atmosfeer weer zo goed..  De graphics en gameplay van PES met het geluid, de menus en licenties van FIFA.. zou perfect zijn.
  En Career mode - Master league is in beide gevallen kut..

 • Jep het blijft lastig maar ook voor mij zou het een mix zijn. Ik vind de passing vrijer/lekkerder in pes maar het schieten voelt daar voor mij weer erg gevoelloos. Menu's en licenties zijn idd voor fifa. Grafisch zou ik ook een mix willen. De tussenfilmpjes en gezichten van pes maar de gameplay graphics wanneer er gevoetbald wordt en het veld van Fifa. Dat oogt wat strakker naar mijn smaak. Alleen ik wil wel de avondbelichting van Pes want de grasmat is weer te mat in de Fifa demo in avondmodus. Al hoeft het ook weer niet zo giffluorgroen als in Nou camp in de pes2018 demo. :S

 • Zoals altijd, PES gameplay is better (uitdagender), FIFa's aankleding is beter. Ikzelf ben fan van de FUT-modes en moet hierin constateren dat de gelijke modes in PES flink onderdoet.  Graphics had ook als + mogen staan. De gezichten zien er nog beter uit als in andere voetbalgames.  Het is de hoogste tijd voor PES om te gaan focussen op (competitie) licenties. Al jaren een struikelblok maar de belangen worden groter en groter aangezien zei dreigen hun CL licentie te verliezen na 2019.

 • Dat willen ze wel, maar kunnen ze niet. De Premier League en Bundesliga zijn exclusief tot 2020. Daarna hebben zij als eerste de optie om dit te verlengen. Helaas…. Het wordt tijd dat de FIFA, dan wel de EU hier iets aan doet. Oneerlijke concurrentie.  Als de Bundesliga lid wordt van de FifPro, kan PES ook gewoon alle spelers in het spel verwerken en zelfs een Duitse competitie met echte spelernamen, maar nep teamnamen (Zoals de premier league).  Ik weet overigens niet hoe dit in andere landen geregeld is (bijv. Belgie).

 • Klopt, maar ik denk dan ook aan andere competities. Misschien minder interessant op het eerste oog, maar toch weer meer content.

 • De EU heeft wel wat beters te doen dan zich bemoeien met de licenties voor een fucking voetbalspelletje.

 • Zucht…

 • Ik ben vooral benieuwd of de retail wat meer lijkt op de beta, of juist meer op de demo. De licenties vind ik persoonlijk niet zo'n probleem, ik ben geen diehard gamer en speel ook weinig online. En zeg nou zelf, hoe vaak speel je met of tegen een ploeg als FC Inter Turku (Finland) of AC Horsens (Denemarken). Het gros van de spelers speelt met Real Madrid, Barcelona, etc.  Het gaat mij om de gameplay en in dat geval is PES dus een goede keuze. Overigens is die option file ook niet zaligmakend, tenzij Konami geen limiet op het aantal slots heeft gezet. Ook zou de stadium editor weer een goede toevoeging zijn (al is het offline).

 • Je hoeft niet te lang wachten op de retail-versie: Vandaag komt het spel uit!
  Maar dat weet je natuurlijk al ;)

 • Mooie score! Maar er kom't zoveel echt zoveeeeeeel dus de voetbal spellen moeten maar wachten…

 • @ Lars Cornelis,
  Ik neem aan dat je deze review hebt geschreven vóór de release-datum?
  Konami had beloofd dat de verdediging in een day-one patch zou worden verbeterd.
  Omdat ik daar niets over lees neem ik aan dat je daar niet van op de hoogte was? Er waren namelijk klachten over de demo dat de verdediging niet goed stond en je er makkelijk doorheen kon lopen. Dat zou nu dus verbeterd moeten zijn, als de day-one patch al meegegaan is met het verschijnen van het spel.
  Verder kan ik me niet vinden over je klacht over de keepers. Ik heb ze nog niet op een echte blunder weten te betrappen.

 • Die patch was er al net voor de releasedag :) Dus dat is 'meegenomen', al heb ik niet bijzonder veel verschil gemerkt.

 • Die patch was er al net voor de releasedag :) Dus dat is 'meegenomen', al heb ik niet bijzonder veel verschil gemerkt.

 • Ik wacht nog even op Fifa 18 !

 • Voor mij word het weer 100% FIFA. Ik speel alleen maar FUT, alleen die mode veegt PES helemaal van de kaart. Tevens vind ik de aankleding van een game superbelangrijk. Alleen goede gameplay is voor mij simpelweg niet genoeg. Konami moet dringend ingrijpen en PES moderniseren. Het ziet er al decennialang hetzelfde uit buiten het veld. Als dat gebeurd kan ik een paar licenties wel door de vingers zien. Nu is het net alsof Konami met de oogkleppen op heeft gericht op alleen de gameplay. Erg jammer. Maar zie FIFA alleen maar verder uit lopen als ze qua gameplay weer een stap vooruit hebben gemaakt. Dat is op zich niet zo moeilijk, aangezien er op FIFA 17 wel het een en ander aan te merken viel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren