1. Rayman Legends Definitive Edition review – Dezelfde game, nu op Switch

Rayman Legends Definitive Edition review – Dezelfde game, nu op Switch

Rayman Legends Definitive Edition laat een beetje dubbel gevoel achter. We kunnen niet ontkennen dat deze versie de meeste content van alle Rayman Legends-versies bevat, maar de nieuwe content is zó kleinschalig dat we hier te maken hebben met nagenoeg dezelfde game als op de Wii U, PS4 en Xbox One. Daar staat tegenover dat het wel een verdomd goede platformer is.

Voor Switch-eigenaren die nog nooit van Legends hebben genoten, maar wel van platformers houden, is dit een no-brainer: Legends mag zich – net als voorganger Rayman Origins – onder de beste moderne 2D-platformers scharen. Er zit een bepaalde flow in de gameplay die er voor zorgt dat het heerlijk is om met het ledemaatloze mannetje door levels heen te rennen, zweven en slaan. Levels zijn zo opgebouwd dat je bijna nooit uit die flow wordt gehaald, wat vooral van time trials een heerlijke bezigheid maakt.

Genieten
Maar ook als je je richt op het verzamelen van wezentjes genaamd Teensies, die in elk level in kooien zitten verstopt, blijft het genieten. Elke wereld vuurt unieke gameplayelementen op je af die het spel constant verrassend houden. In het ene level vlucht je voor honderden bijtgrage zwarte wezentjes over lavakuilen, terwijl je in het volgende level op de maat van Ram Jams Black Betty aan het rondspringen bent. Gecombineerd met de werkelijk prachtige grafische stijl en erg precieze besturing mogen we hier spreken van een game die zijn genre meester is.

Wel is het een kwestie van persoonlijke smaak of de variatie uit Legends of de puurheid van levels uit Rayman Origins je voorkeur genieten. Ondergetekende is een groter fan van laatstgenoemde, wat het extra leuk maakt dat een groot deel van die levels ontgrendelbaar is in Legends. Na elk level ontvang je een ticket; kras dat open en je maakt kans op het ontgrendelen van een level uit Origins. Deze levels genieten mijn voorkeur omdat de voornoemde flow hier nóg beter tot zijn recht komt, maar sowieso is de complete tijd die je in de game stopt de moeite waard.

Weinig nieuws onder de zon
Maar hoe verdient de game nu zijn ‘Definitive Edition’-benaming? Nou, eigenlijk nauwelijks. Ten eerste zijn er van een aantal levels twee varianten. In Rayman Legends op de Wii U krijg je in bepaalde levels hulp van een wezen genaamd Murfy, die je via het touchscreen omgevingspuzzels kan laten oplossen. In de versies op andere platformen heb je door het gebrek aan een touchscreen iets minder invloed in de Murfy-levels: je blijft gewoon Rayman besturen en kan door op de actieknop te drukken Murfy automatisch de omgeving in levels laten aanpassen. De Switch-versie bevat beide varianten. Zo kun je de game net zo spelen als op de PS4 en Xbox One met de Joy-Cons of Pro Controller, maar daarnaast kun je de Murfy-levels ook spelen door je Switch uit de dock te halen en het touchscreen op het apparaat te gebruiken. Het beste van beide werelden dus eigenlijk.

Verdere toevoegingen zijn nog verwaarloosbaarder. Rayman Legends puilt uit van de ontgrendelbare personages om Rayman mee te vervangen en personages die eerder exclusief waren voor andere platformen zitten allemaal in deze editie. Denk aan Rayman en kornuiten die in kleding uit Assassin’s Creed en Far Cry 3 zijn uitgedost. Ook nieuw is een toernooimodus in de minigame Kung Foot, waarin je een bizar potje voetbal speelt. Daardoor is het nu mogelijk om met vrienden toernooitjes te doen in het spel. Kung Foot is echt leuker dan het klinkt en is zeker de moeite van het proberen waard, maar de toevoeging van een toernooi is er geen die een tweede aankoop rechtvaardigt.

Loading…
De Switch-versie is daarnaast even wennen voor mensen die de Xbox One- of PS4-versies al gespeeld hebben. Die versies hebben namelijk nagenoeg geen laadtijden, terwijl je in de Switch-versie al snel een seconde of tien bij het schakelen tussen een level en de hub-wereld moet wachten. Dat is wel een beetje irritant, maar ook niet zo’n gigantische ramp dat die het spelplezier vergalt. Buiten dat biedt de Definitive Edition nagenoeg dezelfde ervaring als op de huidige generatie consoles.

Het maakt de vraag of je Rayman Legends moet aanschaffen in ieder geval simpel te beantwoorden. Heb je de game al uitgebreid gespeeld op een ander platform? Dan bevat de Definitive Edition niet genoeg nieuw materiaal om je tanden in te zetten. Wordt dit je eerste kennismaking met de game of wil je hem gewoon nog eens spelen, maar dan op je nieuwe Switch? Gewoon doen, want Rayman Legends is een geweldige game!

Conclusie en beoordeling

Rayman Legends Definitive Edition bevat alle content uit de andere versies van de game en doet daar nog een minuscuul schepje bovenop. Dat maakt de game vooral interessant voor platformfanaten die voor het eerst aan de slag gaan met de game. Heb je het spel al uitgebreid gespeeld, dan zijn de nieuwe toevoegingen niet genoeg om een tweede aankoop te rechtvaardigen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Rayman Legends is en blijft een erg goede game
 • Levert niet in op grafische of gameplaytechnische kwaliteiten
 • Minpunten
 • Nauwelijks noemenswaardige toevoegingen
 • Laadtijden zijn langer ten opzichte van PS4- en Xbox One-versies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ze hadden beter dit gedaan voor 10 euro minder:  https://images-na.ssl-images-amazon.c…  De vraagprijs is om van te kotsen. 40 euro.

 • Inmiddels bij veel winkels al €31,95, dat klinkt een stuk aantrekkelijker toch?

 • Voor €25,- ga ik 'm wel halen. :)

 • Ik volg Piet! :D

 • Net voor €30,30 (5% korting) besteld bij YGZ. Helemaal hasjtikke mooi!

 • ''De Switch-versie is daarnaast even wennen voor mensen die de Xbox One- of PS4-versies al gespeeld hebben. Die versies hebben namelijk nagenoeg geen laadtijden, terwijl je in de Switch-versie al snel een seconde of tien bij het schakelen tussen een level en de hub-wereld moet wachten. ''  weg voordeel van cartridges

 • Niks met cartridges te maken. Waarom is digitaal dan ook zo traag. Ze hebben de game gewoon zwaar gecompressed…. :(

 • Het niet hoeven installeren van games zou ik anders toch een enorm groot voordeel willen noemen… ;)

 • Het onbeperkte opslag noem ik pas een voordeel.
  Aangezien de volgende generatie minstens 4 TB nodig zal hebben om genoeg ruimte te hebben, wat tot nu toe zeer prijzig is alleen al, en groot.
  En ja, Zelda had maar 13 GB op de cartridge staan, en als het moet, kan het heel misschien nog vergroot worden naar 64 GB in plaats van 32, in de toekomst dan.
  Dus kwa schijfruimte zit het wel prima. En als je een game als Zelda:BOTW ziet en speelt, geloof me, dan vergeet je alle beperkingen die de Switch aan kracht heeft.

 • Rayman staat op een 4gb card terwijl de game zonder compressie richting de 10gb gaat dacht ik. Ubi was hier cheap door voor een goedkope gamecard te gaan van 4gb terwijl de standaard 16gb is.  Door de compressie zijn er dus laadtijden. Best een schande eigenlijk en daarom koop ik dit spel ook niet. Nintendo had dit eigenlijk gewoon niet moeten toestaan.  Dit heb je dus met publishers als EA en Ubisoft. Ze geven geen drol om de kwaliteit die ze afleveren. Eerst de euro's dan de games.

 • Fifa 18 is 14 gb. Dus das nog netjes ;)

 • Laadtijden zijn ook niet perse erg als het door compressie komt maar als je een game die op een standaard card past zo hevig gaat comprimeren dan lever je in in kwaliteit.  FIFA zal dus ook vrijwel geen laadtijden hebben als dat spel zonder compressie echt maar 14gb is. Ik snap dat als je game 18gb is dat je het comprimeert tot 15 ofzo zodat ie past op een 16gb card. De minimale laadtijden neem je dan voor lief. Maar van 11 naar 4…

 • Kom gewoon met een nieuwe op de Switch, zal wel weer eens tijd worden weetje.
  Ik denk volgend jaar dan?

 • Omg, hoevaak ik deze game heb gezien… niet normaal. En dat mensen dit nog kopen.

 • Heb Rayman Legends op de WIIU, én op de PsVita! Geweldige Game! :D

 • Voor degene die hem nog niet gespeeld hebben, ophalen die hap, echt verschrikkelijk goed.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren