1. Sacred 2: Fallen Angel

Sacred 2: Fallen Angel

Soms zijn er van die momenten in het leven dat je denkt: “hé, dit heb ik eerder meegemaakt.” Meestal heb je er dan een keer over gedroomd of gewoonweg een keer over nagedacht. Wat opvalt aan dit fenomeen is dat wanneer je er over droomt of nadenkt, het allemaal veel mooier is dan in de werkelijkheid. Zo droomde ik een tijdje geleden over een World of WarCraft-achtige game voor de console die net zo gruwelijk, verslavend en nog meer van dat soort termen zou zijn als de topper van Blizzard. Ik was daarom ook aangenaam verrast toen ik ineens Sacred 2: Fallen Angel op mijn bureau vond, een RPG waar ik flink wat uurtjes in kon gaan steken. Helaas deed de game me meer denken aan het nummer van Marco Borsato ‘De meeste dromen zijn bedrog’.

Vanaf het eerste moment is dat duidelijk. Ten eerste lijkt de lip-sync, in één van de weinige cutscenes die de game rijk is, wel alsof je naar Duitse televisie zit te kijken (oh wacht, de game is van een Duitse ontwikkelaar. Logisch). Ten tweede zijn de geluiden door de game heen echt om te janken. Dan niet janken van ach, een traan. Nee, janken als een klein kind dat zijn zin niet krijgt. Ten derde is het verhaal… ehm verhaal? Werkelijk alles wat de game doet, ken je al van andere games. Dat is op zich helemaal niet erg, wanneer er een tof verhaal is en de sfeer goed is, maar zelfs dat ontbreekt aan deze game. Alsof ze alles gecopy/paste hebben en er vervolgens achter kwamen dat er ook een verhaal bij moest.

Zo is het mogelijk om twee verschillende verhaallijnen te spelen, namelijk die van schaduw of licht. Dat klinkt wel leuk, ware het niet dat het in de praktijk gaat om enkele verschillende missies, een iets andere verhaallijn en meer niet. Zo is het begin anders, maar kom je na ongeveer drie á vier missies gewoon weer dezelfde opdracht tegen. Er zijn geen spannende cutscenes, missies of iets in die geest en het gaat hier enkel om teksten die je moet lezen. Wanneer je met zo’n systeem werkt moet je een tekstschrijver hebben die weet hoe hij humor, verhaallijn en sfeer weet over te brengen. Helaas hebben ze bij Ascaron geen Gerard werken en moet je het doen met gortdroge teksten zonder het kleinste beetje passie.

Wanneer je hier doorheen bijt dan blijken er gelukkig ook nog hele toffe dingen te zijn. Zo is de map bijna even groot als die van Fallout 3 en zijn er veel opdrachten om te voltooien. Wanneer je die zijmissies gewoon laat zitten en je begint aan het hoofdverhaal, dan valt het op dat de gebieden met je meegroeien. Zo moest ik met mijn level 24 Inquisitor voorbij een grasveld waar het echt stikte van de vijanden. Soldaten, wolven, beren, draken en noem maar op, het was echt een drama om doorheen te komen. Toen ik met mijn Dryad level 15 op dezelfde plek aankwam, liep ik er langs alsof ik ineens onzichtbaar was. Het grappige hieraan is dat sommige hoofdmissies erg makkelijk zijn wanneer je nog een laag level bent.

Wat ook heel tof is, zijn de combat arts en skills waarover je per personage de beschikking hebt. Zo is het mogelijk om twaalf verschillende krachten of wapens in je slots te zetten en er gelijk mee aan de slag te gaan. Dat zijn er best veel en dit maakt het uitvoeren van verschillende combo’s erg makkelijk. Vooral wanneer je doorhebt hoe je de tegenstander het best te lijf gaat, wordt het herhaaldelijk knoppen indrukken waarbij je dezelfde combo maar blijft herhalen. Is dit leuk? Zeker weten. Het is namelijk niet zo dat je met deze krachten even het spel doorloopt. Sommige gebieden zijn flink uitdagend. Daarbij komt dat je door niet dood te gaan een survival bonus opbouwt.

Toch overheerst een wat teleurgesteld gevoel. Dit heeft alles te maken met het feit dat alles wat goed is aan de game van andere games afkomstig is. De dingen die ontwikkelaar Ascaron zelf heeft toegepast komen niet uit de verf. Wanneer je bijvoorbeeld vijf minuten je personage niet beweegt (de game staat aan terwijl ik dit aan het schrijven ben), hoor je de meest inspiratieloze opmerkingen ooit. Daarnaast is de stad waarin ik nu sta zo dood als maar kan. Het is niet dat er geen mensen zijn, maar het geluid ontbreekt gewoon. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de dooddoeners die ik zoal tegenkwam.

Conclusie en beoordeling

6,3
Ik droomde van iets heel moois. Die droom is in rook opgegaan. Aan de andere kant heb ik me ook wel vermaakt met deze game. Is gewoon mijn honger naar een goede RPG voor de console te groot of is de game gewoon niet zo goed? Het is een mix van beide. De game is redelijk zolang je verwachtingen niet al te hoog zijn. Het doet wat het moet doen, maar ook niet meer dan dat.
 • Grote map, veel content
 • Lange speelduur
 • krachten inzetbaar
 • quests
 • Weinig afwisseling
 • Inspiratieloos verhaal
 • Geluid om te janken
 • Graphics niet geweldig

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lijkt me niks want het is niet mijn soort spel en het cijfer is niet al te best

 • Geen game voor mij

 • WoW is toch meer mijn ding dan :)

 • Jammer, dit spel leek me wel leuk, maar als ik naar de minpunten kijk, zijn dat echt dingen waaraan ik me stoor.

 • Een game met een inspiratieloos verhaal is al not done voor mij.

 • Zeer jammer, eerste deel heb ik kapot gespeeld. Misschien eens voor een tientje kopen.

 • Jammer, ik had het beter verwacht.

 • Waardeloze review!! Waarom word er niets over de online modes verteld?? de diepe talent tree, mounts etc…. ??

  Ik heb niet het idee dat de reviewer er erg veel tijd in heeft gestoken!

  Alsof Fallout/WoW van die geweldige quests hebben.

  De grafische stijl voor dit soort games is gewoon goed.

  Welke versie heb je gespeeld ? De Ps3 versie is namelijk beter dan de xbox versie (minder freezes, corrupte savefiles, online lag)

  Gemiste kans dus met zo'n halfbakken review, de game verdient beter!
 • Werkelijk een waardeloze review! Ongeloofelijk! Kijk eens verder dan je neus lang is. Veel mensen laten hun keuze voor een aankoop afhangen van reviews en dan vind ik dat sommige dingen best beter toegelicht mogen worden. Als mensen deze game op basis van deze kortzichtigheid links laten liggen, dan is dat eeuwig zonde.  Ik heb de game nu een tijdje in mijn bezit en ik kan met trots zeggen dat dit één van de leukste games is die ik in lange tijd heb gespeeld (en ik heb alle drie de next-gen consoles).  Wanneer je deze game beoordeeld op alleen zijn SP, dan valt het inderdaad tegen qua verhaal, maar deze game draait niet om een verhaal. Deze game is uitermate geschikt om in co-op modus te spelen. Door deze toevoeging wordt het een WoW voor de xbox360, maar dan met 4 personen. Het samenspelen, verkennen van de gigantische wereld, de vele quests, het levelen, de verschillende krachten, het zoeken naar de juiste wapens, armor etc en het aankloten met zijn allen is nog nooit zo leuk geweest. Daarnaast zien de graphics er zeker niet slecht uit!  Ik was sinds het begin van de Xbox360 al op zoek naar een leuke game waar ik met vrienden veel lol aan zou beleven, deze heb ik nu eindelijk gevonden: Sacred 2, wat een geweldig spel!

 • Wat een bagger recensie, lijkt helemaal nergens op. Online-modus? Coop met vrienden, welke best gaaf is? Geen standaard personages, maar gevarieerde personages die je nooit tegen komt in games? Wat dacht je van skills? Het ongelooflijke arsenaal aan items? Runes?  En zoals BossTones zegt: Niks over de special mounts, die een redelijk belangrijk aandeel hebben en best cool zijn? Divine gifts? PVP-modus?  Ik kan zo nog wel meer verzinnen wat ontbreekt, maar er staat eigenlijk niks in deze recensie. Gebakken lucht noemt men dat. Nee ik moet toegeven dat deze game niet de beste is, maar zeker een filler tot D3. Een 8 voor mij. • @BossTones

  Ik heb Fallout3 aan de kant gelegd voor Sacred 2. Sacred 2 is vele malen leuker dan Fallout 3, maar Fallout 3 werd bekroond met een 10-. Nou, dan kun je mij aan de hand van deze review wegdragen. Waardeloos!

 • Niet zo leuk

 • ik vind dit spel geweldig

  500 questen!!!1


 • Volgens mij heb ik dankzij de Boss Tones, Furyan NL en NelisTo nu beter in de gaten wat het spel inhoud dan, dankzij de recensie. Afgaande op de reacties van de eerder genoemde personen.

 • als ze nou gewoon ff7 remaken voor de ps3 en eventueel 360, dan heb je gelijk je beste console rpg:P

 • Op PC scoorde de game terecht een stuk hoger lijkt mij. Ascaron had gewoon nog geen ervaring met het maken van een console game.

 • Offline co-op Furyan? anders wil ik hem wel eens kopen. Omdat hier staat: Bevat: Singleplayer en Online

 • een hack en slash is geen RPG  dit is een hack en slash game  dit kun je niet vergelijken met een RPG zoals fable 2 of fallout 3 of oblivion… • Ik heb deze op de PC, maar daar vond ik hem best wel vermakelijk. Toch blijft Diablo koning in het land der eenoog.

 • niks van waar ik heb het spel een tijdje en vind een 6+ te laag meer een 7,4 die minpunten slaan ook nergens op behalve afwisseling in het spel dat ontbreekt wel maar het geluid valt reuze mee en de graphiqs ook! en je vermaakt je wel in het spel er zijn veel boss die je online kunt doen in een groep (party) en je kunt ook met z'n 2en offline het spel spelen , trainen quest doen en boss fights enzo en er is ook nog een PvP mode die je online kunt doen (Player VS Player) en dat laggt ook nie of zo ik vermaak me prima in het spel. :PS:mensen laten hun keuze voor een aankoop afhangen van reviews ga het spel gewoon is uitproberen je kan hem nog altijd inruilen :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord