1. Tales of Vesperia

Tales of Vesperia

Tales of Vesperia is onder de Japanse Role-Playing Games wat soep is in de Japanse keuken: geschikt voor iedereen. Wat? Even terugspoelen. Om te beginnen: Japanners zijn tof, maar die gasten hebben kennelijk veel meer geduld dan wij westerlingen. Eten met stokjes, gamen met menu’s, veel westerse gamers doe je er geen plezier mee. Tijd en engelengeduld zijn twee dingen die we gewoonweg structureel te weinig hebben.

Daarom zijn traditionele JRPG’s doorgaans niet voor iedereen geschikt. Dit genre staat niet bepaald bekend om de toegankelijkheid en actievolle gameplay. Een JRPG begin je vaak pas na een aantal uur te waarderen, wanneer het verhaal uitgebreid is neergezet en de eerste toffe vaardigheden voor je personages beschikbaar komen. Mensen die verwachten dat Tales of Vesperia deze bekende formule voortzet, worden op hun wenken bediend. Maar toch, toch is Tales of Vesperia anders dan de doorsnee JRPG.

Tales of Vesperia is namelijk voor veel meer mensen geschikt dan de gemiddelde JRPG. De gameplay is zowel actievol als toegankelijk, waardoor gamers met een afkeer voor menu’s zich in gevechten kunnen uitleven. Tegelijkertijd zijn er zoveel opties om de vaardigheden, uitrusting en aanvalsstrategieën van je personages aan te passen, dat ook de ervaren RPG-fan zich goed kan vermaken. Oh, en nog even dit: geen random encounters. Je ziet vijanden gewoon lopen en kunt de gevechten dus vaak ontwijken.

De gevechten die je wel aangaat, vinden plaats in een arena die met magische (onzichtbare) muren is afgebakend. Maximaal vier van jouw personages kunnen gelijktijdig optreden tegen de vele monsters, die doorgaans uitstekend tegenstand bieden. Jij kunt vooraf bepalen met welk personage je zelf vrij rondloopt en welke door de computer aangestuurd worden. De kunstmatige intelligentie van je vrienden is alleraardigst, maar het is soms wel frustrerend om te zien dat jouw magiegebruikers ineens aan de frontlinie opduiken. Meestal gaat dit wel goed, maar bij een paar lastige eindbazen kun je hierdoor de begrafenis alvast plannen.

Wat de gevechten zo leuk maakt, is dat elk personage anders vecht. Een magiegebruiker moet je aan de zijlijn positioneren om rustig je spreuken op te kunnen roepen, terwijl een fysiek sterk personage juist als menselijk schild kan dienen. Voor al je vechters zijn strategieën in te stellen, waardoor je daadwerkelijk kunt bepalen hoe jouw team zich gedraagt tijdens de gevechten. Daarom hoef je tijdens de knokpartijen alleen maar te letten op je eigen acties en voelen de gevechten als een heerlijk vlotte ervaring. Door combinaties van gewone en speciale aanvallen op te zetten, worden vijanden snel en stijlvol in de pan gehakt. Daarnaast kun je extra krachtige combo’s maken door de Burst Limit te gebruiken. Doordat er voor elk personage veel mogelijkheden zijn en doordat het vechten gewoon erg lekker werkt, blijft het aantrekkelijk om de gevechten aan te gaan.

Het is ook wel nodig dat de gevechten voor actie zorgen, want het verhaal komt enorm langzaam op gang. Het begint allemaal met een overstroming in de woonwijk van parttime kruimeldief Yuri Lowell. Een poging om de overstroming te stoppen loopt in de soep, waardoor Yuri samen zijn hond/wolf Repede en ‘ik-ben-geen-prinses-maar-stiekem-toch-ook-weer-wel’ Estellise voor de gezaghebbers moet vluchten. Natuurlijk komen ze vervolgens in een situatie waarin ze moeten voorkomen dat de wereld op zijn kop gezet wordt, de aarde in tweeën splijt, de hemel op aarde bewogen wordt en andere bekende ingrediënten de revue passeren. De avonturen van Yuri’s vrolijke gezelschap beginnen pas na een tiental uren echt te boeien, maar door enkele plotwendingen en humoristische dialogen weet het verhaal uiteindelijk wel de juiste snaar te raken. Leuk zijn ook de optionele anekdotes, kleine gesprekjes tussen een aantal groepsleden die hun karakters wat uitdiepen en bovendien regelmatig een glimlach op je gezicht toveren.

Er is één groot probleem: de ingrediënten van Tales of Vesperia zijn totaal niet verrassend. De meeste spelconcepten zijn namelijk al eerder met verve getoond door Tales of Symponia, de eeneiige tweelingbroer van Tales of Vesperia. Zo is de Sorcerer’s Ring, waarmee omgevingspuzzels worden opgelost, weer aanwezig. Ook de gang van de gevechten lijkt enorm veel op de illustere GameCube-voorganger. Zelfs de mooie cell-shaded graphics zijn geen verrassing meer voor veteranen. Natuurlijk is er veel overdadiger gebruik gemaakt van het kleurenpalet, maar dat neemt niet weg dat Tales of Vesperia je niet meer zo zal verrassen als je bekend bent met Tales of Symphonia.

Conclusie en beoordeling

7,7
Tales of Vesperia doet amper iets nieuws, maar dat neemt niet weg dat de game een heerlijke mengelmoes van JRPG-concepten is. De gevechten zijn heerlijk actievol en het verhaal wordt naarmate het spel vordert steeds boeiender. De gameplay is toegankelijk, maar biedt tegelijkertijd genoeg diepgang aan ervaren RPG-rotten. Daarom is de conclusie niet eenduidig. Nieuwelingen zullen niets merken van een gebrek aan vernieuwing, maar als je het avontuur van Tales of Symphonia beleefd hebt, moet je jezelf afvragen of je wel op herhalingsoefening wilt. Zelfs als het een hele goede herhalingsoefening betreft.
 • Toegankelijk en diepgaand tegelijk
 • Leuk voor nieuwelingen
 • Actievolle gevechten
 • Gebrek aan vernieuwing
 • Verhaal komt langzaam op gang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gelukkig heb ik nog nooit een Tales of game gespeeld. Dus van het gebrek aan vernieuwing zal ik niet zoveel last hebben. Ik ben dan wel weer een JRPG veteraan en dus zullen veel dingen alsnog wel bekend voorkomen. Niet te min kijk ik uit naar dit spel. Helaas zal ik nog wel tot volgend jaar moeten wachten (PS3).

 • Heb em al, moet em nog steeds gaan spelen. :)

 • ziet er wel leuk uit.  is dit eigenlijk moeilijk?

 • fak it

 • Lol @ Legendary

  Je noemt jezelf een JRPG veteraan en je hebt nog nooit een \"Tales of\" game gespeeld. Dat klopt niet echt he.

 • Al is het ToS 2.0, don't care. Waar zijn de leuke console JRPG's gebleven?

 • Alsof je als JRPG veteraan elke serie gespeeld moet hebben…

  Daarnaast kan ik me voorstellen dat de serie niet voor iedereen even aantrekkelijk is…  Toch een mooi cijfer!


 • Dus deze game lijkt op Symphonia?

  Mooi!

  Halen die game. :D

 • hm.. een 360 zou toch wel handig zijn voor RPG's :)

 • Deze ga ik zeker halen ^^

 • Heb nog nooit een tales of gespeeld, ik ga deze wel halen als ie voor de PS3 uitkomt.

 • Geen videorecensie? :( Vind deze review maar matig geschreven.. Anyways, toffe game. Komt zeker in mijn collectie :)

 • herhalingsoefening, maakt mij geen moer uit !

  Tales of symphonia was geweldig dus dan is dit alleen maar een dikke plus punt !  Waarom word er niets verteld over de wereld (hoe groot, hoe steektt het in elkaar enz..)


 • Als ToV = ToS  Dan ToV = EPIC WIN!!!

 • De wereld is groot, zit vol met dungeons en kerkers, en heeft buitenlandschap.

 • Alsof je als JRPG veteraan elke serie gespeeld moet hebben…

  Daarnaast kan ik me voorstellen dat de serie niet voor iedereen even aantrekkelijk is…

  Vooral wanneer 90% van de delen niet eens naar Europa komt.;)  Opvallend trouwens dat die minder krijgt dan Star Ocean…  Hopelijk komt de PS3 versie iig nog dit jaar in de VS uit, en hopelijk zorgt de extra blu-ray ruimte er ook voor dat ze de Japanse stemmen er in kunnen laten.

 • Lijkt me wel een toffe titel, binnenkort maar eens even checken.

 • Is het turn based of not?

 • @7threst  Als je jezelf een veteraan noemt dan neem ik aan dat je alle series hebt gespeeld. Tenminste de bekende en \"tales of\" zijn zeker erg bekend. Veteraan my ass dus .  @Carazo  Een echte JRPG veteraan laat zich niet door werelddelen tegen houden, desnoods ga je importeren. Wat ook zo is, de beste \"tales of\"delen zijn wel in europa utigekomen dus dat is ook een domme reden.

 • @ Negaiido,  Ok ok, jochie.. er is maar 1 echte veteraan en dat ben jij!! Nou blij? Mooi, lekker buiten spelen nou…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren